In dit artikel

Wat gaat niet samen met Ashwagandha Voorkom deze Voeding en Supplementen

Wat gaat niet samen met Ashwagandha: Voorkom deze Voeding en Supplementen

In dit artikel

Ashwagandha is een populair ayurvedisch kruid dat bekend staat om zijn talloze voordelen voor lichaam en geest. Maar wist je dat het combineren van ashwagandha met bepaalde voeding, medicijnen en supplementen schadelijke bijwerkingen kan veroorzaken? In deze blog bespreken we wat niet samen gaat met ashwagandha en hoe je de risico’s kunt minimaliseren.

Key Takeaway:

De beste Ashwagandha 2023 volgens onze test is Nutribites Ashwagandha KSM-66®. Dit merk bevat het meest hoogwaardige KSM-66® extract en is vriendelijk geprijsd.

Samenvatting

 1. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van ashwagandha in combinatie met bepaalde voeding en supplementen, omdat dit schadelijke bijwerkingen kan veroorzaken.
 2. Antidepressiva, rhodiola, Griffonia simplicifolia, magnesium, prednison en vitamine C en D zijn enkele van de stoffen waarmee ashwagandha niet goed samengaat.
 3. Het is aan te raden om eerst een arts te raadplegen voordat je ashwagandha gebruikt in combinatie met andere stoffen, om eventuele interacties met medicatie te vermijden.
 4. Door bewust te zijn van de interacties tussen ashwagandha en andere stoffen kun je problemen voorkomen en haal je het maximale uit de voordelen die ashwagandha biedt voor jouw gezondheid en geestelijk welzijn.

Wat is Ashwagandha en waarom is het populair?

Ashwagandha, ook wel bekend als Withania somnifera of winterkers, is een krachtig ayurvedisch kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt voor zijn talrijke gezondheidsvoordelen.

Het is afkomstig uit India en wordt vaak geprezen om zijn adaptogene eigenschappen, wat betekent dat het helpt het lichaam zich aan te passen aan stress en een evenwichtige mentale en fysieke gezondheid te bevorderen.

Een van de redenen voor de groeiende populariteit van ashwagandha is de veelzijdigheid van het kruid. Het wordt vaak gebruikt om angst en depressie te verminderen, de slaapkwaliteit te verbeteren, stressbestendigheid te verhogen en zelfs om het geheugen en de cognitieve functie te stimuleren.

Bovendien is gebleken dat ashwagandha ontstekingsremmende en antioxidante effecten heeft, waardoor het nuttig kan zijn bij het ondersteunen van het immuunsysteem en het bestrijden van chronische ziekten.

Wat gaat niet samen met Ashwagandha: Voorkom deze Voeding en Supplementen

Risico’s van het combineren van Ashwagandha met medicijnen en andere stoffen

Het combineren van Ashwagandha met bepaalde medicijnen en supplementen kan mogelijke risico’s en bijwerkingen met zich meebrengen.

Antidepressiva

Als je antidepressiva gebruikt, moet je voorzichtig zijn bij het gebruik van ashwagandha. Ashwagandha kan de werking van antidepressiva versterken en ongewenste bijwerkingen veroorzaken, zoals angst, nervositeit, en slapeloosheid.

Het is daarom belangrijk om eerst met een arts te overleggen voordat je ashwagandha gaat gebruiken als je al antidepressiva slikt. Ik raad je aan om altijd de doseringsinstructies van de arts te volgen en eventuele veranderingen in jouw gezondheidstoestand te melden.

Rhodiola

Rhodiola is een ander voedingssupplement dat, net als ashwagandha, wordt gebruikt om stress en vermoeidheid te verminderen. Het wordt vaak gebruikt als alternatief voor antidepressiva vanwege de kalmerende werking op de geest.

Echter, het combineren van Rhodiola met antidepressiva en ashwagandha wordt over het algemeen afgeraden, aangezien het de kans op bijwerkingen kan vergroten. Bovendien kan het combineren van Rhodiola met ashwagandha zorgen voor een te sterk effect op de hormonenbalans, wat ook ongewenste bijwerkingen kan veroorzaken.

Griffonia simplicifolia

Griffonia simplicifolia is een voedingssupplement dat vaak wordt gebruikt voor het verbeteren van de stemming en het verminderen van angst. Hoewel het veel voordelen biedt, moet je voorzichtig zijn bij het combineren van Griffonia simplicifolia met ashwagandha.

Het gelijktijdig gebruik van deze twee stoffen kan namelijk leiden tot ongewenste bijwerkingen, zoals duizeligheid en vermoeidheid. Het is dus belangrijk om de interacties tussen deze supplementen te begrijpen voordat je ze samen gebruikt.

Magnesium

Een andere voedingsstof waar je voorzichtig mee moet zijn bij het gebruik van ashwagandha is magnesium. Magnesium is een essentieel mineraal en speelt een belangrijke rol in veel lichaamsprocessen, waaronder de spier- en zenuwfunctie, de bloedsuikerregulatie en de bloeddruk.

Bijvoorbeeld, als je hoge doses magnesium suppleert terwijl je ook ashwagandha gebruikt, kan dit de kalmerende effecten van ashwagandha teniet doen. Andersom kan ashwagandha het opnameproces van magnesium in het lichaam bemoeilijken.

Het is daarom belangrijk om te weten of je voldoende magnesium uit je voeding haalt voordat je supplementen met ashwagandha neemt.

Vitamine B12

Vitamine B12 kan worden beïnvloed door het gebruik van ashwagandha en andere medicijnen en supplementen. Het combineren van ashwagandha met vitamine B12-supplementen kan leiden tot een verhoogde opname van de vitamine, wat kan leiden tot bijwerkingen zoals nervositeit en hartkloppingen.

Het is daarom belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en om eventuele bijwerkingen te melden aan een arts.

Prednison

Prednison is een ontstekingsremmend medicijn dat wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals astma, artritis en lupus. Het kan ook invloed hebben op de werking van ashwagandha en andere voedingssupplementen.

Prednison kan bijvoorbeeld vitamine C-tekorten veroorzaken, die kunnen worden verminderd door vitamine C-supplementen te nemen. Vitamine D-supplementen kunnen ook worden aanbevolen omdat prednison de opname van calcium kan verminderen, wat belangrijk is voor botgezondheid.

Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke voedingsstof die veel mensen nemen als supplement. Echter, het is belangrijk om te weten dat het combineren van ashwagandha met vitamine C mogelijk niet veilig is, omdat dit kan resulteren in ongewenste interacties met medicijnen.

Een te hoge inname van vitamine C kan ook leiden tot maagklachten en diarree. Het is daarom essentieel om de aanbevolen dosering van zowel ashwagandha als vitamine C te volgen en te overleggen met een arts voordat u deze supplementen samen gebruikt.

Vitamine D

Vitamine D is een belangrijke voedingsstof die het lichaam nodig heeft voor de opname van calcium en fosfor, waardoor de botten en tanden versterkt worden. Maar het gebruik van vitamine D in combinatie met ashwagandha kan ongewenste bijwerkingen veroorzaken, zoals een verhoogde hartslag en bloeddruk.

Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn en de aanbevolen doseringen in acht te nemen wanneer je deze supplementen samen gebruikt.

Stimulerende middelen zoals koffie en thee

Ik heb gemerkt dat stimulerende middelen zoals koffie en thee niet goed samengaan met Ashwagandha. Dit komt omdat ashwagandha de neiging heeft om de effecten van deze middelen te versterken, waardoor je je mogelijk overstimuleert voelt.

Als je Ashwagandha gebruikt, is het daarom aan te raden om je inname van stimulerende middelen te beperken. Probeer koffie en thee bijvoorbeeld te vermijden en kies in plaats daarvan voor kruidenthee of een supplement dat cafeïnevrij is.

Zo kun je nog steeds profiteren van de voordelen van Ashwagandha zonder dat je je zorgen hoeft te maken over eventuele interacties met andere stoffen.

Andere kruiden en supplementen zoals ginkgo biloba en Sint-janskruid

Ook kruiden en supplementen zoals ginkgo biloba en Sint-janskruid kunnen beter niet gecombineerd worden met ashwagandha. Ginkgo biloba kan het bloed verdunnen en kan de werking van ashwagandha beïnvloeden, terwijl Sint-janskruid de bloedspiegel van veel medicijnen kan verlagen, waardoor de werking ervan wordt verminderd.

Het combineren van ashwagandha met deze kruiden en supplementen kan leiden tot ongewenste bijwerkingen of tot verminderde werkzaamheid van medicijnen.

Geneesmiddelen zoals antidepressiva en bloeddrukverlagende middelen

Ik gebruik ashwagandha regelmatig en het heeft mij geholpen bij het verminderen van stress en angstgevoelens. Echter, het is belangrijk om te weten dat ashwagandha niet goed samengaat met geneesmiddelen zoals antidepressiva en bloeddrukverlagende middelen.

Wanneer het samen met deze medicijnen wordt gebruikt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen, zoals een verhoogde hartslag en een te lage bloeddruk. Het is daarom van groot belang om altijd de aanbevolen doseringen te volgen en eventuele bijwerkingen met een arts te bespreken.

Wat gaat niet samen met Ashwagandha: Voorkom deze Voeding en Supplementen

Mogelijke bijwerkingen van het combineren van Ashwagandha met deze voeding en supplementen

Het combineren van Ashwagandha met bepaalde voeding en supplementen kan leiden tot verhoogde hartslag en bloeddruk, duizeligheid en vermoeidheid, en zelfs interacties met medicijnen.

Verhoogde hartslag en bloeddruk

Als je ashwagandha combineert met bepaalde voeding en supplementen, is er een risico op verhoogde hartslag en bloeddruk. Dit kan leiden tot duizeligheid en vermoeidheid, wat kan leiden tot ongewenste bijwerkingen.

De interactie met bepaalde medicijnen kan dit effect versterken, dus het is belangrijk om altijd te overleggen met een arts voordat je ashwagandha gebruikt in combinatie met andere medicatie.

Duizeligheid en vermoeidheid

Sommige voedingssupplementen en medicijnen kunnen de effecten van Ashwagandha beïnvloeden en duizeligheid en vermoeidheid veroorzaken. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het combineren van Ashwagandha met andere stoffen, vooral als je medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt.

Bijvoorbeeld, het combineren van Ashwagandha met bloeddrukverlagende medicijnen kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk, waardoor duizeligheid kan optreden. Ook het gebruik van stimulerende middelen zoals koffie en thee kan de vermoeidheidsverminderende effect van Ashwagandha teniet doen.

Interacties met medicijnen

Als je momenteel medicijnen gebruikt, is het belangrijk om te weten dat ashwagandha interacties kan hebben met bepaalde medicijnen. Antidepressiva zoals lorazepam en bloeddrukverlagende middelen staan boven aan de lijst.

Het combineren van ashwagandha met deze medicijnen kan mogelijk leiden tot verhoogde hartslag en bloeddruk, duizeligheid en vermoeidheid. Het is altijd verstandig om eventuele bijwerkingen te melden aan jouw arts, vooral als je al andere medicijnen gebruikt.

Ook moet je erop letten om geen andere supplementen te nemen die ook interacties zouden kunnen hebben, zoals ginkgo biloba en Sint-janskruid.Uiteindelijk wil je natuurlijk het beste uit jouw behandeling halen zonder ongewenste bijwerkingen te ervaren.

Beïnvloeding van de hormoonbalans

Wanneer ashwagandha wordt gecombineerd met bepaalde voeding en supplementen, kan het de hormoonbalans van het lichaam beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer ashwagandha wordt gecombineerd met andere kruiden, zoals ginkgo biloba en Sint-janskruid, die ook een effect hebben op de hormonen.

Het is belangrijk om op te merken dat ashwagandha op zichzelf als adaptogeen kan werken om het lichaam te helpen zich aan te passen aan stress en hormonale veranderingen.

Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het combineren van ashwagandha met andere stoffen die de hormoonbalans kunnen beïnvloeden, omdat dit ongewenste bijwerkingen kan veroorzaken.

Wat gaat niet samen met Ashwagandha: Voorkom deze Voeding en Supplementen

Veilig gebruik van Ashwagandha met voeding en supplementen

Let goed op interacties tussen Ashwagandha en andere voedingssupplementen om risico’s te minimaliseren.

Waarom het belangrijk is om op interacties te letten

Als het gaat om het combineren van Ashwagandha met voeding en supplementen, is het van groot belang om op interacties te letten. Door de interacties tussen verschillende stoffen kunnen bepaalde bijwerkingen optreden die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor het lichaam.

Een voorbeeld hiervan is het combineren van Ashwagandha met antidepressiva, wat kan leiden tot ongewenste bijwerkingen zoals duizeligheid, vermoeidheid en verhoogde hartslag en bloeddruk.

Ook zijn er andere kruiden en supplementen zoals ginkgo biloba en Sint-janskruid die niet aanbevolen worden om tegelijkertijd te gebruiken vanwege mogelijke interacties. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn en eventuele bijwerkingen te melden aan een arts.

Hoe je risico’s kunt verminderen

Als je ashwagandha gebruikt, is het belangrijk om de risico’s van interacties met andere stoffen te minimaliseren. Hier zijn enkele manieren om dit te doen:

 1. Praat met je arts of apotheker over alle medicijnen, supplementen en voedingsstoffen die je gebruikt.
 2. Begin met een lage dosis ashwagandha en bouw dit geleidelijk op tot de aanbevolen hoeveelheid.
 3. Vermijd het gelijktijdig gebruik van rhodiola en Griffonia simplicifolia.
 4. Neem ashwagandha niet in combinatie met stimulerende middelen zoals koffie of thee.
 5. Houd je aan de aanbevolen dosering van ashwagandha en neem geen hogere doses dan nodig is.
 6. Wees alert op mogelijke bijwerkingen zoals verhoogde hartslag en bloeddruk, duizeligheid, vermoeidheid en veranderingen in hormoonspiegels.
 7. Als je al medicijnen gebruikt voor een specifieke aandoening, vraag dan advies aan een arts voordat je begint met het gebruik van ashwagandha.
 8. Als er bijwerkingen optreden tijdens het gebruik van ashwagandha, stop dan onmiddellijk met het innemen ervan en raadpleeg een arts.

Aanbevelingen voor gebruik van Ashwagandha met voeding en supplementen

Als je ashwagandha wilt gebruiken met voeding en supplementen, zijn hier enkele aanbevelingen:

 • Praat altijd eerst met een arts of zorgverlener voordat je begint met het combineren van ashwagandha met andere voedingssupplementen of medicijnen.
 • Volg de aanbevolen doseringen op de verpakking van ashwagandha en combineer deze niet met onnodige hoge doses van andere supplementen.
 • Vermijd het gebruik van stimulerende middelen zoals koffie en thee tijdens het gebruik van ashwagandha, omdat dit kan leiden tot overstimulatie.
 • Neem geen ashwagandha in combinatie met kruiden zoals ginkgo biloba en Sint – janskruid, omdat dit de werking ervan kan beïnvloeden.
 • Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen om tekorten te voorkomen.
 • Houd eventuele bijwerkingen in de gaten en stop onmiddellijk met het gebruik van ashwagandha als er sprake is van ongewone reacties.

Conclusie: Voorkom problemen door bewust te zijn van interacties tussen Ashwagandha en andere stoffen.

Als je ashwagandha gebruikt, is het belangrijk om op te letten welke voeding en supplementen je nog meer gebruikt. Sommige combinaties kunnen namelijk voor problemen zorgen en bijwerkingen veroorzaken.

Let bijvoorbeeld op het gebruik van antidepressiva, rhodiola en Griffonia simplicifolia, magnesium en prednison. Het is dus verstandig om je goed te informeren voordat je ashwagandha combineert met andere stoffen.

FAQs:

1. Kan ik Ashwagandha samen nemen met andere supplementen?

Het wordt aanbevolen om uw arts te raadplegen voordat u Ashwagandha combineert met andere supplementen, omdat sommige combinaties ongewenste bijwerkingen kunnen veroorzaken.

2. Wat zijn de voedingsmiddelen die niet goed samengaan met Ashwagandha?

Het wordt aanbevolen om bij het gebruik van Ashwagandha geen alcoholische dranken of cafeïnehoudende producten zoals koffie of thee te consumeren omdat deze de effectiviteit van de Ashwagandha kunnen verminderen.

3. Kan ik Ashwagandha gebruiken als ik zwanger ben?

Er is niet veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van het gebruik van Ashwagandha tijdens de zwangerschap, dus het wordt aanbevolen dat zwangere vrouwen dit vermijden.

4. Mag ik medicijnen gebruiken terwijl ik Ashwagandha gebruik?

Het is belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u Ashwagandha gebruikt in combinatie met medicijnen, omdat dit kan leiden tot interacties en negatieve bijwerkingen.

» Referenties


1. Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Insomnia and Anxiety: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Study” gepubliceerd in de Cureus Journal of Medical Science,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6827862/

2. A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-Spectrum Extract of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults” gepubliceerd in de Indian Journal of Psychological Medicine.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/

3. Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial” gepubliceerd in the Journal of the International Society of Sports Nutrition.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26609282/

4. Body Weight Management in Adults Under Chronic Stress Through Treatment With Ashwagandha Root Extract” gepubliceerd in het Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27055824/

5. Safety and Clinical Effectiveness of Withania Somnifera (Linn.) Dunal Root in Human Health” gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201301/

» Referenties

Conclusie beste Ashwagandha 2023

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat gaat niet samen met Ashwagandha: Voorkom deze Voeding en Supplementen

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips