In dit artikel

Zelfontwikkeling met chakra’s: jouw pad naar groei

Zelfontwikkeling met chakra’s: jouw pad naar groei

In dit artikel

Dankzij chakra’s groeien als persoon? Kan dat? Volgens ons wel. Ook al zouden chakra’s niet bestaan, dan nog dienen ze als een soort ‘gids’ naar de verschillende gebieden van jouw interne wereld. Door je bewust bezig te houden met die gebieden, kunnen chakra’s bijdragen aan jouw zelfontwikkeling. Hoe dat werkt, vertellen we je in dit artikel. 

Wat zijn chakra’s?

Het concept van chakra’s komt uit de yoga en Ayurveda, twee systemen uit India. Daarin worden chakra’s als energiecentra gezien.

In allebei de systemen is het menselijk lichaam een integraal onderdeel van een universeel geheel. Fysieke gezondheid is nauw verbonden met geestelijk en spiritueel welzijn. De chakra’s zitten niet in het fysieke lichaam, maar in de energetische laag.

Volgens de yogafilosofie heb je namelijk niet alleen een fysiek lichaam, maar ook een energetisch, mentaal, intellectueel en spiritueel lichaam (of laag eigenlijk). Dit worden de vijf kosha’s genoemd.

In de energetische laag bevinden zich honderden chakra’s, waarvan de zeven grootste bestaan uit de volgende chakra’s:

  1. Wortelchakra (Muladhara) – zit aan de onderkant van je ruggenwervel, bij je stuitje
  2. Sacraal chakra (Svadhisthana) – zit ter hoogte van je genitaliën
  3. Zonnevlechtchakra (Manipura) – zit ter hoogte van je navel
  4. Hartchakra (Anahata) – zit ter hoogte van je hart
  5. Keelchakra (Vishuddha) – zit ter hoogte van je keel
  6. Derde oog-chakra (Ajna) – zit ter hoogte van je wenkbrauwen, of tussen je wenkbrauwen
  7. Kruinchakra (Sahasrara) – zit ter hoogte van je kruin

Wat deze zeven chakra’s betekenen en hoe je ze kunt ‘gebruiken’ voor je persoonlijke groei en zelfontwikkeling, leggen we iets verderop uit.

Zelfontwikkeling met chakra’s: jouw pad naar groei

Hoe dragen chakra’s bij aan zelfontwikkeling?

De zeven grote chakra’s worden geassocieerd met verschillende eigenschappen. Eigenschappen die de meeste mensen over het algemeen graag willen ontwikkelen. Maar je hoeft niet per se in chakra’s te geloven om die eigenschappen te versterken bij jezelf.

Ze bieden meer een gids om een bepaald gebied in jouw persoonlijkheid of leven te belichten. Door iets te belichten, door bewust te worden van bepaalde aspecten van jezelf, kan er automatisch een transformatie plaatsvinden. Chakra’s kun je dus gebruiken als een instrument voor zelfreflectie en bewustwording.

De zeven grote chakra’s en hun associaties

Wat zijn dan de eigenschappen die worden geassocieerd met de verschillende chakra’s?

1. De eerste chakra: wortelchakra (Muladhara)

Het bewust bezighouden met je wortelchakra kan je helpen om een diepere verbinding met de natuur te voelen. Zo voel je je meer ‘gegrond’ of ‘geaard’.

2. De tweede chakra: sacraal chakra (Svadhisthana)

Door bewust aan de slag te gaan met je tweede chakra kun je je emotionele evenwicht, je creativiteit en je genot vergroten.

3. De derde chakra: zonnevlechtchakra (Manipura)

Wanneer je werkt aan je derde chakra, kun je je zelfdiscipline, je zelfvertrouwen en je innerlijke kracht vergroten.

4. De vierde chakra: hartchakra (Anahata)

Als je aan je vierde chakra, je hartchakra, werkt, kun je je banden versterken met geliefden, vrienden, kinderen of zelfs je huisdieren. Je vergroot er ook je compassie mee, inclusief zelfcompassie.

5. De vijfde chakra: keelchakra (Vishuddha)

De keelchakra gebruik je om jezelf beter te uiten. Het helpt je om duidelijker te communiceren, voor jezelf op te komen en om eerlijk je mening te (durven) geven.

6. De zesde chakra: derde oog-chakra (Ajna)

Je derde oog-chakra biedt je een weg naar het versterken van je intuïtie. Het vergroot je verbeeldingskracht en leert je meer te luisteren naar je lichaam in plaats van alleen maar vanuit je hoofd te leven.

7. De zevende chakra: kruinchakra (Sahasrara)

Het zevende chakra staat voor onze verbondenheid met het universum, met ons spiritueel bewustzijn. Het helpt enorm om gevoelens van eenzaamheid te verminderen.

Zelfontwikkeling met chakra’s: jouw pad naar groei

Hoe open je de chakra’s?

Wanneer een chakra ‘dicht zit’, wordt de energie geblokkeerd. Dit kun je simpelweg vergelijken met te veel spanning. Zit je eerste chakra bijvoorbeeld dicht? Dan kun je je onveilig voelen, ongeaard of angstig. Of als je vierde chakra (je hartchakra) dicht zit, dan kun je moeite hebben om je hart te openen. Wat logisch is bij veel stress.

Een aantal dingen die je kunt doen om die spanning te verminderen (en je chakra’s te openen) is meditatie, dansen, bewegen, Yoga Nidra, yoga in het algemeen, wandelen, etc. Alles waarmee je je energie weer laat stromen dus.

Wil je meer leren over de chakra’s en je eigen energie weer lekker laten stromen? Met deze cursus leer je van gecertificeerde yogadocenten hoe je op een nuchtere manier aan de slag gaat met het verminderen van stress en het vergroten van je energie-flow.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Zelfontwikkeling met chakra’s: jouw pad naar groei

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips