In dit artikel

Wat Maakt een Kussen Ergonomisch? (2023)

In dit artikel

Heb je last van nek- of rugklachten na het slapen? Ik ken het gevoel, want ik heb hetzelfde probleem gehad, en ontdekte dat een ergonomisch kussen het verschil kan maken. In deze blogpost ga ik dieper in op wat een kussen ergonomisch maakt, welke eigenschappen belangrijk zijn en hoe het kan bijdragen aan een betere nachtrust.

Benieuwd naar hoe je jouw slaapkwaliteit kunt verbeteren? Blijf lezen!

Key Takeaway

Het beste ergonomische kussen van 2023 is Best Life Hoofdkussen Guna. Dit kussen is ergonomisch gevormd, is het ideale kussen als je een zijslaper bent en je mag het 28 dagen testen. Je kunt kiezen uit 3 hardheden, zodat het kussen echt goed bij je wensen past.

Samenvatting

 • Een ergonomisch kussen moet de juiste hoogte en ondersteuning hebben, zodat je hoofd en wervelkolom in een rechte lijn liggen tijdens het slapen.
 • Het kussen moet vormvast, elastisch en temperatuur – en drukgevoelig zijn om comfort en ondersteuning te bieden.
 • Een ergonomisch kussen moet aangepast zijn aan jouw lichaamsbouw en geschikt zijn voor jouw slaaphouding.
 • Voordelen van een ergonomisch kussen zijn een verbeterde slaapkwaliteit, verminderde nek- en rugklachten en ondersteuning van de juiste slaaphouding.

Kenmerken van een Ergonomisch Kussen

Het ergonomisch kussen moet in hoogte en ondersteuning verstelbaar zijn.

Hoogte en ondersteuning

Een ergonomisch kussen heeft de juiste hoogte. Het moet passen bij jouw lichaam. Het kussen moet ook voldoende steun geven. Dit is belangrijk om nekpijn te voorkomen. Een goed kussen is niet te hoog of te laag.

Het zorgt ervoor dat je hoofd in een rechte lijn ligt met je rug. Zo krijgt je wervelkolom de juiste steun tijdens je slaap.

Vormvastheid

Een belangrijk kenmerk van een ergonomisch kussen is de vormvastheid. Dit betekent dat het kussen zijn vorm behoudt en niet plat wordt na verloop van tijd. Met een vormvast kussen krijg je altijd de nodige ondersteuning voor je hoofd, nek en rug, ongeacht hoe lang je het al gebruikt.

Het gebruik van hoogwaardig materiaal, zoals visco-elastisch schuim, helpt bij het behouden van de vorm van het kussen. Een ergonomisch kussen met goede vormvastheid zorgt ervoor dat je comfortabel kunt slapen en dat je wervelkolom in de juiste positie blijft.

Elasticiteit

Een belangrijk kenmerk van een ergonomisch kussen is elasticiteit. Dit betekent dat het kussen flexibel en veerkrachtig is. Door de elasticiteit kan het kussen zich aanpassen aan de vorm van je hoofd en nek, en biedt het de juiste ondersteuning tijdens het slapen.

Dit zorgt voor een comfortabele slaaphouding en helpt bij het verminderen van nek- en rugklachten. Daarnaast zorgt de elasticiteit ervoor dat het kussen weer zijn oorspronkelijke vorm aanneemt wanneer je niet meer op het kussen ligt.

Hierdoor blijft het kussen langdurig vormvast en behoudt het zijn ondersteunende eigenschappen. Kortom, elasticiteit is essentieel voor een ergonomisch kussen omdat het zorgt voor comfort en ondersteuning tijdens het slapen.

Temperatuur- en drukgevoeligheid

Een ergonomisch kussen is ook temperatuur- en drukgevoelig. Dit betekent dat het kussen reageert op de warmte en het gewicht van je lichaam. Het materiaal van het kussen past zich aan de temperatuur aan, zodat het comfortabel blijft, ongeacht het seizoen.

Bovendien verdeelt het kussen gelijkmatig de druk van je hoofd en nek, waardoor je geen last krijgt van pijnlijke drukpunten. Dit zorgt voor een ontspannen en comfortabele slaapervaring.

Goede ventilatie

Een ergonomisch kussen met goede ventilatie is belangrijk voor een comfortabele nachtrust. Door de goede ventilatie wordt voorkomen dat er te veel warmte en vocht wordt vastgehouden in het kussen.

Dit helpt om oververhitting en zweten tijdens het slapen te voorkomen. Een goed geventileerd kussen zorgt ook voor een frisse en hygiënische slaapomgeving, omdat het de groei van bacteriën en schimmels minimaliseert.

Zo kun je genieten van een gezonde en aangename slaapervaring.

Aangepast aan lichaamsbouw

Een ergonomisch kussen is aangepast aan de lichaamsbouw van de slaper. Dit betekent dat het kussen rekening houdt met de vorm van het hoofd, de nek en de schouders. Een kussen dat goed is afgestemd op de lichaamsbouw zorgt voor een goede ondersteuning en voorkomt dat er drukpunten ontstaan.

Het kussen moet de juiste dikte en stevigheid hebben om de wervelkolom in een natuurlijke positie te houden tijdens het slapen. Bij het kiezen van een ergonomisch kussen is het daarom belangrijk om te letten op de maat en vorm van het kussen, zodat deze goed aansluit bij jouw lichaamsbouw.

Hierdoor kan je genieten van een comfortabele slaaphouding en een goede nachtrust.

Geschikt voor slaaphouding

Een ergonomisch kussen is geschikt voor verschillende slaaphoudingen, zoals rugslapen, zijslapen en buikslapen. Voor elk van deze slaapposities is er een specifiek kussen dat de juiste ondersteuning biedt.

Bij rugslapers moet het kussen genoeg ruimte bieden aan het hoofd, zodat het licht naar achteren kantelt. Voor zijslapers is een kussen met extra ondersteuning voor de nek en schouders belangrijk, terwijl buikslapers baat kunnen hebben bij een dunner kussen om de wervelkolom in een rechte lijn te houden.

Het juiste ergonomische kussen kan helpen om een goede slaaphouding te behouden en kan daarmee bijdragen aan een betere nachtrust en het verminderen van eventuele nek- en rugklachten.

Voordelen van een Ergonomisch Kussen

– Verbeterde slaapkwaliteit, minder nek- en rugklachten en ondersteuning van de juiste slaaphouding. Ontdek hoe een ergonomisch kussen uw slaapcomfort kan veranderen!

Verbeterde slaapkwaliteit

Een ergonomisch kussen kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Met de juiste ondersteuning voor je nek en rug, kun je comfortabeler en dieper slapen. Dit kan leiden tot een beter uitgerust gevoel als je wakker wordt.

Daarnaast kan een ergonomisch kussen ook helpen om nekklachten te verminderen, waardoor je overdag minder last hebt van pijn en stijfheid. Door te kiezen voor een kussen dat is aangepast aan jouw slaaphouding en lichaamsbouw, kun je genieten van een goede nachtrust en de voordelen van een verbeterde slaapkwaliteit ervaren.

Ondersteuning van de juiste slaaphouding

Een ergonomisch kussen zorgt voor ondersteuning van de juiste slaaphouding. Het kussen past zich aan de vorm van je hoofd en nek aan, waardoor je een goede positie behoudt tijdens het slapen.

Dit helpt om nek- en rugklachten te verminderen. Een ergonomisch kussen voor rugslapers biedt voldoende ruimte aan het hoofd, zodat het licht naar achteren kantelt. Voor zijslapers moet het kussen de ruimte tussen het hoofd en de schouders vullen, zodat de wervelkolom in een rechte lijn blijft.

Zorg er bij het kiezen van een ergonomisch kussen voor dat je rekening houdt met jouw slaaphouding, zodat het kussen de juiste ondersteuning biedt.

Verminderde drukpunten

Een ergonomisch kussen kan helpen bij het verminderen van drukpunten tijdens het slapen. In plaats van dat het gewicht van je hoofd op één plek wordt gedrukt, verdeelt het kussen de druk gelijkmatig over het oppervlak.

Dit zorgt ervoor dat er minder druk is op bepaalde delen van je hoofd, nek en schouders. Hierdoor kun je comfortabeler liggen en worden pijnlijke drukpunten voorkomen. Het visco-elastische schuim waarvan veel ergonomische kussens zijn gemaakt, past zich aan aan de vorm van je lichaam en biedt extra ondersteuning op de juiste plaatsen.

Hierdoor kun je genieten van een betere nachtrust zonder pijn of ongemak.

Verschillende Soorten Ergonomische Kussens

– Synthetische kussens zijn een populaire keuze vanwege hun betaalbaarheid en hypoallergene eigenschappen.

– Donzen kussens bieden een zacht en pluizig gevoel, maar kunnen minder ondersteuning bieden dan andere materialen.

– Traagschuimkussens passen zich aan de vorm van je hoofd en nek aan en bieden goede ondersteuning en drukverlichting.

– Andere materialen, zoals latex en microvezel, kunnen ook gebruikt worden voor ergonomische kussens en hebben elk hun eigen voordelen.

Synthetische kussens

Synthetische kussens zijn kussens die zijn gemaakt van kunstmatige materialen, zoals polyestervezels. Deze kussens bieden verschillende voordelen voor mensen die op zoek zijn naar een ergonomische slaapoplossing.

Ze zijn vaak veerkrachtig en vormvast, wat betekent dat ze hun vorm behouden en niet plat worden na verloop van tijd. Dit zorgt voor een constante ondersteuning van het hoofd, de nek en de rug tijdens het slapen.

Synthetische kussens kunnen ook hypoallergeen zijn, wat betekent dat ze minder kans hebben om allergische reacties te veroorzaken. Ze zijn ook vaak wat betaalbaarder dan andere soorten ergonomische kussens.

Donzen kussens

Donzen kussens zijn een populair soort ergonomisch kussen. Ze bieden zachte ondersteuning en passen zich goed aan de vorm van je hoofd en nek aan tijdens het slapen. Donzen kussens zijn licht van gewicht en voelen comfortabel aan.

Ze zijn gemaakt van natuurlijk materiaal, namelijk veren en dons van eenden of ganzen. Dit zorgt voor een goede ventilatie en temperatuurregulatie tijdens het slapen. Donzen kussens kunnen helpen om nekklachten en rugklachten te verminderen, doordat ze goede ondersteuning bieden aan je hoofd en nek.

Het is belangrijk om regelmatig je donzen kussen op te schudden, zodat het zijn vorm behoudt en niet plat wordt.

Traagschuimkussens

Traagschuimkussens zijn een populair type ergonomisch kussen. Ze zijn gemaakt van visco-elastisch schuim dat zacht aanvoelt en zich vormt naar de contouren van je hoofd en nek. Dit zorgt voor optimale ondersteuning en drukverdeling tijdens het slapen.

De traagschuimvulling reageert op de lichaamswarmte, waardoor het kussen zich aanpast aan jouw slaaphouding. Dit helpt bij het verminderen van nek- en rugklachten en verbetert de slaapkwaliteit.

Traagschuimkussens zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en stevigheid, waardoor je het kussen kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeur.

Andere materialen

Er zijn ook ergonomische kussens die gemaakt zijn van andere materialen dan traagschuim of synthetische vezels. Bijvoorbeeld, sommige kussens zijn gevuld met natuurlijke materialen zoals boekweitdoppen, kapok of veren.

Deze materialen kunnen ook zorgen voor goede ondersteuning en comfort tijdens het slapen. Het is belangrijk om te kijken naar de eigenschappen van deze materialen en te bepalen welk materiaal het beste bij jou past voordat je een ergonomisch kussen kiest.

Hoe Kies je het Juiste Ergonomische Kussen?

Bepaal eerst je behoeften en voorkeuren bij het kiezen van een ergonomisch kussen.

Bepaal je behoeften en voorkeuren

Als je op zoek bent naar een ergonomisch kussen, is het belangrijk om je behoeften en voorkeuren te bepalen. Hier zijn enkele dingen waar je aan kunt denken:

 • De slaaphouding die je het meest comfortabel vindt.
 • Het niveau van ondersteuning dat je nodig hebt voor je hoofd, nek en rug.
 • Eventuele specifieke gezondheidsproblemen die je wilt aanpakken, zoals nekpijn of rugklachten.
 • Het gewenste materiaal van het kussen, bijvoorbeeld traagschuim of synthetische vulling.
 • De mate van stevigheid of zachtheid die je prettig vindt.
 • Of je allergieën of gevoeligheden hebt waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van het kussen.

Test het kussen uit

Ik raad je aan om het kussen uit te testen voordat je het koopt. Zo kun je ervaren of het kussen comfortabel is en voldoende ondersteuning biedt voor jouw slaaphouding. Leg het kussen op je bed en ga erop liggen.

Controleer of het kussen vormvast is en of het je hoofd, nek en rug goed ondersteunt. Beweeg je hoofd en voel hoe het kussen reageert. Let ook op de temperatuur en ventilatie van het kussen.

Door het kussen uit te testen, kun je ervoor zorgen dat je een ergonomisch kussen vindt dat bij jou past en de beste slaapervaring biedt. Dus vergeet niet om het kussen eerst uit te proberen voordat je de knoop doorhakt.

Lees ervaringen en reviews

Lezen van ervaringen en reviews is een belangrijke stap bij het kiezen van een ergonomisch kussen. Hier zijn enkele redenen waarom:

 1. Ervaringen van anderen kunnen je inzicht geven in de werkelijke prestaties en kwaliteit van het kussen.
 2. Reviews kunnen helpen om te bepalen of het kussen aan je behoeften voldoet.
 3. Je kunt leren over eventuele problemen of beperkingen die andere mensen hebben ervaren met het kussen.
 4. Het lezen van positieve recensies kan je vertrouwen geven in de effectiviteit van het kussen.
 5. Negatieve recensies kunnen aandachtspunten onthullen waarmee je rekening moet houden bij het maken van je keuze.

Kies een betrouwbare fabrikant

Bij het kiezen van een ergonomisch kussen is het belangrijk om een betrouwbare fabrikant te kiezen. Dit zorgt ervoor dat je een kussen van goede kwaliteit krijgt dat aan je behoeften voldoet.

Een betrouwbare fabrikant zal hoogwaardige materialen gebruiken en zorgvuldig vakmanschap leveren. Ook bieden ze vaak garanties en een goed retourbeleid, dus mocht je niet tevreden zijn met het kussen, dan kun je het gemakkelijk terugsturen.

Het is ook handig om ervaringen en reviews van andere klanten te lezen om meer inzicht te krijgen in de kwaliteit van het kussen en de service van de fabrikant.

Let op garantie en retourbeleid

Bij het kiezen van een ergonomisch kussen is het ook belangrijk om op de garantie en retourbeleid te letten. Zo kun je er zeker van zijn dat je tevreden zult zijn met je aankoop. Controleer de garantieperiode en wat er gedekt is.

Het is ook slim om het retourbeleid te bekijken, mocht het kussen toch niet aan je verwachtingen voldoen. Je wilt immers de mogelijkheid hebben om het kussen terug te kunnen sturen en je geld terug te krijgen.

Meer over ‘Ergonomische kussens’

Ben je geïnteresseerd in de vele vormen en types van ergonomische kussens? Ontdek dan meer over het ergonomisch toetsenbord kussen voor een comfortabele typervaring. Als je op zoek bent naar een betere nachtrust, kan het ergonomisch hoofdkussen een goede optie zijn. Wist je dat er zelfs een aldi ergonomisch kussen is? Voor degene die zich afvragen wat een ergonomisch kussen precies is, we hebben het antwoord. Kwaliteit en comfort komen samen in het m line ergonomisch kussen. Ouders opgelet: het bo jungle ergonomisch kussen is ideaal voor je kleintje. Voor diegenen die de voorkeur geven aan memory foam is er het ergonomisch memory foam kussen, terwijl anderen wellicht meer comfort vinden in een ergonomisch traagschuim kussen. Geloof het of niet, er is zelfs een ergonomisch kussen van IKEA. Voor degenen die extra ondersteuning nodig hebben, overweeg dan een ergonomisch kniekussen. Slapers op hun zij kunnen het ergonomisch kussen voor zijslapers overwegen, terwijl je voor betaalbare opties kunt kijken naar het ergonomisch kussen van Action. Tot slot, voor die momenten waarop je gewoon je benen wilt laten rusten, is er het ergonomisch kussen voor benen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat maakt een kussen ergonomisch?

Een ergonomisch kussen is zo ontworpen dat het ondersteuning biedt aan je nek en rug. Het zorgt voor een goede slaaphouding die nek- en rugklachten kan verlichten.

2. Welke soorten ergonomische kussens zijn er?

Er zijn veel soorten ergonomische kussens zoals een slaapkussen, neksteunkussen, zijsteunkussen of orthopedisch kussen. Elk type heeft zijn eigen functie voor verschillende slaapposities.

3. Waaruit bestaat een ergonomisch kussen?

Ergonomische kussens zijn gemaakt van materialen die zowel comfortabel als ondersteunend zijn. Deze materialen helpen bij het bieden van een ergonomisch slaapsysteem.

4. Hoe helpt een ergonomisch kussen om klachten te verlichten?

Een ergonomisch kussen kan helpen om nek- en rugklachten te verlichten. Het geeft de juiste ondersteuning aan je schouders, onderrug en hoofd tijdens de slaap.

5. Heb je tips voor het gebruik van een ergonomisch kussen?

Een belangrijke tip is om het juiste type ergonomisch kussen te kiezen dat past bij jouw slaaphouding. Zo kan je het meeste slaapcomfort uit je kussen halen.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste ergonomische kussen 2023

 • Beste ergonomisch kussen – Guna
 • Beste ergonomisch hoofdkussen – Perfect Pillow
 • Beste ergo kussen – Guna
 • Beste ergonomisch kussen zijslaper – Arteni
 • Beste ergonomisch kussen nekklachten – Guna 
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat Maakt een Kussen Ergonomisch? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips