Zelfontwikkeling: Hoe ontwikkel je jezelf?
20 februari 2021 
11 min. leestijd

Zelfontwikkeling: Hoe ontwikkel je jezelf?

De kans is groot dat jij jezelf ook wilt ontwikkelen – maar misschien weet je gewoon niet hoe je daaraan moet beginnen? Wees gerust: je bent niet alleen! Heel wat mensen hebben het gevoel dat ze méér uit hun leven kunnen halen, maar beschikken niet over de tools of vaardigheden om dat te doen. Het is op zich al goed nieuws dat steeds meer mensen dagelijks met zelfontwikkeling bezig zijn!

Het vergt echter heel wat onderzoek, inzicht en kennis van zaken om jezelf te blijven ontwikkelen. Als je voldoende boeken leest, tips verzamelt en deze toepast op je eigen leven, dan zal je echter snel verandering zien in hoe je je voelt en in het leven staat!

Op dit platform staat zelfontwikkeling, of zelfontplooiing, centraal. Ik deel de ervaringen die ik heb gehad met jou, zodat jij er inspiratie en informatie uit kunt halen. Klaar om samen op onderzoek uit te gaan om zelfontwikkeling in jouw leven toe te passen? Let’s go!

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

Download het Gratis E-book

Wat is zelfontwikkeling

Voor je aan zelfontwikkeling kan gaan doen, is het natuurlijk eerst en vooral belangrijk dat je weet wat het precies is. Zelfontwikkeling heeft alles te maken met zelfontplooiing, en het zijn dan ook twee termen die ongeveer hetzelfde betekenen.

In de kern duidt zelfontwikkeling op wat je wilt, wat je kunt en wat je bent, en heeft het dus ook betrekking op je zelfbeeld:

  • Wat wil je? Wat zijn je drijfveren, en wat houd je in beweging?
  • Wat kun je? Welke inzichten verkrijg je, en welke technieken en vaardigheden leer je aan?
  • Wie ben je? Wat maakt jou als mens uniek, en wat zijn je typische kenmerken en kwaliteiten?

Deze drie pijlers vormen zowat de basis van je zelfontwikkeling, en verdienen dan ook heel wat aandacht en werk. In het volgende stukje gaan we dieper in op het nut van zelfontwikkeling, en vervolgens onderzoeken we hoe je jezelf actief kunt blijven ontwikkelen!

Waarom zelfontwikkeling?

Een andere belangrijke vraag is: waarom zou je aan zelfontwikkeling doen? Het is een feit dat er tegenwoordig oneindig veel boeken, seminars, cursussen, zelfontwikkeling podcasts en documentaires op de markt zijn, en er wordt zo vaak over gesproken. Wat maakt dat thema nou zo populair en belangrijk?

Als we het woord zelfontwikkeling gaan ontleden, dan kunnen we dat interpreteren als: uit je knop komen, of openbloeien. Je rolt als het ware uit wie je in essentie bent. Met andere woorden, je haalt wat er in je zit naar buiten – en daardoor kunnen zowel jijzelf als anderen voordeel uit halen. Het ontwikkelen van de ware jij.

Ook helpt zelfontwikkeling of zelfontplooiing je om je dromen te realiseren. En met dromen bedoelen we in dit geval het toekomstbeeld dat je voor ogen hebt, als het gaat om je eigen leven! Daarbij leer je tijdens zelfontwikkeling ook veel bij over jezelf, wat je sterke en zwakke punten zijn en welke vaardigheden je wilt/kunt aanleren.

Kortom, je neemt controle over je eigen leven door middel van veschillende technieken. Je vertrouwt je leven én je toekomst niet langer toe aan iemand of iets anders. En dat zorgt ervoor dat je een onmetelijk gevoel van vrijheid en geluk ervaart!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth

Lees onze uitgebreide review over Vitaily supplementen

Hoe ontwikkel je jezelf?

Zoals je misschien al vermoedt, is zelfontwikkeling mogelijk op verschillende manieren. Juist doordat er tegenwoordig zoveel verschillende bronnen te vinden zijn (die vaak ook nog wel eens tegenstrijdige informatie geven!) kan het interessant zijn om een overzichtelijk lijstje met enkele handige tips bij de hand te hebben. Op die manier wordt zelfontwikkeling een stukje concreter, en dus ook gemakkelijker.

Hieronder enkele van de beste tips om je zelfontwikkeling in de hand te werken:

1. Lezen, lezen en nog eens lezen

Als je in korte tijd veel wilt bijleren, dan moet je gewoon boeken lezen. Op mijn website vind je talloze voorbeelden van interessante boeken over zelfontwikkeling en alles wat erbij komt kijken. Op die manier krijg je al een beter zicht op wat je kan doen om je persoonlijke groei een boost te geven. Het voordeel aan boeken lezen is dat je verschillende invalshoeken te zien krijgt, op basis waarvan je dan je eigen conclusies kunt trekken. Het resultaat is dat je niet zomaar overneemt wat voor een ander waar is, maar juist de ‘zelf’ in ‘zelfontwikkeling’ eer aandoet!

2. Volg gratis zelfontwikkeling workshops of volg cursussen

Wil je je zelfontwikkeling nog een stapje verder nemen? Dan kan je ook een gratis workshop volgen of deelnemen aan een cursus over persoonlijke groei. Er bestaan tegenwoordig tal van opties binnen elk budget, waardoor je voor jouw situatie precies de info en tips vindt die je nodig hebt om jezelf te blijven ontwikkelen!

Beste Green Juice Review Korting

Klik hier en vergelijk de beste Green Juices met korting

3. Schrijf je in voor studies of cursussen over zelfontwikkeling

Daarbij kan je ook deelnemen aan speciale studies of cursussen in verband met zelfontwikkeling. Hierdoor komt je direct in aanraking met wat het betekent om jezelf te ontwikkelen, en die ervaring kan je helpen om jezelf beter te leren kennen. Ook krijg je op die manier handige tools aangeboden om te blijven groeien!

4. Vertrouw op een life coach

Als je toch nog moeite hebt met het doorbreken van oude gewoontes of het toepassen van tools om jezelf te ontwikkelen, dan kan je altijd de hulp inschakelen van een life coach. Deze zal je actief en persoonlijk helpen om jouw situatie aan te pakken, zodat je zelf meer inzicht hebt op en controle over je leven. En dat vertaalt zich hoe dan ook in méér geluk, voldoening en een sterkere persoonlijke groei!

De Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je Kortingscode Korting

Lees onze uitgebreide review over de sapjes van Sap.je

5. Betrek je familie en vrienden erbij

Als mens zijn we sociale wezens, dus het spreekt voor zich dat we onze ervaringen en gedachten willen delen met anderen. Dat geldt ook voor je zelfontwikkeling! Dankzij een zelfontwikkeling community, of die nu bestaat uit mensen uit je directe omgeving of online op het internet, is het zoveel gemakkelijker én aangenamer om te blijven groeien. Je kan inzichten verkrijgen, je eigen tips delen en nog zoveel meer doen om jezelf én anderen te helpen bij zelfontplooiing!

6. Motiveer jezelf én beloon jezelf

Je kan enkel het proces van zelfontwikkeling volhouden als je jezelf regelmatig beloont voor wat je al hebt bereikt. Dat is in feite bij alles zo! Erken dat je leven nu precies loopt zoals het moet lopen, en vertrouw erop dat je op het juiste moment over de nodige tools en kennis zult beschikken om je zelfontwikkeling in de hand te werken. Als je een beetje geduld hebt met jezelf en af en toe een momentje neemt om te rusten, zal zelfontwikkeling een proces zijn dat vanzelf gebeurt. Daarbij is het ook belangrijk dat je elke dag opnieuw de tijd neemt om jezelf te motiveren, en je toekomstbeeld duidelijk voor ogen houdt. Op die manier zal je die realiteit ook veel sneller aantrekken!

Wat betekent zelfontwikkeling precies voor jou?

Het woord ‘zelfontwikkeling’ begint met het woordje ‘zelf’, en dat maakt al meteen duidelijk dat die groeiproces bij iedereen anders verloopt. Enkel jij kan weten wat goed is voor jou, wat jouw passies, sterke of zwakke punten zijn – en wat je moet doen om te blijven groeien. Elk levenspad is anders, en niemand anders kan je zeggen wat werkt voor jou.

Dat wil echter niet zeggen dat andere mensen je niet een beetje kunnen begeleiden, en dat is precies wat ik wil doen! Iedereen heeft af en toe behoefte aan een ervaren of deskundig persoon die kan helpen bij het maken van belangrijke beslissingen, of inzicht kan geven op basis van eigen ervaringen.

Uiteindelijk is het belangrijkste nog altijd dat je vertrouwt op je eigen ervaringen en intuïtie om de weg in te slaan die je wilt inslaan. Laat je hierbij inspireren door anderen die je zijn voorgegaan, en je voelt je ongetwijfeld gemotiveerder.

Of het nu je droom is om een eigen restaurant te openen, een dansschool op te richten of gewoon de hele wereld rond te reizen – vertrouw op jezelf, leer elke dag bij en voor je het weet leid je zelfontwikkeling tot een leven vol geluk en voldoening!

Ultieme Powernap Formule - 2 uur Energie Tanken! In Slechts 5 Minuten

Klik hier voor de Ultieme Powernap Formule

De beste informatiebronnen voor jouw zelfontwikkeling

Klaar om van start te gaan en jouw zelfontwikkeling en zelfbeeld een niveau hoger te tillen? Dan is het altijd handig om de juiste informatie uit betrouwbare bronnen te halen! Naast natuurlijk boeken, seminars, documentaires, cursussen en podcasts over zelfontwikkeling, kan je ook gebruik maken van de beste gratis zelfontwikkeling tools en artikelen op dit platform.

De gratis blogartikelen gaan over uiteenlopende onderwerpen, die allemaal verbonden zijn aan zelfontplooiing. Ook kan je genieten van speciale kortingen op verschillende soorten cursussen: Slaap, Meditatie, Voeding, Beweging & Sport, Geluk en Mindset. Het zijn allemaal essentiële aspecten die bij jouw zelfontwikkeling komen kijken. Hoe méér je bijleert over deze onderwerpen, hoe meer tools en tips je ter beschikking hebt om je eigen leven vorm te geven.

Dankzij interessante kortingen op de beste zelfontwikkelingen cursussen, zelfontwikkeling ervaringen van andere mensen en gratis zelfontwikkeling informatie kan je binnen de kortste keren je eigen zelfontwikkeling flink boosten!

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.

Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie wat jij doet aan Zelfontwikkeling? Hiermee kan je anderen inspireren en ik zal altijd persoonlijk reageren 🙂

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

Download het Gratis E-book

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In zijn gratis E-book deelt Martijn de beste 50 Praktische Tips om groei te ervaren . >>Download Gratis<<
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Op welk onderdeel zou jij willen groeien?


  • Meer energie?
  • Regelmatiger bewegen?
  • Uitgeruster wakker worden?
  • Bewuster worden van je mindset?
  • De voordelen van meditatie ervaren?
  • Meer geluk ervaren?

Je kan niet op alle gebieden tegelijk groeien.


Door te focussen op één onderdeel maak je de volgende stap in jouw persoonlijke groei.


Download nu het  GRATIS E-book.  

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
Ja, ik wil het E-book
50 praktische groei tips download