In dit artikel

Wat zijn Calcium Tabletten? Een Beginnersgids (2023)

In dit artikel

Calcium tabletten zijn een soort medicijn. Ze hebben calcium. Dit mineraal is nodig voor sterke botten en tanden. Deze supplementen kunnen helpen om je botten sterk te houden als je ouder wordt.

Vaak zit er ook vitamine D in de tabletten. Vitamine D zorgt ervoor dat je lichaam het calcium goed kan opnemen. Er zijn veel soorten calcium tabletten. Zo heb je kauwtabletten en capsules.

Je moet ze slikken met genoeg water. Maar let op, deze tabletten zijn geen vervanging voor gezond eten. Het is altijd beter om calcium uit eten te halen, zoals melk, groene groenten en noten.

Het kan zijn dat je maagklachten krijgt van de tabletten. Ook kun je last krijgen van verstopping en kidney stones. Het is slim om eerst met je dokter te praten voordat je calcium tabletten gaat slikken.

Te veel calcium is niet goed voor je, dus neem niet meer dan de aanbevolen dosis.

Key Takeaway

De beste calcium tabletten van 2023 zijn Nutribites Calcium+. Dit merk heeft een vegetarische formule, een goede opneembaarheid en is o.a. verrijkt met vitamine D en K.

Waarom heb je calcium nodig?

Je lichaam heeft calcium nodig voor sterke botten en tanden. Het is een mineraal dat helpt bij de bouw van je botten. Niet alleen dat, het speelt ook een rol bij de gezondheid van je hart.

Zonder genoeg calcium kunnen je botten zwak worden. Dit kan leiden tot botontkalking op latere leeftijd. Denk aan ziektes zoals osteoporose.

Daarnaast helpt calcium je lichaam ook bij andere taken. Het helpt, bijvoorbeeld, bij het in balans houden van het fosfaatgehalte in je bloed. Ook heeft het invloed op de opname van voedingsstoffen uit je eten.

Daarom is het belangrijk om genoeg calcium binnen te krijgen. Dit kan via voeding vol met calcium of via calcium tabletten als aanvulling.

Tips bij het gebruik van calciumtabletten

Hier zijn enkele tips die je kunt volgen bij het gebruik van calciumtabletten:

 1. Neem de tabletten in volgens de aanbevolen dosering en met voldoende water.
 2. Lees altijd de bijsluiter of volg het advies van je arts om te weten hoe vaak en wanneer je de tabletten moet innemen.
 3. Vermijd het gelijktijdig innemen van calciumtabletten met andere medicijnen, omdat dit de opname van bepaalde stoffen kan beïnvloeden.
 4. Zorg voor een gebalanceerd dieet dat rijk is aan calciumrijke voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, groene bladgroenten en noten.
 5. Let op mogelijke bijwerkingen zoals maagklachten of obstipatie en raadpleeg een arts als deze aanhouden of verergeren.
 6. Als je al bestaande gezondheidsproblemen hebt, bespreek dan het gebruik van calciumtabletten met je arts om mogelijke interacties of complicaties te vermijden.

Meer over ‘Calcium Tabletten’

Calcium speelt een vitale rol in ons lichaam, maar veel mensen weten niet precies wat calcium tabletten zijn en hoe ze werken. Voor degenen die nieuwsgierig zijn naar de voordelen van calcium, is het fascinerend om te ontdekken hoe de werking van calcium tabletten ons welzijn kan ondersteunen. Terwijl het inname moment van calcium tabletten cruciaal kan zijn voor maximale absorptie, zijn er ook enkele bijwerkingen van calcium tabletten waar men rekening mee moet houden.

Interessant is ook het verschil tussen calcium tabletten en voeding. Terwijl calcium tabletten voor ouderen een specifieke behoefte kunnen vervullen, speelt calcium ook een belangrijke rol bij osteoporose. Daarnaast is het essentieel om de juiste dosering van calcium tabletten te kennen en te begrijpen hoe de calcium en vitamine d combinatie onze gezondheid ten goede komt. Andere relevante informatie omvat de lijst van voedingsmiddelen rijk aan calcium, de potentiële interactie van calcium tabletten en medicijnen, de noodzaak van calcium tabletten voor kinderen, overwegingen met betrekking tot calcium tabletten tijdens zwangerschap, en tips over het bewaren van calcium tabletten.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn calcium tabletten?

Calcium tabletten zijn een soort voedingssupplement bedoeld om het calciumgehalte in je lichaam te verhogen.

2. Waarom moet ik calcium tabletten innemen?

Je kunt calcium tabletten nemen voor botgezondheid, tandgezondheid, en hartgezondheid. Ze zijn ook goed als je een calciumtekort hebt of als je vitamine D niveau laag is.

3. Wanneer moet ik calcium tabletten innemen?

De beste inname tijd voor calcium tabletten hangt af van je eigen lichaam. Maar veel mensen nemen ze met hun maaltijden in om de calciumabsorptie te verbeteren.

4. Wat zijn enkele voedingsmiddelen met hoog calciumgehalte?

Voedingsmiddelen met veel calcium bevatten melk, kaas en bladgroenten. Een calciumrijk dieet kan helpen bij het behouden van een goede fosfaatbalans.

5. Wat gebeurt er als ik geen genoeg calcium krijg?

Als je niet genoeg calcium krijgt, kun je problemen krijgen met je botten en tanden. Ook kan het invloed hebben op je hart en maagzuur problemen veroorzaken.

» Referenties


Weaver CM. Calcium. In: Marriott BP, Birt DF, Stallings VA, Yates AA, eds. Present Knowledge in Nutrition. 11th ed. Cambridge, Massachusetts: Wiley-Blackwell; 2020:321-48.
https://shop.elsevier.com/books/present-knowledge-in-nutrition/marriott/978-0-323-66162-1

Wawrzyniak N, Suliburska J. Nutritional and health factors affecting the bioavailability of calcium: a narrative review. Nutr Rev 2021.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33491051/

Cormick G, Betrán AP, Metz F, Palacios C, Beltrán-Velazquez F, García-Casal MLN, et al. Regulatory and policy-related aspects of calcium fortification of foods. Implications for implementing national strategies of calcium fortification. Nutrients 2020;12.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32276435/

Gallagher JC, Yalamanchili V, Smith LM. The effect of vitamin D on calcium absorption in older women. J Clin Endocrinol Metab 2012;97:3550-6.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22855333/

Wongdee K, Rodrat M, Teerapornpuntakit J, Krishnamra N, Charoenphandhu N. Factors inhibiting intestinal calcium absorption: hormones and luminal factors that prevent excessive calcium uptake. J Physiol Sci 2019;69:683-96.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31222614/

» Referenties

Conclusie beste Calcium Tabletten 2023

 • Beste Calcium Tabletten – Nutribites
 • Beste Calcium 1000 mg – Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Supplement – Nutribites
 • Beste Calcium Kauwtabletten – Vitakruid Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Pillen – Vitals Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Producten – Nutribites
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat zijn Calcium Tabletten? Een Beginnersgids (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips