In dit artikel

Kurkuma vs. Turmeric: Zit Er Een Verschil Tussen? (2023)

In dit artikel

Heb je je ooit afgevraagd wat het verschil is tussen kurkuma en turmeric? Net als jij, was ik ook in de war door deze twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Na grondig onderzoek laat ik je weten of er verschillen zijn tussen kurkuma en turmeric.

In dit artikel leg ik je haarfijn uit of er verschillen zijn en help ik je om een beter begrip te krijgen van deze twee krachtige kruiden. Klaar om op onderzoek te gaan?

Key Takeaway

De beste kurkuma van 2023 is Nutribites Kurkuma C3. Dit merk biedt een zuiver supplement aan in een hoge, maar toch veilige dagdosering kurkuma extracten. Dit supplement helpt het lichaam te ontgiften.

Samenvatting

 • Kurkuma en turmeric verwijzen eigenlijk naar hetzelfde kruid dat afkomstig is van de wortelstokken van de plant Curcuma Longa.
 • Kurkuma bevat curcumine, een stof die veel gezondheidsvoordelen heeft, terwijl turmeric slechts ongeveer 2% curcumine bevat.
 • Beide kruiden bevatten voedingsstoffen zoals antioxidanten, vitamine C, mineralen en voedingsvezels die goed zijn voor onze gezondheid.
 • Door regelmatig kurkuma of turmeric aan je dieet toe te voegen, kun je profiteren van gezondheidsvoordelen zoals het verminderen van ontstekingen, het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.

Wat is Kurkuma en Turmeric?

Kurkuma en Turmeric zijn beide kruiden die afkomstig zijn van de wortelstokken van een plant die groeit in tropische klimaten, vooral in Azië.

Definitie en oorsprong

Kurkuma komt van de plant Curcuma Longa. Deze plant kent zijn oorsprong in Azië. Je vindt haar vooral in tropische klimaten. Mensen noemen kurkuma ook wel koenjit, kunyit, koenier of turmeric.

De wortel van de plant is het meest belangrijk. Mensen maken hier een poeder van. Dit poeder is geel en smaakt heerlijk in eten. Maar kurkuma is meer dan een smaakmaker. Het heeft ook een stof die goed is voor je gezondheid.

Deze stof heet curcumine. Het zit maar voor 2% in kurkuma poeder. Toch helpt deze kleine hoeveelheid bij vele gezondheidsproblemen. Turmeric is dus een andere naam voor kurkuma. Het komt van dezelfde plant en heeft dezelfde goede stoffen in zich.

Verschillen in benaming

Het is interessant om op te merken dat de namen Kurkuma en Turmeric vaak door elkaar worden gebruikt, maar ze verwijzen in feite naar hetzelfde kruid. De verschillen in benaming hebben vaak te maken met regionale of culturele verschillen. Hieronder een tabel met de meest voorkomende namen voor dit krachtige kruid:

NaamRegio / Cultuur
KurkumaNederland
TurmericEngels sprekende landen
KoenjitIndonesië
KunyitMaleisië
KoenierSuriname

Het is dus duidelijk dat, ongeacht de naam, ze allemaal verwijzen naar de wortel van de plant Curcuma Longa, die beroemd is om haar gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen van Kurkuma en Turmeric

Kurkuma en Turmeric bevatten beide voedingsstoffen die heilzaam zijn voor de gezondheid, maar ze hebben ook individuele gezondheidsvoordelen.

Gemeenschappelijke voedingsstoffen

Kurkuma en turmeric hebben verschillende gemeenschappelijke voedingsstoffen die goed zijn voor onze gezondheid. Hier zijn enkele van deze voedingsstoffen:

 • Curcumine: Dit is een belangrijke werkzame stof in zowel kurkuma als turmeric. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van gewrichtspijn.
 • Antioxidanten: Zowel kurkuma als turmeric bevatten antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
 • Vitamine C: Beide kruiden zijn een goede bron van vitamine C, wat helpt bij de versterking van ons immuunsysteem.
 • Mineralen: Kurkuma en turmeric bevatten ook mineralen zoals ijzer, magnesium en kalium, die belangrijk zijn voor een gezonde werking van ons lichaam.
 • Voedingsvezels: Deze kruiden bevatten ook voedingsvezels, die goed zijn voor onze spijsvertering en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Individuele gezondheidsvoordelen

Kurkuma en turmeric hebben individuele gezondheidsvoordelen:

 • Kurkuma kan helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en ontstekingen.
 • Het kan ook de levergezondheid verbeteren en de spijsvertering bevorderen.
 • Kurkuma heeft antimicrobiële eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het bestrijden van bacteriën en schimmels in het lichaam.
 • Bovendien kan kurkuma de bloedsuikerspiegel reguleren en een positief effect hebben op cholesterolwaarden.
 • Turmeric, aan de andere kant, staat bekend om zijn krachtige antioxidantwerking.
 • Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het versterken van het immuunsysteem.
 • Turmeric heeft ook gunstige effecten op de hersenen en kan helpen bij het verbeteren van geheugen en cognitieve functies.
 • Bovendien kan turmeric het risico op chronische ziekten, zoals hartziekten en diabetes, verminderen.

Gebruik en toepassingen van Kurkuma en Turmeric

Kurkuma en Turmeric worden traditioneel gebruikt in de keuken en geneeskunde vanwege hun heilzame eigenschappen.

Traditioneel gebruik in keuken en geneeskunde

Kurkuma en turmeric worden al eeuwenlang traditioneel gebruikt in zowel de keuken als de geneeskunde. In de keuken wordt kurkuma veel gebruikt in gerechten, zoals curry’s en mosterd.

Het voegt niet alleen een mooie gele kleur toe, maar geeft ook een subtiele smaak aan het eten. Daarnaast staat kurkuma bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het wordt gebruikt als een natuurlijke remedie voor verschillende gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtspijn en ontstekingen.

Kurkuma wordt soms zelfs verwerkt tot thee of toegevoegd aan smoothies voor extra gezondheidsvoordelen. Turmeric, aan de andere kant, wordt vaak gebruikt in supplementvorm, zoals kurkumacapsules, vanwege het hoge gehalte aan curcumine.

Moderne toepassingen en supplementen

Tegenwoordig wordt kurkuma steeds vaker gebruikt in supplementvorm, zoals kurkumacapsules.

Conclusie: Verschillen en overeenkomsten tussen Kurkuma en Turmeric

Kurkuma en turmeric zijn beide afkomstig van dezelfde plant, Curcuma Longa, maar er is een verschil tussen de twee. Kurkuma verwijst naar de wortel van de plant, terwijl turmeric verwijst naar het poeder dat wordt verkregen uit de kurkumawortel.

Kurkuma bevat curcumine, een werkzame stof die veel gezondheidsvoordelen heeft. Turmeric daarentegen bevat slechts ongeveer 2% curcumine. Het is belangrijk om te weten dat kurkuma in zijn pure vorm het meest effectief is bij het verkrijgen van de gezondheidsvoordelen die verband houden met curcumine.

Meer over ‘Kurkuma’

Ah, kurkuma! Dit gouden kruid heeft niet alleen de culinaire wereld veroverd maar heeft ook een flinke impact gemaakt op de gezondheidssector. Maar wat als je tijdens het koken een kurkuma vlek verwijderen moet? Geen paniek! Er zijn effectieve manieren om daar vanaf te komen.

Wat de medische toepassingen van kurkuma betreft, de potentie is opmerkelijk. Maar heb je je ooit afgevraagd wat is turmeric? Het is eigenlijk gewoon een andere naam voor kurkuma! Het kruid is ook bekend voor zijn effecten op de lever.

Terwijl sommigen beweren dat kurkuma talloze voordelen heeft, stellen anderen dat kurkuma gevaarlijk kan zijn als het in hoge doses wordt ingenomen. Dat gezegd hebbende, zijn er veel mensen die het gebruiken als een ontstekingsremmer.

Als je ooit recepten in het Engels hebt gelezen en je je hebt afgevraagd wat kurkuma turmeric is, het is niets anders dan kurkuma zelf. Vraag je je af hoe je kurkuma kunt vervangen in recepten? Er zijn talloze manieren om dit te doen zonder de smaak te verliezen.

Er zijn specifieke overwegingen als je zwanger bent, of als je overweegt kurkuma te geven aan je paard. In Indonesië staat kurkuma bekend als koenjit, en het is een belangrijk ingrediënt in veel traditionele gerechten.

Wil je graag weten hoeveel kurkuma per dag veilig is om in te nemen? Of ben je op zoek naar enkele recepten om kurkuma in je dagelijkse voeding te integreren? Zoek niet verder! Voor al deze informatie en meer kun je terecht bij een kurkuma specialist op onze website.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het verschil tussen Kurkuma en Turmeric?

Er is geen verschil tussen Kurkuma en Turmeric. Turmeric is de Engelse naam voor de Indiase geelwortel, die we in het Nederlands Kurkuma noemen.

2. Wat zijn de voordelen van het gebruik van Kurkuma?

Kurkuma is een specerij uit de gember familie. Het is ontstekingsremmend en kan helpen bij gewrichtspijn. Het bevat ook een stof genaamd curcumine, die goed is voor de gezondheid.

3. Kan ik Kurkuma gebruiken als een voedingssupplement?

Ja! Veel mensen gebruiken Kurkuma als een voedingssupplement. De curcumine in Kurkuma kan helpen om je gezonde levensstijl te ondersteunen.

4. Is er een connectie tussen Kurkuma, Turmeric en Ayurveda?

Jazeker! In de Ayurvedische geneeskunst wordt Kurkuma al eeuwenlang gebruikt vanwege haar gezondheidsvoordelen. Turmeric of Kurkuma heeft een centrale rol in vele Ayurvedische kruiden en specerijen mixen.

» Referenties


1. Susan J. Hewlings and Douglas S. Kalman (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods, 6(10), 92.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

2. Aggarwal B.B., Kumar A., Bharti A.C. Anticancer potential of curcumin: Preclinical and clinical studies. Anticancer Res. 2003;23:363–398.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12680238/

3. Aggarwal B.B., Harikumar K.B. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int. J. Biochem. Cell Biol. 2009;41:40–59.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18662800/

4. Kuptniratsaikul V., Dajpratham P., Taechaarpornkul W., Buntragulpoontawee M., Lukkanapichonchut P., Chootip C., Saengsuwan J., Tantayakom K., Laongpech S. Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: A multicenter study. Clin. Interv. Aging. 2014;9:451–458.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24672232/

5. https://www.kanker.be/voedingssupplementen/kurkuma

» Referenties

Conclusie beste Kurkuma 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

2 Reacties on Kurkuma vs. Turmeric: Zit Er Een Verschil Tussen? (2023)

  Mareike
  18/10/2023

  Beste Martijn, dank je voor de uitleg. Het blijft verwarrend: in de inleiding staat "heb ik ontdekt dat er wel degelijk verschillen zijn tussen kurkuma en turmeric". Bij veelgestelde vragen staat bij 1: "Er is geen verschil tussen Kurkuma en Turmeric.".
  Klopt mijn conclusie dat kurkuma de wortel is en dat tumeric poeder gemaakt van de wortel is?

   Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)
   26/10/2023

   Mareike, we snappen de verwarring in de tekst. Hier hebben we nog goed naar gekeken en bijgesteld. Kurkuma en Turmeric zijn hetzelfde. De term Turmeric wordt met name in Engelstalige landen gebruikt. We hopen dat dit antwoord geeft op je vraag.

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips