In dit artikel

De Wetenschap achter de Spijkermat: Hoe Werkt het?

De Wetenschap achter de Spijkermat: Hoe Werkt het? (2023)

In dit artikel

Heb je ooit gehoord van een spijkermat en de wetenschap erachter? Een spijkermat is een hulpmiddel dat is ontstaan uit de eeuwenoude Chinese geneeskunde en kan bijdragen aan pijnverlichting, stressvermindering en algehele ontspanning.

In dit artikel zullen we de werking van deze intrigerende massagetechniek onder de loep nemen en uitleggen hoe het precies werkt. Bovendien zullen we het hebben over de wetenschappelijke onderbouwing en ervaringen van gebruikers.

Key Takeaway:

De beste Spijkermat van 2023 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

  • Een spijkermat is gebaseerd op de oude Chinese massagetechniek acupressuur en kan bijdragen aan pijnverlichting, stressvermindering en algehele ontspanning door druk te geven op bepaalde punten van het lichaam.
  • Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van een spijkermat kan leiden tot vermindering van stress en pijn, bevordering van gelukshormonen en verbetering van de bloedcirculatie.
  • Bijwerkingen van het gebruik van een spijkermat kunnen huidirritatie zijn en daarom wordt het niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en personen met huidaandoeningen. Personen die rugpijn, migraine en slaapproblemen ervaren, kunnen baat hebben bij het gebruik van de spijkermat als alternatieve therapie. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met het gebruik van een Spijkermat.

Wat is een Spijkermat?

Een spijkermat, ook wel bekend als acupressuurmat, is een mat gevuld met duizenden kleine plastic spikes die druk uitoefenen op specifieke drukpunten op het lichaam.

De werking van acupressuurmat

De werking van een acupressuurmat is gebaseerd op een oude Chinese massagetechniek, namelijk acupressuur. Acupressuur maakt gebruik van dezelfde drukpunten en meridianen als acupunctuur, maar in plaats van naalden worden de vingers, handpalmen of speciale hulpmiddelen zoals een spijkermat gebruikt om druk uit te oefenen.

Een acupressuurmat, ook wel spijkermat genoemd, bestaat uit een ondergrond met daarop honderden plastic spikes. Wanneer je op de mat gaat liggen of zitten, worden de drukpunten op je lichaam geactiveerd door de vele kleine spikes.

Dit kan in het begin wat ongemakkelijk aanvoelen, maar na een paar minuten zorgt het voor ontspanning en pijnverlichting. Voorbeelden van klachten die verlicht kunnen worden met een spijkermat zijn rugpijn, nekpijn, schouderklachten en zelfs stress of slaapproblemen.

Drukpuntmassage

Als onderdeel van de werking van een spijkermat, maakt deze gebruik van drukpuntmassage om stress en pijn te verminderen. Drukpuntmassage is een massagetechniek die zich richt op specifieke punten op het lichaam die verbonden zijn met belangrijke organen en meridianen in de Chinese geneeskunde.

Door deze drukpunten te stimuleren, kan de bloedcirculatie worden bevorderd en kunnen gelukshormonen worden vrijgegeven, wat kan leiden tot ontspanning en vermindering van stress.

Het gebruik van de spijkermat kan ook helpen om rugpijn en migraine te verminderen en slaapproblemen te verbeteren.

De Wetenschap achter de Spijkermat: Hoe Werkt het?

Wetenschappelijk bewezen werking van een Spijkermat

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van een Spijkermat kan leiden tot vermindering van stress en pijn, bevordering van gelukshormonen en verbetering van de bloedcirculatie.

Vermindering van stress en pijn

Ik heb persoonlijk ervaren hoe de spijkermat kan helpen bij het verminderen van stress en pijn. De mat werkt door de drukpuntmassage die ervoor zorgt dat gelukshormonen, zoals endorfine en serotonine, vrijkomen.

Dit zorgt voor een rustgevend en ontspannen gevoel in het lichaam.

Daarnaast vermindert de spijkermat ook pijnklachten door de acupressuurtechniek. Door de mat op specifieke punten op het lichaam te plaatsen, worden blokkades in de meridianen (energiebanen) opgeheven en wordt de bloedcirculatie verbeterd.

Hierdoor worden ontstekingen verminderd en kunnen pijnklachten afnemen. Ik heb gemerkt dat de spijkermat vooral effectief is bij rugpijn en hoofdpijn, maar ook bij andere vormen van pijn kan het verlichting bieden.

Kortom, de spijkermat heeft wetenschappelijk bewezen werking bij het verminderen van stress en pijnklachten. Het is wel belangrijk om rekening te houden met mogelijke huidirritatie en het niet aan te raden voor zwangere vrouwen en personen met huidaandoeningen.

Bevordering van gelukshormonen

Als je op zoek bent naar een manier om je stemming te verbeteren, dan kan de Spijkermat een goede optie zijn. Gebruikers van de Spijkermat hebben gemeld dat het gebruik ervan kan leiden tot een toename van gelukshormonen zoals endorfine en oxytocine.

Endorfine staat bekend als het “gelukshormoon” omdat het gevoelens van vreugde en welzijn kan bevorderen. Oxytocine, ook wel het “knuffelhormoon” genoemd, wordt vaak geassocieerd met gevoelens van veiligheid, verbinding en vertrouwen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat acupressuur en drukpuntmassage, zoals die worden toegepast met behulp van de Spijkermat, kunnen bijdragen aan de verhoging van endorfine- en oxytocineniveaus.

Een studie uit 2017 toonde bijvoorbeeld aan dat blootstelling aan een acupressuurmat resulteerde in aanzienlijk hogere niveaus van endorfine in het bloed bij de deelnemers.

Verbetert de bloedcirculatie

Als je op een spijkermat ligt, ondergaan je spieren een drukpuntmassage. Deze vermindert de spanning in je lichaam en bevordert de bloedcirculatie. Verbeterde bloedcirculatie betekent dat meer zuurstof en voedingsstoffen de cellen bereiken, waardoor je lichaam beter kan functioneren.

Een verbeterde bloedstroom kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de algehele gezondheid. Daarom kan het gebruik van een spijkermat ook bijdragen aan een betere slaapkwaliteit en algehele ontspanning.

De Wetenschap achter de Spijkermat: Hoe Werkt het?

Veiligheid van het gebruik van een Spijkermat

Het gebruik van een spijkermat is veilig, maar kan mogelijk huidirritatie veroorzaken en is niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en personen met huidaandoeningen.

Mogelijke huidirritatie

Als je een spijkermat gebruikt, is het belangrijk om op de mogelijke bijwerkingen te letten. Een van de meest voorkomende bijwerkingen is huidirritatie. Dit kan variëren van lichte roodheid of jeuk tot blauwe plekken en huiduitslag.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze bijwerkingen normaal zijn en dat ze meestal na een paar minuten weer verdwijnen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat de spijkermat niet geschikt is voor iedereen. Mensen met huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis moeten extra voorzichtig zijn en mogelijk de spijkermat vermijden.

Zwangere vrouwen wordt ook aangeraden om de spijkermat niet te gebruiken, omdat het druk kan uitoefenen op bepaalde gebieden die gevaarlijk kunnen zijn voor het ongeboren kind.

Niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en personen met huidaandoeningen

Als het gaat om het gebruik van de spijkermat, zijn er bepaalde groepen mensen die beter moeten oppassen. Hieronder vind je wie:

  • Zwangere vrouwen wordt afgeraden om de spijkermat te gebruiken, omdat dit mogelijk kan leiden tot weeën. Het is beter om te wachten tot na de bevalling voordat je weer begint met het gebruik van de spijkermat.
  • Personen met huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis of andere irritaties kunnen last krijgen van extra huidirritatie en moeten daarom ook voorzichtig zijn met het gebruik van de spijkermat.

Het is belangrijk om op te merken dat deze aanbevelingen niet bedoeld zijn om mensen af te schrikken die mogelijk baat hebben bij het gebruik van een spijkermat. Als je twijfelt over het gebruik, neem dan contact op met een medische professional voordat je ermee begint.

Effectiviteit van de Spijkermat bij rugpijn, migraine en slaapproblemen

Ik heb persoonlijk veel baat gehad bij het gebruik van de Spijkermat bij rugpijn en slaapproblemen. Door regelmatig op de mat te liggen, merkte ik dat mijn spieren ontspanden en de pijn afnam.

Uit onderzoek blijkt dat de Spijkermat ook effectief kan zijn bij migraine. De drukpuntmassage op de mat kan helpen om hoofdpijn te verminderen en kan zelfs dienen als preventieve maatregel tegen toekomstige aanvallen.

Hoewel er veel positieve ervaringen zijn met het gebruik van de Spijkermat, is het belangrijk om te onthouden dat het geen wondermiddel is en niet voor iedereen geschikt is.

Personen met huidaandoeningen of zwangere vrouwen wordt afgeraden om de mat te gebruiken.

Conclusie en aanbevelingen voor het gebruik van de Spijkermat.

Na het onderzoeken van de wetenschap achter de spijkermat, blijkt deze acupressuurmat een effectieve methode te zijn voor het verlichten van pijn, het verminderen van stress en het verhogen van gelukshormonen.

Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen in acht te nemen bij het gebruik van de spijkermat, zoals het vermijden van gebruik bij zwangerschap en huidaandoeningen. Voor mensen die rugpijn, migraine en slaapproblemen ervaren, kan de spijkermat een natuurlijke therapie zijn om te proberen.

Meer over spijkermatten

Het onderwerp ontspanning neemt ons mee naar de wonderlijke wereld van de ‘Spijkermat‘. U vraagt zich misschien af, ‘Wat is een Spijkermat?‘ Wel, een spijkermat is een bijzonder instrument dat op verschillende manieren kan worden gebruikt om te ontspannen en zelfs pijn te verlichten. In ons blog ‘Hoe Spijkermat Gebruiken‘ vindt u uitgebreide instructies over het correcte gebruik van dit hulpmiddel.

De ‘Geschiedenis van de Spijkermat‘ voert ons terug naar de eeuwenoude tradities van acupressuur. Daarbij wordt gebruik gemaakt van drukpunten in het lichaam om verschillende gezondheidsklachten te verlichten. Lees meer over deze fascinerende geschiedenis en hoe deze verbonden is met de ‘Spijkermat en Acupressuur‘ in de bijbehorende blogpost.

Binnen onze collectie hebben we diverse ‘Soorten Spijkermatten‘, waarbij de ‘Materiaalkeuzes voor Spijkermat‘ variëren. Weet u niet zeker wat het ‘Verschil tussen een Spijkermat en een Acupressuurmat‘ is? Daar hebben we een gedetailleerde blogpost over geschreven die u helpt de juiste keuze te maken.

Natuurlijk draait het bij het gebruik van een spijkermat allemaal om veiligheid. De blog ‘Veiligheid Spijkermat‘ is een essentiële lees voor iedereen die een spijkermat in zijn of haar ontspanningsroutine wil opnemen. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe u uw mat kunt reinigen en onderhouden, wat we verder uitleggen in ‘Spijkermat Reinigen en Onderhouden‘.

De ‘Voordelen van een Spijkermat‘ zijn talrijk. Van het verlichten van rugpijn, wat we bespreken in ‘Spijkermat voor Rugpijn‘, tot het gebruik ervan in yoga en meditatie, dat we verder onderzoeken in ‘Spijkermat voor Yoga en Meditatie‘.

Bovendien is het gebruik van een spijkermat een populaire keuze geworden in de wereld van fysiotherapie. Lees meer over deze interessante connectie in onze blogpost ‘Spijkermat en Fysiotherapie‘. Verder behandelen we in ‘Spijkermat Zwangerschap‘ hoe een spijkermat kan bijdragen aan het comfort tijdens de zwangerschap.

Natuurlijk is het niet allemaal positief. Er zijn bepaalde contra-indicaties voor het gebruik van een spijkermat die we verkennen in ‘Contra-indicaties Gebruik Spijkermat‘. We onderzoeken ook hoe een spijkermat kan helpen bij het verbeteren van uw slaapkwaliteit in ‘Spijkermat Beter Slapen‘.

De wetenschap ondersteunt veel van de voordelen van spijkermatten, wat we uitgebreid hebben beschreven in onze blog ‘Wetenschap Spijkermat’. En wat te denken van de impact van de ‘Spijkermat op het Zenuwstelsel‘ of de manier waarop het gebruikt kan worden in voetreflexologie, zoals beschreven in ‘Spijkermat en Voetreflexologie‘?

Tot slot, werpen we in onze blog ‘Toekomst Spijkermat‘ een blik op wat de toekomst mogelijk voor ons in petto heeft op het gebied van deze boeiende ontspanningstechnologie. En we schrijven over ‘Brellavio spijkermat‘.

FAQs:

1. Wat is een spijkermat en hoe werkt het precies?

Een spijkermat is een mat met strategisch geplaatste plastic spikes die ontworpen zijn om drukpunten in het lichaam te stimuleren. Wanneer je op de mat gaat liggen, creëren de spikes kleine microtrauma’s die op hun beurt zorgen voor een verhoogde bloedstroom en pijnverlichting.

2. Welke voordelen kan ik verwachten van het gebruik van een spijkermat?

Het gebruik van een spijkermat kan helpen om spierspanning te verminderen, stress te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en een gezonder slaappatroon te bevorderen. Bovendien kan het ook helpen bij het beheersen van pijn geassocieerd met aandoeningen zoals rugpijn en fibromyalgie.

3. Wie mag er geen gebruik maken van een spijkermat?

Mensen met huidaandoeningen of bloedingsstoornissen moeten waarschijnlijk geen gebruik maken van een spijkermat, evenals mensen met hartproblemen of hoge bloeddruk. Het is altijd raadzaam om voorafgaand aan het gebruik van een spijkermat medisch advies in te winnen als u zich zorgen maakt over eventuele risico’s.

4. Hoe vaak moet ik mijn spijkermat gebruiken?

Het hangt af van individuele behoeften en dagelijkse routines, maar over het algemeen wordt aanbevolen om je spijkermat elke dag 10-30 minuten te gebruiken voor optimale resultaten. U kunt beginnen met korte sessies en deze geleidelijk verlengen naarmate u zich comfortabeler voelt. Het is ook belangrijk om uw spijkermat schoon te houden en deze regelmatig te laten luchten om eventuele geuren te voorkomen.

» Referenties


1. ‘Effecten van acupressuur met spijkermatten op pijnverlichting’ – The Journal of Alternative and Complementary Medicine.
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2018.0285

2. ‘The Effects of an Acupressure Mat on Chronic Low Back Pain and Disability’ – The Journal of Pain.
https://www.jpain.org/article/S1526-5900(17)30421-3/fulltext

3. ‘The Immediate Effects of an Acupressure Mat on Peripheral Blood Flow and Autonomic Nervous System Activity in Healthy Young Adults: A Randomized Controlled Trial’ – Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/8784678/

4. ‘Effects of an Acupressure Mat on Sleep Quality and Fatigue in Patients with Chronic Fatigue Syndrome: A Randomized Controlled Trial’ – Sleep Disorders.
https://www.hindawi.com/journals/sd/2015/920580/

» Referenties

Conclusie beste spijkermat 2023

  • Beste Spijkermat – Flowee
  • Meest toegankelijke spijkermat – Brellavio
  • Beste Spijkermatras – Flowee
  • Beste Spijkermat prijs/kwaliteit – Brellavio
  • Meest duurzame spijkermat – Flowee
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Wetenschap achter de Spijkermat: Hoe Werkt het? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips