In dit artikel

Waar Zit Probiotica In? De Volledige Lijst van Voedingsmiddelen

Waar Zit Probiotica In? De Volledige Lijst van Voedingsmiddelen

In dit artikel

Heeft u zich ooit afgevraagd, “Waar zit probiotica in?” Dat is een vraag die ik mezelf ook heb gesteld. Na veel onderzoek ontdekte ik dat er diverse voedingsmiddelen zijn die van nature deze gezonde bacteriën bevatten.

In dit artikel zal ik een volledige lijst delen van voedingsmiddelen met probiotica, die uw gezonde darmflora kunnen bevorderen. Lees verder om te ontdekken hoe u uw spijsvertering kunt verbeteren en uw algehele gezondheid kunt stimuleren.

Key Takeaway

De beste probiotica van 2023 is Nutribites Probiotica. Dit merk heeft 13 bacteriële stammen in haar probiotica supplement zitten die levend de darmen bereiken en 13,1 miljard KVE. Vitamine C en zink is toegevoegd voor je weerstand. Een mooie dosering voor een eerlijke prijs.

Samenvatting

 • Yoghurt en kefir zijn goede bronnen van probiotica vanwege de levende bacteriën die ze bevatten.
 • Gefermenteerde groenten zoals zuurkool en kimchi zijn ook rijk aan probiotica en bevorderen een gezonde darmflora.
 • Tempeh, miso en natto zijn vegetarische opties die ook probiotica bevatten.
 • Andere voedingsmiddelen met probiotica zijn augurken, kombucha, karnemelk en rauwe kazen.

Voedingsmiddelen met probiotica

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die probiotica bevatten, zoals yoghurt, kefir, probiotische Green Juice, zuurkool, tempeh, kimchi, miso, augurken, kombucha, karnemelk, natto en rauwe kazen.

Yoghurt

Yoghurt is een probiotisch voedingsmiddel dat rijk is aan levende bacteriën, die goed zijn voor de darmgezondheid. Deze voedzame zuivelproduct is van nature gefermenteerd, waardoor het gemakkelijk verteerbaar is en dus nuttig voor mensen met spijsverteringsproblemen.

Yoghurt bevat Lactobacillen, een type van probiotica dat helpt bij het stimuleren van een gezonde darmflora. Het is belangrijk om te kiezen voor yoghurt zonder toegevoegde suikers, aangezien suiker niet alleen slecht is voor de algemene gezondheid, maar ook niet gunstig is voor probiotica.

Kefir

Kefir is een gefermenteerd drankje dat van rauwe melk of water kan worden gemaakt en staat bekend om zijn probiotische eigenschappen. Het bevat een breed scala aan gezonde bacteriën en gistculturen, die kunnen helpen bij het verbeteren van de darmgezondheid.

Kefir heeft een lichtzure smaak en een romige textuur, waardoor het een heerlijke toevoeging is aan smoothies, ontbijtbowls of gewoon als verfrissend drankje op zichzelf. Het kan ook worden gebruikt als basis voor zelfgemaakte yoghurt of als vervanging voor melk in verschillende recepten.

Met kefir krijg je niet alleen de voordelen van probiotica binnen, maar ook andere voedingsstoffen zoals calcium, vitaminen en eiwitten. Het is een geweldige keuze voor mensen die hun darmflora willen verbeteren en hun spijsvertering willen ondersteunen.

Probiotische Green Juice

Ik ben dol op probiotische Green Juice! Naast het feit dat het verfrissend en lekker is, biedt het ook tal van gezondheidsvoordelen. Deze groene drank zit vol met levende bacteriën die je darmflora ten goede komen.

Het is een geweldige bron van probiotica, vooral als je geen zuivelproducten consumeert. Probiotische Green Juice kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering, het stimuleren van de immuniteit en het bevorderen van een gezonde darmflora.

Door regelmatig te genieten van deze heerlijke drank, geef je je lichaam een boost met goede bacteriën en ondersteun je de gezondheid van je darmen.

Zuurkool

Zuurkool is een heerlijke en smaakvolle gefermenteerde groente die ook nog eens probiotica bevat. Het wordt gemaakt van fijngesneden witte kool die wordt gefermenteerd met melkzuurbacteriën.

Tijdens het fermentatieproces worden de koolhydraten in de kool omgezet in gezonde zuren en ontstaan er levende bacteriën die goed zijn voor onze darmflora. Zuurkool kan op verschillende manieren worden gegeten, het kan worden toegevoegd aan warme gerechten zoals stoofschotels, gebruikt worden als bijgerecht of zelfs verwerkt worden in salades.

Het is een geweldige bron van probiotica en helpt bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en een evenwichtige darmflora.

Tempeh

Tempeh is een gefermenteerde sojaboonproduct dat rijk is aan probiotica. Het wordt veel gebruikt in de vegetarische en veganistische keuken vanwege zijn voedingswaarde en gezondheidsvoordelen.

Tempeh bevat levende bacteriën die helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het verbeteren van de darmgezondheid. Het is ook een goede bron van plantaardige eiwitten, vezels en mineralen.

Tempeh kan worden gebruikt in verschillende gerechten, zoals roerbakgerechten, stoofschotels en salades, waardoor het een veelzijdige optie is voor het toevoegen van probiotica aan je dieet.

Kimchi

Kimchi is een traditioneel Koreaans gefermenteerd gerecht dat bekend staat om zijn probiotische eigenschappen. Het wordt gemaakt van gefermenteerde kool en andere groenten, zoals radijs en wortel, gekruid met knoflook, gember en hete pepers.

Kimchi bevat een verscheidenheid aan nuttige bacteriën die kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora.

Een gezonde darmflora is belangrijk voor een goede spijsvertering en algehele gezondheid. De bacteriën in kimchi kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering door het verbeteren van de balans van micro-organismen in de darmen.

Daarnaast kan kimchi ook bijdragen aan een sterker immuunsysteem en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Het consumeren van kimchi is eenvoudig. Het kan worden gegeten als bijgerecht, toegevoegd aan salades of zelfs gebruikt als smaakmaker in verschillende gerechten. Als je op zoek bent naar natuurlijke bronnen van probiotica, kan kimchi een goede keuze zijn.

Miso

Miso is een traditioneel Japans product dat gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen, rijst of gerst. Het bevat van nature levende bacteriën die gunstig zijn voor de darmgezondheid. Miso heeft een rijke umami-smaak en kan gebruikt worden als basis voor soepen, sauzen en marinades.

Het wordt vaak gemengd met andere ingrediënten zoals zeewier, tofu en groenten. Miso bevat ook probiotica die kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem.

Het is belangrijk om miso toe te voegen aan gerechten nadat ze zijn afgekoeld, omdat hoge temperaturen de probiotische eigenschappen kunnen aantasten. Geniet dus van een heerlijke kom misosoep voor een gezonde boost aan je darmflora!

Augurken

Augurken zijn een heerlijke toevoeging aan salades, hamburgers en sandwiches, maar wist je dat ze ook probiotica bevatten? Deze ingelegde komkommers zijn gefermenteerd, wat betekent dat ze goede bacteriën bevatten die gunstig zijn voor je darmgezondheid.

Probiotica in augurken kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het verbeteren van je darmflora. Het is belangrijk om op te merken dat niet alle augurken probiotica bevatten, omdat sommige commerciële merken de fermentatie overslaan.

Zorg ervoor dat je kiest voor rauwe of zelfgemaakte augurken om te profiteren van de probiotische voordelen.

Kombucha

Kombucha is een gefermenteerde drank die rijk is aan probiotica. Het wordt gemaakt door gezoete thee te fermenteren met behulp van een symbiotische cultuur van bacteriën en gist, ook wel bekend als een SCOBY.

De probiotica in kombucha helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora en ondersteunen een goede spijsvertering. Bovendien kan het regelmatig consumeren van kombucha de immuunfunctie verbeteren en ontstekingen verminderen.

Het kan een verfrissend alternatief zijn voor frisdranken en kan gemakkelijk worden geïntegreerd in je dagelijkse voedingspatroon.

Karnemelk

Karnemelk is een zuivelproduct dat van nature levende bacteriën bevat, waardoor het een goede bron van probiotica is. Deze vriendelijke bacteriën helpen de darmgezondheid te verbeteren en ondersteunen een gezonde spijsvertering.

Karnemelk is een lichtzure en verfrissende drank die gemakkelijk verteerbaar is. Het kan op zichzelf worden gedronken of worden gebruikt als ingrediënt in smoothies of bakrecepten. Karnemelk is ook een goede bron van voedingsstoffen zoals calcium, eiwitten en vitamine B12.

Het regelmatig consumeren van karnemelk kan helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora en het ondersteunen van uw algehele darmgezondheid.

Natto

Natto is een traditionele Japanse delicatesse gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het staat bekend om zijn unieke textuur en sterke geur, maar het biedt ook verschillende gezondheidsvoordelen.

Natto bevat de bacterie Bacillus subtilis, die een krachtige probiotische werking heeft. Deze goede bacteriën ondersteunen een gezonde spijsvertering en bevorderen een gezonde darmflora. Bovendien zorgt natto voor de aanmaak van vitamine K2, een essentiële voedingsstof die belangrijk is voor sterke botten en een gezond hart.

Dus als je op zoek bent naar een natuurlijke bron van probiotica, dan is natto zeker het proberen waard!

Rauwe kazen

Rauwe kazen zoals brie, camembert en gorgonzola kunnen ook probiotica bevatten. Deze kazen worden gemaakt van rauwe melk, wat betekent dat de melk niet is gepasteuriseerd. Tijdens het rijpingsproces ontstaan er natuurlijke bacteriën die de kaas zijn karakteristieke smaak geven.

Sommige van deze bacteriën zijn probiotisch en kunnen gunstig zijn voor onze darmgezondheid. Het is belangrijk om te vermelden dat niet elke rauwmelkse kaas probiotica bevat, dus het is altijd goed om de verpakking te controleren om er zeker van te zijn dat je een probiotische kaas kiest.

Voordelen van probiotica in voeding

Als het gaat om probiotica in voeding, zijn er veel voordelen te behalen. Probiotica, ofwel goede bacteriën, spelen een cruciale rol bij het bevorderen van een gezonde darmflora en het ondersteunen van een gezonde spijsvertering.

Ze kunnen helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen, zoals gas en opgeblazen gevoel, en kunnen zelfs de symptomen van prikkelbare darmsyndroom verminderen.

Een van de belangrijkste voordelen van probiotica is hun vermogen om de balans van bacteriën in de darmen te herstellen. Een gezonde darmflora is essentieel voor een optimale spijsvertering en opname van voedingsstoffen.

Probiotica kunnen ook helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Daarnaast hebben probiotica de potentie om de productie van vitamines in de darmen te stimuleren. Verschillende stammen van probiotica zijn in staat om vitamine K en sommige B-vitamines te produceren.

Vitamine K speelt een belangrijke rol bij bloedstolling en B-vitamines zijn essentieel voor een goede energieproductie.

Het regelmatig consumeren van voedingsmiddelen die probiotica bevatten, zoals yoghurt, kefir, zuurkool en miso, kan bijdragen aan een gezonde darmflora en algemeen welzijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle voedingsmiddelen met probiotica gelijk zijn, en het is essentieel om producten te kiezen die levende culturen bevatten en weinig toegevoegde suikers hebben.

Kortom, het toevoegen van probiotica aan je dieet kan vele voordelen bieden voor je spijsvertering en algehele gezondheid. Door regelmatig voedingsmiddelen met probiotica te consumeren, kun je een gezonde darmflora bevorderen en genieten van de vele voordelen die.

Hoe probiotica te identificeren in voedingsmiddelen

Om probiotica in voedingsmiddelen te identificeren, let op levende culturen, controleer het natriumgehalte, en zorg ervoor dat het geschikt is voor vegetariërs/veganisten. Ontdek meer manieren om probiotica te identificeren in voedsel..

Levende culturen herkennen

Om probiotica te identificeren in voedingsmiddelen, is het belangrijk om levende culturen te kunnen herkennen. Hier zijn een aantal manieren om dit te doen:

 1. Controleer de etiketten: Kijk op het etiket van het product naar de termen “levende en actieve culturen” of “levende probiotische culturen”. Dit geeft aan dat het product daadwerkelijk probiotica bevat.
 2. Zoek naar specifieke stammen: Sommige stammen probiotica hebben specifieke namen, zoals Lactobacillus acidophilus of Bifidobacterium lactis. Deze namen kunnen helpen bij het identificeren van levende culturen in voedingsmiddelen.
 3. Let op de houdbaarheidsdatum: Probiotische producten moeten een houdbaarheidsdatum hebben die ver genoeg in de toekomst ligt. Dit betekent dat de bacteriën nog steeds levend moeten zijn op het moment van consumptie.
 4. Kies voor gefermenteerde voeding: Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten vaak levende culturen omdat ze door fermentatie worden gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn yoghurt, zuurkool en kefir.
 5. Vermijd gepasteuriseerde producten: Pasteurisatie kan alle bacteriën doden, inclusief probiotica. Kies daarom voor rauwe of ongepasteuriseerde producten als je op zoek bent naar levende culturen.
 6. Raadpleeg een professional: Als je specifieke vragen hebt over welke voedingsmiddelen levende culturen bevatten, is het altijd een goed idee om advies in te winnen bij een voedingsdeskundige of diëtist.

Natriumgehalte controleren

Ik controleer altijd het natriumgehalte bij het kiezen van voedingsmiddelen met probiotica. Te veel natrium kan namelijk schadelijk zijn voor mijn gezondheid en de balans in mijn darmflora verstoren.

Het is belangrijk om producten te kiezen met een laag natriumgehalte om de gezonde werking van probiotica te ondersteunen.

Geschikt voor vegetariërs en veganisten

Als vegetariër of veganist vraag je je misschien af welke voedingsmiddelen met probiotica geschikt zijn voor jou. Goed nieuws: er zijn genoeg opties! Veel gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten van nature levende bacteriën en zijn daarom ideaal voor vegetariërs en veganisten.

Denk bijvoorbeeld aan gefermenteerde groenten zoals zuurkool en kimchi, maar ook aan plantaardige producten zoals miso en tempeh. Deze voedingsmiddelen kunnen gemakkelijk worden opgenomen in een vegetarisch of veganistisch dieet en helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora.

Dus aarzel niet om te genieten van deze probiotische bronnen, wetende dat ze perfect passen bij jouw voedingsvoorkeuren.

Samenvatting en conclusie

In dit artikel hebben we de volledige lijst van voedingsmiddelen met probiotica besproken. Of je nu op zoek bent naar zuivelproducten zoals yoghurt en kefir, gefermenteerde groenten zoals zuurkool of andere opties zoals tempeh en miso, er zijn genoeg keuzes om je darmgezondheid te ondersteunen.

Het is belangrijk om levende culturen te herkennen in deze voedingsmiddelen en aandacht te besteden aan het natriumgehalte. Vergeet niet dat probiotica ook als supplement beschikbaar zijn voor extra ondersteuning.

Voeg deze voedingsmiddelen toe aan je dieet voor een gezonde spijsvertering en een bloeiende darmflora!

Meer over probiotica

Het is geweldig dat je geïnteresseerd bent in de vele facetten van voedingssupplementen, specifiek probiotica. Er is zoveel te leren en ontdekken als het gaat om het verbeteren van onze gezondheid met deze nuttige bacteriën. Voor nieuwe ouders hebben we een informatief artikel, ‘Probiotica voor de Baby‘, dat licht werpt op hoe deze supplementen de ontwikkeling van het immuunsysteem bij pasgeborenen kunnen ondersteunen.

Als je op reis gaat of op een exotische bestemming bent, bekijk dan zeker ‘Probiotica en Reizigersdiarree‘ en ‘Probiotica en Voedselvergiftiging‘ om te zien hoe probiotica kan helpen om je maag- en darmgezondheid te ondersteunen. Onze artikelen, ‘Probiotica in Tandheelkundige Gezondheid‘, ‘Probiotica Blaasontsteking‘ en ‘Probiotica in Huidverzorging‘, kunnen je inzicht geven in hoe probiotica invloed heeft op gebieden die je misschien niet meteen zou verwachten. Voor diegenen die te maken hebben met specifieke gezondheidsproblemen, zou je ‘Probiotica bij Auto-immuunziekten‘ en ‘Probiotica en Lactose-intolerantie‘ willen lezen.

Of misschien ben je benieuwd naar de rol van probiotica in voeding en drank? Daarvoor hebben we ‘Probiotica yoghurt‘, ‘Probiotica voeding‘, en ‘Probiotica drank‘. Als je nieuwsgierig bent naar het totale plaatje, bekijk dan ‘Nadelen Probiotica‘ en ‘Voordelen Probiotica‘ om een uitgebalanceerd perspectief te krijgen. En als je op zoek bent naar zeer specifieke soorten probiotica, zoals ‘Vaginale Probiotica‘ of ‘Kefir Probiotica‘, hebben we ook artikelen die diep op die onderwerpen ingaan.

Borstvoedende moeders kunnen baat hebben bij het lezen van ‘Probiotica Borstvoeding‘, terwijl degenen die nieuw zijn in de wereld van probiotica, zullen profiteren van ‘Probiotica Betekenis‘ en ‘Waar Zit Probiotica In’. We bieden ook richtlijnen over ‘Wanneer Probiotica Innemen‘ om je te helpen het meeste uit je supplementen te halen. We zijn benieuwd of je een keuze kunt maken in het artikel ‘Probiotica kopen‘.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn enkele voedingsmiddelen waar probiotica in zit?

Voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool, kombucha en gefermenteerde groenten bevatten probiotica.

2. Hoeveel probiotica moet ik consumeren voor de gezondheidsvoordelen?

Het exacte bedrag varieert afhankelijk van het specifieke probioticum en het individu, maar over het algemeen wordt aanbevolen om dagelijks minstens 1 miljard CFU (kolonievormende eenheden) probiotica te consumeren.

3. Kan ik probiotica ook in supplementvorm nemen?

Ja, probiotica zijn beschikbaar in supplementvorm en kunnen een handige manier zijn om voldoende hoeveelheden probiotica binnen te krijgen, vooral als je dieet niet veel gefermenteerde voedingsmiddelen bevat.

4. Zijn er bijwerkingen bij het innemen van probiotica?

Over het algemeen worden probiotica als veilig beschouwd voor de meeste mensen. Sommige mensen kunnen echter milde spijsverteringsklachten ervaren, zoals gas of een opgeblazen gevoel, bij het beginnen met probioticasupplementen. Het is altijd het beste om met een arts te praten voordat je nieuwe supplementen inneemt.

» Referenties

1. ‘Probiotics: What You Need To Know’ – Yisong Wang, Ph.D., and David Shurtleff, Ph.D., August 2019.
https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know

2. ‘Probiotics – Fact Sheet for Health Professionals’ – June 2, 2022.
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/

3. ‘Current status of probiotic and related health benefits’ – Tridip K. Das, Shrabani Pradhan, Sudipta Chakrabarti, Keshab Chandra Mondal, Kuntal Ghosh, December 2022.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772502222001457

4. ‘Understanding the health benefits of taking probiotics’ – August 8, 2022.
https://www.health.harvard.edu/nutrition/understanding-the-health-benefits-of-taking-probiotics

5. ‘Maag Lever Darm Stichting. (n.d.). Probiotica.’
https://www.mlds.nl/gezonde-buik/probiotica/

» Referenties

Conclusie beste probiotica supplementen 2023 

 • Beste probiotica – Nutribites
 • Beste probiotica supplement – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste capsules probiotica – Nutribites
 • Beste forte probiotica – Sea Moss Mountain 5% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste probiotica poeder – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste prikkelbare darm probiotica – Vitals 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste probioticum vrouw – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Waar Zit Probiotica In? De Volledige Lijst van Voedingsmiddelen

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips