Het is niet altijd even gemakkelijk om het zicht te bewaren op de geldzaken. Zeker niet tijdens de huidige inflatie. Inmiddels zijn de prijzen circa 6,5 procent duurder dan één jaar geleden. Dat is een gigantische inflatie. Een inflatie die we in circa veertig jaar niet meer hebben gezien. Het is dan ook niet meer dan logisch dat mensen die altijd al moeite hadden om het einde van de maand te halen met hun salaris, daar nu nóg meer moeite mee hebben. Het is belangrijker dan ooit om goed om te gaan met geld en te weten waar je op moet letten. Maar hoe pak je dit precies aan? Hoe krijg je jouw geldzaken op orde en voorkom je iedere maand weer opnieuw de nodige geldstress?
Leen alleen als het echt niet anders kan
Juist in tijden van financiële problemen is het heel verleidelijk om een lening aan te vragen. Een lening aanvragen doe je alleen als het echt niet anders kan én als je zeker weet dat je het terug kunt betalen. Legitieme redenen zijn bijvoorbeeld grote onverwachte uitgaven waar je niet voldoende spaargeld voor hebt, maar die wel direct moeten worden gedaan. Denk aan de aankoop van een nieuwe auto als de oude het begeven heeft of het herstellen van een woning met gebreken. Gelukkig zijn de spaarrentes momenteel nog relatief laag, daardoor is het in dat opzicht gunstiger om te lenen. Echter, geld lenen kost nog altijd geld. Hier moet dan ook voorzichtig mee worden omgesprongen. Het is nu dan ook niet de juiste timing om te beginnen met vastgoed.
Krijg inzicht in je uitgavenpatroon
Tegenwoordig gebruiken we bijna overal de pinpas voor. Wel zo makkelijk. Je hebt bijna nooit contant geld op zak. Zeker niet sinds de eerste corona-uitbraak en ons werd aanbevolen om meer te pinnen. Helaas betekent dit ook dat je snel het overzicht verliest. Je merkt veel minder snel hoeveel je uitgeeft, totdat je uiteindelijk even op de bankrekening kijkt. Daarom is het goed om meer inzicht in je uitgavenpatroon te krijgen.
Schrijf eens voor de afgelopen maand op hoeveel je hebt uitgegeven. Neem hierbij alles mee. Zelfs die enkele euro’s bij de AH toen je even een blikje frisdrank en een croissant kocht. Het zijn namelijk vaak de kleine dingen die gedurende de maand enorm oplopen. Van een avondje eten bestellen kan je in de meeste gevallen al bijna de gehele weekboodschappen doen. Dit zijn luxeproducten waar je eenvoudig op kunt besparen.
Verspil minder eten
Vooral in de supermarkten is de inflatie heel duidelijk. Veel producten zijn qua prijs omhoog gegaan. Brood, kwark, melk… ze zijn bijna een euro duurder dan een jaar geleden. Als dat voor bijna alle producten in je mandje geldt, dan kun je alleen maar verwachten dat je veel meer geld aan dezelfde boodschappen kwijt zult zijn. Eten moet je sowieso. Daar kan je niet op bezuinigen. Maar heb je er wel eens over nagedacht hoeveel wij Nederlanders jaarlijks aan eten weggooien? Dat zijn echt schrikbarende aantallen. Dat is niet alleen heel slecht voor het milieu (en een middelvinger voor alle mensen die honger hebben in deze wereld), maar ook nog eens slecht voor de portemonnee. Probeer daarom op de eerste plaats minder eten te verspillen. Door producten in te vriezen, met restjes te koken. Op die manier bespaar je geld en verklein je jouw ecologische voetafdruk.
Lees ook ons artikel over de beste crypto cursus. Echt een aanrader!