In dit artikel

Wat is Collageen? Een Compleet Overzicht (2023)

In dit artikel

Heb je ooit gehoord van collageen, maar ben je niet zeker wat het is of hoe het werkt? Ik begrijp het, ik was daar ook – wetende dat het iets belangrijks is, maar niet precies begrijpen waarom.

Na uitgebreid onderzoek blijkt dat collageen het meest voorkomende eiwit in ons lichaam is en een cruciale rol speelt in ons welzijn. In deze blog ga ik je volledig inzicht geven over wat collageen precies is, de voordelen ervan en hoe je het kunt gebruiken om gezondheid en schoonheid te verbeteren.

Klinkt interessant? Lees verder!

Key Takeaway

De beste collageen booster van 2023 is Clearly Collageen. Dit merk heeft een 100% zuivere formule en is goed voor mens én dier.

Samenvatting

 • Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam en speelt een cruciale rol in onze gezondheid en welzijn.
 • Collageen zorgt voor structuur en stevigheid van de huid, botten en kraakbeen.
 • We kunnen collageen krijgen uit voedsel zoals vlees, vis en eierschalen, maar ook via supplementen.
 • Er zijn verschillende typen collageen in ons lichaam, elk met een specifieke functie.
 • Collageen kan helpen bij huidverjonging, verbetering van gewrichtsgezondheid en versterking van haar en nagels.
 • Collageensupplementen kunnen de natuurlijke collageenproductie ondersteunen zonder significante bijwerkingen.

Wat is collageen?

Collageen is een belangrijk eiwit in het lichaam dat verantwoordelijk is voor de structuur en stevigheid van onder andere de huid, botten en kraakbeen.

De functie van collageen in het lichaam

Collageen speelt een grote rol in ons lichaam. Het geeft kracht aan ons haar, nagels, botten en spieren. Collageen helpt ook onze huid stevig en rekbaar te blijven. Het zorgt ervoor dat onze gewrichten en spieren soepel blijven werken.

Elk jaar maken we minder collageen. Dit begint als we 25 jaar oud zijn. Dit is waarom oude mensen meer rimpels hebben. Zij hebben minder collageen in hun huid. We kunnen collageen uit voedsel halen of via een supplement innemen.

Deze kunnen helpen om onze collageen aanmaak op pijl te houden.

Bronnen van collageen

Collageen is een eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt. Hier zijn enkele bronnen waar we collageen uit kunnen halen:

 • Vlees: Kip, rundvlees en varkensvlees bevatten collageen.
 • Vis: Vissen zoals zalm en tonijn bevatten ook collageen.
 • Eierschalen: De membranen van eierschalen bevatten collageen.
 • Plantaardige bronnen: Sommige plantaardige voedingsmiddelen, zoals sojabonen, kunnen ook kleine hoeveelheden collageen bevatten.

Verschillende typen collageen

Er zijn verschillende typen collageen in ons lichaam, die elk een specifieke functie hebben:

 1. Type 1 collageen: Dit type is het meest voorkomende in ons lichaam en zorgt voor structuur en elasticiteit van onze huid, botten, pezen en bindweefsel.
 2. Type 2 collageen: Dit type komt vooral voor in kraakbeen en speelt een belangrijke rol bij het behoud van gezonde gewrichten.
 3. Type 3 collageen: Dit type wordt gevonden in de huid, bloedvaten en interne organen. Het ondersteunt de structuur en stevigheid van deze weefsels.

Voordelen en toepassingen van collageen

– Huidverjonging en anti-aging: Collageen kan helpen bij het verminderen van rimpels, het verbeteren van de elasticiteit van de huid en het bevorderen van een jeugdige uitstraling.

– Verbetering van gewrichtsgezondheid: Collageen kan helpen bij het versterken van gewrichten, het verminderen van pijn en ontstekingen, en het stimuleren van het herstel van beschadigd kraakbeen.

– Versterking van het haar en de nagels: Collageen kan helpen bij het versterken en verbeteren van de gezondheid van het haar en de nagels, waardoor ze sterker en minder broos worden.

Huidverjonging en anti-aging

Collageen speelt een belangrijke rol bij huidverjonging en anti-aging. Het helpt de huid elastisch en stevig te houden, waardoor het kan helpen bij het verminderen van rimpels en fijne lijntjes.

Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke aanmaak van collageen af, waardoor de huid zijn elasticiteit verliest. Het gebruik van collageensupplementen kan helpen om dit proces tegen te gaan en de huidconditie te verbeteren.

Collageensupplementen kunnen ook helpen bij het stimuleren van de productie van nieuw collageen in de huid, waardoor het er jeugdiger en gezonder uitziet.

Verbetering van gewrichtsgezondheid

Collageen speelt een belangrijke rol bij het behoud van gezonde gewrichten. Onze gewrichten hebben collageen nodig om sterk en flexibel te blijven. Het helpt bij het ondersteunen van het kraakbeen, dat als een soort kussen fungeert tussen de botten.

Door de afname van collageenproductie naarmate we ouder worden, kan het kraakbeen dunner worden en kan gewrichtspijn optreden. Door collageensupplementen in te nemen, kunnen we de natuurlijke collageenproductie ondersteunen en de gewrichtsgezondheid verbeteren.

Dit kan leiden tot verminderde gewrichtspijn en verbeterde mobiliteit.

Versterking van het haar en de nagels

Collageen speelt een belangrijke rol bij het versterken van het haar en de nagels. Het is een essentieel eiwit dat structuur en elasticiteit geeft aan deze delen van ons lichaam. Door collageensupplementen in te nemen, kunnen we de natuurlijke collageenproductie ondersteunen en daarmee de gezondheid van ons haar en onze nagels verbeteren.

Dit kan helpen bij het verminderen van haaruitval, het bevorderen van haargroei en het versterken van broze nagels. Collageensupplementen zijn een veilige en effectieve manier om dit te bereiken, zonder significante bijwerkingen.

Meer over ‘Collageen booster’

Collageen, een essentieel eiwit voor de huid, botten en gewrichten, is verkrijgbaar in verschillende vormen en samenstellingen. Zo is er het populaire vis collageen poeder, dat wordt gewonnen uit visbronnen. Als je overweegt om dit supplement toe te voegen aan je dagelijkse routine, vraag je je misschien af wat is collageen poeder? Voordat je besluit om collageen poeder te kopen, is het handig om ook kennis te nemen van de bijwerkingen van collageen poeder. Het collageen eiwit poeder is weer net even anders dan het collageen peptiden poeder of het gehydrolyseerd collageen poeder.

Daarnaast zijn er verschillende bronnen van waaruit collageen wordt gewonnen. Zo heb je het runder collageen poeder dat van runderen afkomstig is en het biologische collageen poeder voor degenen die een natuurlijke bron prefereren. De voordelen van collageen poeder zijn talrijk, vooral als het gaat om de collageen poeder voor de huid. Maar is collageen poeder gezond? En hoeveel moet je eigenlijk nemen? Voor antwoord op deze vraag kun je terecht bij hoeveel collageen poeder. Voor wie op zoek is naar specifieke merken, zijn er opties zoals collageen poeder van Holland Barrett en het budgetvriendelijke collageen poeder van Action.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat veel in ons lichaam voorkomt. Het helpt bij huidverzorging en het voorkomen van veroudering.

2. Hoe kan ik collageen binnenkrijgen?

Je kunt collageen binnenkrijgen door supplementen, zoals poeder of hydrolysaat, te gebruiken. Ook zit collageen in eierschaal en is vitamine C belangrijk voor de aanmaak ervan.

3. Waarvoor wordt collageen gebruikt?

Collageen wordt gebruikt voor huidverzorging en het tegenhouden van veroudering. Het helpt ook om onze cellen sterk te houden.

4. Wat zijn de voordelen van collageensupplementen?

Collageensupplementen kunnen helpen bij de aanmaak van nieuwe cellen en vezels. Zo blijft je huid mooi en gezond.

» Referenties


1. Hend Al-Atif. (2022). Collagen Supplements for Aging and Wrinkles: A Paradigm Shift in the Fields of Dermatology and Cosmetics. Dermatol Pract Concept, 12(1).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8824545/

2. Heather Hausenblas. (2014, January 15). Effects of Resveratrol and Collagen Supplementation on Facial Aging: A pilot open-label study examines skin aging and the resulting reductions in body satisfaction. Natural Medicine Journal.

3. Liane Bolke, Gerrit Schlippe, Joachim Gerß, & Werner Voss. (2019). A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients, 11(10), 2494.
https://www.mdpi.com/2072-6643/11/10/2494

4. Meisam Barati, Masoumeh Jabbari, Roya Navekar, Fariba Farahmand, Reihaneh Zeinalian, Ammar Salehi-Sahlabadi, Nasrin Abbaszadeh et al. (2020). Collagen supplementation for skin health: A mechanistic systematic review. Journal of cosmetic dermatology.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.13435

» Referenties

Conclusie beste Collageen Booster 2023

 • Beste Collageen Booster – Clearly
 • Beste Collageen Booster supplement – Vitals 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste vegan Collageen Booster – Orangefit
 • Beste rund collageen booster – Clearly
 • Beste collageen booster tabletten – Vitals 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste collageen booster poeder – Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat is Collageen? Een Compleet Overzicht (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips