In dit artikel

Whoop of Oura Ring Review (2022) Welke is beter

Whoop of Oura Ring | Review (2023) | Ervaringen + Test!

In dit artikel

Tegenwoordig dragen steeds meer mensen een sporthorloge, activity tracker of ander soort wearable om de prestaties van hun sportactiviteiten én hun gezondheid te meten. De Whoop fitness tracker draag je op het lichaam, bijvoorbeeld in je sportkleding of in een horlogeband. De Oura Ring is een accessoire in de vorm van een ring die precies hetzelfde doet. Ten minste, dat denken veel mensen. Of zijn er wel verschillen? Welke wearable beter is – Whoop of Oura Ring – lees je in deze Whoop review Nederlands! 


Klik hier voor de beste deal

Slimme apparaten om je prestaties te meten: Whoop Strap of Oura Ring

Wil je een Whoop horloge of een Oura Ring kopen? Om dit te bepalen is het allereerst belangrijk dat je weet waar deze apparaten voor dienen. Zowel een Whoop Watch als een Oura Ring is bedoeld om op je lichaam te dragen en bepaalde activiteiten te meten. Waar je een Whoop strap echt als bandje om je pols kunt dragen, kun je hem net zo goed in je sportkleding doen. Het gaat erom dat je hem op je lijf draagt.

Whoop of Oura Ring  Review (2022)  Ervaringen + Test!

Dat geldt ook voor een Oura Ring. Deze wearable draag je standaard om je vinger. Beide apparaten kunnen veel statistieken meten dat in het lichaam gebeurt en helpen inzicht te verkrijgen in de gezondheid van het menselijk lichaam. De Whoop band en Oura Ring bevatten biometrische sensoren waardoor ze hiertoe in staat zijn. Laten we eens kijken naar welke overeenkomsten en verschillen er zijn, zodat je aan het eind van dit artikel een duidelijk beeld hebt van welke wearable beter is: Whoop of Oura Ring. 

Whoop of Oura Ring  Review (2022)  Ervaringen + Test!

De nieuwe Oura vs Whoop armband – prijzen vergelijken 

Laten we beginnen met de prijzen van de Whoop en Oura Ring. Dit is natuurlijk een belangrijke factor in het keuzeproces. Een Whoop kopen of Oura Ring kopen moet namelijk wel haalbaar zijn. Je kunt razend enthousiast zijn aan het eind van het artikel over een Whoop horloge of Oura Ring, maar als je budget het niet toelaat om een van beide te kopen, houdt het op. Daarom begin ik direct met de Whoop prijs en Oura Ring Prijs. 

Whoop prijs 

Een Whoop kopen in Nederland kan niet via een losse betaling. Om er één in je bezit te krijgen, moet je een Whoop Membership afsluiten. Zo betaal je voor een maandelijks abonnement €30 startkosten en €30 per maand. Voor een jaarlijks abonnement op je Whoop watch betaal je €288 per jaar of €24 per maand. Voor een abonnement van 18 maanden betaal je €324 voor je Whoop fitness tracker of €18 per maand. Je krijgt dus maandelijks Whoop korting wanneer je een langere abonnementsduur afsluit.  

Bij een abonnement ontvang je de Whoop, de app, persoonlijke resultaten van je statistieken, coaching opties en updates. Een Whoop band/Whoop strap moet je nog los bestellen. 


Klik hier voor de beste deal

Oura Ring prijs

Wil je een Oura Ring bestellen, dan is het handig om te weten dat dit sportmeetinstrument los €314 tot €419 euro kost. De prijs is afhankelijk van de kleur die je kiest. Een Oura Ring membership is de eerste zes maanden gratis, daarna betaal je €5,99 per maand. Gelukkig is er regelmatig Oura Ring korting, dus mocht je een werkende Oura Ring kortingscode scoren dan scheelt dat toch weer. 

De abonnementskosten van de Oura Ring zijn aanzienlijk lager dan bij een Whoop membership. Toch moet je bij een Oura Ring kopen wel eerst dieper in de buidel tasten. Een Whoop kopen is daarom voor meer mensen eerder haalbaar. 

Welke gegevens/statistieken verzamelen Whoop en Oura?

Het volgende essentiële punt dat bepaalt of je voor een Whoop of Oura Ring gaat, is het meten van de gegevens. Welke gegevens en statistieken verzamelen de Whoop fitness tracker en de Oura Ring? Beide sportmeetinstrumenten volgen real-time signalen van het lichaam en activiteiten. Ze kunnen allebei de hartslag meten, ademhalingsfrequentie (respiratory rate) rustende hartslag (resting heart rate) en ook hartslagvariabiliteit meten, bijhouden hoeveel calorieën je verbrandt en welke slaapfasen je elke nacht doormaakt. Zowel een Whoop horloge als een Oura Ring is in staat om de kwaliteit van slapen te meten. Beide wearables geven suggesties voor activiteit en herstel, zodat je gezondheid gemakkelijker in balans blijft. Ook wordt de kans op blessures zo kleiner. 

De Oura-ring verzamelt bovendien gegevens over lichaamstemperatuur en ademhalingsfrequentie. Dat doet een Whoop Watch niet. Daarentegen kun je Whoop niet alleen op iOS en Android gebruiken (zoals Oura-ring), maar ook op je desktop. Afhankelijk van je voorkeuren is een Whoop kopen daarom alsnog een goed idee. 

Whoop of Oura Ring  Review (2022)  Ervaringen + Test!

Hoe werkt de Oura-ring nu eigenlijk?

Tijd voor een verdiepende Oura Ring review, want hoe werkt dit product eigenlijk? De Oura is een ring voor om je vinger, die geavanceerde sensoren bevat. Daarnaast heeft hij een 3D-versnellingsmeter, gyroscoop en meerdere lichaamstemperatuursensoren. Ook is er een infrarood-pulsmeter aanwezig die de lichaamswarmte, hartslag en de intensiteit van je bewegingen in de spieren meet. Uit Oura Ring ervaringen blijkt dat het 24/7 dragen van de ring zorgt voor de meest kloppende resultaten over je algehele gezondheid. Ga je een Oura Ring vergelijken met Whoop, dan is vooral de manier van dragen verschillend. 

Uit mijn Oura Ring test is gebleken dat deze ring verschillende slaapstadia en de kwaliteit van de slaap meet, maar ook bijhoudt hoeveel stappen je zet en hoeveel calorieën je verbrandt. Heb je te lang achter elkaar op de bank gehangen, dan geeft de Oura Ring een seintje dat het tijd is om te bewegen. Zo kun je gemakkelijk je dagelijkse doelen bereiken. Het is ook mogelijk om handmatig activiteiten toe te voegen. Voor het bijhouden van het lichamelijk herstel is de Oura Ring ook geschikt. Zo worden lichaamstemperatuur, rust hartslag en ademhalingsfrequentie gemeten, evenals de hartslagvariabiliteit. 

Alle gegevens die de Oura Ring meet kunnen geüpload worden naar de Oura Ring app. Het is mogelijk om gegevens van andere apparaten in de bijbehorende app te importeren of exporteren. Gebruik je al een fitness tracker, dan kun je alle statistieken gemakkelijk samenvoegen. In de Oura Cloud is het mogelijk om gegevens te bewaren, verder te analyseren en je persoonlijke dashboard te bekijken. Deze is toegankelijk vanaf elke browser. 

Whoop of Oura Ring  Review (2022)  Ervaringen + Test!

Over Oura-ring maten

Bij een Oura Ring is het belangrijk dat je de juiste ringmaat kiest. Hij moet namelijk wel goed om je vinger passen. Oura Ring biedt hiervoor een gratis maat set aan die je krijgt voordat je ring geleverd wordt. Zo kun je de juiste maat kiezen en deze eerst 24 uur uitproberen wanneer je je Oura Ring kopen gaat. Zie je een Oura Ring aanbieding bij een andere aanbieder? Check dan even of deze extra service inbegrepen is. Dat verkleint de kans op het kopen van een verkeerde maat.

Hoe werkt Whoop precies?

Wat is Whoop eigenlijk en hoe werkt het? De Whoop heeft een slank ontwerp. Een Whoop horloge is van stof gemaakt en draag je om je pols. Dankzij de sensoren – die aan de binnenkant verbogen zitten – worden de activiteiten in je lichaam continu gemeten. Bij een Whoop fitness tracker krijg je een standaard Whoop band geleverd. Je bent natuurlijk vrij in een andere Whoop band kopen die je mooier vindt. Je kunt een Whoop strap kopen in verschillende materialen en kleuren. 

Zolang de Whoop watch om je pols zit, meet hij wat je lichaam doet en houdt hij je gezondheid in de gaten. Dan ontvang je van elke Whoop training (Whoop yoga, Whoop crossfit, etc.) de resultaten te zien. Dit is allemaal terug te vinden in je Whoop account, dat onderdeel is van je Whoop abonnement. Dankzij je Whoop krijg je inzicht in je slaappatronen en –prestaties, in je lichamelijke activiteiten en verbrande calorieën, maar ook in de mate waarin je rust zou moeten nemen. Daar is de Whoop alarm functie geschikt voor. Doordat de rust hartslag en hartslagvariabiliteit ook door een Whoop gemeten worden, is hersteloptimalisatie mogelijk. Whoop berekent bijvoorbeeld je slaap performance (goede nachtrust), goede recovery of slechte recovery en heart rate variability in de bijbehorende app.

Ga je een Whoop kopen (ook via een Whoop aanbieding), dan krijg je een extra bonus: toegang tot de online community. Hier vind je gelijkgestemden op het gebied van gezondheid en fitness en krijg je een psychologische boost van alle aanwezige kennis en informatie! Blijf jezelf uitdagen door met anderen de strijd aan te gaan. Laad je Whoop battery na 5 dagen wel even op, anders verlies je wellicht een wedstrijdje. Het synchroniseren van gegevens naar je Whoop account gaat automatisch. 

Over Whoop maten

Deze Whoop review is niet compleet zonder een klein stukje tekst te besteden aan de Whoop maten. Eigenlijk is het heel simpel. Of je nu een 65mm Whoop, 75mm Whoop of 85mm Whoop koopt, elk Whoop horloge is verstelbaar dankzij het horlogebandje. Eigenlijk geldt dus: one size fits al bij een Whoop kopenl! De Whoop past bovendien in alle Whoop accessoires die je op de website vindt. Heb je toch vragen? Benader dan de Whoop support. Dit kan overigens ook voor vragen over Whoop Garmin/Whoop Garmin Connect, Whoop iPhone, Whoop Google Fit en/of Whoop Apple Health.

Wat is het grootste verschil tussen beide wearables?

Ga je een Whoop bestellen of een Oura Ring kopen? Het allergrootste verschil zit hem in het design. De Whoop en de Oura Ring hebben een andere vorm. Zo draag je een Whoop band of Whoop strap in principe om de pols (maar je kunt hem ook elders op je lichaam plaatsen) en een Oura Ring past alleen om je vinger. Hoewel de Oura Ring nauwelijks opvalt, merk je op het Whoop forum dat deze wearable toch beter in de smaak valt in de gemiddelde Whoop review. Je kunt een Whoop vergelijken met een Fitbit: hij is helemaal te personaliseren. Zo haal je je eigen Whoop Fitbit in huis! 

Andere belangrijke verschillen in deze Oura vs Whoop test: Whoop is een lichtgewicht horloge, terwijl de Oura-ring 4 tot 6 gram weegt. De batterij van de Whoop gaat volledig opgeladen tot 5 dagen mee en de Oura-ring tot wel 7 dagen. Wel moet je een Oura Ring om de paar dagen 20-80 minuten opladen, terwijl je een Whoop horloge kunt opladen terwijl je hem draagt. De speciale Whoop battery schuif je zo op je Whoop band. Zo hoeft hij geen gegevens te missen gedurende je dag. Verder heb je op Whoop Nederland 1 jaar garantie en op de Oura-ring 2 jaar. (1)

Wat is comfortabeler: een Oura Ring of Whoop? 

Waar een Whoop meter duidelijk om je pols zit, lees je in Oura Ring ervaringen dat gebruikers de ring nauwelijks voelen. Toch is een Whoop hrv lichter van gewicht. Beide items, Whoop vs Oura, zijn hierdoor comfortabel. Bij een Whoop strap kopen kun je nog extra letten op het materiaal van een bandje. Kies vooral wat jij aangenaam vindt. 

Ben je een fanatieke sporter en gewichtheffer, dan is de Oura Ring misschien minder comfortabel om te dragen. Natuurlijk kun je hem naar een vinger verplaatsen die je minder gebruikt, maar het feit blijft dat je hem zult voelen tijdens het gebruik van bepaalde fitnessapparaten en –accessoires. Een Whoop horloge kopen is daardoor toch net iets comfortabeler. Hij is bovendien zweet absorberend en heeft een antislip grip. Zo zal de Whoop gps niet om je pols schuiven terwijl je bezig bent. Heb je de voorkeur voor het dragen van een ring, ga dan voor de Oura Ring. Draag je liever een horloge, dan is een Whoop horloge geschikt voor jou als het op comfort aankomt. 

Conclusie: Whoop – Oura: welke is de winnaar? 

Laat mij vooropstellen dat beide apparaten veel mogelijkheden bieden. Toch is bij de Oura Ring de focus vooral gelegd op hardware. Bij Whoop ligt die focus meer op de online community die steeds groter wordt en hoe geanalyseerd wordt. Wat mij betreft is de Whoop tracker echter wel de winnaar uit deze Oura vs Whoop review. Dat komt doordat hij geschikt is voor iedereen die graag in beweging is en gemotiveerd wil blijven via een community. Hij helpt je zo actief te blijven en je algehele gezondheid in kaart te brengen. Bovendien vind ik de Whoop prijs/ Whoop horloge prijs/ Whoop kosten aantrekkelijker dan de Oura Ring prijs. Ik draag mijn Whoop armband in elk geval met veel plezier. Hopelijk jij binnenkort ook! 

PS. Tijdens Whoop Black Friday kun je extra Whoop korting scoren!


Klik hier voor de beste deal

Op zoek naar een alternatief? 

Wil je je nog even verder oriënteren voordat je beslist of je nu een Whoop 4.0, Apple Watch of toch een Oura Ring kopen gaat? Hieronder vind je interessante alternatieven! 

Meer Slaap tips voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid?  Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?

Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.

Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.

Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.

Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?

Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?

Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.

Meer informatie en gezondheid tips

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals green juice.

Ook is er veel winst te behalen om meer met ontspanning bezig te zijn en hieronder valt zeker ook slaap. Meer bewegen zorgt voor een gezond lichaam en geest, hoeveel stappen zet jij per dag? Ook voeding en de rol van hormonen kan heel veel waarde toevoegen aan een optimale gezondheid.

Er is een verschil tussen het parasympatische en sympatische zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is een belangrijke graadmeter voor een goede gezondheid. Hieronder vallen ademhaling, hartritmevariabiliteit, cellulair geheugen en hartslag. Het parasympatische zenuwstelsel richt zich meer op acties die in gang gezet worden. Dus daarmee kun je invloed hebben op energieniveau verhogen en metabolisme verhogen bijvoorbeeld.

Er bestaan mogelijkheden tot biohacking om tot meer inzicht te komen in je eigen gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Lumen metabolisme tracker, Whoop of Oura ring. Andere tools als, BMI berekenen, vetpercentage berekenen en caloriebehoefte berekenen kunnen helpend zijn om jouw lifestyle aan te passen. Calorieën tellen kan erg prettig zijn om inzicht te krijgen in hoeveel koolhydraten per dag je mag eten. Een andere optie is om een EMB test, gezondheidstest, bloedtest, vitamine test, speekseltest, urinetest of DNA test af te laten nemen om jouw patronen bij te kunnen stellen waar nodig.

Wellicht helpt een boek over voeding hierbij om patronen te doorbreken. Over suikervrij eten of hoeveel water per dag te drinken is al heel erg helpend. Het kan ook zijn dat je biologische klok tikt en je die dikke buik bij overgang wil aanpakken of de overgangsklachten wil verminderen.

Om meer aan je immuunsysteem te werken en bijvoorbeeld hooikoorts of andere ziekteverschijnselen te voorkomen kun je ook denken aan een ijsbad of koud douchen.

In diverse programma’s wordt hier ook meer over gesproken en uitleg gegeven. Denk bijvoorbeeld aan Richard de Leth oersterk, My Shredded Lifestyle of lees het boek Brain Balance. Het kan ook zomaar zijn dat jij baat hebt bij een weekmenu planner van Puur Figuur.

Wil je meer weten over gezondheid? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je producten bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke tools jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over Whoop of Oura ring

Heb je na het lezen van deze Nederlandse review over de WHOOP en Oura ring nog vragen? Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar of de WHOOP het waard is? Wil je weten waar WHOOP voor staat of kan je nog niet kiezen tussen de Whoop of Oura ring? Hieronder staan de meest gestelde vragen voor je klaar. Doe er je voordeel mee!

Is de WHOOP het waard?

Als je het mij vraagt is de WHOOP het zeker waard. Ik heb de WHOOP armband en Oura ring met elkaar vergeleken. Nadat ik alle mogelijkheden van beide apparaten onder de loep heb genomen, ben ik tot de conclusie gekomen dat de WHOOP als winnaar uit de vergelijkingstest komt. Zelf ben ik fan van het gratis e-book, meten van harstagvariabiliteit, hartslagmeter, rusthartslag, ademhaling, slaap en herstellen (recovery). De registratie bij het sporten maar ook van stress, de slaapfase, voorspelling van herstel in de nacht en automatisch detecteren van een nieuwe update. Daarom vind ik absoluut dat de WHOOP het waard is in vergelijking met de Oura Ring.. 

Waar staat het merk WHOOP voor?

WHOOP staat als merk voor het optimaliseren van je gezondheid. Dit betekent dat je inzicht krijgt in allerlei gezondheidsaspecten, waardoor je beter voor jezelf kunt zorgen en meer waakzaam bent over de staat van je lichaam. De WHOOP richt zich op het geven van overzicht, het monitoren van je slaap, herstel en lichaamsactiviteit.

Wat is het beste: Whoop of Oura ring?

Als je mij vraagt wat de beste keuze is, de WHOOP of de Oura ring, dan ben ik daar heel kort over. Ondanks dat beide producten veel voordelen bieden en op hun eigen manier uniek zijn, ben ik meer fan van WHOOP. De WHOOP is geschikt voor iedereen die gezonder wil leven en graag in beweging blijft, het heeft een aantrekkelijke prijs en geeft je toegang tot een online community. Daardoor motiveert hij je extra om gezond te leven.


Klik hier voor de beste deal

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Whoop of Oura Ring | Review (2023) | Ervaringen + Test!

Laat een reactie achter

Op zoek naar de beste Activity Tracker?

Kies dan voor: Whoop Strap

Op zoek naar de beste Activity Tracker?

Kies dan voor: Whoop Strap