In dit artikel

Beste Moment om Probiotica in te Nemen

Beste Moment om Probiotica in te Nemen (2023)

In dit artikel

Het juiste moment kiezen om probiotica in te nemen kan van groot belang zijn voor het maximaal benutten van de gezondheidsvoordelen. Probiotica zijn levende, goede bacteriën die essentieel zijn voor onze spijsvertering en het immuunsysteem.

Ze verbeteren niet alleen de darmgezondheid, maar hebben ook invloed op onze orale gezondheid, huidconditie en mentale welbevinden. Het moment van inname is cruciaal, omdat deze micro-organismen een hectische reis door ons spijsverteringsstelsel moeten overleven om tot in onze darmen te kunnen komen.

Het innemen van probiotica op het verkeerde tijdstip kan hun effectiviteit verminderen, waardoor we mogelijk niet de volledige voordelen ervaren. Consistente inname is eveneens belangrijk om maximale gezondheidsvoordelen te behalen.

Het selecteren van het juiste probiotica supplement en de beste timing zijn dus essentiële stappen voor een optimale darmgezondheid en immuniteit.

Key Takeaway

De beste probiotica van 2023 is Nutribites Probiotica. Dit merk heeft 13 bacteriële stammen in haar probiotica supplement zitten die levend de darmen bereiken en 13,1 miljard KVE. Vitamine C en zink is toegevoegd voor je weerstand. Een mooie dosering voor een eerlijke prijs.

Het Beste Moment om Probiotica In te Nemen voor Optimale Gezondheidsvoordelen

Probiotica op een lege maag innemen kan zorgen voor optimale gezondheidsvoordelen.

Probiotica op een lege maag innemen

Het consumeren van probiotica op een lege maag is een veelgehoord advies. De redenering achter dit advies is dat de maagzuurconcentratie lager is wanneer de maag leeg is, wat een meer gunstige omgeving creëert voor probiotica om te overleven.

In deze omstandigheden kunnen de goede bacteriën gemakkelijker in de darmen terechtkomen en hun positieve effecten ontplooien. Deze methode adviseer ik vaak aan mijn cliënten, met als aanbeveling om probiotica in te nemen 15 tot 30 minuten voor het ontbijt.

De ochtend biedt een ideale kans om dit in je dagelijkse routine op te nemen. Echter, het is ook van belang om te onthouden dat consistentie de sleutel is voor het behalen van de maximale gezondheidsvoordelen van probiotica.

Zorg voor een regelmatige inname, ongeacht het gekozen tijdstip.

Het oplossen van probiotica in vloeistof

Een belangrijk aspect bij het innemen van probiotica is hoe je ze het beste kunt consumeren. Voor een optimale werking is het aan te raden om probiotica op te lossen in vloeistof voordat je ze inneemt.

Door de probiotica op te lossen, wordt het gemakkelijker voor je lichaam om de goede bacteriën op te nemen en te benutten. Je kunt probiotica eenvoudig oplossen in water, sap of een andere drank naar keuze.

Zorg er wel voor dat de vloeistof op kamertemperatuur is, omdat extreem hete of koude temperaturen de levensvatbaarheid van de bacteriën kunnen beïnvloeden. Het oplossen van probiotica in vloeistof kan helpen bij een betere verspreiding en assimilatie van de bacteriën in je darmen, waardoor je de maximale gezondheidsvoordelen kunt behalen.

Het ideale tijdstip voor het innemen van probiotica

Het ideale tijdstip voor het innemen van probiotica verschilt per persoon en is nog niet definitief vastgesteld. Het is belangrijk om probiotica consistent in te nemen, dus het is aan te raden om een vast moment op de dag te kiezen.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om probiotica ‘s ochtends op een lege maag in te nemen, terwijl anderen de voorkeur geven aan inname tijdens een maaltijd. Er is geen specifieke tijd van de dag die wordt aanbevolen, dus het is vooral belangrijk om een tijdstip te kiezen dat goed past bij jouw dagelijkse routine en gewoonten.

Onthoud dat het altijd verstandig is om advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional voordat je met probiotica begint.

Tips voor het Kiezen van het Juiste Probioticasupplement

– Kies een probioticavorm die geschikt is voor jouw behoeften.

– Let op de ingrediënten en eenheden om ervoor te zorgen dat je de juiste dosering krijgt.

– Kies voor veilige bacteriestammen die goed worden verdragen door de meeste mensen.

Kies de juiste vorm van probiotica

Het kiezen van de juiste vorm van probiotica is essentieel om ervoor te zorgen dat je de maximale gezondheidsvoordelen behaalt. Hier zijn enkele belangrijke tips:

 • Kies voor probiotica in capsulevorm: Capsules zijn een populaire keuze omdat ze een gecontroleerde manier bieden om de probiotica in je darmen te krijgen. Ze beschermen de bacteriën tegen maagzuur, wat ervoor zorgt dat ze hun weg naar de darmen kunnen vinden waar ze het meest effectief kunnen werken.
 • Kies voor probiotische drankjes: Probiotische drankjes, zoals kefir of kombucha, zijn ook een goede optie. Ze bevatten levende culturen die gemakkelijk door je lichaam kunnen worden opgenomen.
 • Ga voor probiotisch voedsel: Als je liever natuurlijke bronnen van probiotica wilt gebruiken, kun je kiezen voor voedingsmiddelen zoals yoghurt, zuurkool, kimchi of miso. Deze voedingsmiddelen bevatten van nature goede bacteriën en kunnen helpen bij het herstellen van de balans in je darmflora.
 • Let op het aantal levende culturen: Controleer altijd het label van het probioticaproduct om te zien hoeveel levende culturen erin zitten. Meer levende culturen betekent niet altijd beter, maar het is belangrijk om te kiezen voor producten met voldoende hoeveelheden actieve bacteriestammen.
 • Kies voor geregistreerde merken: Het is ook verstandig om te kiezen voor gerenommeerde merken die hun producten laten testen op kwaliteit en effectiviteit. Kijk naar merken die vermeld staan bij gerenommeerde gezondheidsinstanties.

Let op de juiste ingrediënten en eenheden

Bij het kiezen van een probioticasupplement is het belangrijk om op de juiste ingrediënten en eenheden te letten. Hier zijn enkele tips:

 • Zoek naar probiotica met specifieke bacteriestammen die gunstig zijn voor de gezondheid, zoals Lactobacillus of Bifidobacterium.
 • Controleer het aantal levende bacteriën in het supplement. Dit wordt meestal uitgedrukt in kolonievormende eenheden (CFU). Een hoger CFU-gehalte suggereert doorgaans een krachtiger supplement.
 • Let op eventuele andere toegevoegde ingrediënten, zoals prebiotica of vezels, die kunnen helpen bij de groei van probiotische bacteriën in de darmen.
 • Controleer ook of het supplement goede opslag – en bewaaromstandigheden heeft. Sommige probiotica moeten gekoeld worden bewaard om hun levensvatbaarheid te behouden.

Ga voor veilige bacteriestammen

Bij het kiezen van een probioticasupplement is het belangrijk om te kiezen voor veilige bacteriestammen. Dit zorgt ervoor dat je de maximale gezondheidsvoordelen kunt behalen zonder nadelige effecten. Hier zijn enkele tips om veilige bacteriestammen te kiezen:

 1. Kies voor bekende stammen: Ga voor probiotica waarvan de bacteriestammen goed gedocumenteerd zijn en waarvan de veiligheid en effectiviteit zijn bewezen in wetenschappelijk onderzoek.
 2. Kijk naar het aantal CFU’s: CFU staat voor kolonievormende eenheden en geeft aan hoeveel levende bacteriën er in het supplement zitten. Zorg ervoor dat het supplement voldoende CFU’s bevat om de gewenste gezondheidsvoordelen te bereiken.
 3. Controleer op bijwerkingen: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde soorten bacteriën. Lees daarom altijd de ingrediëntenlijst en controleer of er geen ingrediënten in zitten waar je allergisch voor bent.
 4. Let op zuiverheid: Kies voor probiotica die vrij zijn van ongewenste toevoegingen zoals kunstmatige kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakstoffen.
 5. Raadpleeg een professional: Als je twijfels hebt over welke bacteriestammen veilig zijn voor jouw specifieke situatie, raadpleeg dan een gezondheidsprofessional zoals een arts of diëtist.

Het Gebruik van Probiotica in Verschillende Levensfasen

Ontdek hoe probiotica gebruikt kunnen worden tijdens verschillende levensfasen en welke voordelen ze kunnen bieden voor jouw gezondheid. Lees verder voor handige tips en advies!

Probiotica per leeftijd en levensfase

Probiotica spelen een cruciale rol in ons lichaam op elk moment van ons leven, vanaf de geboorte tot op hoge leeftijd. De behoefte aan en het type probiotica kan echter variëren afhankelijk van je leeftijd en levensfase. Hier is een algemene gids om je te helpen begrijpen welke probiotica het beste zijn op verschillende levensfasen.

Leeftijd/LevensfaseRelevante ProbioticaVoordelen
Zuigelingen en peutersBifidobacterium infantis, Bifidobacterium bifidumHelpt bij het opbouwen van een gezond immuunsysteem en ondersteunt de spijsvertering.
Kinderen en tienersLactobacillus rhamnosus, Saccharomyces boulardiiVerbetert de spijsvertering, ondersteunt het immuunsysteem en kan helpen bij het beheersen van huidproblemen.
VolwassenenLactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactisOndersteunt de spijsvertering, verhoogt het immuunsysteem en bevordert de orale gezondheid.
OuderenBifidobacterium longum, Lactobacillus reuteriKan helpen bij het behouden van een gezond immuunsysteem, ondersteunt de spijsvertering en kan helpen bij het behouden van botdichtheid.

Onthoud dat hoewel probiotica veel potentiële voordelen bieden, het altijd raadzaam is om advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional voordat je probiotica begint te gebruiken.

Het gebruik van probiotica tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om goed voor jezelf en je baby te zorgen, en probiotica kunnen een mooie aanvulling zijn op je dagelijkse routine. Er zijn aanwijzingen dat het innemen van probiotica tijdens de zwangerschap kan helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora bij zowel de moeder als de baby.

Een gezonde darmflora is belangrijk voor een goede spijsvertering en een sterk immuunsysteem. Bovendien kan het gebruik van probiotica tijdens de zwangerschap helpen bij het verminderen van bepaalde mogelijke problemen, zoals constipatie of vaginale infecties.

Het is echter altijd belangrijk om advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional voordat je probiotica gaat gebruiken. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste probiotica en de juiste dosering voor jouw specifieke situatie.

Daarnaast is het ook belangrijk om op te merken dat niet alle probiotica veilig zijn tijdens de zwangerschap, daarom is het noodzakelijk om samen met je arts te overleggen welke probiotica geschikt zijn voor jou.

Door probiotica op de juiste manier en onder toezicht te gebruiken, kun je tijdens je zwangerschap mogelijk profiteren van de gezondheidsvoordelen die ze bieden.

Het gebruik van probiotica tijdens een antibioticakuur

Tijdens een antibioticakuur kan het innemen van probiotica erg nuttig zijn. Antibiotica hebben de neiging om niet alleen schadelijke bacteriën te doden, maar ook de goede bacteriën in onze darmen aan te tasten.

Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals diarree en een verzwakt immuunsysteem. Probiotica daarentegen bevatten goede bacteriestammen die kunnen helpen bij het herstellen en behouden van een gezonde darmflora.

Door probiotica in te nemen tijdens een antibioticakuur kun je de balans in je darmen herstellen en spijsverteringsproblemen verminderen. Het is echter belangrijk om op te merken dat je probiotica minstens twee uur buiten de tijd van inname van antibiotica moet innemen om eventuele interacties tussen de twee medicaties te voorkomen.

Natuurlijke Voeding met Probiotica als Alternatief

In plaats van het nemen van probiotica supplementen, kun je ook kiezen voor natuurlijke voeding met probiotica.

Voeding met natuurlijke probiotica

Natuurlijke probiotica zijn goede bacteriën die van nature voorkomen in bepaalde voedingsmiddelen. Ze kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora en het verbeteren van de spijsvertering. Hier zijn enkele voorbeelden van voeding met natuurlijke probiotica:

 • Yoghurt: Dit gefermenteerde melkproduct bevat levende culturen van bacteriën, zoals Lactobacillus en Bifidobacterium, die gunstig zijn voor de darmgezondheid.
 • Kefir: Deze gefermenteerde drank wordt gemaakt door kefirkorrels toe te voegen aan melk, waardoor het een rijke bron wordt van probiotische culturen.
 • Gefermenteerde groenten: Voedingsmiddelen zoals zuurkool, kimchi en augurken worden gemaakt door groenten te fermenteren met behulp van bacteriën. Ze bevatten levende culturen die de darmgezondheid kunnen ondersteunen.
 • Miso: Een traditioneel Japans product dat wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren met een schimmelcultuur. Het is een bron van probiotica en kan worden gebruikt als smaakmaker in soepen en sauzen.
 • Tempeh: Gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tempeh bevat verschillende stammen probiotische bacteriën en heeft ook een hoog eiwitgehalte.
 • Kombucha: Deze gefermenteerde thee is populair geworden vanwege zijn veronderstelde gezondheidsvoordelen. Het bevat levende culturen van gist en bacteriën.

Probiotica supplementen versus probiotische voeding

Als het gaat om het verkrijgen van probiotica, heb je twee opties: probiotica supplementen of probiotische voeding. Beide hebben hun voordelen, maar het is belangrijk om te begrijpen hoe ze verschillen en welke optie het beste bij jou past.

Probiotica supplementen zijn geconcentreerde bronnen van goede bacteriën die specifiek zijn ontworpen om een gezonde darmflora te ondersteunen. Ze bieden een gemakkelijke en consistente manier om voldoende probiotica binnen te krijgen, ongeacht je dieet. Bovendien kunnen supplementen hogere concentraties en diversiteit van probiotische stammen bevatten dan voedingsmiddelen, waardoor ze mogelijk krachtiger zijn in het bevorderen van een gezonde spijsvertering en immuunsysteem.

Aan de andere kant kunnen probiotische voedingsmiddelen ook waardevolle bronnen van probiotica zijn. Voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool en miso bevatten natuurlijk voorkomende probiotische bacteriën. Deze voedingsmiddelen ondersteunen niet alleen de darmgezondheid, maar bevatten ook andere nuttige voedingsstoffen. Het voordeel van probiotische voedingsmiddelen is dat ze vaak een natuurlijke en lekkere aanvulling zijn op je dieet.

Of je nu kiest voor probiotica supplementen of probiotische voeding, het is belangrijk om consistent te zijn in je inname om de maximale gezondheidsvoordelen te behalen. Praat met een gezondheidsprofessional om de beste keuze te maken op basis van je individuele behoeften en omstandigheden.

Het bewaren van probiotica

Om de optimale gezondheidsvoordelen van probiotica te behouden, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren. Probiotica zijn levende bacteriën en micro-organismen die gevoelig zijn voor hitte, vocht en licht.

Daarom is het essentieel om probiotica op een koele, droge en donkere plaats te bewaren, zoals in de koelkast. Hierdoor blijven de bacteriën levensvatbaar en behouden ze hun krachtige eigenschappen.

Let er ook op dat je de houdbaarheidsdatum van het probioticaproduct controleert voordat je het gebruikt. Door probiotica op de juiste manier te bewaren, kun je ervoor zorgen dat je de maximale gezondheidsvoordelen haalt uit deze waardevolle supplementen.

Meer over probiotica

Het is geweldig dat je geïnteresseerd bent in de vele facetten van voedingssupplementen, specifiek probiotica. Er is zoveel te leren en ontdekken als het gaat om het verbeteren van onze gezondheid met deze nuttige bacteriën. Voor nieuwe ouders hebben we een informatief artikel, ‘Probiotica voor de Baby‘, dat licht werpt op hoe deze supplementen de ontwikkeling van het immuunsysteem bij pasgeborenen kunnen ondersteunen.

Als je op reis gaat of op een exotische bestemming bent, bekijk dan zeker ‘Probiotica en Reizigersdiarree‘ en ‘Probiotica en Voedselvergiftiging‘ om te zien hoe probiotica kan helpen om je maag- en darmgezondheid te ondersteunen. Onze artikelen, ‘Probiotica in Tandheelkundige Gezondheid‘, ‘Probiotica Blaasontsteking‘ en ‘Probiotica in Huidverzorging‘, kunnen je inzicht geven in hoe probiotica invloed heeft op gebieden die je misschien niet meteen zou verwachten. Voor diegenen die te maken hebben met specifieke gezondheidsproblemen, zou je ‘Probiotica bij Auto-immuunziekten‘ en ‘Probiotica en Lactose-intolerantie‘ willen lezen.

Of misschien ben je benieuwd naar de rol van probiotica in voeding en drank? Daarvoor hebben we ‘Probiotica yoghurt‘, ‘Probiotica voeding‘, en ‘Probiotica drank‘. Als je nieuwsgierig bent naar het totale plaatje, bekijk dan ‘Nadelen Probiotica‘ en ‘Voordelen Probiotica‘ om een uitgebalanceerd perspectief te krijgen. En als je op zoek bent naar zeer specifieke soorten probiotica, zoals ‘Vaginale Probiotica‘ of ‘Kefir Probiotica‘, hebben we ook artikelen die diep op die onderwerpen ingaan.

Borstvoedende moeders kunnen baat hebben bij het lezen van ‘Probiotica Borstvoeding‘, terwijl degenen die nieuw zijn in de wereld van probiotica, zullen profiteren van ‘Probiotica Betekenis‘ en ‘Waar Zit Probiotica In‘. We bieden ook richtlijnen over ‘Wanneer Probiotica Innemen’ om je te helpen het meeste uit je supplementen te halen. We zijn benieuwd of je een keuze kunt maken in het artikel ‘Probiotica kopen‘.

Veelgestelde Vragen

1. Wanneer is het beste moment om probiotica in te nemen voor optimale gezondheidsvoordelen?

Het beste moment om probiotica in te nemen voor optimale gezondheidsvoordelen is meestal ‘s ochtends op een lege maag. Op dit moment hebben de bacteriën de beste kans om zich te vestigen in je darmen en kunnen ze hun gunstige effecten op je spijsvertering en immuunsysteem volledig benutten.

2. Kan ik probiotica innemen met voedsel of dranken?

Ja, probiotica kunnen worden ingenomen met voedsel of dranken. Het kan echter het beste zijn om ze apart in te nemen, vooral als je voedingsmiddelen gebruikt die veel zuur bevatten, zoals citrusvruchten of yoghurt, omdat zuur de overleving van de bacteriën kan verminderen. Als je ervoor kiest om probiotica met voedsel in te nemen, zorg er dan voor dat het voedsel niet te heet is, omdat hoge temperaturen de levensvatbaarheid van de bacteriën kunnen verminderen.

3. Hoe lang duurt het voordat probiotica effect hebben?

De tijd die nodig is voordat probiotica effect hebben, kan variëren afhankelijk van de persoon en het specifieke probioticum dat wordt gebruikt. Sommige mensen kunnen binnen enkele dagen al verbeteringen opmerken, terwijl anderen mogelijk enkele weken nodig hebben voordat ze de voordelen beginnen te ervaren. Het is belangrijk om probiotica regelmatig in te nemen volgens de aanbevolen dosering om de beste resultaten te behalen.

4. Zijn er bijwerkingen verbonden aan het innemen van probiotica?

Over het algemeen worden probiotica als veilig beschouwd voor de meeste mensen. Sommige mensen kunnen echter milde bijwerkingen ervaren, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid of milde spijsverteringsproblemen.

» Referenties

1. ‘Probiotics: What You Need To Know’ – Yisong Wang, Ph.D., and David Shurtleff, Ph.D., August 2019.
https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know

2. ‘Probiotics – Fact Sheet for Health Professionals’ – June 2, 2022.
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/

3. ‘Current status of probiotic and related health benefits’ – Tridip K. Das, Shrabani Pradhan, Sudipta Chakrabarti, Keshab Chandra Mondal, Kuntal Ghosh, December 2022.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772502222001457

4. ‘Understanding the health benefits of taking probiotics’ – August 8, 2022.
https://www.health.harvard.edu/nutrition/understanding-the-health-benefits-of-taking-probiotics

5. ‘Maag Lever Darm Stichting. (n.d.). Probiotica.’
https://www.mlds.nl/gezonde-buik/probiotica/

» Referenties

Conclusie beste probiotica supplementen 2023 

 • Beste probiotica – Nutribites
 • Beste probiotica supplement – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste capsules probiotica – Nutribites
 • Beste forte probiotica – Sea Moss Mountain 5% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste probiotica poeder – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste prikkelbare darm probiotica – Vitals 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste probioticum vrouw – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Beste Moment om Probiotica in te Nemen (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips