In dit artikel

Zonder Kussen Slapen bij Nekklachten: Voor- en Nadelen (2023)

In dit artikel

Heb je last van nekklachten en vraag je je af of slapen zonder kussen misschien de oplossing is? Maak je geen zorgen, ik heb hetzelfde meegemaakt en ben op onderzoek uitgegaan. In dit blog gaan we dieper in op de voor- en nadelen van slapen zonder kussen bij nekklachten, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Laten we dus verder kijken naar hoe je weer een comfortabele nachtrust kunt hebben.

Key Takeaway

Het beste kussen nekklachten van 2023 is Best Life Hoofdkussen Guna. Dit kussen is ergonomisch gevormd, is het ideale kussen als je een zijslaper bent en je mag het 28 dagen testen. Je kunt kiezen uit 3 hardheden, zodat het kussen echt goed bij je wensen past.

Samenvatting

 • Slapen zonder kussen kan voordelen hebben bij nekklachten, zoals verminderde pijn en rugklachten.
 • Het kan ook helpen bij ontspanning van de nek en een betere ademhaling.
 • Het is belangrijk om de individuele behoeften en comfort in overweging te nemen en mogelijk advies te vragen van een slaapexpert of fysiotherapeut.

Voordelen van Slapen zonder Kussen

– Verminderde nekpijn en rugklachten.

– Minder rimpels en brandend maagzuur.

– Betere ademhaling en ontspanning van de nek.

Verminderde nekpijn en rugklachten

Zonder kussen slapen kan me helpen met mijn nekpijn. Het laat mijn hals en rug in een rechte lijn liggen. Dit helpt mijn spieren om te ontspannen. Ik heb minder last van pijn in mijn nek.

Ook voorkomt het dat mijn rug krom ligt. Dit vermindert de kans op rugklachten. Slapen zonder kussen kan dus een goed idee zijn voor mensen zoals ik, die last hebben van hun nek en rug.

Minder rimpels en brandend maagzuur

Wist je dat slapen zonder kussen ook voordelen kan hebben voor je uiterlijk en spijsvertering? Zonder kussen slapen kan namelijk helpen om rimpels te verminderen en brandend maagzuur te voorkomen.

Dit komt doordat een kussen de huid kan samendrukken en zo rimpels kan veroorzaken. Daarnaast kan het hebben van je hoofd iets verhoogd tijdens het slapen, zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van een kussen, ervoor zorgen dat het maagzuur makkelijker in de slokdarm kan stromen, wat brandend maagzuur kan veroorzaken.

Dus als je problemen hebt met rimpels of brandend maagzuur, zou het proberen om zonder kussen te slapen zeker de moeite waard kunnen zijn.

Betere ademhaling en ontspanning van de nek

Als je zonder kussen slaapt, kan dit zorgen voor een betere ademhaling en ontspanning van de nek. Zonder kussen liggen kunnen je luchtwegen meer open zijn, waardoor je gemakkelijker kunt ademen tijdens het slapen.

Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die snurken of last hebben van slaapapneu. Bovendien zorgt het slapen zonder kussen ervoor dat de nekspieren beter kunnen ontspannen, wat kan helpen bij het verminderen van nekpijn en stijfheid.

Het kan ook de spanning in de schouders verminderen en de algehele ontspanning bevorderen tijdens de slaap. Het is echter belangrijk om te onthouden dat wat voor de ene persoon werkt, misschien niet werkt voor een ander, dus het is altijd het beste om naar je eigen lichaam te luisteren en te experimenteren met verschillende slaapposities en kussens om te zien wat het meest comfortabel voor jou is.

Nadelen van Slapen zonder Kussen

Minder ondersteuning voor de nek en wervelkolom.

Minder ondersteuning voor de nek en wervelkolom

Zonder kussen slapen kan leiden tot minder ondersteuning voor de nek en wervelkolom. Dit kan resulteren in nek- en rugpijn, omdat er geen kussen is om de natuurlijke kromming van de nek te ondersteunen.

Het kan ook de wervelkolom uitlijning beïnvloeden, wat kan leiden tot ongemak en problemen met de houding. Het is belangrijk om de behoefte aan ondersteuning in overweging te nemen bij het beslissen of je al dan niet zonder kussen wilt slapen.

Mogelijke toename van snurken

Als je zonder kussen slaapt, kan er een mogelijke toename van snurken optreden. Snurken wordt vaak veroorzaakt door een blokkade van de luchtwegen, en het ontbreken van een kussen kan ervoor zorgen dat je nek in een onnatuurlijke positie komt te liggen.

Dit kan de luchtwegen vernauwen en leiden tot snurken. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als je overweegt om zonder kussen te slapen, vooral als je al last hebt van snurkproblemen.

Aanbevelingen voor Slapen zonder Kussen bij Nekklachten

– Gebruik een nekkussen voor extra ondersteuning bij het slapen zonder kussen.

– Pas je slaaphouding aan om de nekklachten te verminderen.

– Voer regelmatig strekoefeningen uit voor de nek om de spieren te ontspannen.

Gebruik van een nekkussen voor extra ondersteuning

Een nekkussen kan extra ondersteuning bieden als je besluit om zonder kussen te slapen. Het is belangrijk om een nekkussen te kiezen dat past bij je slaaphouding en nekklachten. Een nekkussen kan helpen om de nek en wervelkolom in een goede positie te houden, waardoor rugpijn en nekpijn verminderd kunnen worden.

Het kan ook zorgen voor een betere slaapkwaliteit en voorkomen dat je snurkt tijdens het slapen. Het is aan te raden om advies te vragen aan een slaapexpert of fysiotherapeut om het juiste nekkussen te vinden dat bij je behoeften past.

Aanpassen van slaaphouding

Ik heb gemerkt dat het aanpassen van mijn slaaphouding enorm heeft geholpen bij mijn nekklachten. Hier zijn een paar tips die ik kan delen:

 • Probeer op je rug te slapen met een kussen onder je nek en een klein kussen onder je knieën voor extra ondersteuning van je wervelkolom.
 • Als je liever op je zij slaapt, zorg er dan voor dat je een dikker kussen hebt om de ruimte tussen je hoofd en schouder op te vullen.
 • Vermijd slapen op je buik, omdat dit kan leiden tot spanning in de nek en rug.
 • Zorg ervoor dat het matras stevig genoeg is om voldoende ondersteuning te bieden aan je lichaam.
 • Regelmatig strekken en oefeningen doen voor de nek kan ook helpen om stijfheid te verminderen en de slaaphouding te verbeteren.

Regelmatig strekken en oefeningen voor de nek

Het doen van regelmatige strekoefeningen en nekoefeningen kan helpen bij het verminderen van nekklachten. Hier zijn een paar oefeningen die je kunt proberen:

 1. Nekschouderrol: Rol je schouders naar achteren en laat ze zakken terwijl je je hoofd recht houdt. Herhaal dit meerdere keren om spanning in de nek en schouders te verlichten.
 2. Nekrotatie: Draai langzaam je hoofd naar links en dan naar rechts, terwijl je ervoor zorgt dat je geen pijn voelt. Dit helpt om de nekspieren los te maken.
 3. Nekstretch: Houd je hoofd recht en laat voorzichtig je rechteroor naar je rechterschouder zakken, terwijl je spanning voelt aan de linkerkant van de nek. Houd deze positie even vast en herhaal aan de andere kant.
 4. Kinretractie: Duw je kin naar binnen terwijl je probeert een denkbeeldige dubbele kin te creëren. Dit helpt om de spieren aan de voorkant van de nek te versterken.
 5. Trapeziusstretch: Sta of zit rechtop en til één arm recht omhoog boven het hoofd, buig dan zijwaarts opzij met het gezicht richting dezelfde arm. Je voelt een stretch langs de zijkant van de nek en schouder.

Conclusie

In conclusie, slapen zonder kussen kan voordelen bieden voor mensen met nekklachten, zoals verminderde pijn en rugklachten. Het kan ook helpen bij ontspanning van de nek en een betere ademhaling.

Echter, het is belangrijk om de individuele behoeften en comfort in overweging te nemen en mogelijk advies te vragen van een slaapexpert of fysiotherapeut.

Meer over ‘kussen voor nekklachten’

Als je elke ochtend wakker wordt met een stijve nek, ben je niet alleen. Veel mensen kampen met nekpijn en zijn op zoek naar de perfecte oplossing. Een eerste stap in de juiste richting zou kunnen zijn om te kijken naar speciale kussens voor nekklachten. Merken zoals Silvana zijn populair, maar wist je dat er ook budgetvriendelijke opties zijn zoals het hoofdkussen nekklachten van JYSK?

Maar let op, niet elk kussen is voor iedereen geschikt. Het kan zelfs zo zijn dat je nekpijn krijgt door een kussen dat niet goed bij je past. Er zijn mensen die beweren baat te hebben bij slapen zonder kussen om hun nekklachten te verminderen. Toch blijft een goed hoofdkussen voor de nek meestal de voorkeur hebben.

Ben je een buikslaper? Dan zijn er zelfs kussens speciaal ontworpen voor buikslapers met nekklachten. En als je liever helemaal zonder kussen slaapt bij nekklachten, dat kan ook een optie zijn.

De materiaalkeuze kan ook veel uitmaken. Er zijn mensen die zweren bij een boekweit kussen, terwijl anderen veel baat hebben bij een latex kussen voor nekklachten.

Als je ook last hebt van rugklachten, zijn er kussens die zowel je nek als je rug ondersteunen. Voor specifieke aandoeningen zoals artrose zijn er kussens voor nekartrose en als je op zoek bent naar een kussen omdat je een pijnlijke of versleten nek hebt, bekijk dan onze blogs over kussens voor een pijnlijke nek en kussens voor een versleten nek.

Wil je nu meteen een kussen kopen voor nekklachten? Lees dan eerst onze uitgebreide blogs om de beste keuze te maken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is “Zonder Kussen Slapen bij Nekklachten: Voor- en Nadelen”?

“Zonder Kussen Slapen bij Nekklachten: Voor- en Nadelen” betekent dat je slaapt zonder kussen om nekklachten te voorkomen.

2. Hoe kan slapen zonder kussen helpen bij rugproblemen?

Slapen zonder kussen kan de ondersteuning van de wervelkolom verbeteren, wat kan helpen om rugpijn te verminderen.

3. Kan slapen zonder kussen helpen bij een onzuivere huid en puistjes?

Ja, slapen zonder kussen kan helpen bij het voorkomen van een onzuivere huid en puistjes.

4. Is het goed voor een buikslaper om zonder kussen te slapen?

Het slapen zonder kussen kan comfortabel zijn voor een buikslaper en kan ook helpen bij het verminderen van snurken.

5. Zijn er nadelen aan het slapen zonder kussen?

Sommige mensen kunnen slaapproblemen hebben zonder kussen, zoals hoofdklachten. Daarvoor kan een orthopedisch kussen of fysiotherapie nuttig zijn.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste kussen nekklachten 2023

 • Beste kussen nekklachten – Guna
 • Beste hoofdkussen nekpijn – Perfect Pillow
 • Beste nekklachten kussen – Guna
 • Beste kussen voor nekklachten zijslaper – Arteni
 • Beste nekkussen – Guna 
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Zonder Kussen Slapen bij Nekklachten: Voor- en Nadelen (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips