In dit artikel

Zink | De Beste Oplossing bij een Zink tekort!

Zink Supplement (2022) | De Beste Oplossing bij een Tekort!

In dit artikel

Zink is één van die voedingsstoffen die door de jaren heen steeds meer aandacht heeft gekregen, en dat is ook niet verwonderlijk: het gaat om een spoorelement dat bij talloze lichaamsprocessen is betrokken, en dan ook een grote rol speelt bij het verkrijgen een goede gezondheid. Sinds de ontdekking van zink werd steeds duidelijker dat dit spoorelement, net zoals bijvoorbeeld magnesium, bij ontelbaar veel processen in het lichaam is betrokken.

Wie zijn of haar gezondheid serieus neemt, kan er niet omheen; zink is één van de belangrijkste stoffen voor het menselijke lichaam. Als je meer te weten wilt komen over zink, waar het precies goed voor is en hoe je genoeg zink binnen kunt krijgen, lees dan snel verder!

Klik hier en vergelijk de beste Vitamine Abonnementen met korting

Wat is Zink precies?

Zink is een spoorelement, en één van de vele onderdelen van een grote groep belangrijke enzymen in het lichaam. Het is betrokken bij de stofwisseling, of anders gezegd, de manier waarop het lichaam energie produceert. Dit spoorelement heeft echter nog tal van andere functies in het lichaam, van de opbouw van eiwitten tot de ontwikkeling van weefsels en het immuunsysteem.

Zonder zink kan het lichaam niet optimaal functioneren, en dat maakt gezonde voeding en eventuele zink supplementen dan ook de moeite waard. Maar waarvoor is zink nu zoal goed en hoeveel heb je ervan nodig? Wat houden een tekort of een teveel in? Deze en nog meer vragen krijgen hieronder een duidelijk antwoord!

Ook interessant:

Voedingssupplementen | Kopen of links laten liggen?
Alles over vegan supplementen
Alles wat je wilt weten over selenium
Vitamine K2: alles wat je moet weten
Omega 3, dé Essentiële Vetzuren voor een Goede Gezondheid

De functies van Zink in het lichaam

Het lichaam is een complex geheel dat enkel optimaal kan functioneren als alle onderdelen goed samenwerken. Elk mineraal, macronutriënt en vitamine heeft een eigen doel, maar er is altijd een overlap met die van andere voedingsstoffen. Dat is bij dit spoorelement niet anders. Zink werkt vaak in tandem met andere voedingsstoffen om het immuunsysteem, weefsels en het metabolisme in goede gezondheid te houden.

Zink is dus één van die spoorelementen die gewoon onmisbaar is voor een goede gezondheid. Hieronder een overzicht van enkele van de belangrijkste functies:

1. Een goede zuur-base balans

Zink draagt mede bij tot het in standhouden van een goede balans tussen zuren en bases in het lichaam. Die balans is essentieel om het lichaam te beschermen tegen inflammatie en ziektes. Hoe meer alkalisch het lichaam is, hoe gezonder het is (tot op een bepaald punt). Zonder zink zou er geen balans tussen zuur en alkalisch mogelijk zijn, waardoor het risico op chronische aandoeningen en inflammatie veel groter zou worden!

2. Een goede cognitieve functie

Daarbij zorgt zink ook voor een goede, normale cognitieve functie. Veel chronische mentale aandoeningen worden veroorzaakt door een langdurig tekort aan zink (naast andere factoren), waaronder Alzheimer en Parkinson. Voldoende zink is dus belangrijk om ook de hersenen te ontwikkelen tijdens de kindertijd én om deze in goede gezondheid te houden, ook op latere leeftijd.

3. Vruchtbaarheid en voortplanting

Zink speelt een belangrijk rol bij de productie van hormonen, zoals testosteron, en draagt op die manier bij tot een goede vruchtbaarheid. Ook bevordert het op die manier de voortplanting bij zowel mannen als vrouwen. Zink wordt vaak aan mannen aangeraden om op natuurlijk wijze hun testosterongehalte te boosten, bijvoorbeeld bij het uitoefenen van krachttraining of andere intensieve sporten.

Zink | De Beste Oplossing bij een Zink tekort!

4. Een sterk immuunsysteem

Het immuunsysteem is de allereerste beschermingslinie tegen pathogenen, zoals virussen. Zink draagt bij tot een sterk afweersysteem, waardoor het risico op acute én chronische ziekte een stuk kleiner is. Verkoudheid, griep en andere virale infecties zijn allemaal goede voorbeelden van ziektes die voorkomen kunnen worden door een gezonde dosis zink uit voeding of zink supplementen!

5. Gezonde huid, haar en nagels

Wie sterke nagels, een mooie huid en stevig haar wil, zou een zink supplement moeten overwegen. Dit spoorelement is van groot belang voor de opbouw en regeneratie van nagels, haar en huid en vaak is een tekort aan zink op deze plaatsen dan ook duidelijk te zien. Nagels die afbreken, haar dat snel kapot gaat en een droge of ondervoede huid zijn allemaal symptomen van een tekort aan zink.

6. Het metabolisme van koolhydraten

Voor diabetici is zink eveneens erg belangrijk, doordat het de stofwisseling van koolhydraten in het lichaam reguleert. Zonder een goed metabolisme van suikers raakt de bloedsuikerspiegel uit balans, waardoor er allerhande problemen kunnen ontstaan met de productie van insuline. Zink uit voeding of supplementen kan deze verhelpen of verbeteren. Aan de andere kant is zink ook voor mensen die niet aan diabetes lijden belangrijk voor een goede stofwisseling!

7. De anti-oxidatieve functie van zink

Ten slotte speelt zink een heel grote rol als antioxidant in het lichaam. Oxidanten zijn schadelijke stoffen die, als ze er de kans toe krijgen, zorgen voor inflammatie en ziekte in ons lichaam. Dankzij zink worden deze stoffen onschadelijk gemaakt, wat dan weer bijdraagt tot een betere, langdurige gezondheid. Verschillende soorten kankers zijn het gevolg van oxidanten en zink, vooral in combinatie met selenium, zou dus op indirecte wijze ook het risico hierop kunnen verkleinen.

8. Zink en celdeling

Ten slotte zou de celdeling in het lichaam, een proces dat essentieel is om veroudering tegen te gaan en weefsels op te bouwen en te herstellen, zonder zink niet mogelijk zijn. Celdeling is een proces waarbij tal van vitaminen en mineralen betrokken zijn, en eigenlijk de basis vormt van al het leven.

Kortom, zonder zink zou het zo goed als onmogelijk zijn om de fundering voor een goede gezondheid te leggen. Als je overtuigd bent van zink en je er méér van wilt binnen krijgen via je voeding of supplementen, dan kan het volgende stukje van dit artikel je zeker op weg helpen!

Waar zit Zink in? Enkele natuurlijke bronnen van zink

Zoals dat bij de meeste voedingsstoffen het geval is, is het belangrijk om te weten welke voedingsproducten zink bevatten. Enkel zo kan je je voedingspatroon afstemmen op je persoonlijke behoefte en maak je de weg vrij naar een betere gezondheid.

Hieronder een kort overzichtje van enkele van de beste bronnen van zink:

 • Vlees
 • Kaas
 • De meeste graanproducten
 • Noten
 • Schaal- en schelpdieren (zoals mosselen of garnalen)
 • Bonen
 • Noten
 • Zaden
 • Zeewier

Zink is in feite één van de meest voorkomende spoorelementen in natuurlijke voedingsmiddelen, en het risico op een tekort is dan ook relatief klein. Als je toch denkt een zinktekort te hebben, dan is het aangeraden om een specialist te raadplegen – die je dan waarschijnlijk een zink supplement zal aanraden!

Zink | De Beste Oplossing bij een Zink tekort!

Symptomen van een Zink tekort

Een tekort aan zink is op zich heel zeldzaam, maar het kan natuurlijk altijd. Over het algemeen komt een zinktekort in Nederland maar weinig voor, maar dat wil niet zeggen dat een zink supplement niet interessant kan zijn!

Hieronder enkele van de meest voorkomende symptomen van een tekort:

 • Afwijkingen en aandoeningen aan de huid, het skelet en de slijmvliezen.
 • Veranderingen in het geur- en smaakvermogen.
 • Problemen met de groei en achterstallige ontwikkeling van het geslacht.
 • Een minder goede weerbaarheid tegen infecties.
 • Problemen met het zicht, zoals nachtblindheid.

Dergelijke symptomen komen vooral voor bij mensen die een heel ongezond voedingspatroon hebben of het spoorelement niet goed kunnen opnemen door problemen met de spijsvertering. In deze gevallen is het aangeraden om een zink supplement te nemen, op aanraden van een arts!

Teveel Zink in het lichaam: wat houdt dat in?

Heel vaak is het risico op een teveel aan zink iets groter dan een tekort, zeker bij het langdurig innemen van hele hoge dosering in geconcentreerde vorm. Zelfs dan is de kans op een overschot relatief klein. Door het overmatig innemen van zinktabletten kan er wel een risico op een tekort aan koper ontstaan. Voor het gebruik van zink supplementen vraag je dus het beste altijd eerst advies bij een voedingsspecialist of arts!

Ook interessant:

Beste Vitamine Abonnement | Review (2022) | Supplementen Abonnementen vergelijken!
Alles over Vitamine D3
Alles wat je moet weten over Vitamine B12!
Magnesium: een uiterst belangrijk mineraal
Alles wat je moet weten over Jodium!

Hoeveel Zink heb je dagelijks nodig?

Eén van de belangrijkste vragen is natuurlijk; hoeveel zink heb je dagelijks precies nodig? De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid hangt grotendeels af van leeftijd en geslacht. Zo moet een man van 18 jaar of ouder rond de 9 milligram zink per dag krijgen, terwijl dat voor vrouwen van dezelfde leeftijd zo’n 7 milligram is.

De zinkbehoefte ligt het hoogst voor jongens tussen 9 en 17 jaar aangezien het immuunsysteem, de geslachtsorganen en de hersenen grotere veranderingen doormaken. Bij meisjes ligt die dosis in die periode iets lager, maar zwangere vrouwen hebben dan weer meer nodig, tussen de 9 en 11 milligram per dag. Vanaf de volwassenheid blijft de behoefte aan zink voor de rest van het leven rond de 8 of 9 milligram per dag liggen.

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de maximale bovengrens van de dagelijkse zinkinname. Zo mogen kinderen tussen 1 en 3 jaar niet meer dan 7 milligram per dag binnenkrijgen, terwijl dat voor tienjarigen rond de 10 milligram ligt. Vanaf de puberteit en volwassenheid ligt die grens tussen 18 en 15 milligram per dag. Het risico op een teveel aan zink is echter relatief klein, zeker als het voedingspatroon gewoon gezond is en geen geconcentreerde of grote hoeveelheden zink supplementen worden genomen!

Zink | De Beste Oplossing bij een Zink tekort!

Het beste Zink supplement vinden voor jouw gezondheid

Het is duidelijk dat zink een essentiële factor is bij het verkrijgen en in standhouden van een goede gezondheid. Zink kan grotendeels uit voeding worden gehaald, maar het probleem is dat voedingsmiddelen tegenwoordig over het algemeen veel minder voedingsstoffen bevatten dan pakweg 100 jaar geleden. Dit heeft vooral te maken met vervuiling, maar ook de kwaliteit van teelgrond voor heel wat natuurlijke voedingsmiddelen.

Dan is dan ook precies waarom een zink supplement een goed idee kan zijn. Kwalitatieve zink supplementen, zoals die van Vitaily, komen in een goede dosis, worden gemakkelijk en snel opgenomen en dragen in combinatie met andere voedingsstoffen en vitamines (zoals vitamine D) bij tot een goede gezondheid.

Zink supplementen komen in uiteenlopende vormen, van zink citraat tot zink gluconaat, die elk unieke eigenschappen hebben qua opname en stofwisseling. Zink is verkrijgbaar in poedervorm, in tabletten en capsules, maar ook in combinatie met andere vitamines – zoals het geval is bij Vitaily. Bij dit merk ben je hoe dan ook zeker van een uitstekende kwaliteit zink supplementen, en je kan hun producten gemakkelijk online kopen.

Als je een degelijk zink supplement zoekt, dan is het ook een goed idee om rekening te houden met de prijs. Een zink supplement bij Kruidvat, Etos of Holland & Barrett is doorgaans van goede kwaliteit, maar bij Vitaily geniet je van de beste zink supplementen voor een relatief lage prijs. Met kortingscode “GROEI“ koop en bestel je Vitaily met €7,50 korting op een maandpakket of abonnement. Ten slotte heeft het merk verschillende productreeksen in het aanbod, zoals Vitaily Basis en Vitaily Vegan!

Vitaily Vegan Zink Supplement | De Beste Oplossing bij een Zink tekort!

Een ander voordeel van Vitaily is dat de supplementen in handige dagzakjes komen, in verschillende samenstellingen. Door verschillende voedingsstoffen, zoals zink en vitamine D, samen te voegen, wordt hun werking versterkt en dragen ze nog méér bij tot jouw gezondheid.

Kortom, als je je gezondheid een boost wilt geven met een betrouwbaar supplement – dan ben je bij dit merk aan het juiste adres om je zink supplement te bestellen en te kopen!

Vertrouw op de Zink ervaringen van anderen!

Je gezondheid is iets waarvoor je serieuze keuzes maakt, en dat geldt ook voor het aankopen en gebruik van zink supplementen. Het kan nooit kwaad om de feedback van anderen te vragen over zink supplementen van een vooraanstaand merk. Op die manier ben je in elk geval al een stuk zekerder van je aankoop. Hieronder enkele positieve ervaringen van mensen die reeds met Zink supplementen Vitaily bekend zijn:

“Vitaily is echt het perfecte basissupplement voor het tegengaan van tekorten in het lichaam én het bevorderen van het herstel. En dat geldt voor zowel mijn cliënten als mezelf, als ondernemer en fysiotherapeut!” Ervaring Zink Supplement (Vitaily) – Jesper Tegelaar, fysiotherapeut en eigenaar FysioEffect

“Vitaily is het ideale merk als je niet met eindeloos veel potjes wilt zeulen, of bang bent dat je een product vergeet te bestellen. Super gemakkelijk, alle vitamines in één zakje en je krijgt het elke maand thuis opgestuurd!” Ervaring Zink Supplement (Vitaily)  – Charlotte De Jong, founder Charlie’s Kitchen

Martijn

Martijn

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Zink Supplement (2022) | De Beste Oplossing bij een Tekort!

  Laat een reactie achter