In dit artikel

Zelfbewustzijn

Zelfbewustzijn (2023) | De zoektocht naar het ware zelf!

In dit artikel

Als je jezelf kent, dan ken je God, verkondigden de gnostici ruim 2000 jaar geleden. De zoektocht naar het ware zelf, of met andere woorden zelfbewust te worden, houdt de mens al eeuwenlang bezig. Wat is zelfbewustzijn?

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Ik denk dus ik ben

Zelfbewustzijn zou je kunnen omschrijven als het besef dat je bestaat. Volgens de Verlichtingsfilosoof René Descartes werd dat bestaan bevestigd door het feit dat de mens in staat is om te denken. Hij verwoorde die gedachte in zijn beroemde uitspraak: ‘Ik denk dus ik ben’. Dit bleek het begin van een wetenschappelijke traditie waarin lichaam en geest strikt van elkaar worden gescheiden.

De rol van het geheugen

Zelfbewustzijn wordt vaak in verband gebracht met het geheugen. Het is de plek waar de mens ervaringen, gebeurtenissen, indrukken en kennis in opslaat. Al die dingen, of ze nu vrolijk, verdrietig, pijnlijk, gelukzalig, indrukwekkend, saai, leerzaam, inspirerend, grappig of irritant zijn, maken je tot de persoon die je nu bent. Ze geven je een identiteit. Filosoof Daniel Dennett omschrijft zelfbewustzijn daarom als een optelsom van informatie, waarnemingen en interpretaties.

Bewustzijn en zelfreflectie

Jezelf ervan bewust zijn, hoe je bent geworden tot de persoon die je bent, is een belangrijk aspect van zelfbewustzijn. Hierin speelt zelfreflectie een belangrijke rol. Je bent dan als het ware in staat om jezelf van een afstand te bekijken en jezelf in perspectief te plaatsen. Op die manier leren mensen zichzelf te begrijpen en worden ze zich ervan bewust waarom zij zijn zoals ze zijn. De mens kan dit zelfbewustzijn ontwikkelen en vergroten waardoor hij zichzelf steeds beter leert kennen. De 365 Academy heeft mij enorm veel inzichten in zelfbewustzijn gegeven.

Zelfbewustzijn en het verborgen zelf

Het ‘Ken jezelf, dan ken je God’ van de gnostici of het ‘Ken uzelf’ dat op de tempel van Apollo in Delphi staat geschreven, gaat nog een stap verder. Zelfbewustzijn betekent dan, het vinden van het ‘ware zelf’ dat diep in de mens verborgen ligt. Griekse filosofen als Socrates en Plato gingen ervan uit dat de ‘ware kennis’ al in de mens aanwezig was. Het ging erom je daarvan bewust te worden. Socrates probeerde die verborgen kennis naar boven te halen door middel van een vraag en antwoordspel.

Kennis van de goddelijke vonk

Ook de gnostici waren van mening dat de mens een verborgen waarheid (een goddelijke vonk) in zich droeg. Gnosis betekent kennis en wie zich bewust werd van deze goddelijke vonk, kon zichzelf verder ontwikkelen tot een God. Deze zienswijze heeft overigens veel overeenkomsten met de van Jezus bekende uitspraak: ‘Het koninkrijk der hemelen is in u’. Ook voor Augustinus die zich in het jaar 386 tot het Christendom bekeerde en later zelfs tot bisschop werd benoemd, is zelfkennis synoniem voor de kennis van God. Het begrip zelfbewustzijn vind je ook terug in de Veda. In deze zeer oude teksten uit het hindoeïsme werd de mens gestimuleerd om zich bewust te worden van de ‘glorie van ons eigen bewustzijn’.

Meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling

Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.

Als jij je richt op persoonlijke groei, ben je vast bekend met de termen dankbaarheid, persoonlijke kernwaarden, zelfliefde en zelfontwikkeling. Mocht je nu zoekende zijn in wat jouw stap gaat zijn om zelfvertrouwen te vergroten, om te gaan met HSP of om uit jouw burn out te komen. Wellicht is en podcast zelfontwikkeling dan een goede eerste stap.

Het kan helpen om achter jouw positieve eigenschappen te komen en positief te denken, maar ook het onderzoeken van jouw belemmeringen en wat dit voor invloed heeft op zelfdiscipline en jouw mindset kan heel nuttig zijn. Hoe ben je geconditioneerd? En wat heeft dit voor invloed op zelfbewustzijn? Wat is mindhacking? Hiermee leer je meer over gezondheid en geluk, het levenswiel kan hier ook een onderdeel in spelen.

Leren middels neurofeedback en oude overtuigingen accepteren en loslaten is aan te raden. Op deze manier een gezonde relatie met jezelf en anderen visualiseren en een meer altruïstisch leven leiden.

Mocht je al dieper in de materie zitten dan zullen de woorden affirmaties, mantra, autosuggestie en het universum je niet onbekend voorkomen. Wellicht zijn ook de universele wetten als wet van de aantrekking en wet van compensatie al aan de orde gekomen. Zo niet lees dan zeker even door.

Met microdosing kun je tot diepere inzichten komen, ook door middel van andere methodes kun je jezelf beter leren kennen. Bijvoorbeeld gezichtlezen (fysionomie) of hypnose. Dan denk je vast, is hypnose gevaarlijk, NEE! Andere takken van holistische blik zijn familieopstellingen. Maar inzicht krijgen middels de sterren, human design kan ook veel inzichten in jezelf vergaren. Daar heb je dan geen documentaires persoonlijke ontwikkeling voor nodig.

Ben je juist meer opzoek naar een training of docu dan kun je je verdiepen in documentaire mindset of de beste mindset training of zelfs obstacle mindset. I am not your guru van Tony Robbins is ook inspirerend. Check ook eens de Black Friday persoonlijke ontwikkeling.

Middels al deze wegen kun je dichter bij je ikigai komen, jouw passie. Dit kan zijn leven vanuit minimalisme, een nieuwe opleiding in NLP volgen of de stroming wetenschap waarheid volgen. Alles is oké.

Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken! Laat onder de blog een bedankt tekstje achter.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Zelfbewustzijn (2023) | De zoektocht naar het ware zelf!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips