In dit artikel

Waarom Droom je? | 5 Feiten over Dromen + Tips!

Waarom Droom je? (2023) | 5 Feiten over Dromen + Tips!

In dit artikel

Waarom droom je eigenlijk? Het is een vraag waar veel mensen een antwoord op willen weten. We dromen elke nacht, toch kunnen we onze dromen vaak niet herinneren.

Maar hoe kan dat eigenlijk allemaal? Als we slapen lijken we geen controle te hebben over onze gedachten, maar is dat wel zo? In dit artikel wil ik je alles vertellen over het fascinerende fenomeen ‘dromen’ zodat je vanavond met een gerust hart kunt gaan slapen en vooral lekker kunt gaan dromen.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Waarom dromen we?

Ook al weten we heel veel over slapen, dromen blijft heel erg lastig te verklaren. Ondanks dat het moeilijk te verklaren is doen wetenschappers verschillende pogingen om het antwoord te achterhalen.

In dit artikel wil ik de verschillende verklaringen met je delen. Zoals ik dus net al zei zijn deze verklaringen afkomstig van verschillende wetenschappers en bestaat er geen eenduidig antwoord. Voordat ik je de verschillende verklaringen met je ga delen eerst nog wat meer achtergrond informatie over dromen.

Wat is een droom eigenlijk?

Een droom is een film van je eigen gedachten. Overdag speelt er zich van alles af in je hoofd, dit gaat ’s nachts gewoon door. Toch zit er wel een verschil in de gedachten die je overdag hebt en de gedachten die je hebt als je slaapt.

Je bent het vast wel met me eens dat een droom soms een onsamenhangend geheel is van iets wat er zich in je leven heeft afgespeeld. We kunnen dus concluderen dat een droom een film van je eigen gedachten is met vaak vage elementen. Maar de grote vraag blijft natuurlijk.. Waarom droom je?

Waarom Droom je 5 Feiten over Dromen + Tips!

Waarom droom je?

1. Dromen is een soort therapie

Tijdens je droom kom je vaak in aanraking met dingen die je mee hebt gemaakt toen je wakker was. Als dit vervelende ervaringen waren kun je deze tijdens je droom in een beschermende omgeving verwerken. Men zegt dat je tijdens je dromen op een andere manier tegen zaken aankijkt en op deze manier je problemen goed kunt verwerken.

2. Dromen zorgen voor creativiteit

Sommige wetenschappers zeggen dat je dromen ten goede komen aan je creativiteit. Tijdens je droom kijk je op een andere manier tegen dingen aan die ervoor kunnen zorgen dat je nieuwe inzichten krijgt. Heb je wel eens gehoord van de uitvinder die altijd een pen en een notitieblok op zijn nachtkastje heeft liggen.

3. Dromen verwerken je indrukken

Terwijl je droomt verwerken je hersenen alle indrukken die het heeft gehad gedurende de dag. Je hersenen ruimen als het ware op. Deze verklaring lijkt vooralsnog het meest logisch.

Hoelang duurt een droom?

Ik hoor nog wel eens mensen zeggen dat een droom slechts een paar seconden duurt. Dit is een fabeltje, de dingen die zich afspelen tijdens een droom duren net zo lang als ze zouden duren als je niet slaapt.

Het kan wel zo zijn dat je tijdens je droom dingen droomt die zich op verschillende dagen hebben afgespeeld. Zo kun je eerst iets dromen wat je de afgelopen dag hebt meegemaakt wat dan vermengt wordt met iets wat je enkele dagen ervoor hebt meegemaakt.

waarom-droom-je-5-feiten-over-dromen-tips-2

Ik droom niet

Sommige mensen zeggen dat ze nooit dromen. Dat is wederom een fabeltje. Iedereen droomt iedere nacht, wel kan het zo zijn dat je, je droom nooit kan herinneren.

Wel kan je leren om je dromen beter te kunnen herinneren. Je dromen weer leren herinneren is niet iets wat je van de één op de andere dag lukt, met onderstaande tips kun je oefenen om je dromen te leren herinneren.

  • Herinner je wat uit je droom? Schrijf het meteen op.
  • Mediteer voor je gaat slapen. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die regelmatig mediteren hun dromen beter onthouden.
  • Geef jezelf suggesties. Hoe doe je dat? Ontspan jezelf als je in bed lig en neem een zin in gedachten die je aanspreekt, bijvoorbeeld: ‘Ik kan mijn droom herinneren’. Herhaal deze zin in je gedachten totdat je in slaap valt. Je geeft op deze manier suggesties aan je onderbewustzijn, een soort affirmaties. Zelf maak ik gebruik van een Flowee spijkermat voor volledige ontspanning voordat ik ga slapen.
  • Leg een pen en notitieblokje op je nachtkastje. Het klinkt misschien cliché maar als je wakker wordt herinner je, je droom vaak het beste, helaas vergeet je het ook snel weer naarmate je langer wakker bent. Schrijf het dus meteen op.
  • Drink geen alcohol voordat je gaat slapen. Alcohol zorgt ervoor dat je, je dingen minder goed kunt herinneren. Je kan je wel voorstellen dat het herinneren van dromen helemaal een uitdaging wordt op deze manier.

Feitjes over dromen

Wist je dat:

  • We per nacht ongeveer 1,5 tot 2 uur dromen, deze dromen zijn vaak niet aansluitend. Lees ook meer over REM slaap.
  • We hebben ongeveer 5 tot 7 verschillende dromen per nacht.
  • Je dromen duren ongeveer 5 tot 45 minuten per keer.
  • Per jaar verkeer je dus een hele maand in dromenland.
  • Op een mensenleven is dit dus 6 jaar aan dromen wat neerkomt op maar liefst 150.000 dromen!

Dromenland, een interessant fenomeen

Op de vraag ‘waarom droom je’ kunnen we dus geen eenduidig antwoord geven, wel kunnen we stellen dat dromen een interessant fenomeen is wat het zeker waard is om te onderzoeken.

Lees mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

De wetenschappelijke uitleg van dromen

Het is nog niet wetenschappelijk onderbouwd waar dromen precies voor dienen. We weten alleen dat de mens droomt tijdens de REM-slaap. REM staat voor rapid eye movement, tijdens het dromen bewegen de ogen namelijk snel heen en weer. Tijdens deze slaapfase zijn de hersenen bijna net zo actief als overdag. Hierdoor kunnen dromen levensecht overkomen. Vrijwel iedereen droomt tijdens de slaap vier tot vijf keer, maar niet iedereen kan zich de dromen herinneren. Een droom kan enkele seconden tot een half uur duren, maar tijd wordt tijdens het dromen vaak heel anders ervaren.

Dromen verklaren

Al bestaat er nog geen consensus over, toch gaat men er vanuit dat de mens tijdens dromen alle ervaring en emoties van de dag ervoor verwerkt. Dit maakt het een belangrijk onderdeel voor het streven naar een gelukkig leven. Een goede nachtrust lijkt immers onmisbaar te zijn voor het behouden van een positieve mindset.

Er is een tak van wetenschap die zich bezighoudt met de betekenissen van dromen: oneirologie. Het idee is dat de betekenis van onze dromen handvatten biedt voor de persoonlijke groei in het echte leven. De dromen zijn qua inhoud vaak zo onvoorspelbaar, bevreemdend, blij of juist extreem eng dat de vraag opkomt of ons onderbewuste ons iets wil vertellen. Er zijn veel wetenschappelijke en alternatieve specialisten op het gebied van droomverklaring die mensen willen helpen hun dromen te begrijpen.

Het verschil tussen een droom en een visioen

Dromen vinden altijd plaats tijdens de slaap, terwijl een visioen zich ook zonder slaap voor kan doen. Sommige mensen ervaren dat een droom een voorspellende waarde heeft. Zowel een droom als een visioen lijkt ons te overkomen, we lijken – met uitzondering van lucide dromen – geen grip te hebben op het verloop. Een belangrijk verschil tussen een droom en een visioen is echter altijd dat de voorspelling na verloop van tijd werkelijkheid wordt, of de potentie heeft waarheid te worden.

Dromenvanger

Een dromenvanger is een houten ring met een web van draad, versierd met veertjes en kraaltjes. De traditie van oude natuurvolken om een dromenvanger boven het bed te hangen is de laatste decennia ook erg populair geworden in het westen. Een dromenvanger zou helpen tegen nachtmerries, omdat deze in het web verstrikt raken. Je kunt kant-en-klare dromenvangers kopen, of zelf een dromenvanger maken.

Van dromen naar doen

Kijken we naar de andere betekenis van dromen – een toekomstbeeld waar we naar verlangen – dan speelt een positieve mindset ook een grote rol. Een positieve mindset is immers onmisbaar om te stoppen met dromen en actie te ondernemen om je dromen uit te laten komen.

Meer Slaap tips voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid?  Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?

Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.

Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.

Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.

Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?

Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?

Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Waarom Droom je? (2023) | 5 Feiten over Dromen + Tips!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips