In dit artikel

Hoe Bereken Je de Waarde van Goud? (2023)

In dit artikel

Om de waarde van goud te kennen, kijken we naar het aantal karaat. Dit geeft aan hoeveel puur goud er in zit. Goud heeft vaak een goudmerk. In dit merk staan cijfers die het aantal karaat tonen.

Verder wordt de goudprijs per gram gegeven. Dit kan verschillen per karaat. Voor het berekenen van de waarde kun je het aantal gram 14 karaat goud in een calculator stoppen.

Soms bevat de prijs voor goud ook commissie. Dit is een klein bedrag dat je betaalt aan de persoon of plek waar je je goud verkoopt. Wil je weten wat goud nu waard is? Kijk dan naar de actuele goudprijs per gram op de wereldmarkt.

Key Takeaway

Het beste goud kopen platform van 2023 is Goldrepublic. Hier is goud kopen mogelijk op een Nederlands platform en je belegging is 100% verzekerd tegen diefstal en schade.

Vergeet niet, de waarde van goud hangt af van verschillende dingen. Ook dingen die buiten goud om gebeuren hebben invloed op de prijs. Een voorbeeld is een grote verandering in de wereld.

Dit kan ervoor zorgen dat de prijs van goud stijgt of daalt.

Goudprijs per Gram

De goudprijs hangt af van het aantal karaats en kan worden berekend met behulp van een goudprijs calculator.

Goudprijs hangt af van het aantal karaats

De goudprijs verandert met het aantal karaats. Goud met meer karaats kost meer. Het hangt af van de puurheid van het goud. Bijvoorbeeld, 24 karaat goud is puur goud en duurder. Terwijl 14 karaat goud minder zuiver is en dus minder kost.

Gebruik een online calculator met het aantal gram 14 karaat goud om de prijs te vinden. Maar let op, de prijs kan elke dag veranderen. Andere dingen zoals de marktprijs en de vraag naar goud kunnen de prijs ook veranderen.

Goudprijs calculator

Om de waarde van goud te berekenen, kun je gebruik maken van een handige tool genaamd de goudprijs calculator. Met deze calculator kun je het gewicht van het goud in grammen en het aantal karaat invoeren om de actuele waarde te bepalen.

Bijvoorbeeld, als je 14 karaat goud hebt en het weegt 10 gram, kun je dit invoeren in de calculator om te zien hoeveel het waard is. Het is belangrijk om te onthouden dat de prijs die je krijgt voor het verkopen van goud meestal commissie kan bevatten.

Dus om er zeker van te zijn dat je een eerlijke prijs krijgt, kun je de actuele goudprijs per gram bekijken op de wereldmarkt voordat je besluit om te verkopen.

Invloed van externe factoren op de goudprijs

De goudprijs wordt beïnvloed door verschillende externe factoren. Een van deze factoren is de economische situatie. Als de economie goed gaat, stijgt vaak ook de vraag naar goud, waardoor de prijs stijgt.

Daarnaast heeft ook de wereldpolitiek invloed op de goudprijs. Bij politieke onrust of onzekerheid zoeken mensen vaak een veilige haven, zoals goud, wat de vraag en dus de prijs kan doen stijgen.

Ook kan het aanbod van goud van invloed zijn op de prijs. Als er bijvoorbeeld nieuwe goudmijnen worden ontdekt, kan dit leiden tot een groter aanbod en mogelijk een daling van de prijs.

Factoren die de Waarde van Goud Bepalen

De waarde van goud wordt bepaald door verschillende factoren zoals het karaat van het goud, het gewicht en de actuele goudkoers.

Karaat van het goud

Het karaat van het goud is een belangrijke factor bij het berekenen van de waarde ervan. Goud wordt gemeten in karaat, wat verwijst naar de puurheid van het goud. Het hoogste karaat is 24, wat betekent dat het goud 100% puur is.

Een lager karaat geeft aan dat het goud vermengd is met andere metalen. Bijvoorbeeld, 14 karaats goud bevat 58.3% puur goud, terwijl 18 karaats goud 75% puur goud bevat. Hoe hoger het karaat, hoe hoger de waarde van het goud.

Het is dus belangrijk om te weten welk karaat goud je hebt om de juiste waarde te kunnen berekenen.

Gewicht van het goud

Het gewicht van het goud is een belangrijke factor bij het berekenen van de waarde ervan. Hoe meer gram goud je hebt, hoe hoger de waarde. De goudprijs wordt namelijk vaak uitgedrukt per gram.

Dus als je bijvoorbeeld 10 gram goud hebt en de goudprijs per gram is €40, dan zou de waarde van jouw goud ongeveer €400 zijn. Het gewicht van het goud kan ook invloed hebben op de prijs die je krijgt wanneer je het verkoopt.

Hoe meer goud je hebt, hoe meer geld je kunt krijgen. Het is dus belangrijk om het gewicht van het goud goed te kennen wanneer je de waarde ervan wilt berekenen of het wilt verkopen.

Actuele goudkoers

De actuele goudkoers is de huidige marktprijs per gram goud. Deze wordt continue bijgewerkt op basis van internationale marktbewegingen. De actuele goudkoers is van groot belang bij het bepalen van de waarde van je goud. Hieronder vind je een tabel met de laatste goudkoersen.

KaraatGoudkoers per gram
9 karaatVariabel, afhankelijk van de actuele goudkoers
14 karaatVariabel, afhankelijk van de actuele goudkoers
18 karaatVariabel, afhankelijk van de actuele goudkoers
22 karaatVariabel, afhankelijk van de actuele goudkoers
24 karaatVariabel, afhankelijk van de actuele goudkoers

Het is belangrijk te onthouden dat deze koersen constant kunnen veranderen, afhankelijk van de wereldmarkt. De goudkoers is ook een bepalende factor voor de intrinsieke waarde van het gouden tientje. Bij het berekenen van de waarde van je goud, kun je het aantal gram 14 karaat goud in een calculator invullen, rekening houdend met de actuele goudkoers.

Meer over ‘Goud kopen’

Als je overweegt om te beginnen met het kopen van goud, dan is onze goud kopen startgids een uitstekend startpunt. Hierin kom je alles te weten over wat goud precies is, welke soorten goud er zijn en waar je op moet letten bij het investeren in goud. Bovendien geven we inzicht in de goudkoers drijfveren en waarom goud als investeringsmiddel zo aantrekkelijk kan zijn. Natuurlijk is het ook van belang om bewust te zijn van de goud kopen aandachtspunten en te weten hoe je veilig online goud kunt kopen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoe je de waarde van goud kunt berekenen en hoe je je goud het beste kunt bewaren. Voor diegenen die goud willen opnemen in hun beleggingsstrategie, hebben we een gids over goud in investeringsportfolio. De historie van goud geeft inzicht in de rijke geschiedenis van dit edelmetaal en hoe goud en inflatie met elkaar verbonden zijn. Ben je benieuwd naar wat de toekomst voor goud in petto heeft? Lees dan ons artikel over de toekomst van goud. Als laatste, wanneer je besluit je goud te verkopen, bekijk dan onze tips over goud verkopen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de betekenis van ‘Hoe Bereken Je de Waarde van Goud’?

‘Hoe Bereken Je de Waarde van Goud’ gaat over het berekenen van goudwaarde door te kijken naar de goudprijs per gram, goudprijs in euro en het gebruik van een goudcalculator.

2. Hoe kan ik de waarde van mijn goud berekenen?

Je kunt de waarde van je goud berekenen door naar de goudprijs per gram te kijken en deze dan te vermenigvuldigen met het aantal grammen dat je hebt.

3. Is het mogelijk om de waarde van oud goud te berekenen?

Ja, je kunt de waarde van oud goud berekenen door de oud goud prijs per gram te bekijken en deze te vermenigvuldigen met het aantal grammen dat je hebt.

4. Waar kan ik mijn goud verkopen?

Je kunt je goud verkopen bij een winkel die gespecialiseerd is in de inkoop van goud.

5. Is de prijs van goud altijd stabiel?

Nee, de prijs van goud verandert elke dag door veranderingen in de markt. De huidige prijs kan worden gevonden door te kijken naar de goudprijs grafiek of de goudprijs vandaag.

» Referenties


1. Hayes, A. (2023, August 10). Has Gold Been a Good Investment Over the Long Term? Investopedia. Reviewed by J. R. Brown. Fact checked by K. MuniChiello.
https://www.investopedia.com/ask/answers/020915/has-gold-been-good-investment-over-long-term.asp

2. Gold.org. (2023, August 8). Gold Market Commentary: An unseasonal August may lie ahead.
https://www.gold.org/goldhub/research/gold-market-commentary-july-2023

» Referenties

Conclusie beste Goud kopen 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Bereken Je de Waarde van Goud? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips