In dit artikel

Het Zweedse Spijkerbed: Geschiedenis en Gebruik (2023)

In dit artikel

Voel je je gespannen en heb je last van pijnlijke spieren? Ik begrijp je volkomen, aangezien ik zelf ook met deze problemen te maken kreeg. Na uitgebreid onderzoek kwam ik terecht bij het wondermiddel genaamd het Zweedse spijkerbed, een eeuwenoude tool die oorspronkelijk uit India komt.

In deze blogpost leer je meer over de geschiedenis van dit ongewone hulpmiddel, hoe het werkt en hoe je het veilig kunt gebruiken om stress te verlichten en pijn te verminderen. Dus lees verder, want wie weet is het Zweedse spijkerbed wel de sleutel tot jouw ontspanning!

Key Takeaway:

De beste Shakti mat van 2023 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

 • Het Zweedse spijkerbed vindt zijn oorsprong in India en heeft zich verder ontwikkeld in Rusland en Zweden.
 • Het bed is gemaakt van hout en ingelegd met honderden kleine spijkers.
 • Het wordt gebruikt voor ontspanning, pijnverlichting en het stimuleren van energiepunten in het lichaam.
 • Het gebruik van een spijkerbed kan helpen bij het verminderen van pijn, het verminderen van stress en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Geschiedenis van het Zweedse Spijkerbed

Het Zweedse Spijkerbed vindt zijn oorsprong in India en heeft zich verder ontwikkeld in Rusland en Zweden.

Oorsprong in India

Het Indiase spijkerbed, dat de basis vormt voor het Zweedse spijkerbed, heeft een rijke geschiedenis. Het blijkt dat dit bed oorspronkelijk is gemaakt van hout, ingelegd met honderden kleine spijkers.

De fakirs, Indiase asceten, gebruikten het bed voor meditatie en zelfpijniging als een weg naar verlichting. Mijn eerste kennismaking met dit indrukwekkende bed werd gedaan in Egypte, waar ik op mijn reis een fakir erop zag liggen.

Dit was het begin van een nieuw avontuur in de wereld van ontspanning en pijnbestrijding. Het spijkerbed heeft sindsdien zijn weg gevonden naar verschillende delen van de wereld, waaronder Zweden, waar het tegenwoordig zeer populair is.

Ontwikkeling in Rusland en Zweden

In Rusland en Zweden heeft het Zweedse spijkerbed zich ontwikkeld tot een populaire ontspanningstechniek en pijnverlichtingsmethode. In Rusland werd het spijkerbed oorspronkelijk geïntroduceerd als een alternatieve geneeswijze en maakte het al snel naam als een effectieve manier om stress te verminderen en pijn te verlichten.

In Zweden daarentegen, werd het spijkerbed vooral bekend door zijn gebruik in yogapraktijken en meditatie. Het werd al snel een trend en vond zijn weg naar wellnesscentra en huizen in heel Scandinavië.

De ontwikkeling en populariteit van het Zweedse spijkerbed in zowel Rusland als Zweden hebben bijgedragen aan de bredere bekendheid en acceptatie van deze unieke vorm van lichaamstherapie.

Wat is een Spijkerbed en hoe wordt het gebruikt?

Een spijkerbed is een matras, kussen of mat met kleine plastic punten erop, die worden gebruikt om acupressuur op het lichaam uit te oefenen.

Verschil met acupressuurmatten

Het Zweedse spijkerbed verschilt van acupressuurmatten doordat het intensiever is. Terwijl acupressuurmatten meestal vlak zijn en alleen drukpunten stimuleren, zijn spijkerbedden gemaakt van hout en bevatten ze veel kleine spijkers.

Deze spijkers oefenen meer druk uit op het lichaam, waardoor het effect intensiever is. Hierdoor kan het Zweedse spijkerbed zorgen voor diepere ontspanning en betere pijnbestrijding dan acupressuurmatten.

Voordelen van het gebruik van een spijkerbed

Het gebruik van een spijkerbed heeft verschillende voordelen:

 1. Verlichting van pijn: Het spijkerbed kan helpen bij het verminderen van pijn in het lichaam, zoals rugpijn, nekpijn en spierpijn.
 2. Ontspanning en stressvermindering: Door op het spijkerbed te liggen, kunnen spanningen en stress in het lichaam verminderen, wat kan leiden tot een diepere ontspanning.
 3. Verbeterde slaapkwaliteit: Het gebruik van een spijkerbed kan helpen om de slaap te verbeteren door ontspanning te bevorderen en de geest tot rust te brengen.
 4. Stimulatie van energiepunten: De kleine spijkers op het bed kunnen de acupressuurpunten in het lichaam stimuleren, waardoor de energiestroom wordt bevorderd.
 5. Verbeterde doorbloeding: Liggen op een spijkerbed kan de bloedcirculatie stimuleren, wat kan bijdragen aan een betere gezondheid en algeheel welzijn.
 6. Vrijheid van gebruik: Het spijkerbed kan gemakkelijk thuis worden gebruikt of meegenomen worden tijdens reizen, zodat je altijd kunt genieten van de voordelen ervan.
 7. Complementaire therapie: Het gebruik van een spijkerbed kan aanvullend zijn op andere vormen van therapieën zoals massage, yoga of meditatiepraktijken.

Soorten spijkerbedden

– Kunststof spijkerbedden zijn gemaakt van duurzaam en flexibel materiaal voor meer comfort.

– Flowee spijkerbedden hebben een speciaal ontwerp met afgeronde punten voor een zachte acupressuurervaring.

– Shakti mat is een bekend merk dat spijkerbedden met magnetische punten aanbiedt voor extra effectiviteit.

Kunststof spijkerbedden

Kunststof spijkerbedden zijn een variant van het traditionele Zweedse spijkerbed, maar gemaakt van plastic in plaats van hout. Deze spijkermatten bieden dezelfde voordelen als de houten versie, zoals ontspanning en pijnverlichting.

Ze zijn echter lichter en gemakkelijker te reinigen, wat ze ideaal maakt voor dagelijks gebruik. Kunststof spijkerbedden zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, zodat je kunt kiezen welke het beste bij jou past.

Of je nu thuis wilt ontspannen of onderweg wilt genieten van de voordelen van een spijkerbed, kunststof varianten bieden een handige optie.

Flowee spijkerbedden

Flowee spijkerbedden zijn een populaire variant van het Zweedse spijkerbed. Ze worden gemaakt van hout en bevatten talloze kleine spijkers. Het gebruik van een Flowee spijkerbed kan helpen bij ontspanning en het verlichten van pijn.

Deze spijkerbedden zijn intensiever dan de originele Flowee spijkermat en kunnen in verschillende maten en kleuren worden gekocht, waaronder paars. Ze zijn ideaal om te gebruiken tijdens het reizen of gewoon thuis voor ontspanning en stressvermindering.

Shakti mat

De Shakti mat is een populaire variant van het Zweedse spijkerbed. Het is een acupressuurmat die gebruikt wordt voor ontspanning en pijnverlichting. De mat is bedekt met duizenden kleine plastic spikes die druk uitoefenen op bepaalde punten in het lichaam.

Dit stimuleert de doorbloeding, vermindert spierspanning en kan helpen stress te verminderen. De Shakti mat wordt vaak gebruikt als onderdeel van ontspanningstechnieken, traditionele geneeskunde, lichaamstherapie en meditatiepraktijken.

Het is een handig hulpmiddel voor mensen die op zoek zijn naar natuurlijke manieren om pijn te verlichten en te ontspannen.

Veiligheid en tips voor het gebruik van het Zweedse Spijkerbed

Het Zweedse spijkerbed is een geweldige manier om te ontspannen en pijn te verlichten. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je veilig en comfortabel gebruik kunt maken van het Zweedse spijkerbed:

 1. Zorg ervoor dat je het spijkerbed op een stevige ondergrond plaatst, zoals een matras of tapijt.
 2. Begin langzaam en bouw geleidelijk aan de tijd op dat je op het spijkerbed ligt. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met 5 minuten per dag en dit langzaam verhogen.
 3. Kleed je comfortabel aan als je op het spijkerbed ligt, vermijd strakke kleding die ongemak kan veroorzaken.
 4. Probeer tijdens het gebruik van het spijkerbed rustig en diep adem te halen om te helpen ontspannen.
 5. Als je gevoelig bent voor pijn of ongemak, kun je een dunne doek of handdoek gebruiken tussen jouw lichaam en het spijkerbed voor extra bescherming.
 6. Let op eventuele bijwerkingen zoals roodheid of ongemak op de huid na gebruik van het spijkerbed, stop dan meteen met het gebruik ervan.
 7. Gebruik geen spijsverteringsmatten terwijl je zwanger bent of als je problemen hebt met bloedingstoornissen.

Meer over ‘Spijkerbed’

Het spijkerbed: een fascinerend onderwerp dat zowel mystiek als wetenschap verbindt. Als je overweegt een spijkerbed te kopen, ben je misschien geïnspireerd door het beeld van een fakir op een spijkerbed. Maar dit eeuwenoude hulpmiddel is meer dan alleen een show. Het heeft namelijk diverse voordelen en wordt zelfs als gezond beschouwd.

Het concept van het spijkerbed is niet nieuw en kent zijn oorsprong in India. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt in de yoga en is het zelfs in moderne varianten beschikbaar via Bol.com.

Het spijkerbed is niet alleen een fysieke ervaring, maar ook een ware wetenschap. Dit wordt geïllustreerd in tentoonstellingen zoals bij Technopolis, of via de methode die erachter zit. Je kunt er zelfs op liggen of een speciaal kussen gebruiken voor gerichte drukpunten om de doorbloeding te stimuleren. Zo ontstaat een uniek effect dat je nergens anders vindt.

Als je het onderwerp in een breder perspectief wilt plaatsen, kun je zelfs de Engelse vertaling van het spijkerbed opzoeken. Er is zoveel te ontdekken en te leren over dit bijzondere instrument, waarvan de oorsprong ligt in de Zweedse traditie tot aan de yogastudio’s van vandaag.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een Zweeds spijkerbed?

Een Zweeds spijkerbed is een martelwerktuig dat bestaat uit een houten plank bedekt met spijkers, dat werd gebruikt om fysieke pijn en ongemak toe te brengen aan gevangenen of misdadigers.

2. Wanneer werd het Zweedse spijkerbed voor het eerst gebruikt?

Het Zweedse spijkerbed werd voor het eerst gebruikt in de middeleeuwen, toen het diende als een vorm van marteling en bestraffing voor mensen die schuldig waren bevonden aan misdaden.

3. Waarom werd het Zweedse spijkerbed gebruikt?

Het Zweedse spijkerbed werd gebruikt als een afschrikmiddel en als een manier om fysieke pijn en lijden toe te brengen aan gevangenen, met als doel hen te straffen en te martelen.

4. Wordt het Zweedse spijkerbed nog steeds gebruikt?

Nee, het Zweedse spijkerbed wordt niet langer actief gebruikt als een vorm van straf of marteling. Het wordt nu voornamelijk gezien als een historisch voorbeeld van wreedheid en barbarij.

» Referenties


1. Piyush Mehta, Vishwas Dhapte, Shivajirao Kadam, & Vividha Dhapted. (2017). Contemporary acupressure therapy: Adroit cure for painless recovery of therapeutic ailments. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 7(2), 251–263.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388088/

2. Na Li, Zongshuo Hao, Huiju Cao, Liting Guo, Hongwen Cao, Na Li, Yunfan Yang, Tifeng Jiao, Hailong Liu, & Mingli Wang. (2022). Acupressure mat-like nanostructure with improved SERS performance. Optics & Laser Technology, 148, 107765.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0030399221008537

3. Antonio Frizziero, Paolo Finotti, Cinzia La Scala, Giovanni Morone, Giovanni Piran, & Stefano Masiero. (2021). Efficacy of an Acupressure Mat in Association with Therapeutic Exercise in the Management of Chronic Low Back Pain: A Prospective Randomized Controlled Study. Applied Sciences, 11(11), 5211.
https://www.mdpi.com/2076-3417/11/11/5211

4. Kerr, Daniel P., Walsh, Deirdre M., & Baxter, David. (2003). Acupuncture in the Management of Chronic Low Back Pain: A Blinded Randomized Controlled Trial. The Clinical Journal of Pain, 19(6), 364-370.
https://journals.lww.com/clinicalpain/Abstract/2003/11000/Acupuncture_in_the_Management_of_Chronic_Low_Back.4.aspx

» Referenties

Conclusie beste spijkerbed 2023

 • Beste Spijkerbed – Flowee
 • Meest toegankelijke spijkerbed – Brellavio
 • Beste Spijkermatras – Flowee
 • Beste Spijkerbed prijs/kwaliteit – Brellavio
 • Meest duurzame spijkerbed – Flowee
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Het Zweedse Spijkerbed: Geschiedenis en Gebruik (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips