Werken aan je persoonlijke groei door een verslaving te overwinnen

Minstens de helft van de Nederlanders is wel ergens verslaafd aan. Soms gaat het om relatief onschuldige verslavingen. Denk aan het eten van bepaald voedsel of vaak op je mobiele telefoon kijken. Er zijn echter ook verslavingen die een grotere negatieve invloed hebben. Op je fysieke en mentale gezondheid, op je sociale leven of je financiële situatie. Zoals het drinken van alcohol, roken of zelfs drugsgebruik. Zeker in deze gevallen is het echt belangrijk om zo snel mogelijk af te kicken. Wat de voordelen ervan zijn, en wat erbij kan helpen? Hieronder lees je er alles over.

Een verslaving overwinnen: de mogelijkheden

Sommige mensen overwinnen hun verslaving zelfstandig. Door hun gebruik of gedrag langzaamaan te verminderen, of in een keer geheel te stoppen. Bij relatief onschuldige verslavingen is dit mogelijk, maar het is lastiger als het gaat om bijvoorbeeld een drugs-, alcohol- of medicijnverslaving. In die gevallen wordt een directe opname in een afkickkliniek aangeraden. Omdat het goed is om gelijk deskundige hulp te krijgen als je vrijwillig besluit opgenomen te worden, of omdat een acute of verplichte opname in een afkickkliniek nodig is omdat je een gevaar voor jezelf of je omgeving bent. Nadat je fysiek bent afgekickt, wordt de mentale kant van een verslaving in vervolgbehandelingen aangepakt.

Een betere fysieke en mentale gezondheid

Het zal niemand verbazen dat vooral bepaald middelengebruik (of eigenlijk -misbruik) nadelen heeft voor je gezondheid. Zo vergroot roken de kans op longkanker, en alcohol de kans op leverproblemen. Daarnaast kost een verslaving veel tijd en energie. Hierdoor heb je minder aandacht voor wat om je heen gebeurt, en denk je minder na over wat je nu echt wil in het leven. En hoe je dit door middel van persoonlijke groei kunt bereiken. Ook heeft een verslaving vaak een of meerdere onderliggende mentale oorzaken. Het drugsgebruik is vaak een manier om deze te negeren, in plaats van ze het hoofd te bieden.

Meer zelfvertrouwen en persoonlijke voldoening

Een verslaving levert vaak gevoelens van onmacht, zwakte en stress op. Mensen bestempelen  zichzelf bijvoorbeeld als zwak omdat ze de negatieve consequenties van hun verslaving wel zien maar niet het idee hebben dat ze hier overheen kunnen stappen. Daarnaast geeft het stress om altijd alweer na te moeten denken over het volgende shot. Ook heeft een verslaving vaak allerlei negatieve gevolgen voor iemands sociale leven, studie of werk, en financiële situatie. Niet gek dus, dat afkicken van een verslaving meer zelfvertrouwen en persoonlijke voldoening oplevert. Je schrapt een belangrijke veroorzaker van vervelende gevoelens, en leert meer van je eigen kracht uit te gaan.

Tips voor het overwinnen van een verslaving

Een verslaving overwinnen kan echt je persoonlijke groei en welzijn een boost geven dus. Het is echter wel belangrijk te onthouden dat een terugval altijd op de loer ligt. Om de kans hierop te verkleinen is een verandering van levensstijl vaak nodig. Zo kan het goed zijn om te zorgen voor minder stress door minder verplichtingen aan te gaan, en beter met stress om te leren gaan. Het vinden van nieuwe hobby’s en interesses kan daarnaast zorgen voor afleiding. Tot slot is het ook goed om een netwerk van mensen om je heen te hebben die je steunen. Echte vrienden en familie zullen je immers ook in een dergelijke zware tijd helpen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips