In dit artikel

Zelfontwikkeling | Jezelf Ontwikkelen met een Cursus Zelfontwikkeling?

Zelfontwikkeling (2023) | Praktische Tips & Beste Cursus!

In dit artikel

De kans is groot dat jij jezelf ook wilt ontwikkelen – maar misschien weet je gewoon niet hoe je daaraan moet beginnen? Wees gerust: je bent niet alleen! Heel wat mensen hebben het gevoel dat ze méér uit hun leven kunnen halen, maar beschikken niet over de tools of vaardigheden om dat te doen. Het is op zich al goed nieuws dat steeds meer mensen dagelijks met zelfontwikkeling bezig zijn!

Het vergt echter heel wat onderzoek, inzicht en kennis van zaken om jezelf te blijven ontwikkelen. Als je voldoende boeken leest, tips verzamelt en deze toepast op je eigen leven, dan zal je echter snel verandering zien in hoe je je voelt en in het leven staat!

Op dit platform staat zelfontwikkeling, of zelfontplooiing, centraal. Ik deel de ervaringen die ik heb gehad met jou, zodat jij er inspiratie en informatie uit kunt halen. Klaar om samen op onderzoek uit te gaan om zelfontwikkeling in jouw leven toe te passen? Let’s go!

De beste zelfontwikkeling trainingen 2023: Mijn selectie

  1. Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling: 365 Dagen Succesvol
  2. Beste Persoonlijke Ontwikkeling Platform: Brein TV
  3. Beste Mindset Mini-Cursussen: MindsetFlix
  4. Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling Weerbaarheid: Unbreakable Academy
  5. Beste Cursus Zelfontwikkeling Spiritueel: Senang Masterclass
  6. Beste NLP training: Het NLP College

Wat is zelfontwikkeling

Voor je aan zelfontwikkeling kan gaan doen, is het natuurlijk eerst en vooral belangrijk dat je weet wat het precies is. Zelfontwikkeling heeft alles te maken met zelfontplooiing, en het zijn dan ook twee termen die ongeveer hetzelfde betekenen.

In de kern duidt zelfontwikkeling op wat je wilt, wat je kunt en wat je bent, en heeft het dus ook betrekking op je zelfbeeld:

  • Wat wil je? Wat zijn je drijfveren, en wat houd je in beweging?
  • Wat kun je? Welke inzichten verkrijg je, en welke technieken en vaardigheden leer je aan?
  • Wie ben je? Wat maakt jou als mens uniek, en wat zijn je typische kenmerken en kwaliteiten?

Deze drie pijlers vormen zowat de basis van je zelfontwikkeling, en verdienen dan ook heel wat aandacht en werk. In het volgende stukje gaan we dieper in op het nut van zelfontwikkeling, en vervolgens onderzoeken we hoe je jezelf actief kunt blijven ontwikkelen!

Waarom zelfontwikkeling?

Een andere belangrijke vraag is: waarom zou je aan zelfontwikkeling doen? Het is een feit dat er tegenwoordig oneindig veel boeken, seminars, cursussen, zelfontwikkeling podcasts en documentaires op de markt zijn, en er wordt zo vaak over gesproken. Wat maakt dat thema nou zo populair en belangrijk?

Als we het woord zelfontwikkeling gaan ontleden, dan kunnen we dat interpreteren als: uit je knop komen, of openbloeien. Je rolt als het ware uit wie je in essentie bent. Met andere woorden, je haalt wat er in je zit naar buiten – en daardoor kunnen zowel jijzelf als anderen voordeel uit halen. Het ontwikkelen van de ware jij.

Ook helpt zelfontwikkeling of zelfontplooiing je om je dromen te realiseren. En met dromen bedoelen we in dit geval het toekomstbeeld dat je voor ogen hebt, als het gaat om je eigen leven! Daarbij leer je tijdens zelfontwikkeling ook veel bij over jezelf, wat je sterke en zwakke punten zijn en welke vaardigheden je wilt/kunt aanleren.

Kortom, je neemt controle over je eigen leven door middel van veschillende technieken. Je vertrouwt je leven én je toekomst niet langer toe aan iemand of iets anders. En dat zorgt ervoor dat je een onmetelijk gevoel van vrijheid en geluk ervaart!

Hoe ontwikkel je jezelf?

Zoals je misschien al vermoedt, is zelfontwikkeling mogelijk op verschillende manieren. Juist doordat er tegenwoordig zoveel verschillende bronnen te vinden zijn (die vaak ook nog wel eens tegenstrijdige informatie geven!) kan het interessant zijn om een overzichtelijk lijstje met enkele handige tips bij de hand te hebben. Op die manier wordt zelfontwikkeling een stukje concreter, en dus ook gemakkelijker.

Hieronder enkele van de beste tips om je zelfontwikkeling in de hand te werken:

1. Lezen, lezen en nog eens lezen

Als je in korte tijd veel wilt bijleren, dan moet je gewoon boeken lezen. Op mijn website vind je talloze voorbeelden van interessante boeken over zelfontwikkeling en alles wat erbij komt kijken. Op die manier krijg je al een beter zicht op wat je kan doen om je persoonlijke groei een boost te geven. Het voordeel aan boeken lezen is dat je verschillende invalshoeken te zien krijgt, op basis waarvan je dan je eigen conclusies kunt trekken. Het resultaat is dat je niet zomaar overneemt wat voor een ander waar is, maar juist de ‘zelf’ in ‘zelfontwikkeling’ eer aandoet!

2. Volg gratis zelfontwikkeling workshops of volg cursussen

Wil je je zelfontwikkeling nog een stapje verder nemen? Dan kan je ook een gratis workshop volgen of deelnemen aan een cursus over persoonlijke groei. Er bestaan tegenwoordig tal van opties binnen elk budget, waardoor je voor jouw situatie precies de info en tips vindt die je nodig hebt om jezelf te blijven ontwikkelen! De cursus geluk van Merijn ruis kan je ook gelukkiger maken!

3. Schrijf je in voor studies of cursussen over zelfontwikkeling

Daarbij kan je ook deelnemen aan speciale studies of cursussen in verband met zelfontwikkeling. Hierdoor komt je direct in aanraking met wat het betekent om jezelf te ontwikkelen, en die ervaring kan je helpen om jezelf beter te leren kennen. Ook krijg je op die manier handige tools aangeboden om te blijven groeien!

4. Vertrouw op een life coach

Als je toch nog moeite hebt met het doorbreken van oude gewoontes of het toepassen van tools om jezelf te ontwikkelen, dan kan je altijd de hulp inschakelen van een life coach. Deze zal je actief en persoonlijk helpen om jouw situatie aan te pakken, zodat je zelf meer inzicht hebt op en controle over je leven. En dat vertaalt zich hoe dan ook in méér geluk, voldoening en een sterkere persoonlijke groei!

5. Betrek je familie en vrienden erbij

Als mens zijn we sociale wezens, dus het spreekt voor zich dat we onze ervaringen en gedachten willen delen met anderen. Dat geldt ook voor je zelfontwikkeling! Dankzij een zelfontwikkeling community, of die nu bestaat uit mensen uit je directe omgeving of online op het internet, is het zoveel gemakkelijker én aangenamer om te blijven groeien. Je kan inzichten verkrijgen, je eigen tips delen en nog zoveel meer doen om jezelf én anderen te helpen bij zelfontplooiing!

6. Motiveer jezelf én beloon jezelf

Je kan enkel het proces van zelfontwikkeling volhouden als je jezelf regelmatig beloont voor wat je al hebt bereikt. Dat is in feite bij alles zo! Erken dat je leven nu precies loopt zoals het moet lopen, en vertrouw erop dat je op het juiste moment over de nodige tools en kennis zult beschikken om je zelfontwikkeling in de hand te werken. Als je een beetje geduld hebt met jezelf en af en toe een momentje neemt om te rusten, zal zelfontwikkeling een proces zijn dat vanzelf gebeurt. Daarbij is het ook belangrijk dat je elke dag opnieuw de tijd neemt om jezelf te motiveren, en je toekomstbeeld duidelijk voor ogen houdt. Op die manier zal je die realiteit ook veel sneller aantrekken!

Wat betekent zelfontwikkeling precies voor jou?

Het woord ‘zelfontwikkeling’ begint met het woordje ‘zelf’, en dat maakt al meteen duidelijk dat die groeiproces bij iedereen anders verloopt. Enkel jij kan weten wat goed is voor jou, wat jouw passies, sterke of zwakke punten zijn – en wat je moet doen om te blijven groeien. Elk levenspad is anders, en niemand anders kan je zeggen wat werkt voor jou.

Dat wil echter niet zeggen dat andere mensen je niet een beetje kunnen begeleiden, en dat is precies wat ik wil doen! Iedereen heeft af en toe behoefte aan een ervaren of deskundig persoon die kan helpen bij het maken van belangrijke beslissingen, of inzicht kan geven op basis van eigen ervaringen.

Uiteindelijk is het belangrijkste nog altijd dat je vertrouwt op je eigen ervaringen en intuïtie om de weg in te slaan die je wilt inslaan. Laat je hierbij inspireren door anderen die je zijn voorgegaan, en je voelt je ongetwijfeld gemotiveerder.

Of het nu je droom is om een eigen restaurant te openen, een dansschool op te richten of gewoon de hele wereld rond te reizen – vertrouw op jezelf, leer elke dag bij en voor je het weet leid je zelfontwikkeling tot een leven vol geluk en voldoening!

De beste informatiebronnen voor jouw zelfontwikkeling

Klaar om van start te gaan en jouw zelfontwikkeling en zelfbeeld een niveau hoger te tillen? Dan is het altijd handig om de juiste informatie uit betrouwbare bronnen te halen! Naast natuurlijk boeken, seminars, documentaires, cursussen en podcasts over zelfontwikkeling, kan je ook gebruik maken van de beste gratis zelfontwikkeling tools en artikelen op dit platform.

De gratis blogartikelen gaan over uiteenlopende onderwerpen, die allemaal verbonden zijn aan zelfontplooiing. Ook kan je genieten van speciale kortingen op verschillende soorten cursussen: Slaap, Meditatie, Voeding, Beweging & Sport, Geluk en Mindset. Het zijn allemaal essentiële aspecten die bij jouw zelfontwikkeling komen kijken. Hoe méér je bijleert over deze onderwerpen, hoe meer tools en tips je ter beschikking hebt om je eigen leven vorm te geven.

Dankzij interessante kortingen op de beste persoonlijke ontwikkeling cursussen, zelfontwikkeling ervaringen van andere mensen en gratis persoonlijke ontwikkeling informatie kan je binnen de kortste keren je eigen zelfontwikkeling flink boosten!

Zelfhulp

Vaak wordt zelfhulp met nogal wat wantrouwen beoordeeld, en dat is jammer. Veel mensen denken dat enkel ervaren en gecertificeerde dokters, psychiaters en psychologen in staat zijn om anderen met psychologische, mentale en fysieke problemen te helpen. Volgens veel zelfhulpboeken en andere hulpmiddelen is dat echter niet zo. Zelfhulp is een overkoepelende term voor alles wat je als individu kan doen om tal van gezondheidsproblemen, en dan vooral psychologische en emotionele, op te lossen.

Wat houdt zelfhulp in?

Zelfhulp slaat eigenlijk op alles dat je zelf kan doen om je mindset en mentale gezondheid te verbeteren. Tegenwoordig bestaan er heel wat manieren om aan zelfhulp te doen:

– Zelfhulp boeken over mentale gezondheid

– Zelfhulp podcasts over mindset

– Blogs en andere websites in verband met zelfhulp

– Documentaires over mindset

– Events, cursussen, masterclasses en online programma’s

Zelfhulp is dus een breed begrip, waar heel wat zaken toe gerekend kunnen worden. Maar hoe kan zelfhulp nu precies helpen als je met emotionele en mentale problemen kampt?

Het nut van zelfhulp voor je persoonlijke ontwikkeling

Eigenlijk is zelfhulp hetzelfde als psychiatrische of psychologische hulp van een expert, met het verschil dat je zelf op zoek gaat naar tools die je kunnen helpen om je mindset te veranderen. Vaak handelt zelfhulp over het omgaan met en het oplossen van psychologische problemen. Van negatieve, destructieve gedragspatronen tot het oplossen van een innerlijk dilemma, de toepassingsmogelijkheden zijn zo goed als oneindig.

Hoewel heel wat zelfhulp oplossingen betrekking hebben op bovenliggende symptomen, problemen en emotionele obstakels, graaft men wel vaak dieper dan het bewustzijn. Door deel te nemen aan bijvoorbeeld zelfhulp groepen, waarbij men met andere mensen praat die gelijkaardige problemen hebben, en gedachten en ervaringen deelt, kan men de oorzaak van een bewust probleem dat eigenlijk in het onderbewuste zit naar boven halen. Vaak worden die zelfhulp groepen ook begeleid door een psychologe of een andere specialist, die de gesprekken in goede banen leidt.

Hieronder een overzicht van enkele belangrijke voordelen van zelfhulp (bijvoorbeeld in de vorm van een zelfhulp groep):

1. Het verwerken van trauma’s

Zelfhulp brengt on(der)bewuste gedachtepatronen en verdrongen gebeurtenissen in zekere zin naar boven. Dit is confronterend, maar het geeft de persoon in kwestie wel de kans om deze te verwerken en er vrij van te worden.

2. Gelijkgestemde mensen vinden

Daarbij bieden zelfhulpgroepen ook de mogelijkheid om mensen te vinden die dezelfde emoties ervaren, al dan niet door een gelijkaardige gebeurtenis of gedachtegang. Zo kan een zelfhulp groep bij alcoholmisbruik positieve resultaten opleveren, aangezien de persoon in kwestie zich minder eenzaam voelt en dus minder geneigd om in het drinken te vluchten.

3. Meer innerlijke rust en geluk

Ten slotte geven tal van zelfhulp boeken en groepen de persoon in kwestie ook de mogelijkheid om meer innerlijke rust en écht geluk te ervaren. Verdrongen trauma’s worden stap voor stap verwerkt en gedragspatronen veranderd, waardoor dergelijke oude lasten de mentale gezondheid niet langer negatief beïnvloeden.

Zelfhulp wordt vaat met argusogen bekeken, maar in de juiste omstandigheden en met de juiste tools kan het zeker een handig hulpmiddel zijn voor het verwerken van trauma’s, het veranderen van de mindset en dus ook het leiden van een gelukkiger leven.

Meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling

Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.

Als jij je richt op persoonlijke groei, ben je vast bekend met de termen dankbaarheid, persoonlijke kernwaarden, zelfliefde en zelfontwikkeling. Mocht je nu zoekende zijn in wat jouw stap gaat zijn om zelfvertrouwen te vergroten, om te gaan met HSP of om uit jouw burn out te komen. Wellicht is en podcast zelfontwikkeling dan een goede eerste stap.

Het kan helpen om achter jouw positieve eigenschappen te komen en positief te denken, maar ook het onderzoeken van jouw belemmeringen en wat dit voor invloed heeft op zelfdiscipline en jouw mindset kan heel nuttig zijn. Hoe ben je geconditioneerd? En wat heeft dit voor invloed op zelfbewustzijn? Wat is mindhacking? Hiermee leer je meer over gezondheid en geluk, het levenswiel kan hier ook een onderdeel in spelen.

Leren middels neurofeedback en oude overtuigingen accepteren en loslaten is aan te raden. Op deze manier een gezonde relatie met jezelf en anderen visualiseren en een meer altruïstisch leven leiden.

Mocht je al dieper in de materie zitten dan zullen de woorden affirmaties, mantra, autosuggestie en het universum je niet onbekend voorkomen. Wellicht zijn ook de universele wetten als wet van de aantrekking en wet van compensatie al aan de orde gekomen. Zo niet lees dan zeker even door.

Met microdosing kun je tot diepere inzichten komen, ook door middel van andere methodes kun je jezelf beter leren kennen. Bijvoorbeeld gezichtlezen (fysionomie) of hypnose. Dan denk je vast, is hypnose gevaarlijk, NEE! Andere takken van holistische blik zijn familieopstellingen. Maar inzicht krijgen middels de sterren, human design kan ook veel inzichten in jezelf vergaren. Daar heb je dan geen documentaires persoonlijke ontwikkeling voor nodig.

Ben je juist meer opzoek naar een training of docu dan kun je je verdiepen in documentaire mindset of de beste mindset training of zelfs obstacle mindset. I am not your guru van Tony Robbins is ook inspirerend. Check ook eens de Black Friday persoonlijke ontwikkeling.

Middels al deze wegen kun je dichter bij je ikigai komen, jouw passie. Dit kan zijn leven vanuit minimalisme, een nieuwe opleiding in NLP volgen of de stroming wetenschap waarheid volgen. Alles is oké.

Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken! Laat onder de blog een bedankt tekstje achter.

Conclusie beste cursussen zelfontwikkeling 2023

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Zelfontwikkeling (2023) | Praktische Tips & Beste Cursus!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips