arrow_drop_up arrow_drop_down
Zelfliefde | #3 Praktische Tips om jouw Zelfliefde te vergroten!
6 december 2020 

Zelfliefde | #3 Praktische Tips om jouw Zelfliefde te vergroten!

Zelfliefde: het is een term die we allemaal wel kennen, maar velen onder ons hebben nog altijd moeite met het toepassen en ontwikkelen van zelfliefde. Altijd wordt gezegd dat we anderen liever moeten zien dan onszelf, maar is dat eigenlijk wel zo? Natuurlijk is het niet de bedoeling dat we onszelf beter of superieur achter dan andere mensen, maar dat heeft eigenlijk niets te maken met zelfliefde.

Zelfliefde is zelfs heel belangrijk: het is de basis van een goede relatie met jezelf, en daardoor ook de basis van relaties met andere mensen. Want je kan anderen pas écht graag zien als je jezelf graag ziet? Hoewel de betekenis van zelfliefde op zich eenvoudig is, bewijst het vaak een uitdaging te zijn om liefde voor jezelf te ontwikkelen. Zelfliefde quotes zijn bijvoorbeeld leuk om te lezen en kunnen tot bepaalde inzichten leiden, maar wat houdt zelfliefde nu eigenlijk écht in en hoe kan je het toepassen op jezelf?

Wat is zelfliefde?

De betekenis van zelfliefde kan gemakkelijk omschreven worden als respect en aandacht voor jezelf, je eigen persoon. Het gaat hierbij niet om zogenaamde arrogantie, waarbij je jezelf zo belangrijk vindt dat het ten koste gaat van anderen in je leven. Zelfliefde getuigt gewoon van een basisrespect voor wie je zelf bent, en dat kan op verschillende niveaus.

Tegenwoordig kampen we als maatschappij met een tekort aan zelfliefde. Dat wil zeggen, we worden reeds als kinderen aangeleerd dat het niet goed is om jezelf mooi of goed te vinden, en dat je altijd anderen op de eerste plaats moet zetten. Maar is dat wel zo? Wat als de basis van échte vriendschap, liefde voor anderen en een vredevolle samenleving begint bij het graag zien van jezelf? Uiteindelijk kan zelfliefde ervoor zorgen dat je eigen leven mooier en beter wordt en als die liefde écht oprecht is, dan kan ze ook het leven van anderen verbeteren.

Zelfliefde

Hoe kan je zelfliefde vergroten?

Zelfliefde is natuurlijk een nogal ongrijpbaar concept, en daarom hebben veel mensen niet zo'n duidelijk idee van hoe ze de liefde voor zichzelf kunnen vergroten. Eigenlijk is het op zich heel eenvoudig, maar jezelf graag zien is vaak zo'n taboe dat mensen zelfs niet meer weten hoe het moet!

De definitie van zelfliefde is slechts het begin; je zelfliefde effectief vergroten, daarvoor zijn enkele praktische tips en stappen voor nodig. Belangrijk is om te onthouden dat zelfliefde ontwikkelen en vergroten voor iedereen anders gaat, aangezien we allemaal uniek zijn. Toch zijn er een aantal algemene tips en zelfliefde oefeningen die je kunnen helpen bij het vergroten van je zelfliefde:

  1. Experimenteer met zelfliefde affirmaties of mantra's

Een van de sterkste hulpmiddelen om jezelf liever te gaan zien, zijn affirmaties of mantra's. Affirmaties zijn eigenlijk uitspraken die je naar jezelf doet, waarbij je iets bevestigt. “Ik ben het waard om mezelf graag te zien”, is een mooi voorbeeld. Door de woorden uit te spreken en regelmatig te herhalen, zal je onderbewustzijn ze als waarheid zien – en die overtuiging sijpelt hoe dan ook door in hoe je je leven leidt en de keuzes die je maakt. Vaak worden affirmaties of mantra's tot wel 10 minuten aan een stuk herhaald, soms in combinatie met meditatie.

Vitaily Korting en Ervaringen - Alle supplementen in een - kortingscode

  1. Zelfliefde meditatie

Een andere goede tool om meer zelfliefde te ontwikkelen, is meditatie. Meditatie lijkt een beetje op affirmaties in die zin dat het onderbewustzijn van je psyche (of ‘ziel') wordt aangesproken, maar meditatie richt zich nog iets meer naar binnen. Tijdens het mediteren kan je je bijvoorbeeld focussen op liefde voor jezelf, en dan probeer je die sensatie in je hele lichaam te voelen. Naast meer zelfliefde zal meditatie er ook voor zorgen dat je beter in je kern kunt blijven tijdens periodes van stress en dat je emotioneel sterker bent!

  1. Tijd nemen voor jezelf

Het is een beetje een cliché, maar daarom is het nog niet minder waar of belangrijk: jezelf verzorgen is een van de beste manieren om je gevoel van zelfliefde en eigenwaarde te vergroten. Voldoende tijd nemen voor ontspanning kan op ontelbare manieren gebeuren: van een warm bad tot tijd nemen voor jezelf om een goed boek te lezen, jezelf graag zien hoeft eigenlijk ook helemaal niet ingewikkeld te zijn. Hoe vaker we ervoor kiezen om onszelf graag te zien en dat ook elke dag aan onszelf te tonen, hoe gezonder we zullen zijn, hoe beter we ons zullen voelen én hoe gemakkelijker het ook zijn zijn om anderen graag te zien!

Zelfliefde

Meer over zelfliefde en eigenwaarde

Jezelf graag zien is dus duidelijk heel belangrijk: het legt als het ware de basis voor een goede relatie met jezelf, en daardoor dus ook met anderen. Maar wat is nu het verband tussen jezelf graag zien en je eigenwaarde? Eigenlijk is het heel eenvoudig: als je jezelf graag ziet, wil dat zeggen dat je beseft dat je waardevol bent. Tegenwoordig denken echter heel wat mensen dat ze pas waarde hebben als ze ook waarde kunnen bieden; bijvoorbeeld als ze veel geld hebben, geen buikvet hebben of nooit fouten maken.

Het tegendeel is echter waar. Echte zelfliefde overstijgt al deze zaken, en is ook aanwezig als geen van deze dingen aanwezig zijn. Je eigenwaarde zou immers niet mogen afhangen van wat je doet of hebt of bent – het is de basis van al die dingen! Als je beseft dat je als persoon al van nature veel waard bent, is het ook veel gemakkelijker om jezelf graag te zien. Zelfs als je niet rijk bent of een laagje vet hebt.

Kortom, zelfliefde ontwikkelen begint bij het besef dat je waardevol bent. Iets dat waardevol is, is het waard om graag te zien. En aangezien iedereen waardevol is, zou iedereen in de eerste plaats zichzelf graag moeten zien. Dat is een belangrijke les die we als maatschappij tegenwoordig nog niet altijd leren, maar één die wel van levensbelang is.

Jezelf accepteren – de belangrijkste brug naar zelfliefde

Verder gaande op het verband tussen zelfwaardering en zelfliefde, is het ook belangrijk om zelfacceptatie wat meer aandacht te geven. Jezelf accepteren heeft eigenlijk vooral betrekking op jezelf goed genoeg vinden zoals je bent. En dan vooral ondanks het feit dat je misschien fouten hebt gemaakt in het verleden – en die waarschijnlijk nog zult maken in de toekomst. Zelfacceptatie is een van de belangrijkste mijlpalen op de weg naar zelfliefde; want hoe kan je graag zien wat je niet accepteert?

Zelfliefde ontwikkelen is kortom een samenkomst van jezelf accepteren zoals je bent, in het verleden, het heden en de toekomst, waardoor je gevoel van eigenwaarde ook sterker wordt. De balans tussen deze factoren zorgt op zijn beurt weer voor een groter geluksgevoel, met liefde voor jezelf als basis!

Zelfliefde vs. arrogantie

Jammer genoeg denken veel mensen bij het woord ‘zelfliefde' aan arrogantie, hoewel beide iets compleet verschillends betekenen. Jezelf graag zien wil immers niet zeggen dat je jezelf beter vindt dan anderen (en dat is precies de definitie van arrogantie). Reken daarbij dat arrogantie in veel gevallen ook nog eens wordt veroorzaakt door een diepe onderliggende onzekerheid, en het is meteen duidelijk dat zelfliefde en arrogantie elkaars tegenpool zijn!

Echte zelfliefde moet niet arrogant zijn, want het heeft niets te bewijzen naar de buitenwereld. Als je jezelf écht graag ziet, dan weet je dat gewoon, en dan neem je zelf de verantwoordelijk op voor je leven en wat je moet doen om gelukkig te zijn. Iemand die arrogant is, daarentegen, is eigenlijk heel onzeker over zichzelf en probeert zich daarom als beter voor te doen om waardering en liefde te krijgen van buitenaf. Dat leidt echter nooit tot een blijvend gevoel van geluk.

Het is belangrijk het verschil tussen zelfliefde en arrogantie te herkennen, want het stelt je in staat om arrogantie bij andere mensen beter te begrijpen. Mensen die zich arrogant en superieur voordoen, voelen zich diep vanbinnen immers vaak heel slecht over zichzelf. En dat komt doordat ze nooit geleerd hebben om aan zelfliefde te doen – om zichzelf graag te zien en het gevoel dat daardoor wordt veroorzaakt, binnenin zichzelf te creëren.

Zelfliefde

Goede tips om zelfliefde te ontwikkelen

Uiteindelijk komt het er natuurlijk op neer om je zelfliefde te vergroten en zo een goede basis voor een gelukkig leven op te bouwen. Er bestaan heel wat manieren om dat te doen. Bepaalde zijn wat minder grijpbaar, zoals bijvoorbeeld meditatie en affirmaties, maar deze methodes zijn wel erg doeltreffend voor het ontwikkelen van zelfliefde in het onderbewustzijn.

Andere hulpmiddelen zijn dan weer een stuk praktischer, en kan je vinden in boeken over zelfliefde of bijvoorbeeld specifieke zelfliefde cursussen. Iedereen die spiritueel actief is, komt hoe dan ook vroeg of laat in aanraking met het concept zelfliefde – en voor deze mensen bestaan er gelukkig heel wat tools om daar meer over te leren.

Hoewel dergelijke zaken kunnen helpen, is het belangrijkste natuurlijk nog altijd dat je jezelf vraagt: hoe kan ik mezelf liever zien? Het begint vaak bij een kleine aanpassing of een schijnbaar onbelangrijke dagelijkse routine. Het resultaat is echter een innemend gevoel van geluk en spirituele rust die in alle lagen van het leven doorsijpelt.

 

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét platform voor zelfontwikkeling

Met de 360 graden benadering van Persoonlijke Ontwikkeling delen we inspiratie via Blogs, de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, leerzame Events, mooie Boeken én het Gratis E-book.

Op het platform vind je alles over Voeding, Beweging & SportSlaap, Meditatie, Mindset en Geluk.

👉 TIP: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig en ontdek 's wereld beste Relax App.

Heel veel succes en plezier met de volgende stap in jouw persoonlijke groei!

 

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie wat jouw ervaring is met Zelfliefde? Hiermee kan je anderen inspireren en ik zal altijd persoonlijk reageren 🙂

Vitaily Korting en Ervaringen - Alle supplementen in een - kortingscode

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In zijn gratis E-book deelt Martijn de beste 50 Praktische Tips om groei te ervaren . >>Download Gratis<<
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Zet je graag de volgende stap in je Persoonlijke Ontwikkeling?


Wil jij:

  • Meer energie?
  • Regelmatiger bewegen?
  • Uitgeruster wakker worden?
  • Bewuster worden van je mindset?
  • De voordelen van meditatie ervaren?
  • Meer geluk ervaren?

Download dan nu het  GRATIS E-book  "De volgende stap in jouw persoonlijke groei".

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
DOWNLOAD GRATIS
50 praktische groei tips download