Waarom slaapwandel je? Op deze vraag willen veel mensen antwoord. Niet zo gek want er zijn behoorlijk wat mensen die regelmatig slaapwandelen.
Slaapwandelen is een interessant fenomeen, want zeg nou zelf, rondlopen, praten, keukenkastjes opentrekken of zelfs autorijden terwijl je slaapt is toch wel heel erg bijzonder. Hoe kan het zo zijn dat we in staat zijn om dit soort handelingen uit te voeren terwijl we slapen? Op deze vraag wil ik je met dit artikel antwoord geven.
Droomt een Slaapwandelaar?
Sommige mensen denken dat iemand die slaapwandelt aan het dromen is, en als één of andere zombie met zijn armen vooruitgestoken ronddwaalt. Dit beeld van iemand die slaapwandelt hebben we dankzij de filmindustrie ontwikkeld. Deze beelden berusten zeker niet op de werkelijkheid.
Slaapwandelen is een slaapstoornis. Iemand die slaapwandelt vertoont fysieke activiteiten terwijl hij of zij slaapt. Een slaapwandelaar kan verschillende zaken ondernemen terwijl zijn of haar hersenen slaapt.
Zo kan een slaapwandelaar, rondlopen, autorijden, aankleden en andere activiteiten uitvoeren. Het rare is dat het lijkt alsof ze wakker zijn terwijl dit niet het geval is. Wist je trouwens dat een ander woord voor slaapwandelen, Somnabulisme is?
Hoe ontstaat Slaapwandelen?
Hoe slaapwandelen ontstaat is moeilijk te zeggen. Wel weten we dat kinderen er vaker last van hebben dan volwassenen. Deskundigen geven aan dat dit ermee te maken heeft dat het zenuwstelstel nog niet volgroeid is en dat het een gevolg van vermoeidheid is.
Als een volwassenen slaapwandelt wordt dit vaak in verband gebracht met vermoeidheid, stress, koorts of het gebruik van bepaalde medicijnen. Je hersenen verwerken ’s nachts de informatie die het overdag niet heeft kunnen verwerken. Heb jij een hele drukke baan of een stressvol leven dan kan het zijn dat je lichaam fysieke activiteiten gaat vertonen terwijl je slaapt.
Ook wordt erfelijkheid vaak in verband gebracht met slaapwandelen. Dus zijn er mensen in jouw familie die ook last hebben van slaapwandelen, dan weet jij genoeg.
Gevolgen Slaapwandelen
Als jij je afvraagt ‘Waarom slaapwandel je?’ zal je ook vast wel willen weten wat de gevolgen van slaapwandelen zijn. Nou daar kan ik kort over zijn, slaapwandelen heeft geen directe gevolgen, na het slaapwandelen slaap je rustig verder. Het kan wel zo zijn dat je op een andere plek gaat slapen, maar dit heeft verder uiteraard geen gevolgen.
Toch schuilt er wel degelijk een gevaar in het slaapwandelen. Sommige mensen gaan daadwerkelijk de straat op en kunnen ergens opklimmen en er vervolgens van af vallen.
Toch komt dit niet heel vaak voor, de meeste slaapwandelaars houden het binnenshuis. Slaapwandelen duurt overigens gemiddeld tussen 10 en 30 minuten en als je wakker wordt herinner je er niets meer van.
Symptomen Slaapwandelen
- Mensen zijn in de war als ze worden gewekt tijdens het slaapwandelen.
- Rechtop in bed zitten.
- Wazig kijken.
- Mompelend antwoorden wanneer een vraag wordt gesteld.
- Dingen zeggen die ze niet zeggen als ze wakker zijn.
- Moeilijk wakker te maken.
Vaak wordt ook gezegd dat je een slaapwandelaar nooit wakker moet maken, hier is niets van waar. Het is overigens wel verstandiger om een slaapwandelaar voorzichtig te begeleiden naar zijn of haar bed waar ze vervolgens rustig verder kunnen slapen.
Conclusie waarom je slaapwandelt
Slaapwandelen komt dus voor bij mensen die stress hebben, bepaalde medicijnen gebruiken of het is een erfelijke aangelegenheid. Ook weten we dat slaapwandelen meer voorkomt bij kinderen dan volwassenen.
Als je kind slaapwandelt hoef je, je er niet zo druk om te maken, kinderen groeien hier meestal vanzelf overheen. Slaapwandel je als volwassene, dan kan het erop duiden dat je teveel aan je hoofd hebt.
Slaapwandelen door stress wordt gezien als een slaapprobleem die in feite eenvoudig op te lossen is. Zorg ervoor dat je meer rust in je hoofd krijgt.
Bekijk deze ‘Gouden Tip’ om je zorgen en stress voorgoed uit je leven te bannen.
Indien het erfelijk is of komt het door medicijngebruik dan is het verstandig om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Denk hierbij aan een opgeruimde kamer zodat je niet over dingen kunt struikelen maar ook een traphekje is geen overbodige luxe.
Meer Slaap tips voor je gezondheid!
Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.
Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?
Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.
Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.
Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.
Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?
Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?
Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.
Geen reacties on Waarom Slaapwandel je? (2023) | Dit is de Oorzaak van Slaapwandelen!