In dit artikel

Hoe Werk Calcium Tabletten? Een Duidelijke Uitleg (2023)

In dit artikel

Calcium tabletten zijn handig. Ze zijn gevuld met calcium. Dat is een mineraal. Het werkt in ons lichaam om botten en tanden te bouwen en te houden. Ook zorgt het voor een goede maagzuur en fosfaat balans.

Als je niet genoeg calcium in je eten krijgt, kunnen deze tabletten helpen. Zij vullen het tekort aan. Maar pas op! Te veel ervan kan slecht zijn voor je gezondheid. Dus neem niet meer dan de juiste hoeveelheid.

Het is goed om deze tabletten samen met vitamine D te nemen. Vitamine D helpt het lichaam om calcium op te nemen. Mensen die snel breekbare botten krijgen, krijgen deze tabletten vaak van de dokter.

Dit heet osteoporose. Om het beste resultaat te krijgen, moet je ze regelmatig innemen. Dit doe je zoals de dokter heeft gezegd of zoals het op de verpakking staat. Neem ze met eten in, dan neemt je lichaam het beter op.

Sommige mensen krijgen last van hun maag of worden verstopt. Ga naar de dokter als dit blijft.

Zorg dat je de juiste soort tabletten en de juiste dosis gebruikt. De dokter kan je hierover vertellen. Je kunt ook calcium uit je eten halen. Dit zit in melkproducten, groene bladgroenten, noten en zaden.

Maar soms kun je niet genoeg uit je eten halen. Dan kunnen deze tabletten helpen.

Key Takeaway

De beste calcium tabletten van 2023 zijn Nutribites Calcium+. Dit merk heeft een vegetarische formule, een goede opneembaarheid en is o.a. verrijkt met vitamine D en K.

Belang van Calcium voor het Lichaam

Calcium is een sleutelmineraal voor ons lichaam. Het helpt bij het bouwen en houden van sterke botten en tanden. Dit mineraal regelt ook de maagzuur en fosfaatgehalte in ons lichaam.

We hebben calcium elke dag nodig. Zonder het kan ons zenuwstelsel niet goed werken. Onze spieren hebben het ook nodig om te kunnen bewegen.

Mensen die te weinig calcium hebben, kunnen problemen krijgen met hun botten. Ze kunnen botbreuken krijgen of last hebben van botgezondheid. Calcium tabletten zorgen ervoor dat we genoeg calcium krijgen.

Ze vullen aan wat we missen in onze voeding. Maar je mag nooit te veel innemen. Te veel kan slecht zijn voor onze gezondheid. Daarom is het goed om altijd naar een deskundige te luisteren.

Gebruik en Effectiviteit van Calcium Tabletten

Ik gebruik calcium tabletten om mijn calciumniveaus aan te vullen en mijn botgezondheid te ondersteunen. Hier zijn enkele belangrijke feiten over het gebruik en de effectiviteit van calcium tabletten:

 • Calcium tabletten kunnen worden gebruikt als aanvulling op een gezonde voeding, vooral voor mensen met een tekort aan calcium in hun dieet.
 • Het is belangrijk om de aanbevolen dagelijkse dosis niet te overschrijden, omdat een overdosis calcium schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
 • Het is aanbevolen om calcium tabletten in te nemen in combinatie met vitamine D, omdat dit de opname van calcium bevordert.
 • Calcium tabletten worden vaak voorgeschreven aan mensen met verhoogde risico’s op osteoporose.
 • Het regelmatig innemen van calcium tabletten, zoals voorgeschreven door een arts of volgens de instructies op de verpakking, is belangrijk om optimale resultaten te behalen.
 • Sommige mogelijke bijwerkingen van calcium tabletten zijn maagklachten en obstipatie. Raadpleeg een arts als deze bijwerkingen aanhouden.
 • Het is belangrijk om de juiste dosering en het juiste type calcium tabletten te gebruiken, afhankelijk van individuele behoeften en gezondheidstoestand. Een arts kan hierover advies geven.

Meer over ‘Calcium Tabletten’

Calcium speelt een vitale rol in ons lichaam, maar veel mensen weten niet precies wat calcium tabletten zijn en hoe ze werken. Voor degenen die nieuwsgierig zijn naar de voordelen van calcium, is het fascinerend om te ontdekken hoe de werking van calcium tabletten ons welzijn kan ondersteunen. Terwijl het inname moment van calcium tabletten cruciaal kan zijn voor maximale absorptie, zijn er ook enkele bijwerkingen van calcium tabletten waar men rekening mee moet houden.

Interessant is ook het verschil tussen calcium tabletten en voeding. Terwijl calcium tabletten voor ouderen een specifieke behoefte kunnen vervullen, speelt calcium ook een belangrijke rol bij osteoporose. Daarnaast is het essentieel om de juiste dosering van calcium tabletten te kennen en te begrijpen hoe de calcium en vitamine d combinatie onze gezondheid ten goede komt. Andere relevante informatie omvat de lijst van voedingsmiddelen rijk aan calcium, de potentiële interactie van calcium tabletten en medicijnen, de noodzaak van calcium tabletten voor kinderen, overwegingen met betrekking tot calcium tabletten tijdens zwangerschap, en tips over het bewaren van calcium tabletten.

Veelgestelde Vragen

1. Wat doen calcium tabletten?

Calcium tabletten helpen bij de calciumopname en calciumbalans in het lichaam. Ze voorkomen een calciumtekort en zijn goed voor de tandgezondheid.

2. Wat gebeurt er als ik een vitamine D tekort heb?

Een vitamine D tekort kan problemen veroorzaken met de opname van calcium uit voedsel. Dit kan leiden tot botbreuken.

3. Hoe controleer ik mijn calciumniveaus?

Calciumniveaus kunnen worden gecontroleerd met bloed- en urinecontroles. Een hartfilmpje ECG kan ook helpen om problemen te vinden die door een calciumtekort kunnen worden veroorzaakt.

4. Krijg ik genoeg calcium met alleen voeding?

Hoewel er veel calciumrijke voedingsmiddelen zijn, kan het nog steeds moeilijk zijn om genoeg calcium binnen te krijgen. Calciumsupplementen kunnen hierbij helpen.

5. Kan een tekort aan calcium leiden tot gezondheidsproblemen?

Ja, een ernstig tekort aan calcium kan problemen veroorzaken zoals slechte tandgezondheid, botbreuken, en problemen met het zenuwstelsel en spieren.

» Referenties


Weaver CM. Calcium. In: Marriott BP, Birt DF, Stallings VA, Yates AA, eds. Present Knowledge in Nutrition. 11th ed. Cambridge, Massachusetts: Wiley-Blackwell; 2020:321-48.
https://shop.elsevier.com/books/present-knowledge-in-nutrition/marriott/978-0-323-66162-1

Wawrzyniak N, Suliburska J. Nutritional and health factors affecting the bioavailability of calcium: a narrative review. Nutr Rev 2021.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33491051/

Cormick G, Betrán AP, Metz F, Palacios C, Beltrán-Velazquez F, García-Casal MLN, et al. Regulatory and policy-related aspects of calcium fortification of foods. Implications for implementing national strategies of calcium fortification. Nutrients 2020;12.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32276435/

Gallagher JC, Yalamanchili V, Smith LM. The effect of vitamin D on calcium absorption in older women. J Clin Endocrinol Metab 2012;97:3550-6.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22855333/

Wongdee K, Rodrat M, Teerapornpuntakit J, Krishnamra N, Charoenphandhu N. Factors inhibiting intestinal calcium absorption: hormones and luminal factors that prevent excessive calcium uptake. J Physiol Sci 2019;69:683-96.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31222614/

» Referenties

Conclusie beste Calcium Tabletten 2023

 • Beste Calcium Tabletten – Nutribites
 • Beste Calcium 1000 mg – Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Supplement – Nutribites
 • Beste Calcium Kauwtabletten – Vitakruid Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Pillen – Vitals Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Producten – Nutribites
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Werk Calcium Tabletten? Een Duidelijke Uitleg (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips