In dit artikel

Zonlicht en Vitamine D3: Wat je Moet Weten (2023)

In dit artikel

Zonlicht heeft een belangrijke rol bij de aanmaak van vitamine D3 in ons lichaam. Ontdek hoe zonlicht invloed heeft op je vitamine D-spiegels en wat de gevolgen kunnen zijn van te weinig zonlicht.

Lees hier meer.

Key Takeaway

Het beste vitamine D supplement van 2023 is Nutribites Vitamine D3. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en de softgels zijn gemakkelijk in te nemen.

Wetenschappelijke bevindingen

Ik wil je wat vertellen over wetenschappelijke bevindingen. Die laten zien hoe zonlicht en vitamine D3 aan elkaar zijn verbonden. Van zonlicht maakt ons lichaam vitamine D3. Dat is heel belangrijk voor onze gezondheid.

Zo helpt het bij het sterk maken van onze botten. Ook zorgt het ervoor dat ons lichaam calcium goed kan opnemen.

Maar let op, in Nederland schijnt de zon vaak niet genoeg. Daardoor maken we soms te weinig vitamine D aan. Dit kan leiden tot een tekort aan vitamine D. Dat is niet goed, want vitamine D is ook nodig voor andere dingen in ons lijf.

Bijvoorbeeld voor onze spieren en ons afweersysteem. Daarom is het nuttig om te weten hoe we genoeg vitamine D kunnen krijgen.

Invloed van zonlicht op vitamine D-spiegels

Zonlicht helpt ons lichaam vitamine D te maken. In de zomer is er meer zon. De zon is dan ook sterker. Dit betekent dat ons lichaam in de zomer meer vitamine D kan maken. Maar niet genoeg zon kan leiden tot een tekort aan vitamine D.

Vitamine D helpt ons lichaam calcium op te nemen. Dit hebben we nodig voor sterke botten. Een tekort aan vitamine D kan dus slecht zijn voor onze botten. Het is daarom belangrijk om genoeg zonlicht te krijgen.

Als dit niet lukt, kunnen we ook vitamine D uit voedsel en supplementen halen.

Factoren die de blootstelling aan zonlicht beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de blootstelling aan zonlicht:

 1. Seizoen: In de zomermaanden is er over het algemeen meer zonlicht en is de kracht van de zon sterker. Dit betekent dat je meer vitamine D kunt aanmaken.
 2. Tijd van de dag: De UVB-straling in zonlicht, die nodig is voor de aanmaak van vitamine D, is het sterkst tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags. Het is dus goed om op deze tijdstippen wat tijd buiten door te brengen.
 3. Huidtype: Mensen met een lichte huid maken sneller vitamine D aan dan mensen met een donkere huid. Dit komt doordat melanine in de huid kan fungeren als een soort natuurlijke bescherming tegen UVB-straling.
 4. Kleding en bedekking: Hoe meer kleding je draagt en hoe meer je huid bedekt is, hoe minder blootstelling er is aan zonlicht en dus ook minder kans op vitamine D-aanmaak.
 5. Geografische locatie: In landen dicht bij de evenaar is er over het algemeen meer zonlicht gedurende het hele jaar, waardoor de kans op voldoende vitamine D-aanmaak groter is dan in landen verder van de evenaar af.
 1. Vitamine D wordt in het lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht.
 2. In de zomermaanden is er meer zonlicht en is de kracht van de zon sterker, waardoor het lichaam meer vitamine D kan aanmaken.
 3. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D.
 4. Een tekort aan vitamine D kan optreden wanneer er te weinig blootstelling aan zonlicht is.
 5. Naast zonlicht is vitamine D ook te vinden in voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, vette vis en eieren.
 6. Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium in het lichaam, wat nodig is voor sterke botten.
 7. Het lichaam kan vitamine D3 aanmaken onder invloed van ultraviolet licht, zoals zonlicht.
 8. In Nederland krijgen we over het algemeen te weinig zonlicht op onze huid om voldoende vitamine D aan te maken.
 9. Vitamine D is essentieel voor een goede gezondheid en speelt een rol bij onder andere het immuunsysteem en de spierfunctie.
 10. Het is belangrijk om voldoende zonlicht en/of vitamine D via voedingssupplementen binnen te krijgen om een tekort te voorkomen.

Gevolgen van weinig zonlicht voor vitamine D-niveaus

Als er te weinig zonlicht is, kan dit leiden tot een tekort aan vitamine D in ons lichaam. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en speelt ook een rol bij ons immuunsysteem en spierfunctie.

Als we te weinig zonlicht krijgen, kunnen onze vitamine D-niveaus dalen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat we voldoende zonlicht krijgen of vitamine D-supplementen nemen om dit tekort te voorkomen.

Zonlicht en vitamine D zijn nauw met elkaar verbonden. Zonlicht zorgt ervoor dat ons lichaam vitamine D kan aanmaken. In de zomermaanden is er meer zonlicht en is de zon sterker, waardoor ons lichaam meer vitamine D kan aanmaken.

Dit is belangrijk, omdat vitamine D nodig is voor de opname van calcium in ons lichaam, wat weer belangrijk is voor sterke botten. Maar we moeten wel oppassen dat we niet verbranden door de zon.

Het is belangrijk om jezelf goed te verzorgen en bijvoorbeeld zonnebrandcrème te gebruiken. We krijgen over het algemeen namelijk niet genoeg zonlicht op onze huid in Nederland om voldoende vitamine D aan te maken.

Daarom is het soms nodig om vitamine D via voedingssupplementen binnen te krijgen om een tekort te voorkomen.

Vitamine D3 speelt ook een rol bij onze gezondheid, zoals bij het immuunsysteem en de spierfunctie. Een tekort aan vitamine D kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals vermoeidheid, zwakke spieren en een verhoogde kans op infecties.

Vitamine D is ook belangrijk in deze tijd van corona, omdat het ons immuunsysteem kan ondersteunen. Het is dan ook verstandig om voldoende zonlicht en/of vitamine D via voedingssupplementen binnen te krijgen.

Zorg dus voor een goede balans tussen bescherming tegen de zon en voldoende blootstelling aan zonlicht. En vergeet niet dat naast zonlicht, vitamine D ook te vinden is in voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, vette vis en eieren.

Effecten van zonnebrandcrème op de aanmaak van vitamine D

Zonnebrandcrème kan de aanmaak van vitamine D verminderen, maar het is belangrijk om een balans te vinden tussen bescherming tegen de zon en voldoende vitamine D-aanmaak. Benieuwd naar de invloed van zonnebrandcrème op vitamine D? Lees verder!

Invloed van zonnebrandcrème op vitamine D-productie

Zonnebrandcrème kan invloed hebben op de productie van vitamine D in ons lichaam. Zonnebrandcrème blokkeert namelijk de UV-stralen van de zon die nodig zijn voor de aanmaak van vitamine D in onze huid.

Hoewel het belangrijk is om jezelf te beschermen tegen schadelijke stralen, kan het gebruik van zonnebrandcrème ervoor zorgen dat je minder vitamine D aanmaakt. Dit is vooral het geval als je zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor gebruikt of als je jezelf helemaal insmeert.

Als je merkt dat je een tekort hebt aan vitamine D, kan het verstandig zijn om af en toe wat tijd in de zon door te brengen zonder zonnebrandcrème, om je lichaam de kans te geven vitamine D aan te maken.

UVA-filters en vitamine D

UVA-filters in zonnebrandcrème beschermen de huid tegen schadelijke straling van de zon. Maar deze filters kunnen ook invloed hebben op de aanmaak van vitamine D in het lichaam. UVA-stralen dringen minder diep door in de huid dan UVB-stralen, maar ze kunnen nog steeds de productie van vitamine D remmen.

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen bescherming tegen de zon en voldoende vitamine D-aanmaak. Het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge UVA-bescherming kan helpen om de huid te beschermen, maar het is ook belangrijk om voldoende blootstelling aan zonlicht te krijgen voor de productie van vitamine D.

Balans tussen bescherming tegen de zon en vitamine D-aanmaak

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het beschermen van je huid tegen de zon en het aanmaken van vitamine D. Hoewel te veel blootstelling aan de zon schadelijk kan zijn, is zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D.

Het is dus belangrijk om af en toe wat tijd in de zon door te brengen, zonder jezelf te verbranden. Dit kan helpen om voldoende vitamine D aan te maken in je lichaam. Zorg er echter wel voor dat je je huid beschermt met zonnebrandcrème en kleding wanneer de zonkracht hoog is.

Op die manier kun je genieten van de voordelen van vitamine D, terwijl je ook je huid gezond houdt.

Zonlicht en vitamine D3 zijn nauw met elkaar verbonden. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D in ons lichaam. In de zomermaanden is er meer zonlicht en sterker zonlicht, waardoor ons lichaam meer vitamine D kan aanmaken.

Dit is belangrijk, omdat vitamine D essentieel is voor een goede gezondheid. Het speelt onder andere een rol bij ons immuunsysteem en de spierfunctie. Helaas krijgen we in Nederland vaak te weinig zonlicht op onze huid om voldoende vitamine D aan te maken.

Daarom is het belangrijk om ook via voedingssupplementen voldoende vitamine D binnen te krijgen om een tekort te voorkomen.

Aanvullen van vitamine D via voeding en supplementen

– Vitamine D kan ook worden aangevuld via voeding en supplementen.

– Voedingsbronnen van vitamine D zijn onder andere vette vis, eieren, levertraan en verrijkte zuivelproducten.

– Daarnaast zijn er ook vitamine D-supplementen beschikbaar die kunnen helpen bij het bereiken van de aanbevolen inname.

Voedingsbronnen van vitamine D

Vitamine D is niet alleen te vinden in zonlicht, maar ook in bepaalde voedingsmiddelen. Hier zijn enkele bronnen van vitamine D:

 • Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas kunnen een goede bron van vitamine D zijn.
 • Vette vis zoals zalm, tonijn en makreel bevatten ook veel vitamine D.
 • Eieren kunnen ook bijdragen aan de inname van vitamine D.
 • Sommige paddenstoelensoorten bevatten een kleine hoeveelheid vitamine D.
 • Verrijkte voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen, sinaasappelsap en margarine kunnen extra vitamine D bevatten.

Supplementen als alternatief voor zonlicht

Soms is het moeilijk om genoeg zonlicht te krijgen om voldoende vitamine D aan te maken. Gelukkig zijn er supplementen beschikbaar als alternatief. Deze supplementen bevatten vitamine D en kunnen helpen om een tekort te voorkomen.

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en alleen supplementen te gebruiken als je niet genoeg zonlicht krijgt. Vitamine D-supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals pillen of druppels.

Praat met een gezondheidsdeskundige om te weten welke supplementen het beste voor jou zijn.

Aanbevolen inname voor verschillende doelgroepen

Het is belangrijk om te weten hoeveel vitamine D je dagelijks nodig hebt, afhankelijk van je leeftijd, geslacht en levensstijl. Hieronder vind je een tabel met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D voor verschillende doelgroepen:

DoelgroepAanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D
Kinderen (1-4 jaar)10 microgram
Jongeren (5-17 jaar)10 microgram
Volwassenen (18-70 jaar)10 microgram
Ouderen (70 jaar en ouder)20 microgram
Zwangeren10 microgram
Mensen met weinig blootstelling aan zonlicht20 microgram

Het is belangrijk om deze aanbevolen hoeveelheden te respecteren. Vitamine D speelt namelijk een cruciale rol in ons lichaam. Het bevordert de opname van calcium, wat nodig is voor sterke botten. Daarnaast speelt het ook een rol bij het immuunsysteem en de spierfunctie. In Nederland krijgen we over het algemeen te weinig zonlicht op onze huid om voldoende vitamine D aan te maken. Daarom is het belangrijk om voldoende vitamine D uit onze voeding of via supplementen binnen te krijgen.

Meer over ‘Vitamine D3’

De vele facetten van Vitamine D3 zijn fascinerend. Als je je ooit hebt afgevraagd wat is vitamine D3, is het belangrijk om te weten dat het een cruciale vitamine is voor onze algehele gezondheid. Hoe we het binnenkrijgen varieert: van inname vitamine d3, de kracht van zonlicht en vitamine D3 tot de vele voedselbronnen vitamine D3. Sommige mensen wenden zich tot vitamine D3 supplementen om ervoor te zorgen dat ze genoeg binnenkrijgen, vooral in de wintermaanden of op plaatsen met beperkt zonlicht.

De voordelen van deze vitamine strekken zich uit over verschillende gezondheidsgebieden. Van het bevorderen van vitamine d3 botgezondheid, het stimuleren van vitamine d3 en immuniteit, tot zelfs het spelen van een rol bij vitamine d3 en gewichtsverlies. Maar, het is ook essentieel om alert te blijven op symptomen vitamine d3-tekort en te begrijpen hoe de relatie vitamine d3 en calcium invloed heeft op ons lichaam. Veiligheid staat altijd voorop, dus het is belangrijk om bewust te zijn van de veiligheid vitamine d3, vooral als het gaat om specifieke groepen zoals vitamine d3 voor kinderen en vitamine d3 tijdens zwangerschap. Terwijl je je verdiept in deze vitamine, zou je je kunnen afvragen over de verschillen tussen vitamine d2 vs vitamine d3 en de unieke voordelen vitamine d3 huid.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de relatie tussen zonlicht en Vitamine D3?

Zonlicht helpt ons lichaam om vitamine D3 te maken. De verzorging van de huid in de zomer en winter speelt een belangrijke rol bij dit proces.

2. Wat zijn de gezondheidseffecten van zonlicht?

Zonlicht heeft veel gezondheidseffecten. Het helpt je lichaam vitamine D aan te maken. Maar te veel zon kan ook schadelijk zijn, vooral voor de huid.

3. Hoe kan ik een vitamine D-tekort en symptomen herkennen?

Een vitamine D-tekort kan leiden tot vermoeidheid of pijn in botten en spieren. Als je deze symptomen hebt, is het misschien goed om vitamine D-supplementen bij te slikken.

4. Heeft het gebruik van zonnebrandcrème invloed op de opname van vitamine D?

Ja, het gebruik van zonnebrandcrème kan de opname van vitamine D beïnvloeden. Een dermatoloog kan je tips geven over hoe je vitamine D en zonlicht in balans kunt houden.

» Referenties


1. Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington, DC: National Academy Press, 2010.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56070/

2. Silva MC, Furlanetto TW. Intestinal absorption of vitamin D: A systematic review. Nutr Rev 2018;76:60-76.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29025082/

3. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab 2011;96:1911-30.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21646368/

4. Cashman KD, Seamans KM, Lucey AJ, Stocklin E, Weber P, Kiely M, Hill TR. Relative effectiveness of oral 25-hydroxyvitamin D3 and vitamin D3 in raising wintertime serum 25-hydroxyvitamin D in older adults. Am J Clin Nutr 2012;95:1350-6.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22552038/

» Referenties

Conclusie beste Vitamine D3 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Zonlicht en Vitamine D3: Wat je Moet Weten (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips