In dit artikel

De Geneeskrachtige Werking van de Zilverkaars

De Geneeskrachtige Werking van de Zilverkaars

In dit artikel

Orthomoleculaire geneeskunde richt zich op het optimaliseren van de gezondheid door middel van de juiste hoeveelheid van essentiële voedingsstoffen. Een van de belangrijkste aspecten van orthomoleculaire geneeskunde is het gebruik van natuurlijke middelen, waaronder kruiden en planten. In dit artikel gaan we dieper in op de geneeskrachtige werking van de Zilverkaars (Cimicifuga racemosa).

Beste fytonutriënten van 2023: Mijn selectie 

 1. Beste Ashwagandha – Nutribites Ashwagandha
 2. Beste kurkuma – Nutribites Kurkuma C3
 3. Beste cranberry – Flinndal Cranberry (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)
 4. Beste spirulina – Vitals Spirulina (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)
 5. Beste saffraan – Vitals Saffraan LCS (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)

Wat is Zilverkaars?

Zilverkaars is een plant die behoort tot de ranonkelfamilie. De plant groeit in bossen en op hellingen in Europa en Noord-Amerika. Zilverkaars heeft lange, rankende stengels met smalle, donkergroene bladeren en witte bloemen die in spiraalvormige trossen groeien. De bloemen zijn het meest opvallend in de late zomer en de herfst.

De Geneeskrachtige Werking van de Zilverkaars

De geneeskrachtige eigenschappen van Zilverkaars

Zilverkaars wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Hieronder bespreken we enkele belangrijke voordelen van Zilverkaars:

Pijnstilling:

Zilverkaars bevat stoffen die pijnstillend werken, waardoor het een efficiënt middel is bij de behandeling van verschillende aandoeningen zoals artritis, reumatische pijn en menstruatiepijn.

Anti-inflammatoir:

Zilverkaars bevat ook stoffen met ontstekingsremmende eigenschappen, die helpen bij het verminderen van ontstekingen en roodheid in het lichaam.

Antimicrobieel:

Zilverkaars bevat stoffen die de groei van micro-organismen remmen, waardoor het een effectief middel is bij de behandeling van infecties zoals candida, urineweginfecties en schimmelinfecties.

Werkzaamheid tegen infecties:

Zilverkaars bevat ook stoffen die de afweer van het lichaam versterken, waardoor het een effectief middel is bij de behandeling van infecties zoals verkoudheid, griep en longontsteking.

Andere voordelen en toepassingen:

Zilverkaars wordt ook vaak gebruikt bij de behandeling van angst, depressie en slaapproblemen. Het is ook een effectief middel bij de behandeling van hormonale onbalans, zoals bijvoorbeeld bij de overgang.

De Geneeskrachtige Werking van de Zilverkaars

Hoe te gebruiken

Zilverkaars kan intern en extern worden gebruikt. Hieronder geven we enkele voor

beelden van hoe Zilverkaars kan worden gebruikt:

Interne toepassingen:

 • Tinctuur: mengen van een paar druppels Zilverkaarstinctuur met wat water of thee.
 • Kapsel: verkrijgbaar in de vorm van capsules.
 • Infusie: bereid door het koken van een theelepel gedroogde Zilverkaars in een kop kokend water.

Externe toepassingen:

 • Zalf: bereid door het mengen van Zilverkaarsolie met een basisolie zoals kokosolie.
 • Compressen: bereid door een stuk gaas te bevochtigen met een infusie van Zilverkaars.

Precauties en waarschuwingen:

 • Zilverkaars mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap of borstvoeding.
 • Als u medicijnen gebruikt, raadpleeg dan uw arts voordat u Zilverkaars gaat gebruiken.
 • Zilverkaars kan interacties hebben met bloedverdunners, dus raadpleeg uw arts als u bloedverdunners gebruikt.

Conclusie zilverkaars

Zilverkaars is een krachtige plant met veel geneeskrachtige eigenschappen. Het is een effectief middel bij de behandeling van pijn, ontstekingen, infecties en hormonale onbalans. Zilverkaars kan intern en extern worden gebruikt en is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals tincturen, capsules en infusies. Ondanks de vele voordelen, is het belangrijk om rekening te houden met de precauties en waarschuwingen voordat u Zilverkaars gaat gebruiken.

De Geneeskrachtige Werking van de Zilverkaars

Meer fytonutriënten (Planten, kruiden en specerijen) voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementenomega 3 vetzureneiwitten, en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.

De laatste jaren zijn fytonutriënten zoals ashwagandha, kurkuma, saffraan, spirulina en cranberry enorm populair geworden in de westerse wereld. En dat is natuurlijk niet voor niks. Maar wist je dat er zich nog veel meer krachtige stoffen in de natuur bevinden zoals bijvoorbeeld; boswellia, berberine, cordyceps, echinacea, ginkgo-biloba, mariadistel, OPC, pycnogenol en rhodiola rosea. Ook wordt de kracht van rode gist rijst, kaneel, valeriaan, knoflook, alsemkruid en artisjok steeds bekender. Steeds meer studies wijzen uit dat deze planten, kruiden en specerijen een verrijking voor onze gezondheid kunnen zijn.

De lijst is echter nog veel langer en wil ik graag met je delen. Ken jij bijvoorbeeld borageolie, bergamotpolyfenolen, bioflavonoïden of fenegriekzaden. Van groene thee-extract, kruidnagel, gember thee, monnikspeper en pompoenzaden hebben we waarschijnlijk allemaal wel gehoord maar ook deze hebben verschillende positieve krachten voor jouw gezondheid.

Omdat ik mij de afgelopen periode volledig heb laten onderdompelen in de wereld van fytonutriënten kan ik je nu ook alles vertellen over pygeum, policosanol, teunisbloemolie, zilverkaars, gaba, Mucuna en Aloë vera. Dit zijn een voor een interessante ingrediënten voor jouw gezonde levensstijl.

Wil je meer weten over al deze fytonutriënten ? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je aankopen doen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over zilverkaars

Wat is Zilverkaars?

Zilverkaars (Cimicifuga racemosa) is een plant die behoort tot de ranonkelfamilie en groeit in bossen en op hellingen in Europa en Noord-Amerika.

Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van Zilverkaars?

Zilverkaars heeft pijnstillende, anti-inflammatoire, antimicrobiële en werkzaamheid tegen infecties. Ook wordt het vaak gebruikt bij de behandeling van angst, depressie en slaapproblemen.

Hoe wordt Zilverkaars gebruikt?

Zilverkaars kan intern en extern worden gebruikt, bijvoorbeeld in de vorm van tincturen, capsules, infusies, zalven of kompressen.

Wat zijn de voordelen van het gebruiken van Zilverkaars voor de overgang?

Zilverkaars kan helpen bij hormonale onbalans die vaak voorkomen tijdens de overgang, zoals opvliegers en stemmingswisselingen.

Welke soorten aandoeningen kan Zilverkaars behandelen?

Zilverkaars kan aandoeningen behandelen zoals artritis, reumatische pijn, menstruatiepijn, candida, urineweginfecties, schimmelinfecties, verkoudheid en griep.

Wat zijn de bijwerkingen van Zilverkaars?

Hoewel Zilverkaars over het algemeen veilig is, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren zoals misselijkheid, diarree, hoofdpijn of huidirritatie bij extern gebruik. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen niet te overschrijden en om te raadplegen met een arts als u medicijnen gebruikt.

Kan Zilverkaars worden gebruikt tijdens zwangerschap of borstvoeding?

Nee, Zilverkaars mag niet worden gebruikt tijdens zwangerschap of borstvoeding vanwege de onbekende effecten op de foetus of baby.

Hoe wordt Zilverkaars geharvest en verwerkt?

Zilverkaars wordt geoogst wanneer de bloemen volgroeid zijn, meestal in augustus of september. De wortelstokken worden gedroogd en vervolgens verwerkt in verschillende vormen zoals tincturen, capsules, infusies en zalven.

Is Zilverkaars hetzelfde als Black Cohosh?

Ja, Zilverkaars en Black Cohosh zijn dezelfde plant, alleen met verschillende namen.

Wat zijn enkele alternatieven voor Zilverkaars?

Alternatieven voor Zilverkaars zijn andere kruiden zoals soja isoflavonen, wild yam, Dong Quai, en kava kava die worden gebruikt bij hormonale onbalans. (1)

Conclusie beste fytonutriënten van 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Geneeskrachtige Werking van de Zilverkaars

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips