In dit artikel

Discipline | Betekenis Zelfdiscipline, Aanleren en Trainen?

Discipline (2023) | Betekenis Zelfdiscipline, Aanleren en Trainen?

In dit artikel

Als je iets wilt bereiken in je leven, dan moet je zelfdiscipline hebben. Klinkt logisch, niet? Er zit dan ook een kern van waarheid in, hoewel het een stuk complexer is dan dat. Zelfdiscipline is een positieve eigenschap die in de huidige maatschappij zeker wordt aangemoedigd, en dat heeft veel te maken met het feit dat die maatschappij vaak genadeloos is: enkel als je volhoudt, je doel niet uit het oog verliest en alle obstakels overwint, zal je succesvol worden.

Maar is dat wel zo? Wat houdt zelfdiscipline precies in, en hoe kan je zelfdiscipline aanleren en trainen? Dergelijke vragen verdienen een duidelijk antwoord als je het beste uit je eigen persoonlijke ontwikkeling wilt halen. In deze blog vind je die antwoorden!

De beste training persoonlijke ontwikkeling 2023: Mijn selectie

  1. Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling: 365 Dagen Succesvol
  2. Beste Persoonlijke Ontwikkeling Platform: Brein TV
  3. Beste Mindset Mini-Cursussen: MindsetFlix
  4. Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling Weerbaarheid: Unbreakable Academy
  5. Beste Cursus Zelfontwikkeling Spiritueel: Senang Masterclass
  6. Beste NLP training: Het NLP College

Wat is zelfdiscipline?

Discipline of zelfdiscipline is de vaardigheid of mogelijkheid om iets vol te houden, ondanks alle tegenslagen, obstakels of moeilijkheden. Zelfdiscipline aanleren is zeker mogelijk, maar het vergt wel heel wat oefening (zoals dat bij alle vaardigheden het geval is).

Als je zelfdiscipline hebt, dan ben je met andere woorden in staat om:

  • Een project vol te houden en af te werken
  • Je te richten op je doelen
  • Nee te zeggen tegen ongezonde vormen van afleiding
  • Je bewust te worden van je eigen excuses om iets niet te doen

De betekenis van zelfdiscipline heeft dus verschillende aspecten, en dat maakt het voor veel mensen niet altijd gemakkelijk om zelfdiscipline te leren en toe te passen. Hoe komt het nu precies dat zelfdiscipline leren zo’n uitdaging is, en wat zijn de grootste struikelblokken als je discipline wilt ontwikkelen? Hieronder lees je meer!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Waarom zelfdiscipline zo moeilijk kan zijn…

Als jij iemand bent die graag zijn of haar persoonlijke doelen bereikt, en daarvoor moeite wilt doen – dan is zelfdiscipline essentieel. Zonder discipline is het onmogelijk om je te focussen en uitdagingen aan te kunnen. Maar discipline leren is niet bepaald gemakkelijk, en dat heeft verschillende oorzaken:

1. De biologische factor

Op de eerste plaats zit het een beetje in onze biologie: als mens willen we zo weinig mogelijk energie verbruiken. Eigenlijk heeft dit echter niets te maken met luiheid, maar het is eerder een overlevingsmechanisme. Toen we vroeger in grotten woonden en we elke seconde van de dag aan gevaar werden blootgesteld, was het erg belangrijk om energie te besparen waar dat mogelijk was.

Hoewel we als maatschappij en als mens zijn geëvolueerd, zit dat overlevingsmechanisme er nog altijd een beetje in. En dat maakt het soms moeilijk om dingen te doen waarvan je lichaam en geest ‘vinden’ dat het eigenlijk niet essentieel is om te overleven. Zoals bijvoorbeeld je persoonlijke doelen bereiken, gaan sporten of aan een project werken!

2. Als mens zijn we soms té intelligent

Je zou denken dat intelligentie het gemakkelijker maakt om discipline aan te leren en dingen vol te houden, maar dat is niet altijd waar. Onze intelligentie staat ons vaak in de weg, en dat geldt ook voor zelfdiscipline. Doordat we kunnen nadenken en argumenteren met onszelf, kunnen we onszelf er ook toe overhalen om iets niet te doen – en meestal hebben we daar naar ons eigen gevoel dé perfecte reden of excuus voor!

In die zin kan onze ‘ratio’, of ons logische verstand, eerder een struikelblok zijn voor persoonlijke ontwikkeling, in plaats van een handig opstapje. Het is dus belangrijk dat we ons bewust worden van deze manier van denken, zodat we ondanks onze allerbeste argumenten toch een stap vooruit zetten en actie ondernemen!

3. We zijn omringd door afleidingen

Ten slotte is discipline ontwikkelen vaak een hele uitdaging omdat we in de huidige maatschappij omsingeld zijn door afleidingen. Van televisie tot onze smartphone (waar je in één enkele seconde tot wel 10 verschillende onderwerpen kunt zien), bezigheden die interessant lijken maar het eigenlijk niet zijn – dergelijke zaken maken het moeilijk om ons op één ding te focussen.

Als we dat niet kunnen, dan is het normaal dat we ons doel ook niet bereiken. Er is gewoon té veel afleiding, en ons zenuwstelsel functioneert het beste als het zich op één taak kan concentreren. Tegenwoordig is dat echt moeilijk, tenzij je die afleidingen kunt uitschakelen.

Struikelblokken om meer zelfdiscipline aan te leren zijn er dus zeker, maar dat wil niet zeggen dat je machteloos staat in de strijd tegen inactiviteit en luiheid. Er zijn wel degelijk heel wat manieren om je eigen inertie het hoofd te bieden, en stap voor stap je doelen te bereiken. Hieronder vind je daar meer informatie over!

Tips om meer zelfdiscipline te ontwikkelen

Wat kan je precies doen om meer zelfdiscipline aan te leren? Je zelfdiscipline trainen klinkt in theorie gemakkelijk, maar de praktijk blijkt meestal een stuk ingewikkelder te zijn. Hieronder enkele van de beste zelfdiscipline trainen tips om het toch wat eenvoudiger te maken voor jezelf:

1. Neem kleine stapjes

Hoe groter of moeilijker een taak of project lijkt, hoe groter de kans dat we het snel opgeven. Als je je daar bewust van bent, dan is het logisch dat je kleine stapjes neemt! Ons brein werkt zoveel beter als het zich op kleine opdrachten kan concentreren, die uiteindelijk bijdragen tot het bereiken van een groter doel. 

Focus je je té veel op dat grote doel, dan verlies je al snel al je focus. Je bent meteen overweldigd, ziet door de bomen het bos niet meer – en dan is meteen alle hoop vervlogen dat je die eerste, belangrijke stap zet. Probeer je project of doel dus te verdelen in kleine, praktische stapjes, zodat je duidelijkheid krijgt over wat je te doen staat!

2. Houd het zo concreet mogelijk

Daarbij komt ook dat je die kleine stapjes, bijvoorbeeld in de vorm van een planning, zo concreet en duidelijk mogelijk houdt. Als je bijvoorbeeld het doel hebt om fitter te worden en een planning opstelt om dat doel te bereiken, schrijf dan niet in je agenda…

“Elke week 3 keer sporten”

maar wel bijvoorbeeld:

“Maandag, woensdag en vrijdag een uur sporten, van 18:00 tot 19:00″

Op die manier is het voor je brein duidelijk wat je wanneer doet, en voor hoe lang. Hierdoor is er veel minder ruimte voor verandering of aanpassingen, waardoor je meer geneigd bent om je aan de planning te houden!

3. Stel een planning op en houd deze bij

Dat brengt ons meteen bij het volgende puntje, namelijk dat het opstellen en bijhouden van een duidelijke planning erg belangrijk is. Zoals reeds gezegd zal dit je helpen om je doelen in duidelijke stapjes onder te verdelen en te concretiseren. Een ander voordeel daarvan is dat je elke stap die je hebt genomen, kunt ‘aanvinken’ in een planningsboekje of schema.

Studies hebben reeds aangetoond dat het aanvinken van items op een check-list niet enkel meer mentale rust geeft, maar ook een boost veroorzaakt in de productie van dopamine. Dit is een neurotransmitter die zorgt voor een goed gevoel. Het voordeel is dat je op die manier een positieve cyclus van productief en gezond gedrag kunt teweegbrengen: hoe méér dopamine je produceert door het bereiken van doelen, hoe meer motivatie je hebt om dat te blijven doen!

4. Reken af met afleidingen

Het werd reeds gezegd: afleidingen zijn dé boosdoener voor wie meer zelfdiscipline wil krijgen! Het spreekt dan ook voor zich dat je best zo goed mogelijk afleidingen uit de weg gaat. Als je bijvoorbeeld gaat sporten, een opdracht moet afwerken voor school, moet studeren of iets anders – zorg er dan voor dat énkel dat project voor je ligt. Schakel je smartphone uit, doe desnoods  de deur op slot en maak je werkplek en mentale ruimte helemaal vrij.

Op die manier kan je je optimaal concentreren op de taak zelf, en zal je niet elke 10 seconden worden gestoord door het trillen van je smartphone en andere storende elementen. Je zal versteld staan van hoeveel beter je kunt werken als je deze tip toepast op je workflow, welk soort werk je ook doet!

5. Neem regelmatig een rustpauze en wees lief voor jezelf

Hoe gemotiveerd en gedisciplineerd je ook bent om je doelen te bereiken – het is menselijk om af en toe een rustpauze nodig te hebben. Onze hersenen zijn niet gemaakt om 24/7 op volle snelheid te werken. Af en toe hebben ze tijd nodig om opgeslagen informatie te verwerken, zodat er weer ruimte vrijkomt voor nieuwe.

Dit is een proces dat vooral gebeurt tijdens onze slaap, maar het is ook belangrijk om gedurende de dag af en toe een pauze te nemen. Dagdromen, mentaal minder intensieve activiteiten ondernemen, ontspannen met vrienden, het zijn slechts enkele voorbeelden van activiteiten die je zullen helpen om je energie weer aan te vullen. Ook op lichamelijk vlak is dat het geval. Als je regelmatig intensief sport, las dan af en toe een rustdag in om je lichaam de kans te geven zich te herstellen!

6. Onderschat de kracht van positieve affirmaties niet

Als je al even met persoonlijke groei en gezondheid bezig bent, dan weet je waarschijnlijk maar al te goed dat je mindset erg belangrijk is. Veel mensen onderschatten nog steeds de impact van een positieve mindset op de kwaliteit van hun leven. Als je zelfdiscipline wilt aanleren, dan is het belangrijk dat je op de eerste plaats gelooft dat je discipline hebt!

Dit is geen spirituele nonsens, maar een wetenschappelijk onderzocht fenomeen dat wel degelijk bewezen heeft te werken. Onze hersenen zijn onderworpen aan zogenaamde neuroplasticiteit, wat inhoudt dat ze gevormd kunnen worden door ervaringen, een nieuwe manier van denken en meer. Positieve affirmaties zijn een goede manier om jezelf ‘wijs ‘te maken of aan te leren dat je zelfdiscipline hebt. Doe je dat lang genoeg, dan wordt het realiteit!

Er zijn heel wat manieren om affirmaties toe te passen. Je kan bijvoorbeeld elke dag 5 minuten lang hardop affirmaties tegen jezelf uitspreken:

“Ik heb zelfdiscipline!”

“Ik heb alles wat ik nodig hebt om mijn doelen te bereiken.”

“Ik ben sterk, gefocust en kan alles bereiken wat ik wil.”

Met dergelijke uitspraken zeg je eigenlijk tegen jezelf dat de eigenschap die je wilt hebben – zelfdiscipline – al hebt. En dat is de sleutel om de positieve gevolgen daarvan in je eigen leven gemanifesteerd te zien!

Er zijn oneindig veel manieren om zelfdiscipline aan te leren en te ontwikkelen, dat is zeker. Welke tips je precies toepast, daar ben je natuurlijk helemaal vrij in. Wil je je doelen bereiken, dan is het vooral belangrijk dat je jezelf elke dag herinnert aan de reden waarom je dit doel hebt gesteld, en hoe je je voelde toen je er net mee begon. Dit kan op zich ook al een goede boost zijn voor meer discipline en motivatie!

Discipline | Betekenis Zelfdiscipline, Aanleren en Trainen?

Zelfdiscipline voor sport en afvallen

Als we denken aan zelfdiscipline, dan komt daar meteen het woordje ‘gezondheid’ bij kijken. Tegenwoordig is gezond zijn door goede voeding te eten en regelmatig te sporten zo’n uitdaging voor veel mensen, dat het lijkt alsof we het enkel kunnen als we zelfdiscipline hebben.

Zelfdiscipline ontwikkelen op het vlak van sport is echter niet anders dan zelfdiscipline trainen in elk ander aspect van je leven. Het feit dat dit zo moeilijk is tegenwoordig, heeft meerdere redenen:

  • De aanwezigheid van fastfood. We zijn omringd door McDonald’s, PizzaHut en andere fastfoodketens, die het moeilijk maken om gezond en puur te eten. Onze biologie wil zo snel en zo veel mogelijk energie halen uit voeding om te overleven. Tegenwoordig zijn er echter véél te veel bronnen van lege, ongezonde calorieën, waardoor we er sneller naar grijpen en dus ook gemakkelijker aankomen. 
  • Liever lui dan moe. Een andere reden is omdat we tegenwoordig nauwelijks nog actief moeten zijn om de dingen te doen die we willen doen. We gaan naar het werk in de auto, we doen boodschappen met de auto (of zelfs vanaf de bank), enzovoort. Dit heeft fysieke activiteit zo goed als overbodig gemaakt. We genieten van zóveel comfort in het dagelijkse leven dat sporten een luxe is, in plaats van een noodzaak!
  • We hebben een verkeerd beeld van sport. Ten slotte verliezen heel wat mensen de motivatie om te blijven sporten, omdat ze het zien als iets dat ze moeten doen. Op sociale media krijgen we beelden te zien van super-fitte atleten en modellen, en dat geeft ons het gevoel dat we enkel goed genoeg zijn als we er ook zo uitzien. En dat terwijl sport en beweging vooral zouden moeten helpen om ons gezonder te maken – hoe we er ook uit zien!

De zelfdiscipline kweken om af te vallen en te sporten is dus zeker geen gemakkelijke opdracht, maar het kan. Zolang je jezelf elke dag opnieuw mentaal motiveert, beseft dat je je doelen effectief kunt bereiken en dat het oke is om af en toe rust te nemen, is zelfdiscipline aanleren een koud kunstje!

Inspirerende zelfdiscipline quotes

Zelfs de meest gemotiveerde sporter, werknemer of ondernemer heeft het soms moeilijk om gedisciplineerd te blijven. We zijn allemaal menselijk, en dat betekent dat we ons doel soms uit het oog verliezen, toegeven aan de verleiding om snoep te eten of ons project op pauze zetten om ons ineens te realiseren dat we al een uur op Instagram aan het scrollen zijn. 

In zo’n situaties is het belangrijk dat je toegang hebt tot hulpmiddelen, die je weer op het rechte pad brengen en je duidelijk maken wat je doelen écht zijn. Zelfdiscipline quotes zijn een prachtig voorbeeld van zo’n hulpmiddel. Hieronder vind je er enkele:

“Motivation is what gets you started. Discipline is what keeps you going!” (Motivatie helpt je van start gaan. Discipline zorgt ervoor dat je blíjft gaan.)

“De afstand tussen dromen en realiteit heet: actie ondernemen.”

“ Wil je iets écht? Ga er dan voor: enkel de regen komt zomaar uit de lucht vallen!”

“Veranderen is vaak pijnlijk. Maar niet veranderen is het pijnlijkste wat er is.”

“Een doel is een droom met een deadline.”

Als je je geïnspireerd voelt, kan je natuurlijk ook zélf je zelfdiscipline quotes opstellen. Op die manier word je doel een stuk persoonlijker, en voel je je extra gemotiveerd om het te bereiken. Wil je het nog een stapje verder nemen? Hang dan één muur in je huis vol met zelfdiscipline quotes. Op die manier word je elke dag herinnerd aan de boodschap die ze bevatten – en dat zal je nog een grotere boost geven om je dromen waar te maken!

Discipline | Betekenis Zelfdiscipline, Aanleren en Trainen?

Alles begint bij zelfdiscipline

Wat je persoonlijke doelen ook mogen zijn, hoe oud je ook bent en waar je ook vandaan komt – als je iets écht wil, kan je het realiseren. Zelfdiscipline aanleren is essentieel om je doelen te bereiken, of je nu schrijver wilt worden, een nieuw wereldrecord op de 100 meter sprint wilt neerzetten of je eigen bedrijf wilt opstarten. Hopelijk heeft deze blog je geholpen en geïnspireerd om zelfdiscipline aanleren vanuit een ander perspectief te bekijken. 

Een gebrek aan zelfdiscipline is in zekere zin natuurlijk: onze biologie wil gewoon overleven en dingen doen die uitdaging of lastig zijn, horen daar nu eenmaal niet bij. Toch kan je als mens dat niveau van zijn overstijgen, en je droomleven creëren. Wat heb je daarvoor nodig? Een gezonde dosis zelfdiscipline!

Meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling

Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.

Als jij je richt op persoonlijke groei, ben je vast bekend met de termen dankbaarheid, persoonlijke kernwaarden, zelfliefde en zelfontwikkeling. Mocht je nu zoekende zijn in wat jouw stap gaat zijn om zelfvertrouwen te vergroten, om te gaan met HSP of om uit jouw burn out te komen. Wellicht is en podcast zelfontwikkeling dan een goede eerste stap.

Het kan helpen om achter jouw positieve eigenschappen te komen en positief te denken, maar ook het onderzoeken van jouw belemmeringen en wat dit voor invloed heeft op zelfdiscipline en jouw mindset kan heel nuttig zijn. Hoe ben je geconditioneerd? En wat heeft dit voor invloed op zelfbewustzijn? Wat is mindhacking? Hiermee leer je meer over gezondheid en geluk, het levenswiel kan hier ook een onderdeel in spelen.

Leren middels neurofeedback en oude overtuigingen accepteren en loslaten is aan te raden. Op deze manier een gezonde relatie met jezelf en anderen visualiseren en een meer altruïstisch leven leiden.

Mocht je al dieper in de materie zitten dan zullen de woorden affirmaties, mantra, autosuggestie en het universum je niet onbekend voorkomen. Wellicht zijn ook de universele wetten als wet van de aantrekking en wet van compensatie al aan de orde gekomen. Zo niet lees dan zeker even door.

Met microdosing kun je tot diepere inzichten komen, ook door middel van andere methodes kun je jezelf beter leren kennen. Bijvoorbeeld gezichtlezen (fysionomie) of hypnose. Dan denk je vast, is hypnose gevaarlijk, NEE! Andere takken van holistische blik zijn familieopstellingen. Maar inzicht krijgen middels de sterren, human design kan ook veel inzichten in jezelf vergaren. Daar heb je dan geen documentaires persoonlijke ontwikkeling voor nodig.

Ben je juist meer opzoek naar een training of docu dan kun je je verdiepen in documentaire mindset of de beste mindset training of zelfs obstacle mindset. I am not your guru van Tony Robbins is ook inspirerend. Check ook eens de Black Friday persoonlijke ontwikkeling.

Middels al deze wegen kun je dichter bij je ikigai komen, jouw passie. Dit kan zijn leven vanuit minimalisme, een nieuwe opleiding in NLP volgen of de stroming wetenschap waarheid volgen. Alles is oké.

Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken! Laat onder de blog een bedankt tekstje achter.

Conclusie beste cursussen zelfontwikkeling 2023

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Discipline (2023) | Betekenis Zelfdiscipline, Aanleren en Trainen?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips