De wetenschap is één van de belangrijkste pijlers van de huidige maatschappij, dat is zeker. Al duizenden jaren lang is de mens geïnteresseerd en gepassioneerd hoe de wereld in elkaar zit, wat natuurverschijnselen betekenen en wat we uit de natuur kunnen leren. Wetenschap is dan ook een overkoepelende term voor allerlei disciplines, van biologie tot astrologie, enzovoort.
Mensen als Einstein, Newton en nog vele anderen hebben de basis gelegd voor de wetenschap die we vandaag kennen. Die wetenschap legt op zijn beurt de basis voor wat we denken te weten over de wereld en het universum. Maar wat als wetenschap ook niet meer is dan een opinie of een momentopname? Wat als de wetenschap die door velen van ons gezien wordt als dé waarheid, toch niet zo absoluut is? Uiteindelijk moeten we besluiten dat de wetenschap als geheel misschien ook maar één waarheid is.
De wetenschapper is geen allesweter
Maar wat is dan het probleem met wetenschap, en waarom is het geen absolute waarheid? Je zou denken dat wetenschappelijke artikelen heel duidelijk objectieve gegevens weergeven. Daardoor zijn ze dus toch echt betrouwbaar als het gaat om natuurlijke verschijnselen en biologische fenomenen? Het is inderdaad een feit dat wetenschappelijk onderzoek ons heel veel informatie kan geven over hoe de wereld in elkaar zit. Het kan ons ook inzichten bieden over wie we zijn en hoe het universum werkt.
Het probleem is echter dat dat wetenschappelijk onderzoek geen allesomvattend iets is; het is uiteindelijk niet méér dan één enkele analyse of beoordeling van een geïsoleerd onderzoek of een enkele test. Erg interessant om mee bezig te zijn, en het kan bepaalde theorieën bewijzen en duidelijkheid brengen, maar meer ook niet. Wetenschap is dus misschien toch niet ‘the all-seeing-eye’, iets waar velen van ons van overtuigd zijn. Het is slechts één van de vele mogelijke waarheden!
De beperkingen en valkuilen van de wetenschap
Natuurlijk zullen er mensen zijn die hoe dan ook geloven dat wetenschappelijk onderzoek heel juiste antwoorden en onbetwistbare perspectieven en resultaten oplevert. In zekere zin is dat waar, zolang de resultaten van de onderzoeken of tests ook daadwerkelijk juist worden weergegeven. Maar toch zijn er bepaalde tekortkomingen te vinden als het gaat om wetenschappelijk onderzoek. De wetenschap is immers slechts één manier om te kijken naar de wereld en alle fenomenen die zich daarin afspelen.
- Onze vijf zintuigen zijn niet alles
Eerst en vooral heeft vooruitstrevende wetenschap al meermaals bewezen dat onze zintuigen (zicht, gehoor, geur, tast en smaak) eigenlijk slechts een deel van de wereld om ons heen opvangen. Vaak wordt gedacht dat als we het niet kunnen zien, horen of voelen, het ook niet bestaat. Bepaalde wetenschappers hebben echter bewezen dat dat helemaal niet waar is.
Denk maar aan de kwantum-wetenschap, dat schijnbaar onmogelijke fenomenen bestudeert, die helemaal indruisen tegen wat we denken te weten over de fysica. Deeltjes die zich op twee plaatsen tegelijk vinden is daar een goed voorbeeld van, maar er zijn er nog veel meer. Het ironische is dat deze kwantum-wetenschap niet al deze fenomenen kan begrijpen, en dat betekent dat wetenschap op zich al beperkt is. Hoe verfijnd en diepgaand wetenschappelijk onderzoek ook kan worden, nooit zal het de enige en échte waarheid zijn.
- De kracht van intuïtie en het hart
Juist doordat wetenschap zich enkel bezighoudt met wat de ogen kunnen zien, de oren kunnen horen en de handen kunnen voelen, heeft het slechts betrekking op een klein deel van de oneindige fenomenen die in de natuurlijke wereld te vinden zijn. Steeds vaker wordt aandacht besteedt aan de zogenaamde intuïtie, het hart of de ziel. Zelfs binnen wetenschappelijke kringen worden deze begrippen steeds vaker serieus genomen!
Zo is bijvoorbeeld bewezen dat er vanuit het hart een elektromagnetisch veld uitstraalt, tot enkele tientallen meters ver! Klinkt waanzinnig, zeker vanuit de ogen van de conventionele wetenschap, maar het is wel degelijk waar. Dit krachtveld ‘voelt’ als het ware energieën van andere mensen aan, en dat brengt de zogenaamde intuïtie teweeg. Het is een soort ‘weten’ en ‘voelen’ van energieën buiten het eigen lichaam, zonder dat daar wetenschappelijk onderzoek of zichtbare feiten bij komen kijken.
- Het contrast tussen wetenschap en religie
Ten slotte is er ook het verband tussen wetenschap en religie, en eigenlijk breit dat een beetje verder op het vorige puntje. Wetenschap heeft lang in contrast gestaan met religie: de eerste vertrouwt op wat we kunnen zien, terwijl de andere een innerlijk gevoel of ‘weten’ als basis neemt. Religie is natuurlijk ook niet altijd bepaald heel erg ruimdenkend, maar het raakt wel aan dat deel van ons mens-zijn dat weet dat er meer is dan wat onze zintuigen ervaren.
Een sterk geloof of vertrouwen in een hogere kracht is voor veel mensen belangrijker dan vertrouwen in wetenschappelijke studies of een lijst van feiten over een bepaald onderwerp. Dat is dan ook waarom velen eerder uit geloofsovertuiging iets doen, dan omdat de wetenschap dat zegt. En dat maakt al meteen duidelijk dat wetenschap slechts één visie is op de wereld, die niet het hele plaatje weergeeft.
Wetenschappelijk onderzoek: niet veralgemenen!
De wetenschap heeft de laatste honderden jaren aan populariteit gewonnen. Dit komt doordat het ons snel en duidelijk resultaten geeft over bepaalde onderzoeken, die gemakkelijk te interpreteren zijn. Een studie met die en die voorwaarden en omstandigheden geeft dergelijke resultaten – gemakkelijker een natuurlijk fenomeen onderzoek kan haast niet, toch?
Aan de andere kant is een wetenschappelijke studie ook niet meer dan een enkele studie; De resultaten die eruit voortkomen mogen dus zeker niet veralgemeend worden, en dat is wat wel degelijk vaak wordt gedaan. Er zijn zoveel mogelijke criteria en parameters die kunnen veranderen op zoveel oneindig manieren, dat het eigenlijk onmogelijk is om ook maar één uitkomst van een studie als dé waarheid aan te zien. Het veralgemenen van wetenschappelijke studies zorgt dus vaak voor onjuiste resultaten en conclusies.
Dat brengt ons naar het volgende punt, namelijk dat wat waar kan zijn voor de ene, niet altijd waar is voor de ander. Gewoon omdat één persoon bepaalde resultaten of bijwerkingen heeft ten gevolge van een medicijn tijdens een test, wil nog niet zeggen dat dat bij iedereen zou zal zijn. En dat is nog maar een enkel voorbeeld van hoe wetenschappelijke studies foutieve conclusies kunnen opleveren.
Je eigen waarheid ontdekken, hoe doe je dat?
De wetenschap draagt hoe dan ook bij aan onze kennis over de wereld als geheel, dat is zeker. Maar hoe objectief, diepgaand en berekend wetenschappelijk onderzoek ook mag zijn, uiteindelijk is het aan ons als individu om onze eigen waarheid te ontdekken. Hoe doen we dat nu? Door te vertrouwen op:
- Onze eigen ervaringen
- Onze intuïtie, die vaak wijzer is dan theorie of abstracte feiten
- Ons eigen weten, dat vaak indruist tegen de genormaliseerde wetenschap
Niet altijd een gemakkelijke opdracht, maar wel belangrijk om ons gevoel van individualiteit te versterken en voldoening te halen uit het leven. Wetenschapsnieuws mag ons dan wel helpen om up-to-date te blijven met nieuwe wetenschappelijke theorieën, onderzoeken en bevindingen, uiteindelijk hebben wetenschappers de waarheid niet in pacht. Want wat is waarheid?
Is waarheid uiteindelijk niet slechts één visie op hoe de wereld in elkaar zit? Het doel van wetenschap is om één overkoepelende theorie of conclusie te trekken voor alles wat bestaat, maar dat is een nutteloze strijd. Het échte ‘weten’ komt vanuit ons mens-zijn, onze intuïtie, en enkel door daar gehoor aan te geven kunnen we onze eigen waarheid ontdekken. Ontdek jouw waarheid met de programma’s van 365 dagen succesvol.
Wetenschap als steunpunt bij de zoektocht naar je eigen waarheid
Natuurlijk wilt dat niet zeggen dat we de wetenschap in zijn geheel moeten verwerpen. De hoeveelheid kennis die wetenschappelijk onderzoek heeft bijgebracht, is haast oneindig. Daarbij zijn tal van takken binnen de wetenschap onmisbaar voor de huidige maatschappij: denk maar aan aerodynamica als basis voor het bouwen van vliegtuigen en ruimtesondes, of biologie als basis voor het ontwikkelen van medicijnen. Ook sociale wetenschappen en politieke wetenschappen behoren tot de kern van onze samenleving. Die zou snel ineen storten zonder al deze disciplines binnen de wetenschap!
Blindelings vertrouwen op wetenschap is dus geen goed idee, maar we kunnen ze wel gebruiken als één van de vele pijlers bij de zoektocht naar onze eigen waarheid. Ben je niet zeker over een medicijn, een bepaalde therapie of de gezondheidsvoordelen van een bepaald voedingspatroon? De beste manier om het antwoord te vinden is door zelf uit te proberen, op basis van je eigen intuïtie én de conclusies die de wetenschap maakt.
Op die manier vind je de perfecte balans tussen gevoelsmatig weten en factueel weten. Waar beide overeenstemmen, kan je uiteindelijk voor jezelf uitmaken wat voor jou waar is. En dat zal het leven op alle vlakken beter maken. Als we dan nog andere mensen de vrijheid geven om dat ook voor zichzelf te doen, dan is dat natuurlijk nog beter. Het resultaat? Een samenleving waar we de waarde van wetenschap beseffen, maar uiteindelijk nog altijd naar onszelf luisteren om antwoorden te vinden.
Meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling
Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.
Als jij je richt op persoonlijke groei, ben je vast bekend met de termen dankbaarheid, persoonlijke kernwaarden, zelfliefde en zelfontwikkeling. Mocht je nu zoekende zijn in wat jouw stap gaat zijn om zelfvertrouwen te vergroten, om te gaan met HSP of om uit jouw burn out te komen. Wellicht is en podcast zelfontwikkeling dan een goede eerste stap.
Het kan helpen om achter jouw positieve eigenschappen te komen en positief te denken, maar ook het onderzoeken van jouw belemmeringen en wat dit voor invloed heeft op zelfdiscipline en jouw mindset kan heel nuttig zijn. Hoe ben je geconditioneerd? En wat heeft dit voor invloed op zelfbewustzijn? Wat is mindhacking? Hiermee leer je meer over gezondheid en geluk, het levenswiel kan hier ook een onderdeel in spelen.
Leren middels neurofeedback en oude overtuigingen accepteren en loslaten is aan te raden. Op deze manier een gezonde relatie met jezelf en anderen visualiseren en een meer altruïstisch leven leiden.
Mocht je al dieper in de materie zitten dan zullen de woorden affirmaties, mantra, autosuggestie en het universum je niet onbekend voorkomen. Wellicht zijn ook de universele wetten als wet van de aantrekking en wet van compensatie al aan de orde gekomen. Zo niet lees dan zeker even door.
Met microdosing kun je tot diepere inzichten komen, ook door middel van andere methodes kun je jezelf beter leren kennen. Bijvoorbeeld gezichtlezen (fysionomie) of hypnose. Dan denk je vast, is hypnose gevaarlijk, NEE! Andere takken van holistische blik zijn familieopstellingen. Maar inzicht krijgen middels de sterren, human design kan ook veel inzichten in jezelf vergaren. Daar heb je dan geen documentaires persoonlijke ontwikkeling voor nodig.
Ben je juist meer opzoek naar een training of docu dan kun je je verdiepen in documentaire mindset of de beste mindset training of zelfs obstacle mindset. I am not your guru van Tony Robbins is ook inspirerend. Check ook eens de Black Friday persoonlijke ontwikkeling.
Middels al deze wegen kun je dichter bij je ikigai komen, jouw passie. Dit kan zijn leven vanuit minimalisme, een nieuwe opleiding in NLP volgen of de stroming wetenschap waarheid volgen. Alles is oké.
Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken! Laat onder de blog een bedankt tekstje achter.
Geen reacties on Wetenschap (2023) | Is het de Absolute Waarheid?