In dit artikel

Stress en hormonale onbalans kunnen vervelend zijn, maar Ashwagandha kan hierbij helpen. Leer alles over de werking van dit kruid op je schildklier in dit artikel.

Wat doet Ashwagandha met je schildklier? De Feiten Ongemaskerd

In dit artikel

Heb je je ooit afgevraagd wat Ashwagandha precies doet met je schildklier? Dit eeuwenoude kruid, bekend om zijn adaptogene eigenschappen, wordt al lang gebruikt om diverse gezondheidsproblemen te behandelen.

In dit blogartikel onthullen we de feiten achter de invloed van Ashwagandha op je schildklier en bespreken we de wetenschappelijke onderzoeken, de bijwerkingen en andere voordelen van dit wonderbaarlijke kruid.

Key Takeaway:

De beste Ashwagandha 2023 volgens onze test is Nutribites Ashwagandha KSM-66®. Dit merk bevat het meest hoogwaardige KSM-66® extract en is vriendelijk geprijsd.

Samenvatting

 • Ashwagandha is een adaptogeen kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt om diverse gezondheidsproblemen te behandelen, waaronder schildklierproblemen.
 • Bij subklinische hypothyreoïdie kan Ashwagandha mogelijk een positief effect hebben op de schildklierfunctie door de stimulering van de schildklierhormoonproductie.
 • Mensen met hyperthyreoïdie moeten voorzichtig zijn met het gebruik van Ashwagandha omdat het de productie van schildklierhormonen stimuleert en dit kan leiden tot een teveel aan schildklierhormonen en bijwerkingen zoals hartkloppingen, trillen en overmatig zweten. Consulteer altijd eerst een gezondheidsspecialist voordat je start met het gebruik van Ashwagandha.
 • Het is belangrijk om te benadrukken dat het gebruik van Ashwagandha bij sommige mensen ook kan leiden tot bijwerkingen op de schildklier. Het is daarom altijd aan te raden om eerst advies te vragen aan een gezondheidsspecialist voordat je Ashwagandha gaat gebruiken, vooral als je bekend bent met schildklierproblemen of medicatie hiervoor gebruikt.

Ashwagandha en de schildklier: wat is het en hoe werkt het?

Ashwagandha is een adaptogeen kruid dat al eeuwen in de Ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt en staat erom bekend de productie van schildklierhormonen te stimuleren, evenals het bevorderen van een gezonde schildklierfunctie.

De geschiedenis en voordelen van Ashwagandha

Ashwagandha, ook bekend als Withania somnifera, is een krachtig adaptogeen kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde. Oorspronkelijk afkomstig uit India en Noord-Afrika, staat Ashwagandha bekend om zijn talrijke gezondheidsvoordelen.

Een van de meest geprezen voordelen van Ashwagandha is het vermogen om stress en angst te verminderen door het ondersteunen van een gezonde werking van de bijnieren en het handhaven van hormonale balans.

Dit komt doordat Ashwagandha een rijke bron van withanolides is, stoffen die antioxidante eigenschappen hebben en mogelijk ontstekingen verminderen. Bovendien kan Ashwagandha het uithoudingsvermogen en de energieniveaus verhogen, wat vooral nuttig kan zijn voor mensen die last hebben van vermoeidheid veroorzaakt door stress of schildklierproblemen.

Positieve effecten bij subklinische hypothyreoïdie

Wanneer je last hebt van subklinische hypothyreoïdie, kan Ashwagandha mogelijk een positief effect hebben op je schildklier. Door de stimulering van de schildklierhormoonproductie, kan het kruid helpen bij het verhogen van de concentratie van schildklierhormoon in het bloed.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met subklinische hypothyreoïdie die Ashwagandha gebruiken, verbeteringen zien in de schildklierfunctie en lagere niveaus van thyroglobuline.

Het kruid kan dus een belangrijk natuurlijk middel zijn voor het ondersteunen van de schildklierfunctie bij mensen die te maken hebben met deze aandoening.

Mogelijke risico’s bij hyperthyreoïdie

Bij hyperthyreoïdie, of een overactieve schildklier, kan het gebruik van Ashwagandha risico’s met zich meebrengen. Dit komt doordat het kruid de productie van schildklierhormonen stimuleert en bij mensen met hyperthyreoïdie kan dit leiden tot een teveel aan schildklierhormonen.

Dit kan weer leiden tot klachten zoals hartkloppingen, trillen en overmatig zweten.

Stress en hormonale onbalans kunnen vervelend zijn, maar Ashwagandha kan hierbij helpen. Leer alles over de werking van dit kruid op je schildklier in dit artikel.

Wetenschappelijk onderzoek naar Ashwagandha en de schildklier

Verscheidene studies hebben de effectiviteit van Ashwagandha bij het verbeteren van de schildklierfunctie ondersteund, maar sommige onderzoeken hebben ook gemengde resultaten laten zien en waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen op de schildklier.

Studies die de werking van Ashwagandha ondersteunen

Ik heb onderzoek gedaan naar studies die de werking van Ashwagandha en de schildklier ondersteunen, en dit zijn enkele bevindingen:

 • Een studie uit 2018 gepubliceerd in het Journal of Ayurveda and Integrative Medicine toonde aan dat Ashwagandha een significante verbetering gaf bij patiënten met subklinische hypothyreoïdie. De patiënten hadden geen medicatie nodig om hun schildklierfunctie te normaliseren nadat ze Ashwagandha-supplementen namen gedurende acht weken.
 • Een andere studie uit 2014 gepubliceerd in het tijdschrift Thyroid toonde aan dat ashwagandha mogelijk kan helpen bij de behandeling van hyperthyreoïdie. Het kruid bleek dosisafhankelijk te zijn en hielp bij een verlaging van schildklierstimulerend hormoon (TSH) en thyroxine (T4).
 • Een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie uit 2009 gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine toonde aan dat Ashwagandha-sap kan helpen bij het verminderen van symptomen zoals vermoeidheid, obstipatie en koude intolerantie bij mensen met hypothyreoïdie.
 • Een ander onderzoek uit 2015 gepubliceerd in het tijdschrift Ayu toonde aan dat Ashwagandha-extract een positieve invloed had op het serum T4-niveau bij gezonde vrijwilligers die deelnamen aan een stressmanagementprogramma.

Het is belangrijk op te merken dat er nog niet genoeg onderzoek is gedaan naar de werking van Ashwagandha op de schildklier, en dat verdere studies nodig zijn om deze bevindingen te bevestigen. Als je overweegt Ashwagandha-supplementen te gebruiken voor het behandelen van schildklierproblemen, raadpleeg dan altijd eerst een gezondheidsspecialist.

Beperkte onderzoeken met gemengde resultaten

Er zijn enkele studies die gesuggereerd hebben dat Ashwagandha de schildklierfunctie kan verbeteren bij mensen met subklinische hypothyreoïdie. Er zijn echter ook beperkte onderzoeken met gemengde resultaten, waardoor er nog meer onderzoek nodig is om de relatie tussen Ashwagandha en de schildklier volledig te begrijpen.

Een van deze onderzoeken heeft aangetoond dat Ashwagandha mogelijk de schildklierfunctie kan verminderen bij mensen met auto-immuun thyroïditis.

Mogelijke bijwerkingen op de schildklier

Het is belangrijk om te benadrukken dat het gebruik van Ashwagandha bij sommige mensen ook kan leiden tot bijwerkingen op de schildklier. Zo kan een overmatige inname ervan de schildklieractiviteit verhogen, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen met hyperthyreoïdie.

Daarnaast kunnen sommige mensen allergisch zijn voor Ashwagandha en hierdoor een ontstoken schildklier ontwikkelen. Het is altijd aan te raden om eerst advies te vragen aan een gezondheidsspecialist voordat je Ashwagandha gaat gebruiken, vooral als je bekend bent met schildklierproblemen of medicatie hiervoor gebruikt.

Stress en hormonale onbalans kunnen vervelend zijn, maar Ashwagandha kan hierbij helpen. Leer alles over de werking van dit kruid op je schildklier in dit artikel.

Aanbevolen doseringen en gebruik van Ashwagandha

Een gezondheidsspecialist kan advies geven over de aanbevolen doseringen en het juiste gebruik van Ashwagandha, maar het is belangrijk om op te merken dat het kruid interacties kan hebben met medicijnen en dat de dosering dus zorgvuldig moet worden afgestemd op individuele behoeften en omstandigheden.

Advies van een gezondheidsspecialist

Als je overweegt om Ashwagandha te gebruiken om je schildklierfunctie te ondersteunen, is het belangrijk om advies in te winnen van een gezondheidsspecialist. Dit is belangrijk omdat de dosering van het kruid afhangt van de individuele gezondheid, medicatiegebruik en andere factoren.

Een deskundige kan je helpen bij het bepalen van de juiste dosering en adviseren over eventuele interacties met medicijnen die je mogelijk gebruikt. Bovendien kan een gezondheidsspecialist je op de hoogte stellen van mogelijke bijwerkingen en wat te doen als deze zich voordoen.

Mogelijke interacties met medicijnen

Wanneer je Ashwagandha supplementen overweegt, is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke interacties met medicijnen. Hier zijn enkele belangrijke punten die je moet weten:

 • Ashwagandha kan een wisselwerking hebben met schildkliermedicatie zoals levothyroxine. Als je schildkliermedicatie gebruikt, is het belangrijk om dit eerst te bespreken met je arts voordat je begint aan een Ashwagandha-supplement.
 • Het kruid kan ook interfereren met bloedverdunners zoals warfarine. Als je deze medicijnen gebruikt, bespreek dan eerst de inname van Ashwagandha supplementen met jouw arts.
 • Ook antidepressiva en antipsychotica kunnen een wisselwerking hebben met Ashwagandha. Overleg daarom altijd eerst met jouw zorgverlener alvorens je start aan een ashwagandha-behandeling.
 • Wees voorzichtig als je medicatie gebruikt voor hoge bloeddruk of diabetes. Er is beperkt onderzoek gedaan naar mogelijke interacties tussen deze medicijnen en Ashwagandha, dus overleg altijd eerst with uw huisarts.

Het is essentieel om te onthouden dat er meer onderzoek nodig is naar de potentiële interacties tussen Ashwagandha en geneesmiddelen. Bespreek daarom altijd met jouw arts alvorens er gestart wordt aan ashwaganda behandelingen wanneer u ook medicijnen gebruikt.

Aanbevolen gebruik voor optimale resultaten

Als het gaat om het aanbevolen gebruik van Ashwagandha voor optimale resultaten, is het belangrijk om altijd advies te vragen aan een gezondheidsspecialist. De dosering kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften en gezondheidsomstandigheden.

Bij het gebruik van Ashwagandha is het ook belangrijk om eventuele interacties met medicijnen te vermijden. Mensen die schildklierhormoon gebruiken, moeten extra voorzichtig zijn en hun gezondheidsspecialist raadplegen voordat ze Ashwagandha gebruiken.

Stress en hormonale onbalans kunnen vervelend zijn, maar Ashwagandha kan hierbij helpen. Leer alles over de werking van dit kruid op je schildklier in dit artikel.

Andere voordelen van Ashwagandha

Ashwagandha heeft ook andere voordelen, zoals het verhogen van de weerstand en het verminderen van stress.

Verhoging van weerstand en vermindering van stress

Ashwagandha is een zeer krachtig kruid dat niet alleen kan helpen bij schildklierproblemen, maar ook een positieve invloed kan hebben op de weerstand en stressniveaus. Door het verminderen van cortisolniveaus in het lichaam, kan Ashwagandha bijdragen aan een gevoel van ontspanning en kalmte.

Daarnaast beïnvloedt Ashwagandha de productie van witte bloedcellen, waardoor het onze afweer tegen ziektes kan versterken. Dit maakt het een waardevol natuurlijk supplement voor mensen die zich vaak ziek of uitgeput voelen.

Mogelijke ondersteuning voor een goede schildklierwerking

Ashwagandha kan een mogelijke ondersteuning geven voor een goede schildklierwerking. Het kruid staat erom bekend de productie van schildklierhormonen te stimuleren, wat kan helpen bij mensen met subklinische hypothyreoïdie.

Bovendien heeft Ashwagandha ook een revitaliserende werking op het lichaam, met name op de bijnieren en schildklier. Het kan ook helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning, wat indirect kan bijdragen aan een gezonde schildklierwerking.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat Ashwagandha niet geschikt is voor mensen met hyperthyreoïdie, aangezien het de productie van schildklierhormonen kan stimuleren en dus tot gevaarlijk hoge niveaus kan leiden.

Conclusie en aanbevelingen.

Als je op zoek bent naar een natuurlijk supplement om je schildklierfunctie te ondersteunen, dan kan Ashwagandha een goede optie zijn. Dit kruid heeft vele voordelen en kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van je algehele gezondheid.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het niet voor iedereen geschikt is. Mensen met hyperthyreoïdie moeten voorzichtig zijn en het beste eerst hun arts raadplegen voordat ze Ashwagandha gaan gebruiken.

Voor mensen met subklinische hypothyreoïdie kan het een waardevolle aanvulling zijn op hun behandeling.

Meer over Ashwagandha

In de complexe wereld van fytonutriënten is ‘Ashwagandha‘ een hoofdrolspeler, bekend om zijn veelzijdige voordelen en unieke eigenschappen. Onze reeks blogs over dit krachtige kruid zal u begeleiden in uw ontdekkingstocht. Het begint allemaal met ‘Wat is Ashwagandha‘, een blog die een uitgebreide inleiding geeft tot deze veelbesproken fytonutriënt.

Van daaruit, neemt onze blog ‘Geschiedenis en Oorsprong van Ashwagandha‘ u mee op een reis door de tijd, terug naar waar het allemaal begon. Maar hoe werkt het precies? In ‘Hoe Werkt Ashwagandha‘, leggen we uit wat er in uw lichaam gebeurt wanneer u deze fytonutriënt gebruikt. Onze blog ‘Hoe Ashwagandha te Gebruiken‘ biedt praktische begeleiding over hoe u dit kruid kunt integreren in uw dagelijkse routine, inclusief ‘Welk moment van de dag Ashwagandha‘ het beste te nemen is.

We gaan dieper in op specifieke toepassingen en potentiële voordelen in artikelen zoals ‘Ashwagandha bij Stress en Angst‘, ‘Ashwagandha Cortisol‘ en ‘Ashwagandha Testosteron‘. We hebben zelfs een speciale blog, ‘Ashwagandha voor Vrouwen‘, die de unieke voordelen voor vrouwen onderzoekt. Het is natuurlijk belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke ‘Ashwagandha Nadelen‘ en te weten ‘Waar je moet opletten bij Ashwagandha‘.

Dit geldt met name voor vragen zoals ‘Hoeveel Ashwagandha per dag‘ veilig is om te nemen en ‘Hoe lang mag je Ashwagandha gebruiken?‘ We behandelen ook specifieke zorgen zoals ‘Wat doet Ashwagandha met je schildklier?’ en ‘Kun je moe worden van Ashwagandha?‘. Daarnaast verkennen we andere interacties in ‘Wat gaat niet samen met Ashwagandha?‘ en vergelijken we het met andere fytonutriënten in ‘Wat is beter Rhodiola of Ashwagandha?‘ en ‘Is Ginseng hetzelfde als Ashwagandha?‘.

Onze blog ‘Is Ashwagandha bewezen?’ kijkt naar het wetenschappelijke bewijs achter de beweringen over dit kruid. En voor degenen die zich afvragen of ‘Ashwagandha verslavend‘ kan zijn, behandelen we dat onderwerp ook in detail.

FAQs:

1. Wat is Ashwagandha en hoe beïnvloedt het de schildklier?

Ashwagandha is een kruid dat in de Ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Het kan de schildklierfunctie ondersteunen door het stimuleren van de productie van schildklierhormonen.

2. Kan Ashwagandha helpen bij het reguleren van de schildklierhormonen?

Ja, Ashwagandha kan helpen bij het reguleren van de schildklierhormonen. Het kan een positief effect hebben op het evenwicht tussen T3- en T4-hormonen en kan ook helpen bij het verminderen van symptomen zoals vermoeidheid en gewichtstoename.

3. Is Ashwagandha veilig voor mensen met een schildklieraandoening?

Hoewel Ashwagandha als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen, moeten mensen met een schildklieraandoening voorzichtig zijn bij het gebruik van dit kruid. Het is belangrijk om eerst een zorgverlener te raadplegen voordat u Ashwagandha supplementen gaat gebruiken om eventuele complicaties te voorkomen.

4. Hoe moet ik Ashwagandha innemen om mijn schildklierfunctie te verbeteren?

De aanbevolen dosering kan variëren afhankelijk van uw gezondheidstoestand en situatie. Het is belangrijk om uw arts te raadplegen over hoeveel supplementen u moet nemen en hoe vaak u ze moet innemen om de schildklierfunctie te verbeteren. Overmatig gebruik kan mogelijk leiden tot bijwerkingen.

» Referenties


1. Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Insomnia and Anxiety: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Study” gepubliceerd in de Cureus Journal of Medical Science,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6827862/

2. A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-Spectrum Extract of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults” gepubliceerd in de Indian Journal of Psychological Medicine.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/

3. Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial” gepubliceerd in the Journal of the International Society of Sports Nutrition.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26609282/

4. Body Weight Management in Adults Under Chronic Stress Through Treatment With Ashwagandha Root Extract” gepubliceerd in het Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27055824/

5. Safety and Clinical Effectiveness of Withania Somnifera (Linn.) Dunal Root in Human Health” gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201301/

» Referenties

Conclusie beste Ashwagandha 2023

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat doet Ashwagandha met je schildklier? De Feiten Ongemaskerd

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips