In dit artikel

Wat is Omega 3 en Waarom is het Belangrijk? (2023)

In dit artikel

Omega 3 is een soort vet. Maar het is niet zomaar een vet. Het is een ‘goed’ vet dat ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Omega 3 bestaat uit drie soorten vetzuren. Dit zijn ALA, EPA en DHA.

ALA komt van planten. EPA en DHA komen van vis. Ons lichaam kan deze vetzuren niet zelf maken. Daarom moeten we ze via onze voeding binnenkrijgen.

Omega 3-vetzuren doen veel goed voor ons lichaam. Ze zorgen voor een goed werkend hart en gezonde bloedvaten. Ook helpen ze onze ogen scherp te zien. En ze staan in voor een sterk afweersysteem.

Dat is het systeem dat ons lichaam beschermt tegen ziektes. Ook onze hersenen hebben Omega 3 nodig om goed te werken. Zo zie je maar, Omega 3 is heel belangrijk voor ons!

Key Takeaway

De beste omega 3 van 2023 is Nutribites Omega 3. Dit merk gebruikt duurzaam geoogste, onbewerkte visolie en bevat geen onnodige hulpstoffen.

Waarom is Omega 3 belangrijk?

Omega 3 is heel goed voor ons. Het helpt ons hart, onze bloedvaten, ogen, afweersysteem en hersenen. We hebben Omega 3 nodig om gezond te blijven. Het kan ook helpen tegen ontstekingen, kanker en andere ziekten.

Er is niks beter dan een dieet met genoeg Omega 3.

Omega 3 is niet alleen goed voor ons, maar ook voor baby’s die nog in de buik zitten. Het helpt hun hersenen en ogen te groeien. Niet genoeg Omega 3 kan leiden tot veel gezondheidsproblemen.

Daarom is het belangrijk om vis te eten of voedingssupplementen te nemen die Omega 3 bevatten.

Bronnen van Omega 3 vetzuren

Er zijn verschillende bronnen waar we omega 3-vetzuren uit kunnen halen. Enkele belangrijke bronnen zijn:

 • Vette vis zoals zalm, makreel, haring en sardines
 • Plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, walnootolie en koolzaadolie
 • Noten en zaden zoals chiazaad, lijnzaad en walnoten
 • Schaal – en schelpdieren zoals mosselen, oesters en garnalen
 • Zeewier en algen

Meer over ‘Omega 3’

Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetzuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Daarom is het belangrijk om ze via onze voeding binnen te krijgen. Benieuwd wat omega 3 precies is? Deze vetzuren zijn niet alleen belangrijk voor onze algemene gezondheid, maar hebben ook tal van specifieke gezondheidsvoordelen. Ze spelen een cruciale rol in de hersenfunctie en kunnen het risico op chronische ziekten verminderen. Wist je dat er een verschil is tussen omega 3 en omega 6? Het is dus van belang om de juiste balans tussen deze vetzuren te vinden.

De voordelen van omega 3 zijn divers; ze dragen bij aan een goede hartgezondheid, ondersteunen de hersenfunctie, en bevorderen een gezonde huid en ogen. Wil je meer weten over de dagelijkse hoeveelheid omega 3 die je nodig hebt, of welke voedingsbronnen rijk zijn aan omega 3? Of misschien ben je geïnteresseerd in omega 3 voor kinderen, tijdens de zwangerschap, of in vegetarische en veganistische bronnen van omega 3? Voor al deze onderwerpen en meer, zoals suppletie en de rol van omega 3 bij gewichtsverlies, kun je terecht op onze uitgebreide blogs.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Omega 3 en waarom is het belangrijk?

Omega 3 is een gezonde voeding die goed is voor hart en vaatziekten, het immuunsysteem, cellen en spieropbouw.

2. Welke voordelen bieden omega 3 vetzuren?

Omega 3 vetzuren zijn ontstekingsremmend. Ze helpen ook bij sporten, afvallen en het voorkomen van verzuring.

3. Wat zijn enkele bronnen van Omega 3?

Visolie, omega rijk voedsel en omega supplementen zijn goede bronnen van omega 3 voedingsstoffen.

4. Hoe kan ik mijn Omega 3 inname verhogen?

Je kunt je omega 3 inname verhogen door meer omega rijk voedsel te eten, een omega 3 dieet te volgen of omega supplementen te nemen.

5. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Omega 3?

Omega 3 helpt tegen hart en vaatziekten, verbetert de hersenfunctie en werkt ontstekingsremmend. Het helpt ook bij de opbouw van cellen en spieren.

» Referenties


1. Appleton KM, Sallis HM, Perry R, et al. (2015). Omega-3 fatty acids for depression in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews, (11).
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26537796/

2. Simon, M. S., Arteaga-Henríquez, G., Algendy, A. F., Siepmann, T., & Illigens, B. M. W. (2023). Anti-Inflammatory Treatment Efficacy in Major Depressive Disorder: A Systematic Review of Meta-Analyses. Neuropsychiatr Dis Treat, 19:1-25.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36636142/

3. Aung T, Halsey J, Kromhout D, et al. (2018). Associations of omega-3 fatty acid supplement use with cardiovascular disease risks. Meta-analysis of 10 trials involving 77,917 individuals. JAMA Cardiology, 3(3):225-234.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29387889/

4. Bisgaard H, Stokholm J, Chawes BL, et al. (2016). Fish oil-derived fatty acids in pregnancy and wheeze and asthma in offspring. New England Journal of Medicine, 375(26):2530-2539.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28029926/

5. Grey A, Bolland M. (2014). Clinical trial evidence and use of fish oil supplements. JAMA Internal Medicine, 174(3):460-462.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24352849/

» Referenties

Conclusie beste Omega 3 2023

 • Beste Omega 3 – Nutribites
 • Beste Omega 3 Visolie – Nutribites
 • Beste Omega 3 Supplementen – Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Omega 3 Capsule –  Nutribites
 • Beste Omega 3 Algenolie – Testa 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Omega 3 Tabletten – Vitaily €10 korting met code ‘GROEI
 • Beste Omega 3 1000mg – Testa 20% korting met code ‘GROEI
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat is Omega 3 en Waarom is het Belangrijk? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips