Ziektewetuitvoering en de gevolgen voor de sociale zekerheid

Ziektewetuitvoering en de gevolgen voor de sociale zekerheid

Als ondernemer kan het zijn dat jouw werknemers ziek worden en niet meer in staat zijn om voor jou te kunnen werken. Bij vast personeel moet je het loon doorbetalen, maar het kan ook zijn dat je werknemers recht hebben op een Ziektewetuitkering. Toch kan het zijn dat je niet over de kennis rondom de Ziektewet en de uitvoering ervan beschikt. In dat geval kun je denken aan de Ziektewetuitvoering. Meer over de Ziektewetuitvoering, lees je hieronder.

Meer over de Ziektewet

Heb jij als ondernemer werknemers in dienst? Dan moet je natuurlijk het een en ander geregeld hebben voor jouw werknemers. Denk bijvoorbeeld na hoe ze financieel opgevangen kunnen worden bij ziekte en ze niet meer in staat zijn om te werken. Bij vast personeel moet je het salaris doorbetalen totdat ze hersteld zijn of een bepaalde periode hebben verstreken, maar er zijn wel een aantal uitzonderingen. In sommige gevallen heeft het personeel namelijk recht op een Ziektewetuitkering. 

Denk bijvoorbeeld aan flexibele krachten die geen vast contract hebben. Mochten zij onverwachts ziek worden en niet meer bij jou kunnen werken, dan kan het zijn dat ze recht hebben op een Ziektewetuitkering. Ook zwangere vrouwen of orgaandonoren kunnen hier recht op hebben. Bovendien kan een werknemer ook recht hebben op een Ziektewetuitkering wanneer het contract afloopt en de werknemer dus ziek het werk verlaat. Het is altijd wel belangrijk om te checken of deze personen inderdaad in aanmerking komen voor een Ziektewetuitkering.

Wat is Ziektewetuitvoering?

Je kunt er als werkgever ook voor kiezen om zelf eigenrisicodrager te worden van de Ziektewet: in dit geval betaal jij de uitkering. Dit kan een aantal voordelen met zich meebrengen voor jou als ondernemer. Je betaalt namelijk over het algemeen minder premie als je ervoor kiest om eigenrisicodrager te worden. Dat betekent ook dat je meer inzicht krijgt in de kosten die je maakt. Bovendien kun je je ook focussen op de zieke werknemer en kun je deze persoon in het proces van re-integreren optimaal steunen. Je hebt immers meer verantwoordelijkheden als eigenrisicodrager.

Toch kan het zijn dat je het nogal lastig vindt om de zieke werknemer op de juiste manier te begeleiden en te ondersteunen, evenals het regelen van taken rondom de Ziektewetuitkering. Gelukkig is hulp niet ver weg, want je kunt overwegen om te kiezen voor Ziektewetuitvoering. In dat geval krijg je hulp van een professionele organisatie die gespecialiseerd is in de Ziektewet, zodat jij precies weet wat je te wachten staat. Denk bijvoorbeeld aan wat voor taken uit handen worden genomen en welke taken jij juist moet oppakken.

Dat is erg prettig, want met dit soort hulp hoef jij je niet volledig te focussen of alles wel volgens de juiste regels gebeurt. In plaats daarvan kun jij je focussen op de andere werkzaamheden, en kun je je natuurlijk ook focussen op de zieke werknemer. Je wil immers dat de werknemer weer zo snel mogelijk in het werkveld terechtkomt. 

Gevolgen voor de sociale zekerheid

Zoals Acture omschrijft op hun website – een specialist rondom Ziektewetuitvoering – heeft Ziektewetuitvoering een aantal positieve gevolgen voor de sociale zekerheid. De sociale zekerheid is een stelsel in Nederland dat ervoor zorgt dat ook de mensen met het wegvallen van het inkomen, bijvoorbeeld door ziekte, worden opgevangen.

Zo blijkt, uit onderzoek van de de bovengenoemde organisatie, dat de gemiddelde tijd dat mensen in de Ziektewet zitten, een stuk minder is dan wanneer er geen sprake is van een eigenrisicodrager. Bovendien herstellen de meeste werknemers over het algemeen een stuk sneller met een eigenrisicodrager. 

Dat betekent dat de werknemers weer snel het werk op kunnen pakken, en daarbij worden natuurlijk ook een boel kosten bespaard. Er zijn dus genoeg redenen om te overwegen om ook hulp in te schakelen rondom het uitvoeren van de Ziektewet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips