In dit artikel

Hoe Werken Vitaminen voor Haargroei? (2023)

In dit artikel

Vitaminen zijn goed voor haargroei. Zij helpen uw haar sterk en gezond te maken. Biotine, of vitamine B7, is een heel goede vitamine voor haargroei. Als u niet genoeg biotine heeft, kan uw haar uitvallen.

Ook vitamine B12 is belangrijk voor uw haar. Het houdt de haarzakjes gezond en kan haaruitval stoppen.

Er zijn ook mineralen die goed zijn voor uw haar. Zink en selenium zijn twee van die mineralen. Ze kunnen haaruitval minder maken. De B-vitamines zijn ook heel goed tegen haaruitval.

Er zijn acht van deze B-vitamines. Allemaal kunnen ze haaruitval minder maken.

Er zijn ook andere vitaminen die goed zijn voor uw haar. Vitamines zoals vitamine D, A, C en E bijvoorbeeld. Deze vitaminen kunnen uw haargroei beter maken. En heeft u ooit gehoord van mesotherapie? Dat is een behandeling waarbij ze vitaminen, mineralen en andere goede dingen in uw hoofdhuid spuiten.

Zo wordt uw haar sterker en gezonder.

Key Takeaway

De beste haar vitamine van 2023 is Vitakruid Collageen Solugel Poeder. Dit merk heeft een haar vitamine, bestaande uit 99% puur collageen en het is verrijkt met vitamine C en vitamine D.

Maar let op, wat u eet is ook belangrijk voor uw haar. Gezond eten zorgt voor gezond haar. Eet dus genoeg groenten, fruit, noten en zaden. Ook vlees, vis en eieren zijn goed voor uw haar.

Mijn tip: eet gevarieerd en gezond voor sterk en mooi haar!

Belangrijke vitaminen voor haargroei

Biotine en foliumzuur zijn essentiële vitamines voor haargroei, terwijl selenium, zink, ijzer, vitamine A en vitamine B-complex ook belangrijk zijn.

Biotine (Vitamine B8)

Biotine is ook wel bekend als vitamine B8. Het helpt echt met haargroei. Als je niet genoeg biotine hebt, kun je haaruitval krijgen. Daarom is het een goed idee om biotine te gebruiken om je haar gezond te houden.

Het is een van de acht B-vitamines die het haar sterker maken.

Foliumzuur (Vitamine B11)

Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11, speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van haargroei. Het is essentieel voor de gezondheid van de haarzakjes en kan haaruitval helpen voorkomen.

Foliumzuur stimuleert de celgroei en helpt bij de productie van nieuwe cellen en weefsels, inclusief haarcellen. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot dunner wordend haar en haarverlies.

Het is daarom belangrijk om voldoende foliumzuur in je dieet te hebben of een supplement te nemen om de gezondheid van je haar te ondersteunen.

Selenium

Selenium is een mineraal dat belangrijk is voor gezond haar. Het helpt bij het bevorderen van de haargroei en helpt ook om haaruitval te verminderen. Selenium speelt een rol bij het stimuleren van de bloedcirculatie in de hoofdhuid, wat de groei van gezond haar bevordert.

Het helpt ook bij het behouden van een gezonde structuur van het haar en versterkt de haarwortels, waardoor haarbreuk wordt voorkomen. Een tekort aan selenium kan leiden tot zwak haar en haarverlies.

Het is belangrijk om voldoende selenium binnen te krijgen via voeding of supplementen om gezond haar te behouden.

Zink

Zink is een belangrijk mineraal voor de haargroei. Het helpt bij het herstellen van beschadigd haar en kan haaruitval verminderen. Een tekort aan zink kan leiden tot dunner wordend haar en haarverlies.

Het innemen van zinksupplementen kan helpen om de haargroei te bevorderen en de gezondheid van het haar te verbeteren. Het is ook mogelijk om zink via voeding binnen te krijgen, zoals door het eten van vlees, vis, noten en zaden.

Zorg ervoor dat je voldoende zink binnenkrijgt voor gezond en mooi haar.

IJzer

IJzer is een belangrijk mineraal dat essentieel is voor de haargroei. Het speelt een cruciale rol bij het transport van zuurstof naar de haarzakjes, waardoor de haargroei wordt gestimuleerd.

Een tekort aan ijzer kan leiden tot dunner wordend haar en haaruitval. Het is belangrijk om voldoende ijzerrijk voedsel te eten, zoals rood vlees, gevogelte, vis en bladgroenten, om ervoor te zorgen dat je genoeg ijzer binnenkrijgt.

Als je vermoedt dat je een ijzertekort hebt, kun je ook een supplement overwegen na overleg met een arts. Onthoud dat ijzer alleen niet de oplossing is voor haargroei, maar het speelt wel een belangrijke rol bij het bevorderen van gezond haar.

Vitamine A

Vitamine A is een belangrijke vitamine voor haargroei. Het helpt bij de productie van talg, een olieachtige substantie die de hoofdhuid hydrateert en de haargroei bevordert. Vitamine A speelt ook een rol bij de productie van keratine, een eiwit dat de structuur van het haar versterkt.

Een tekort aan vitamine A kan leiden tot droog en broos haar, wat haaruitval kan veroorzaken. Om voldoende vitamine A binnen te krijgen, kunt u voedingsmiddelen zoals wortelen, zoete aardappelen, spinazie en lever toevoegen aan uw dieet.

Het nemen van vitaminesupplementen kan ook helpen om ervoor te zorgen dat u voldoende vitamine A krijgt voor gezond haar.

Vitamine B-complex

Vitamine B-complex bestaat uit acht verschillende B-vitamines die belangrijk zijn voor haargroei en gezondheid. Deze vitamines spelen een rol bij de productie van rode bloedcellen, die zuurstof en voedingsstoffen naar de haarzakjes brengen.

Ze helpen ook bij het reguleren van de haargroei en het behoud van gezond haar. Vitamine B-complex kan haaruitval verminderen en de natuurlijke groei bevorderen. Het is een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding en kan ook worden ingenomen als supplement om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze vitamines binnenkrijgt voor sterk en gezond haar.

Tips voor het stimuleren van haargroei

Geef je haar een boost met gezonde voeding, vitaminesupplementen en goede haarverzorging! Lees verder om te ontdekken hoe je haargroei kunt stimuleren.

Gezonde voeding

Een gezond voedingspatroon is essentieel voor de groei en gezondheid van je haar. Hier zijn enkele belangrijke voedingsstoffen die kunnen helpen:

 • Eiwitrijk voedsel, zoals vlees, kip, vis, eieren, noten en zaden, kan bijdragen aan de opbouw van keratine, het eiwit waaruit je haar bestaat.
 • Groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool bevatten veel vitamines en mineralen die de haargroei kunnen stimuleren.
 • Vruchten zoals bessen, citrusvruchten en avocado’s zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C, wat kan helpen bij de productie van collageen, een belangrijk onderdeel van gezond haar.
 • Peulvruchten zoals bonen en linzen bevatten veel ijzer en zink, mineralen die kunnen bijdragen aan de haargroei.
 • Volle granen zoals bruine rijst, haver en quinoa bevatten B – vitaminen die belangrijk zijn voor een gezonde haargroei.
 • Gezonde vetten uit voedingsmiddelen zoals zalm, olijfolie en noten kunnen helpen om je hoofdhuid gehydrateerd te houden.

Aanvulling met vitaminesupplementen

Het aanvullen met vitaminesupplementen is een manier om de haargroei te stimuleren. Hier zijn enkele belangrijke vitamines die je kunt overwegen:

 1. Biotine (vitamine B7): Dit helpt bij het versterken van je haar en kan haaruitval verminderen.
 2. Foliumzuur (vitamine B11): Deze vitamine bevordert de celdeling en kan helpen bij het behoud van gezond haar.
 3. Vitamine D: Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot haarverlies, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende binnenkrijgt.
 4. Vitamine A: Deze vitamine speelt een rol bij het behoud van een gezonde hoofdhuid en kan helpen bij het bevorderen van haargroei.
 5. Vitamine C: Dit is belangrijk voor de productie van collageen, een stof die helpt bij het versterken van je haar.
 6. Vitamine E: Deze antioxidant helpt bij het bevorderen van een gezonde bloedcirculatie naar de hoofdhuid, wat belangrijk is voor haargroei.

Goede haarverzorging

Goede haarverzorging is essentieel voor het bevorderen van haargroei en het behouden van gezond haar. Hier zijn enkele tips:

 • Was je haar regelmatig om vuil en olie te verwijderen.
 • Gebruik een milde shampoo die geschikt is voor jouw haartype.
 • Vermijd het gebruik van te veel hitte, zoals föhns en stijltangen, omdat dit je haar kan beschadigen.
 • Kam je haar voorzichtig om klitten te voorkomen. beginnend bij de uiteinden en geleidelijk naar boven werkend.
 • Bescherm je haar tegen schadelijke UV – stralen door een hoed of sjaal te dragen als je buiten bent.
 • Laat je haar regelmatig knippen om gespleten haarpunten te voorkomen.
 • Gebruik geen agressieve chemische behandelingen op je haar, zoals permanente kleuring of relaxers.

Meer over ‘Haar vitamine’

Wanneer we het hebben over de gezondheid en groei van ons haar, duiken we vaak de wereld van vitaminen in. Maar wat zijn haar vitaminen eigenlijk? En hoe draagt hun werking bij aan de haargroei? Het belang van haar vitaminen kan niet worden onderschat, vooral wanneer we kijken naar het gebruik ervan en de vele voordelen die ze bieden.

Is het echt een noodzaak om ze in onze routine op te nemen? Terwijl we de essentiële vitaminen voor het haar onderzoeken, is het ook goed om te weten wat de dagelijkse dosis zou moeten zijn. En hoe verhouden haar vitaminen zich tot normale vitaminen? Specifieke groepen, zoals mannen, vrouwen die een zwangerschap doormaken, en zelfs kinderen, hebben unieke behoeften. Echter, zoals bij elke supplement, zijn er potentiële bijwerkingen van haar vitaminen. Daarom kan het verkennen van natuurlijke bronnen en het opvolgen van tips een verstandige aanpak zijn.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn haarvitaminen voor haargroei?

Haarvitaminen voor haargroei zijn voedingsstoffen zoals niacine die helpen bij natuurlijke haargroei en het voorkomen van haaruitval.

2. Hoe kunnen vitaminen helpen bij het voorkomen van haaruitval?

Vitaminen zoals vitamine B kunnen helpen bij het behandelen van haarverlies door het voorkomen van vitamine B-tekort en het bevorderen van gezond haar.

3. Kunnen haargroeimiddelen helpen bij dikker haar?

Ja, haargroeimiddelen vol met vitaminen en andere voedingsstoffen kunnen helpen bij het krijgen van dikker haar.

4. Wat is de rol van vitaminen bij natuurlijke haargroei?

Vitaminen spelen een grote rol bij natuurlijke haargroei door te zorgen voor de nodige voedingsstoffen voor de groei en het herstel van het haar.

5. Kan een vitaminegebrek leiden tot haarverlies?

Ja, een gebrek aan bepaalde vitaminen, zoals vitamine B, kan leiden tot haarverlies. Het is daarom belangrijk om voldoende haarvitaminen te nemen.

» Referenties


1. Hind M. Almohanna, Azhar A. Ahmed, John P. Tsatalis, Antonella Tosti. (2019). The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb), 9(1): 51–70.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/

2. Ablon Glynis. (2012). A Double-blind, Placebo-controlled Study Evaluating the Efficacy of an Oral Supplement in Women with Self-perceived Thinning Hair. J Clin Aesthet Dermatol, 5(11): 28–34.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509882/

3. Williamson D, Gonzalez M, Finlay AY. (2001). The effect of hair loss on quality of life. J Eur Acad Dermatol Venereol, 15:137–139.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11495520/

4. Qiuying Mai, Yanhua Han, Guopan Cheng, Rui Ma, Zhao Yan, Xiaojia Chen, Guangtao Yu, Tongkai Chen, Shu Zhang. (2023). Innovative Strategies for Hair Regrowth and Skin Visualization. Pharmaceutics, 15(4):1201.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37111686/

» Referenties

Conclusie beste haar vitamines 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Werken Vitaminen voor Haargroei? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips