Wandelen: waarom is dat zo gezond, en hoe doe je het goed?
01 april 2021 
18 min. leestijd

Wandelen: waarom is dat zo gezond, en hoe doe je het goed?

Ben je op zoek naar beweging of een sport die je elke dag kunt doen, maar je niet uitput? Wil je beginnen met sporten, zonder dat het veel tijd vergt en je je naderhand helemaal ontspannen voelt? Dan is wandelen de oplossing! Steeds meer mensen zien het belang in van een goede gezondheid en een fit lichaam – maar niet iedereen houdt ervan om in de sportschool aan krachttraining te doen of voor een marathon te trainen. In dat geval is wandelen een goed alternatief – en in deze blog lees je precies waarom.

Wat houdt wandelen in, wat zijn de voordelen ervan en hoe kan je ervoor zorgen dat je je conditie opbouwt met niets meer dan een dagelijkse wandeling? Deze en nog veel meer vragen krijgen hier een duidelijk antwoord!

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

Download het Gratis E-book

Waarom is wandelen gezond?

Is wandelen een sport? Zeker weten! Wandelen is waarschijnlijk zowat de eenvoudigste vorm van sporten die je je kunt inbeelden, en veel mensen zullen zelfs twijfelen of het wel om een sport gaat. Niettemin brengt wandelen heel wat voordelen met zich mee voor de gezondheid.

Klaar om je lichamelijke gezondheid op veel verschillende vlakken te boosten, met zoiets eenvoudigs als wandelen? In het onderstaande overzicht lees je de belangrijkste voordelen van wandelen!

Wandelen Calorieën (kcal) | Gezond Afvallen met Wandelen!

1. Wandelen verbrandt calorieën

Net zoals dat bij elke sport en beweging het geval is, zal je met wandelen calorieën verbranden. Hoewel je misschien minder snel energie verbrandt in vergelijking met sporten als joggen of krachttraining, kan het toch helpen als je wilt afvallen. In een halfuurtje tijd kan je met wandelen tot wel 200 calorieën verbranden. Wil je op een gezonde manier gewicht verliezen, dan is wandelen dus een goede aanvulling op je dagelijkse routine!

2. Wandelen is goed voor je bloeddoorstroming

Alle sporten zorgen ervoor dat je bloed beter stroomt, en dat is bij wandelen niet anders. Veel studies hebben uitgewezen dat niet meer dan 15 minuten per dag actief wandelen al voldoende kan zijn om de bloedcirculatie in je lichaam te verbeteren. Hierdoor loop je een kleiner risico op hart- en vaatziektes op latere leeftijd, maar voel je je ook gewoon een stuk fitter. Daarbij zal wandelen helpen om bijvoorbeeld bloedklonters te voorkomen, wat vooral voor ouderen erg belangrijk is!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth

Lees onze uitgebreide review over Vitaily supplementen

3. Wandelen helpt je lymfe draineren

De lymfeklieren zijn erg belangrijk voor een goede gezondheid, dat is zeker. Als je lymfe niet goed stroomt, wat meestal het geval is door een tekort aan beweging, dan kunnen chronische ontstekingen ontstaan. Wandelen is een van de beste sporten om je lymfeklieren schoon te maken, en dat heeft wederom te maken met de bloedcirculatie. Het gevolg is dat je hierdoor heel wat gezondheidsproblemen kunt vermijden!

4. Wandelen geeft je mentale rust

Voor zij die op zoek zijn naar een sport die écht ontspant, ook op mentaal vlak, is wandelen gewoon perfect. De ritmische bewegingen van je benen en armen, de frisse lucht en eventueel zonlicht zullen alleen maar bijdragen tot je mentale gezondheid. En dat is natuurlijk even belangrijk als je fysieke conditie. Veel mensen zweren bij wandelen als therapie, ook omdat het de productie van bepaalde belangrijke hormonen (zoals endorfine en dopamine) op natuurlijke wijze boost.

5. Wandelen verbetert de vertering

Nog een goede reden om regelmatig te wandelen? Je vertering zal er sterk door verbeteren! Als je op dit moment verteringsproblemen ervaart, kan je dat grotendeels oplossen door meer bloed naar je verteringsstelsel te brengen. En daarvoor is wandelen ideaal. Het voordeel van wandelen is dat je je lichaam niet forceert om bloed naar de spieren te sturen, zoals dat bij sporten als krachttraining wel het geval is. Hierdoor werken je verteringsorganen een stuk beter!

6. Wandelen is goed voor je buikspieren

Hoewel de meeste mensen denken dat je voor een set buikspieren enkel en alleen je core moet trainen, kan wandelen ook wel degelijk helpen om deze spieren te ontwikkelen. Dit komt doordat je lichaam zichzelf op een natuurlijke manier moet ‘dragen’ en voortbewegen tijdens het wandelen. Het klinkt vreemd, maar de buikspieren spelen hierbij een erg belangrijk rol. Wil je je buikspieren dus alvast in vorm krijgen, met een training waar je geen week spierpijn door hebt? Ga dan wandelen!

De Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je Kortingscode Korting

Lees onze uitgebreide review over de sapjes van Sap.je

7. Wandelen verbetert je spierdefinitie

Je zou wandelen misschien niet als eerste op het lijstje zetten met sporten die goed zijn om spiermassa te bouwen, maar het kan in elk geval wel helpen als je meer spierdefinitie wilt hebben! Wandelen is eigenlijk een cyclus van zichzelf herhalende bewegingen, en dat heeft een groot effect op hoe je spieren eruit zien. Met andere woorden, de conditie en de vorm van je spieren wordt een stuk beter als je regelmatig wandelt. Wandelen doet dit ook met je benen, en dat maakt het een goede oplossing voor zij die hun benen slanker willen doen lijken!

8. Wandelen is erg veilig

Ten slotte is wandelen een goede sport aangezien het één van de veiligste vormen van beweging is die je je kunt inbeelden. Het risico op blessures en vallen is bij sporten als krachttraining, joggen, fietsen en de meeste andere intensieve sporten veel groter dan bij gewoon wandelen. Heb je last van stramme spieren, ben je niet meer zo beweeglijk of kan je geen hoge intensiteit aan? Wandel dan regelmatig, en je kunt je conditie alsnog sterk verbeteren!

9. Je kan elke dag wandelen

Een bijeffect van de lage intensiteit van wandelen is dat je het regelmatig kunt doen – tot zelfs elke dag! Sporten als krachttraining, crossfit en andere intensieve vormen van beweging zijn een relatief grote belasting voor de spieren en het zenuwstelsel. Dat betekent dat ze je kunnen helpen om sterker en fitter te worden – mits je voldoende rust. Ben je echter graag elke dag actief? Dan is wandelen iets voor jou. Je kan het elke dag doen, en dat is al meteen een reden méér om elke dag te bewegen!

Wandelen is de basis van een goede gezondheid, een sterke conditie en een fit lichaam, zoveel kan wel gezegd worden. Maar hoe kan je nu méér halen uit je wandeltraining? In het volgende stukje vind je enkele handige tips en hulpmiddelen om het goed te doen!

Wandelen Calorieën (kcal) | Gezond Afvallen met Wandelen!

De beste tips om méér te halen uit je wandeling

Als je aan een nieuwe trainingsschema (of voedingsschema begint), dan ga je natuurlijk op zoek naar manieren om het zo goed mogelijk uit te voeren. Aan de andere kant wil je zo weinig mogelijk tijd verspillen en gewoon met je dagelijkse wandeling beginnen. Gebruik de volgende tips en je wandeling wordt in elk geval meteen een stuk leuker én doeltreffender:

 • Ga wandelen in de natuur

Wat is er nog beter dan een wandeling door de straten van je stad? Een rustgevende wandeling in de natuur natuurlijk! Ongetwijfeld vind je bij jou in de buurt een groen park of een bos, waar je tijdens je wandeling nog meer tot rust kunt komen. Adem je onder het wandelen liever geen uitlaatgassen of andere vuiligheid in, dan is een halfuurtje wandelen tussen het groen iets voor jou. De stilte, de zon (of zelfs sneeuw en regen) en de natuurlijke omgeving zullen je lichaam en geest helemaal tot rust brengen!

 • Wandel met je kind en partner

Nog een goede manier om je wandeling een stuk leuker te maken? Doe het met je gezin! Niets beter om de relatie met je partner of kind te verbeteren dan samen een wandeling maken. Op die manier gaat de tijd een stuk sneller en leer je je kind zelf ook aan dat het erg belangrijk is om aan sport en beweging te doen. Als je het nog een stapje verder wilt nemen, kan je je wandeling ook combineren met een picknick in het park. Een win-winsituatie dus!

eerste-hulp-bij-slecht-slapen-60-korting

Klik hier voor 60% Early Bird Korting op Eerste Hulp Bij Slecht Slapen

 • Wandel na het eten

Zoals reeds vermeld is wandelen erg doeltreffend als je last hebt van je vertering, en dat is te danken aan de verbeterde bloedcirculatie. Het effect hiervan is echter nog beter merkbaar als je je wandeling doet meteen na een maaltijd! Door de licht verbeterde bloeddoorstroming beschikt je maag meteen over al het nodige om een zware maaltijd toch snel en goed te verteren. Probeer echter andere sporten als gewichtheffen of joggen te vermijden net na het eten, aangezien deze te belastend zijn voor je vertering!

 • Wandelen voor het ontbijt

Een wandeling na het eten kan wonderen doen voor je vertering, maar wist je dat je ook kunt wandelen voor het ontbijt? De voordelen hiervan gaan ver! Zo zal je tijdens een wandeling voor het ontbijt vooral lichaamsvet verbranden, aangezien je lichaam nog geen calorieën uit voeding kan halen. Daarbij geeft een wandeling ’s morgens je gedurende de hele dag meer energie, dankzij een verbeterde bloeddoorstroming. Meer dan genoeg redenen dus om een wandeling voor het ontbijt in te plannen!

 • Wandelen in de sportschool

Breng je graag zoveel mogelijk tijd door in de sportschool, ook voor een gewone wandeling? Dan kan je natuurlijk ook gewoon op een loopband sporten! Het voordeel van een loopband is dat de ondergrond een stuk vlakker is, waardoor het risico op blessures nog een stuk kleiner wordt. Dit is vooral interessant voor zij die reeds problemen hebben met gewrichten of stramme spieren. Daarbij kan je ook precies zien hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het sporten, en hoeveel kilometers je hebt afgelegd. Ideaal als je heel duidelijke fitness-doelen hebt!

Ultieme Powernap Formule - 2 uur Energie Tanken! In Slechts 5 Minuten

Klik hier voor de Ultieme Powernap Formule

Wandelen, of toch maar een andere sport?

Precies de goede sport vinden waar je je goed bij voelt, dat is niet bepaald gemakkelijk! Tegenwoordig bestaan er immers zoveel mogelijkheden – van crossfit tot joggen, yoga, pilates en nog veel meer. Neig je toch naar wandelen, dan kan het misschien handig zijn als je een vergelijking maakt tussen wandelen en andere sporten. Op die manier heb je meteen een duidelijk beeld van de verschillen, en hoef je geen urenlang te twijfelen.

 • Wandelen of hardlopen?

Zo heeft het verschil tussen wandelen en hardlopen bijvoorbeeld vooral te maken met het aantal calorieën dat je verbrandt. Joggen of hardlopen wordt aangeraden aan zij die reeds een goede basisconditie hebben opgebouwd, en hun training een stap verder willen nemen. Met hardlopen verbrand je immers tot wel twee keer zoveel calorieën als met wandelen!

Een nadeel van joggen is dan weer dat het risico op blessures veel groter is, en dat je na een lange trainingssessie wel eens last zou kunnen krijgen van je knieën of heup. Zeker als je al iets ouder bent is het belangrijk om daar rekening mee te houden!

 • Wandelen of fietsen?

Vervolgens is het ook de moeite waard om een vergelijking te maken tussen wandelen of fietsen. Als er één voordeel is aan wandelen in vergelijking met fietsen, dan is het alweer veiligheid. Het risico op een val is bij fietsen vele malen groter, zelfs als je heel bedreven bent in deze sport. Natuurlijk kan je wel een stuk meer kilometers afleggen dan bij wandelen, maar dat is een kwestie van voorkeur.

Ten slotte verbrand je met fietsen aan een rustig tempo ook niet zo veel calorieën, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Je gebruikt immers enkel je benen, terwijl je bij wandelen je hele lichaam gebruikt. Voer je de intensiteit op, dan train je natuurlijk je beenspieren wel een stuk harder als je fietst!

 • Wandelen of krachttraining?

Wandelen en elke vorm van krachttraining zijn enorm verschillend, op meerdere vlakken. Zo bouw je met krachttraining meer spieren op door deze lokaal af te breken, terwijl je bij wandelen je hele lichaam gebruikt en vooral je basisconditie oefent. Als je twijfelt welke keuze je moet maken, wees dan gerust: beide sporten vullen elkaar perfect aan!

Wissel trainingssessies met gewichten af met een ontspannende wandeling in de natuur, en je hebt meteen de goede balans tussen actieve, intensieve training en zogenaamde hersteltraining. Regelmatig wandelen zal ervoor zorgen dat je spieren tijdens rustdagen sneller herstellen, doordat ze meer bloedtoevoer en dus voedingsstoffen krijgen!

Wandelen Calorieën (kcal) | Gezond Afvallen met Wandelen!

Wandelen als een professional: zo doe je dat!

Wandelen is een uitstekende sport als je aan ontspanning toe bent, je conditie wilt opbouwen en graag met je gezin in de natuur vertoeft. Hoewel wandelen misschien niet bepaald de meest ingewikkelde sport is, kan het toch de moeite waard zijn om een online Wandeltraining te volgen! Dankzij een ervaren wandeltrainer weet je precies waar je moet beginnen om je fitness op een gezonde en verantwoorde manier op te bouwen. De voordelen hiervan zijn:

 • Je verlaagt het risico op blessures
 • Je voelt beter aan wat je fysieke grenzen zijn
 • Je krijgt begeleiding bij het geleidelijk aan opvoeren van de intensiteit

Het resultaat? Voor je het weet ben je ervaren, fitte wandelaar die meteen 5, 10 of zelfs 20 kilometer kan wandelen zonder buiten adem te raken! Natuurlijk is elke persoon anders, en niet iedereen heeft de ambitie om elke dag uren lang te wandelen. Maar dankzij een wandeltraining word je er hoe dan ook beter in – waardoor je er dus ook meer van geniet. Je kan binnenkort een review verwachten over de online wandeltraining op deze blog, zodat je precies weet wat je kunt verwachten!

Wil je het graag nog een stapje verder nemen, en meer duidelijkheid hebben over hoeveel je moet wandelen om af te vallen? Dan kan een caloriecalculator voor wandelingen erg handig zijn. Dankzij zo’n calculator bereken je in enkele seconden tijd hoeveel calorieën je verbrandt als je gaat wandelen, op basis van verschillende factoren:

 • Je gewicht
 • De duur van de wandeling
 • De intensiteit (of snelheid)

Op die manier kan je dus ook gemakkelijker een doelgericht voedingsschema (laten) opstellen, dat je energieverbruik tijdens je wandeling mee berekent. En dat maakt afvallen door te wandelen toch wel een stuk eenvoudiger!

Nog meer handige informatie in verband met wandelen

Een dagelijkse wandeling kan écht helpen om je lichamelijke gezondheid te verbeteren en meer mentale rust te krijgen in je leven. Het voordeel van de enorme hoeveelheid beschikbare bronnen over wandelen tegenwoordig is dat je hoe dan ook over voldoende informatie en tips beschikt om efficiënter, veiliger en comfortabeler te wandelen. Op die manier word je dagelijkse portie sport nog meer de moeite waard, en geniet je er ook veel meer van. Ben je klaar om de deur uit te lopen en je gezondheid stapje voor stapje te verbeteren? Ga wandelen, en gebruik de informatie in deze blog om het goed te doen!

De Wandeltrainer Review + Gratis Uitgebreid E-Book

De Wandeltrainer Review + Gratis Uitgebreid E-BookDe Wandeltrainer Review + Gratis Uitgebreid E-Book

De Wandeltrainer: wandel jezelf fit!

Of je nu gewoon graag je wandelsnelheid wilt verbeteren, lang wilt kunnen wandelen of aan een wandeltocht wilt deelnemen – De Wandeltrainer is het perfecte hulpmiddel.

De verschillende online wandeltrainingen die je hier online vindt helpen jou om jouw persoonlijke doelen te bereiken. Op basis van jouw lichaam, voorkeuren en doel kies je een specifiek trainingsprogramma. Ook is het mogelijk om persoonlijke begeleiding te krijgen, zodat je nog sneller je conditie verbetert.

Wil je graag meer weten over De Wandeltrainer en wat de voordelen ervan zijn? Lees dan De Wandeltrainer review en laat je motiveren om sneller en beter te wandelen!

De Wandeltrainer Review + Gratis Uitgebreid E-Book

Klik hier voor de beste Wandeltraining bij De Wandeltrainer

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.

Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie of jij ervaring hebt met Wandelen? Hiermee kan je ook anderen inspireren en ik zal altijd reageren 🙂

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

Download het Gratis E-book

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In zijn gratis E-book deelt Martijn de beste 50 Praktische Tips om groei te ervaren . >>Download Gratis<<
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Op welk onderdeel zou jij willen groeien?


 • Meer energie?
 • Regelmatiger bewegen?
 • Uitgeruster wakker worden?
 • Bewuster worden van je mindset?
 • De voordelen van meditatie ervaren?
 • Meer geluk ervaren?

Je kan niet op alle gebieden tegelijk groeien.


Door te focussen op één onderdeel maak je de volgende stap in jouw persoonlijke groei.


Download nu het  GRATIS E-book.  

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
Ja, ik wil het E-book
50 praktische groei tips download