In dit artikel

Zelf een spijkermat maken

Zelf een spijkermat maken

In dit artikel

Heb je last van stress of chronische pijn en zoek je naar natuurlijke verlichting? Net als jij, zocht ik naar een manier om mijn lichaam en geest tot rust te brengen zonder meteen naar medicatie te grijpen.

In mijn zoektocht ontdekte ik hoe een zelfgemaakte spijkermat niet alleen de slaapkwaliteit kan verbeteren, maar ook de productie van gelukshormonen stimuleert. In dit artikel neem ik je mee in het proces om jouw eigen oase van ontspanning te creëren; laten we beginnen!

Key Takeaway:

De beste spijkermat van 2024 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

 • Met een zelfgemaakte spijkermat stimuleer je door acupressuur punten op het lichaam die helpen bij stressvermindering en pijnverlichting.
 • Regelmatig gebruik van de spijkermat bevordert een goede nachtrust en kan helpen bij verschillende pijnklachten zoals migraine en fibromyalgie.
 • Het maken van een spijkermat vereist basismaterialen zoals stevige stof, schuimrubber, plastic spijkers en een lijmpistool, wat kostenefficiënt en aanpasbaar is voor persoonlijk comfort.
 • Door de stimulatie van drukpunten op de huid maakt het lichaam endorfines en oxytocine aan, wat zorgt voor een gelukzalig en ontspannen gevoel.
 • Voor veilig gebruik van de spijkermat zijn voorzorgsmaatregelen belangrijk, zoals het controleren van de spijkers en het langzaam opbouwen van de tijdsduur op de mat.

Wat is een spijkermat?

Zelf een spijkermat maken

Een spijkermat lijkt een beetje op een bed van spijkers uit oude Indiase tradities. Denk aan een yogamat, maar dan bedekt met honderden puntige drukknopjes. Deze moderne versie is gemaakt van canvas katoen en plastic spijkers, geïnspireerd door het principe van acupressuur.

Het gebruik ervan stimuleert bepaalde punten op het lichaam om de bloedcirculatie te bevorderen en ontspanning te bevorderen.

Het gebruik van de mat heeft effect op mijn lichaam en geest; ik voel me vaak al snel meer ontspannen na een sessie op de mat. De scherpe punten drukken tegen mijn huid, wat eerst even wennen is, maar al gauw verandert in een warm en rustgevend gevoel.

Mijn spieren ontspannen, mijn hoofdpijn vermindert en ik val makkelijker in slaap. Ervaar zelf hoe een eigen gemaakte spijkermat je kan helpen bij dagelijkse ongemakken zoals rugpijn of gewoon voor wat extra plezier en ontspanning in je leven.

Voordelen van het gebruik van een spijkermat

Zelf een spijkermat maken

De toepassing van een spijkermat in je dagelijkse routine kan wonderen doen voor je welzijn; niet alleen helpt het bij het tot rust brengen van je lichaam en geest, maar het biedt ook significante voordelen voor je slaappatroon en algemene pijnklachten.

Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om je lichaam te ondersteunen en de aanmaak van belangrijke hormonen te stimuleren die je natuurlijk een goed gevoel geven.

Vermindering van stress en bevordering van ontspanning

Na een lange dag voel ik de spanning soms in heel mijn lichaam. Gelukkig heb ik ontdekt dat een eigen gemaakte spijkermat wonderen kan doen. De kleine scherpe puntjes stimuleren mijn huid en spieren, waardoor endorfine en oxytocine vrijkomen.

Deze gelukshormonen geven me een gevoel van welzijn en kalmte. Het is alsof de zorgen van de dag simpelweg wegvloeien terwijl ik op de mat lig.

Mijn ervaring leert dat regelmatig gebruik van de spijkermat helpt om mijn spieren te ontspannen en mijn stressniveau te verlagen. Vooral na een sessie op de mat slaap ik als een roos.

Het is verrassend comfortabel, ondanks de duizenden puntjes die mijn lichaam raken. Door de zelfgemaakte spijkermat voel ik me niet alleen minder gespannen, maar het verbetert ook mijn algemene gevoel van rust.

En het mooie is, iedereen kan zo’n mat zelf maken en direct genieten van de voordelen voor ontspanning en stressvermindering.

Verlichting van pijnklachten

Terwijl een spijkermat helpt om stress te verminderen, doet het ook wonderen voor het verlichten van pijnklachten. Migraine, menstruatiepijn of de diepe pijn van fibromyalgie; het gebruik van de mat kan deze kwalen aanpakken door het lichaam te helpen ontspannen.

De drukpunten stimuleren de bloedsomloop en kunnen zo spierspanning verminderen en pijnlijke plekken verzachten.

De ervaring met een zelfgemaakte spijkermat is vergelijkbaar met een acupressuur behandeling. Mensen met chronische pijnen, zoals bij reumatische aandoeningen of een frozen shoulder, ervaren vaak een merkbare verlichting.

Door regelmatig op de mat te liggen, kan ik mijn lichaam de kans geven om te herstellen en ondersteun ik mijn welzijn. Het is een eenvoudige, doch effectieve manier om met lichamelijke ongemakken om te gaan en mijn slaapkwaliteit te verbeteren.

Verbetering van slaapkwaliteit

Ik merk dat het gebruik van een spijkermat voor het slapengaan wonderen doet voor mijn slaapkwaliteit. Het vermindert stress, waardoor het makkelijker wordt om weg te dromen in een diepe slaap.

Deze zweedse spijkermat, ook bekend als shakti mat of acupressuur mat, creëert een ontspannend effect dat mij helpt sneller in slaap te vallen. Na een drukke dag is dit mijn geheime wapen tegen slapeloze nachten en ik voel me de volgende ochtend uitgerust en verfrist.

Laat me je meenemen naar het volgende onderdeel, waar ik dieper inga op de gelukshormonen die vrijkomen door het gebruiken van een spijkermat. Dit is nog zo’n fascinerend voordeel dat ik graag met je wil delen.

Stimulatie van de productie van gelukshormonen

Mijn ervaring met een spijkermat heeft een verbazingwekkende draai gegeven aan hoe ik me voel. De piepkleine punten op de mat prikkelen mijn huid en zetten mijn lichaam aan tot het maken van endorfines en oxytocine, de zogeten gelukshormonen.

Deze hormonen zijn een natuurlijke boost voor mijn humeur en helpen om stress te verlagen en ontspanning te bevorderen.

Het is bijna magisch hoe snel het effect merkbaar is. Al na een paar minuten op de spijkermat voel ik een golf van rust over me heen komen. Het is alsof je een knop omzet; de hectiek van de dag valt weg en maakt plaats voor een warme gloed van geluk.

Dat niet alleen, het helpt me ook om mijn pijnklachten te verminderen. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt wat ik voel: die drukpunten op de mat activeren echt iets in je lichaam dat je goed doet voelen.

Spijkermat therapie: een diepgaande verkenning

Spijkermat therapie heeft een rijke geschiedenis en wordt tegenwoordig breed toegepast voor zijn helende eigenschappen. Deze therapie, ook bekend als acupressuurmat gebruik, steunt op principes van de traditionele Chinese geneeskunde waarbij drukpunten op het lichaam gestimuleerd worden.

Ik leg me daarop en voel hoe de puntige spikes zachtjes mijn huid prikkelen. Deze stimulatie kan dat heerlijke gevoel van ontspanning teweegbrengen en dient als natuurlijke pijnverlichting door het vrijmaken van endorfine en oxytocine in mijn hersenen.

Naarmate ik regelmatig gebruikmaak van mijn spijkermat, merk ik op dat mijn slaapkwaliteit verbetert en stressniveaus afnemen. De verbeterde doorbloeding helpt mijn spieren te ontspannen, waardoor afvalstoffen effectiever worden afgevoerd.

Het is een eenvoudige maar effectieve manier om bij te dragen aan mijn algehele welzijn en het biedt ondersteuning bij verschillende klachten zoals migraine, menstruatiepijn en fibromyalgie.

Dit alles zonder de noodzaak om medicatie te gebruiken of ingrijpende behandelingen te ondergaan. Spijkermat therapie is echt een keerpunt voor mijn gezondheid geweest.

YouTube video

Hoe maak je zelf een spijkermat?

Als je nieuwsgierig bent geworden naar de therapeutische voordelen van een spijkermat, zul je blij zijn te horen dat je er zelf een kunt maken met wat eenvoudige materialen en een beetje doe-het-zelfvaardigheid.

Het zelf fabriceren van een spijkermat is niet alleen kostenefficiënt, maar geeft je ook de vrijheid om te experimenteren met verschillende ontwerpen die specifiek zijn aangepast aan jouw persoonlijke behoeften voor comfort en verlichting.

Benodigde materialen

Om je eigen spijkermat te maken, heb je een aantal materialen nodig die gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Het is belangrijk dat je kiest voor materialen van goede kwaliteit om de duurzaamheid en effectiviteit van de mat te garanderen.

 • Een stevige stof als basis: Kies een doek die dik genoeg is om de spijkers te houden, zoals canvas of zwaar katoen.
 • Platte spijkers of drukpunten: Je kunt speciale acupressuur spijkers gebruiken of kiezen voor kleine, vlakke kunststof spikes.
 • Lijm: Gebruik sterke textiellijm of een lijmpistool om de spijkers op hun plaats te houden.
 • Schaar: Zorg voor een scherpe schaar om de stof op maat te knippen.
 • Meetlint: Hiermee meet je de afstanden tussen de spijkers nauwkeurig af.
 • Stift of pen: Markeer waar elke spijker moet komen op de stof.
 • Karton: Dit dient als mal voor het gelijkmatig plaatsen van de spijkers.

Stap-voor-stap instructies

Ik ga je nu laten zien hoe je zelf een spijkermat kunt maken. Het is gemakkelijker dan je denkt en het geeft veel voldoening om iets met je eigen handen te creëren.

 • Verzamel eerst alle materialen die nodig zijn voor dit project. Je hebt een stuk stevige stof nodig, schuimrubber voor comfort en plastic spijkers die zorgen voor de stimulatie.
 • Snijd het schuimrubber op de gewenste maat, zodat het goed past op de stof die als basis dient voor de mat.
 • Bevestig vervolgens het schuimrubber stevig aan de stof. Zorg ervoor dat het niet kan verschuiven wanneer je erop ligt.
 • Naai daarna zorgvuldig de plastic spijkers vast op het schuimrubber. Houd gelijke afstand tussen elke spijker om een consistent effect te garanderen.
 • De volgende stap is heel eenvoudig: leg de afgewerkte spijkermat op een vlakke ondergrond waar je comfortabel kunt liggen.
 • Ga er dan met je blote rug op liggen, ontspan en haal diep adem. Dit helpt bij stressvermindering en kan pijn verlichten.
 • Maak er een gewoonte van regelmatig gebruik te maken van jouw zelfgemaakte spijkermat. Zo kun je optimaal genieten van de voordelen zoals betere nachtrust en verlichting van pijnklachten.

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van een spijkermat

Het gebruik van een spijkermat kan veel voordelen hebben, maar het is cruciaal dat je voorzichtig te werk gaat. Hieronder vind je enkele voorzorgsmaatregelen die je moet overwegen voordat je op de mat gaat liggen:.

Check altijd of de spijkers goed vastzitten en of er geen beschadigingen zijn. Dit voorkomt letsel en zorgt voor een veilige ervaring.

Begin met korte sessies van ongeveer 5 minuten en bouw langzaam op naar langere tijden. Zo kan je lichaam wennen aan de prikkels.

Gebruik de spijkermat op een zachte ondergrond, zoals een bed of yoga mat. Een harde vloer kan te intens zijn voor beginners.

Draag dunne kleding of gebruik een dunne stof als laag tussen jouw huid en de spijkermat voor een minder intense ervaring.

– Vermijd het gebruik van de spijkermat direct op de huid als je wondjes, zonnebrand of huidirritaties hebt.

– Mensen met bloedstollingsstoornissen, lage bloeddruk of die antistollingsmiddelen gebruiken, moeten eerst overleggen met hun arts.

– Als je zwanger bent, gebruik dan geen spijkermat zonder dit te bespreken met jouw verloskundige of arts.

– Personen met huidaandoeningen moeten met een specialist overleggen voordat ze spijkermatten gebruiken.

Stop onmiddellijk met het gebruik als je ongemak, pijn of duizeligheid ervaart.

Houd spijkermatten buiten bereik van kinderen en huisdieren; zij kunnen zich bezeren aan de scherpe punten.

– Maak na elk gebruik jouw spijkermat schoon om hygiëne te bewaren en verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Het respecteren van deze voorzorgsmaatregelen zorgt voor een optimale en veilige ervaring met jouw zelfgemaakte spijkermat.

Conclusie

Een eigen spijkermat maken is eenvoudiger dan je denkt. Met de stap-voor-stap instructies creëer je een hulpmiddel dat stress reduceert en pijn verzacht. Ervaar je onrust in je voeten of chronische spierpijn? Probeer dan eens deze DIY-oplossing voor directe ontspanning.

De mat stimuleert niet alleen de doorbloeding maar helpt ook je slaapkwaliteit te verbeteren. Omarm de kracht van acupressuur en voel het verschil in je dagelijks leven. Laat deze zelfgemaakte spijkermat jouw pad naar een relaxter en gezonder bestaan zijn!

Veelgestelde Vragen

1. Waarom zou ik zelf een spijkermat maken?

Zelf een spijkermat maken kan je helpen voor ontspanning en het verlichten van pijn, en het is een persoonlijke manier om te zorgen voor je welzijn.

2. Kan iedereen een spijkermat gebruiken, ook mensen met ADHD of autisme?

Ja, mensen met ADHD of autisme kunnen baat hebben bij een spijkermat, omdat het kan helpen bij ontspanning. Het is wel belangrijk om eerst advies te vragen aan een specialist.

3. Zijn er speciale overwegingen voor het gebruik van een spijkermat tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap moet je extra voorzichtig zijn met het gebruik van een spijkermat. Raadpleeg je arts voordat je begint.

4. Hoe kan ik meer informatie krijgen over het maken van een spijkermat?

Je kunt ons mailen op info@spijkermat.com voor meer informatie over het maken en veilig gebruiken van een spijkermat.

Picture of Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren.Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips