In dit artikel

Wat is Visolie en Waar Komt Het Vandaan? (2023)

Wat is Visolie en Waar Komt Het Vandaan? (2023)

In dit artikel

Heeft u zich ooit afgevraagd wat visolie precies is en waar het vandaan komt? U bent niet de enige, ook ik had deze vragen. Na diepgaand onderzoek ontdekte ik dat visolie is een geraffineerde olie die afkomstig is uit vis en al meer dan 2000 jaar wordt gebruikt voor de behandeling van diverse kwalen.

Deze blog zal u een gedetailleerd inzicht geven over visolie, de herkomst, de gezondheidsvoordelen en hoe het kan worden opgenomen in uw dagelijkse routine. Laten we samen duiken in de wonderlijke wereld van visolie!

Key Takeaway:

De beste Visolie 2023 volgens onze test is Nutribites Visolie. Dit merk bevat een ruime dosering EPA en DHA en is een zuivere vorm, dit is in een onafhankelijk laboratorium getest.

Samenvatting

 • Visolie is een geraffineerde olie afkomstig uit vis, die al meer dan 2000 jaar wordt gebruikt voor de behandeling van diverse kwalen.
 • Het productieproces van visolie omvat het selecteren van vette koudwater vissen, het extraheren van de olie, zuiveringsprocessen en tests op kwaliteit.
 • Visolie wordt gebruikt als voedingssupplement en kan worden ingenomen als capsules of worden gebruikt bij het koken. Het heeft gezondheidsvoordelen zoals het bevorderen van een gezond hart en bloedvaten, het verbeteren van de cognitieve functie en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
 • Visolie kan worden verkregen uit verschillende bronnen, waaronder vette koudwater vissen zoals zalm, makreel en haring. Duurzame visserijpraktijken dragen bij aan het behoud van onze oceanen en ecosystemen.

Wat is Visolie?

Visolie is een geraffineerde olie afkomstig uit vis, die wordt geproduceerd door het extractieproces van de lever van vette koudwater vissen.

Productieproces

Het productieproces van visolie is een zorgvuldig gecontroleerd traject om de kwaliteit en zuiverheid te waarborgen. Hier is hoe het doorgaans werkt:

 1. Het begint met de selectie van vette koudwatervissen zoals zalm, makreel en haring.
 2. De geselecteerde vis wordt dan naar de verwerkingsfabriek gebracht waar hij wordt schoongemaakt en gestoomd.
 3. Hierna volgt het extrusieproces waarbij de vis onder hoge druk wordt gezet om de olie eruit te halen.
 4. Deze ruwe olie gaat vervolgens door een reeks filtratie – en zuiveringsprocessen om ongewenste stoffen te verwijderen.
 5. Vervolgens wordt de gezuiverde olie gedistilleerd om eventuele overgebleven contaminanten te verwijderen en om de concentratie van omega-3-vetzuren te verhogen.
 6. Het eindproduct wordt dan getest op kwaliteit voordat het klaar is voor menselijke consumptie of verwerking in diervoeders.

Gebruik

Visolie wordt op verschillende manieren gebruikt in zowel onze dagelijkse routine als in de medische wereld. Als voedingssupplement wordt het vaak ingenomen als capsules, wat een handige en gemakkelijke manier is om de gezondheidsvoordelen van omega-3-vetzuren te ervaren.

Het kan ook worden gebruikt bij het koken, waarbij visolie een gezond alternatief is voor andere oliën. Daarnaast wordt visolie ook verwerkt in diervoeders om de gezondheid van huisdieren te ondersteunen.

Het gebruik van visolie als supplement of in voeding draagt bij aan de inname van essentiële vetzuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Met zijn ontstekingsremmende eigenschappen en positieve effecten op hart en bloedvaten, hersenen en zenuwstelsel, is visolie een waardevolle toevoeging aan een gezonde levensstijl.

Gezondheidsvoordelen

Als het gaat om visolie, zijn er tal van gezondheidsvoordelen waar je van kunt profiteren. Visolie bevat omega-3-vetzuren, die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Deze vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart en bloedvaten.

Studies hebben aangetoond dat het regelmatig consumeren van visolie kan leiden tot een toename van goede cholesterol (HDL) en een verlaging van slechte cholesterol (LDL), waardoor het risico op hart- en vaatziekten kan worden verminderd.

Daarnaast zijn omega-3-vetzuren ook gunstig voor de hersenen en het zenuwstelsel. Ze spelen een rol bij het verbeteren van de cognitieve functie en het verminderen van het risico op leeftijdsgerelateerde geheugenverlies en andere neurologische aandoeningen.

Wat is Visolie en Waar Komt Het Vandaan? (2023)

Waar komt Visolie vandaan?

Visolie wordt verkregen uit verschillende bronnen, waaronder vette koudwater vissen zoals zalm, makreel en haring.

Bronnen van Visolie

Visolie wordt gewonnen uit verschillende bronnen, waaronder:

 1. Vette koudwater vissen zoals zalm, makreel, tonijn, haring en forel.
 2. Algen kunnen ook een bron zijn van omega – 3 vetzuren en dus visolie.
 3. Lever van sommige vissen bevat ook visolie.
 4. Daarnaast kan visolie ook worden verkregen uit bijproducten van de visindustrie, zoals het restant van de verwerking van vissen tot voedsel of diervoeders.
 5. Er zijn duurzame visserijpraktijken die specifiek gericht zijn op het verkrijgen van visolie zonder schade toe te brengen aan het ecosysteem.

Vette koudwater vissen

Als het gaat om het verkrijgen van visolie, zijn vette koudwater vissen de belangrijkste bron. Deze vissen hebben een hoog vetgehalte en bevatten omega-3-vetzuren, die zeer gunstig zijn voor onze gezondheid.

Voorbeelden van vette koudwater vissen zijn zalm, makreel en haring. Deze vissoorten worden vaak aanbevolen omdat ze rijk zijn aan eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), de twee belangrijkste omega-3-vetzuren die in visolie voorkomen.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle vissen dezelfde hoeveelheid omega-3-vetzuren bevatten. Vette koudwater vissen zijn de beste keuze omdat ze van nature meer van deze gezonde vetten bevatten dan andere vissoorten.

Duurzame visserijpraktijken

Duurzame visserijpraktijken zijn essentieel voor het behoud van onze oceanen en het milieu. Door op verantwoorde wijze te vissen, kunnen we de vispopulaties in stand houden en ecosystemen beschermen.

Dit betekent dat de visserij zich richt op het gebruik van methoden die minimale schade toebrengen aan het mariene leven en de habitat.

Bij duurzame visserij worden verschillende maatregelen genomen om overbevissing te voorkomen. Dit omvat het beperken van de vangstquota, het gebruiken van selectieve vistechnieken om ongewenste bijvangst te verminderen, het beschermen van kraamkamers en leefgebieden van vissen, en het vermijden van schadelijke vistechnieken zoals sleepnetten op de zeebodem.

Duurzame visserijpraktijken zorgen ervoor dat er genoeg vis overblijft voor toekomstige generaties, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan de economie en voedselvoorziening. Door te kiezen voor visproducten afkomstig van duurzame bronnen, kunnen consumenten hun steentje bijdragen aan het behoud van onze oceanen en de biodiversiteit.

Wat is Visolie en Waar Komt Het Vandaan? (2023)

Visolie als voedingssupplement

Visolie wordt vaak ingenomen als voedingssupplement in de vorm van capsules, en kan ook gebruikt worden bij het koken. Ontdek hoe visolie uw gezondheid kan verbeteren en welke voordelen het kan bieden.

Lees verder!

Vormen van visolie-supplementen

Als het gaat om visolie-supplementen, zijn er verschillende vormen waarin ze beschikbaar zijn. Hieronder vind je een lijst met de verschillende vormen van visolie-supplementen:

 1. Capsules: Visolie-supplementen worden vaak verkocht in de vorm van capsules. Deze capsules bevatten geconcentreerde visolie en kunnen gemakkelijk worden ingenomen met water.
 2. Vloeibare visolie: Sommige mensen geven er de voorkeur aan om visolie in vloeibare vorm in te nemen. Dit kan handig zijn voor mensen die moeite hebben met het slikken van capsules.
 3. Gummies: Voor diegenen die moeite hebben met het innemen van pillen of capsules, zijn er ook visolie-supplementen verkrijgbaar in de vorm van gummies. Deze zijn makkelijk kauwbaar en hebben vaak een lekkere smaak.
 4. Poedervorm: Visolie-supplementen kunnen ook verkrijgbaar zijn in poedervorm. Het poeder kan worden opgelost in water of toegevoegd worden aan smoothies of andere voedingsmiddelen.
 5. Topische olie: Hoewel dit niet direct een supplementvorm is, kan visolie ook topisch worden aangebracht op de huid voor bepaalde voordelen.

Dosering en aanbevelingen

Het is belangrijk om te weten hoeveel visolie je moet innemen en wat de aanbevolen dosering is. De dosering van visolie kan variëren op basis van de persoonlijke gezondheidsdoelen en de aanbevelingen van een zorgprofessional. Hieronder vind je een tabel met algemene richtlijnen voor de dosering van visolie.

DoelAlgemene DoseringOpmerkingen
Ondersteuning Hartgezondheid1 gram per dagDit omvat omega-3 vetzuren EPA en DHA.
Ontstekingsremmende Effecten2-3 gram per dagOverleg met een zorgprofessional voor hogere doseringen.
Bevordering Hersengezondheid250-500 mg per dagDeze dosering is bedoeld voor EPA en DHA samen.

Raadpleeg altijd een arts of een gekwalificeerde zorgverlener voordat je met een nieuw supplement begint, vooral als je medicijnen gebruikt of onderliggende gezondheidsproblemen hebt. Dit geldt ook voor visolie, ondanks de vele gezondheidsvoordelen.

Kwaliteit en zuiverheid

Als het gaat om visolie, is de kwaliteit en zuiverheid van het grootste belang. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je een hoogwaardig product krijgt dat vrij is van verontreinigingen.

Kies altijd voor visolie die wordt geproduceerd volgens strenge kwaliteitsnormen en die is getest op zuiverheid. Dit zorgt ervoor dat je een product krijgt dat vrij is van zware metalen, pesticiden en andere verontreinigende stoffen.

Het is ook belangrijk om te controleren of de visolie afkomstig is van duurzame bronnen, zoals vette koudwater vissen. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je niet alleen een product van hoge kwaliteit krijgt, maar ook bijdraagt aan het behoud van de oceanen.

Het is aan te raden om de etiketten van visolie-supplementen zorgvuldig te lezen en op zoek te gaan naar informatie over de productie- en zuiveringsprocessen. Een gerenommeerd merk zal transparant zijn over hun productie- en zuiveringsmethoden en mogelijk zelfs onafhankelijke tests laten uitvoeren om de kwaliteit en zuiverheid van hun product te garanderen.

Wat is Visolie en Waar Komt Het Vandaan? (2023)

Belang van Visolie

Visolie speelt een cruciale rol in het bevorderen van hart- en hersengezondheid door de aanwezigheid van omega-3-vetzuren en ontstekingsremmende effecten.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn belangrijke bouwstenen voor een gezond lichaam. Het zijn onverzadigde vetzuren die voorkomen in visolie en die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Daarom is het essentieel om ze uit onze voeding te halen.

Omega 3-vetzuren hebben tal van gezondheidsvoordelen. Ze kunnen helpen bij de behandeling van ontstekingsziekten, zoals artritis, doordat ze ontstekingen kunnen verminderen. Bovendien kunnen ze ook gunstig zijn voor onze hersenen en ons zenuwstelsel, omdat ze de groei en ontwikkeling ervan ondersteunen.

Daarnaast hebben omega 3-vetzuren een positief effect op ons hart en onze bloedvaten, aangezien ze kunnen zorgen voor een toename van goede cholesterol (HDL) en een verlaging van slechte cholesterol (LDL).

Bevordering van hart- en hersengezondheid

Visolie heeft bewezen voordelen voor zowel hart- als hersengezondheid. Dit komt door de aanwezigheid van omega-3-vetzuren, die essentieel zijn voor een goede werking van deze vitale organen.

Uit onderzoek is gebleken dat omega-3-vetzuren in visolie kunnen helpen bij het verlagen van het risico op hartziekten, doordat ze de bloeddruk verlagen en de bloedvaten gezond houden. Daarnaast kunnen deze vetzuren ook de triglycerideniveaus verlagen, wat belangrijk is om een gezond cholesterolgehalte te behouden.

Daarnaast hebben omega-3-vetzuren ook een positief effect op de hersenen en het zenuwstelsel. Ze kunnen helpen bij het verbeteren van de cognitieve functies, zoals geheugen en concentratie. Omega-3-vetzuren in visolie hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in de hersenen en het risico op neurologische aandoeningen zoals Alzheimer en depressie.

Ontstekingsremmende effecten

Visolie heeft krachtige ontstekingsremmende effecten. Dit komt door de aanwezigheid van omega-3-vetzuren, die ons lichaam op natuurlijke wijze niet kan produceren. Deze essentiële vetzuren spelen een belangrijke rol bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Ontstekingen worden vaak geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, artritis en inflammatoire darmziekten. Door regelmatig visolie te consumeren, kunnen deze ontstekingen worden verminderd en kunnen symptomen worden verlicht.

De omega-3-vetzuren in visolie helpen ook bij het reguleren van het immuunsysteem en remmen de productie van ontstekingsbevorderende stoffen. Dit draagt ​​bij aan het behoud van een gezond lichaam en een evenwichtig immuunsysteem.

Wat is Visolie en Waar Komt Het Vandaan? (2023)

Overwegingen en bijwerkingen

Het is belangrijk om rekening te houden met enkele overwegingen en mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van visolie. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 1. Allergische reacties: Mensen met een visallergie kunnen mogelijk allergische reacties ervaren bij het innemen van visolie. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en eventuele allergische symptomen zoals jeuk, zwelling of moeite met ademhalen nauwlettend in de gaten te houden.
 2. Interactie met medicijnen: Visolie kan interageren met bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners. Het is essentieel om uw arts of apotheker te raadplegen als u medicatie gebruikt, voordat u begint met het nemen van visolie-supplementen.
 3. Maagklachten: Sommige mensen kunnen last krijgen van milde maagklachten, zoals boeren, misselijkheid of diarree na het innemen van visolie. In deze gevallen kan het helpen om de dosering aan te passen of voor een andere vorm van visolie-supplement te kiezen.
 4. Vervuiling en zuiverheid: Vis kan vervuild zijn door milieuverontreinigende stoffen zoals kwik, PCB’s en dioxines. Het is belangrijk om zorgvuldig na te gaan waar uw visolie vandaan komt en ervoor te zorgen dat deze afkomstig is van een betrouwbare bron die strenge kwaliteitscontroles toepast.
 5. Dosering: Het is cruciaal om de aanbevolen dosering van visolie-supplementen te volgen. Het nemen van te veel visolie kan leiden tot overmatige bloeding of andere negatieve gezondheidseffecten. Raadpleeg altijd de instructies op het etiket of uw zorgverlener voor de juiste dosering.
 6. Zwangerschap en borstvoeding: Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten voorzichtig zijn bij het nemen van visolie-supplementen vanwege mogelijke effecten op de foetus of baby. Het is raadzaam om hierover met een arts te overleggen voordat u visolie gebruikt tijdens deze periodes.

Meer over visolie

We gaan diep in de wereld van Omega 3 vetzuren en visolie duiken. Of je nu nieuw bent in dit onderwerp of een veteraan in gezondheids- en voedingssupplementen, we hebben een breed scala aan artikelen om je te begeleiden. Begin je reis met onze post ‘wat is visolie’, waar we het hebben over de basis van dit belangrijke supplement. Bouw vervolgens verder op die kennis met ‘Soorten Visolie‘, en leer over de verschillende bronnen en vormen van visolie beschikbaar.

Onze serie artikelen over de ‘Gezondheidsvoordelen van Visolie‘ is een uitstekende bron van informatie. Hier belichten we de effecten van visolie op verschillende aspecten van de gezondheid, waaronder ‘Visolie Hersenfunctie‘, ‘Visolie Hartgezondheid‘, en ‘Visolie Gezichtsvermogen‘. Dit hangt nauw samen met ‘Wetenschap Visolie‘.

Atleten, zwangere vrouwen, kinderen en zelfs huisdieren kunnen profiteren van de toevoeging van visolie aan hun dieet. Ontdek meer in onze specifieke artikelen ‘Visolie Atleten‘, ‘Visolie Zwangerschap‘, ‘Visolie Kinderen‘, en ‘Visolie Huisdieren‘. Ben je benieuwd hoe visolie wordt geproduceerd? Duik in ons artikel ‘Hoe wordt Visolie Gemaakt‘ om te ontdekken hoe dit supplement van vis tot fles komt. Als je bezorgd bent over de duurzaamheid van visolie, bekijk dan ons artikel ‘Visolie Duurzaamheid‘. Er zijn veel misvattingen over visolie, en ons artikel ‘Visolie Mythen en Feiten‘ is ontworpen om de feiten van fictie te scheiden.

Vergelijk ook ‘Visolie versus Krillolie‘ en ‘Visolie versus Plantaardige Oliën‘ om de verschillen en voordelen van elk te begrijpen. Onze artikelen ‘Bijwerkingen van Visolie‘ en ‘Visolie Gewichtsverlies‘ bieden waardevolle informatie over de mogelijke effecten van visolie op je gezondheid en gewicht. En als je je afvraagt hoe je visolie kunt opnemen in je ‘Visolie Dagelijks Dieet‘, hebben we nuttige tips en ideeën om te delen.

Tot slot, voor degenen die al visoliesupplementen nemen, hebben we advies over ‘Bewaren Visolie Supplementen‘ om de kwaliteit en effectiviteit van je supplementen te behouden.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is visolie en waar komt het vandaan?

Visolie is een voedingssupplement dat wordt gewonnen uit vette vissoorten zoals zalm, tonijn, makreel en haring. Het wordt meestal verkregen door de vis te koken of te persen en de olie vervolgens te zuiveren en te concentreren. Visolie bevat omega-3 vetzuren, zoals EPA en DHA, die belangrijk zijn voor een gezond lichaam.

2. Wat zijn de voordelen van visolie?

Visolie heeft verschillende voordelen voor de gezondheid. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de hartgezondheid, het verminderen van de symptomen van depressie en angst, het ondersteunen van de hersenfunctie en het bevorderen van een gezonde huid.

3. Hoe moet ik visolie gebruiken?

Visolie kan worden ingenomen in de vorm van capsules of als vloeistof. De juiste dosering is afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, gezondheidstoestand en het doel van het gebruik. Het is belangrijk om de aanbevelingen op de verpakking te volgen of advies in te winnen bij een gezondheidsspecialist.

4. Zijn er bijwerkingen van visolie?

Over het algemeen wordt visolie als veilig beschouwd wanneer het wordt ingenomen volgens de aanbevolen doseringen. Sommige mensen kunnen echter last krijgen van bijwerkingen zoals een visachtige nasmaak, oprispingen, maagklachten of diarree. Raadpleeg een gezondheidsspecialist als u bijwerkingen ervaart of twijfelt over het gebruik van visolie.

» Referenties


1. ‘Omega-3 Supplements: In Depth’ – D. Craig Hopp, Ph.D., and David Shurtleff, Ph.D., NCCIH, May 2018.
https://www.nccih.nih.gov/health/omega3-supplements-in-depth

2. ‘Fish oil’ – By Mayo Clinic Staff, Dec. 08, 2020.
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-fish-oil/art-20364810

3. ‘Omega-3 fatty acids and the heart: New evidence, more questions’ – Alyson Kelley-Hedgepeth, MD, March 24, 2021.
https://www.health.harvard.edu/blog/omega-3-fatty-acids-and-the-heart-new-evidence-more-questions-2021032422213

4. ‘Fish Oil’ – Gregory Lopez, MA in molecular biophysics, PharmD, September 28 2022.
https://examine.com/supplements/fish-oil/

» Referenties

Conclusie beste visolie 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat is Visolie en Waar Komt Het Vandaan? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips