In dit artikel

Wat is Melatonine Eigenlijk? (2023)

In dit artikel

Melatonine is een hormoon. Ons lichaam maakt dit zelf aan. Het heeft te maken met onze biologische klok. Dit hormoon zorgt ervoor dat we slaperig worden als het donker wordt. Men noemt het vaak “het slaaphormoon“.

Maar dat is niet juist. Er zijn momenten wanneer melatonine ons slaap-waakritme kan verstoren. Dit gebeurt als het de aanmaak van melatonine door ons lichaam tegenhoudt. Dit is waarom het belangrijk is om melatonine op de juiste manier en in de juiste dosis te gebruiken.

Melatonine is een stof die ons lichaam zelf maakt. Het helpt bij het in slaap vallen en zorgt dat ons slaappatroon goed loopt. Het kan ook helpen bij slaapproblemen. Denk hierbij aan jetlag, het werken in ploegendiensten en slapeloosheid.

Maar let op, melatonine kan verslavend zijn als je het te lang en niet op de juiste manier gebruikt. Daarom is het goed om eerst met een arts of slaapcoach te praten voordat je melatonine als slaapmiddel gaat gebruiken.

Key Takeaway

Mijn beste melatonine van 2023 is Naturecan Melatonine CBD Capsules. Dit merk heeft geen detecteerbare THC en is veel effectiever dan gewone CBD. Het versterkt dit melatonine middel op een veilige manier.

Werking van Melatonine

Melatonine is een geweldige hulp bij het slapen. Dit hormoon maakt ons lijf zelf. Het heeft een link met onze biologische klok. Dat wil zeggen, het bepaalt wanneer we wakker zijn en wanneer we slapen.

Als het donker wordt, maakt ons lichaam meer melatonine aan. Hierdoor voelen we ons slaperig.

Maar let op, te veel van dit slaapmiddel kan problemen geven. Het kan er voor zorgen dat ons lijf minder melatonine gaat maken. Ons slaapritme kan daardoor anders worden. We moeten dus goed letten op hoeveel melatonine we gebruiken.

Het is ook slim om advies te vragen aan een dokter of slaapcoach voordat je melatonine gaat innemen.

Gebruik en mogelijke bijwerkingen van Melatonine

Melatonine kan worden gebruikt om slaapproblemen te behandelen, zoals moeite met in slaap vallen of doorslapen.

Meer over ‘Melatonine’

Melatonine is een wonder van de natuur die helpt bij het reguleren van ons slaap-waakritme. Als je ooit hebt afgevraagd wat is melatonine, dan ben je niet de enige. Velen onderzoeken ook de melatonine werking en melatonine slaap om beter te begrijpen hoe het ons slaappatroon beïnvloedt. Kinderen hebben soms ook behoefte aan melatoninesupplementen, en informatie over melatonine kind kan ouders helpen om weloverwogen beslissingen te nemen. Bij het overwegen van het gebruik van dit supplement is het ook belangrijk om bewust te zijn van de aanbevolen melatonine dosering en potentiële melatonine bijwerkingen.

Er zijn zorgen geuit over de vraag of melatonine schadelijk kan zijn op de lange termijn. Toch wenden velen zich tot melatonine voor een betere nachtrust, vooral wanneer ze problemen hebben met melatonine doorslapen. Als je besluit om dit slaapsupplement te proberen, is het handig om te weten wanneer melatonine innemen voor het beste resultaat. Er zijn verschillende sterktes beschikbaar, zoals melatonine 10 mg, en het is ook mogelijk om melatonine te kopen in diverse vormen, waaronder melatonine thee. Terwijl sommigen zich afvragen hoeveel melatonine ze moeten nemen, is het ook essentieel om te weten wat te doen in geval van een melatonine overdosis. Voor degenen die verwachten of zwanger zijn, is informatie over melatonine zwangerschap ook cruciaal.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is melatonine eigenlijk?

Melatonine is een lichaamseigen stof die door de pijnappelklier wordt geproduceerd om beter te slapen.

2. Hoe kan een pilletje van Kruidvat helpen bij het slapen?

Een pilletje melatonine van Kruidvat kan helpen om het slaapstoornis en circadiaans ritme te herstellen wanneer deze verstoord zijn.

3. Kan melatonine op lange termijn worden gebruikt?

Het op lange termijn gebruik van melatonine kan leiden tot ontwenningsverschijnselen, dus het is belangrijk om dit met zorg te gebruiken.

4. Wat gebeurt er als de productie van melatonine verstoord raakt?

Als de productie van melatonine verstoord raakt, kan dit leiden tot problemen met de nachtrust en het circadiaanse ritme.

5. Is melatonine een supplement dat ‘s avonds moet worden ingenomen?

Ja, meestal wordt aangeraden om een melatonine supplement ‘s avonds in te nemen om de nachtrust te verbeteren.

» Referenties


1. Costello, R. B., Lentino, C. V., Boyd, C. C., O’Connell, M. L., Crawford, C. C., Sprengel, M. L., & Deuster, P. A. (2014). The effectiveness of melatonin for promoting healthy sleep: a rapid evidence assessment of the literature. Nutr J, 13: 106.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273450/

2. Pandi-Perumal S., Srinivasan V., Spence D., Cardinali D. (2007). Role of the melatonin system in the control of sleep: therapeutic implications. CNS Drugs, 21:995–1018.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18020480/

3. Krauchi K., Cajochen C., Pache M., Flammer J., Wirz-Justice A. (2006). Thermoregulatory effects of melatonin in relation to sleepiness. Chronobiol Int, 23:475–484.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16687320/

4. Paul MA, Gray G, Kenny G, Pigeau RA. (2003). Impact of Melatonin, Zaleplon, Zopiclone, and Temazepam on Psychomotor Performance. Aviat Space Environ Med, 74:1263–1270.
https://www.researchgate.net/publication/8945690_Impact_of_Melatonin_Zaleplon_Zopiclone_and_Temazepam_on_Psychomotor_Performance

5. Rajaratnam SM, Dijk DJ, Middleton B, Stone BM, Arendt J. (2003). Melatonin phase-shifts human circadian rhythms with no evidence of changes in the duration of endogenous melatonin secretion or the 24-hour production of reproductive hormones. J Clin Endocrinol Metab, 88:4303–4309.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12970302/

» Referenties

Conclusie mijn beste melatonine 2023

  • Beste Melatonine – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
  • Beste Melatonine 5 mg – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
  • Beste Melatonine Pillen – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
  • Beste Melatonine Slaapmiddel – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
  • Beste Melatonine Tabletten – Bonusan
  • Beste Melatonine Druppels – Mattisson 20% korting met code ‘GROEI
  • Beste Melatonine Smelttablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
  • Beste Melatonine Supplement – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
  • Beste Melatonine Zuigtablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat is Melatonine Eigenlijk? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips