In dit artikel

De Voordelen van Calcium: Meer dan Sterke Botten (2023)

In dit artikel

Voel je je soms moe en futloos, je botten en spieren pijnlijk? Ik weet hoe dat voelt en was verrast te ontdekken dat een tekort aan calcium meer doet dan alleen de botgezondheid beïnvloeden.

In deze blog duiken we dieper in de vele voordelen van calcium en hoe het helpt bij het ontwikkelen van een gezond gebit, bevordering van bloedstolling, spierfuncties en nog veel meer.

Laten we samen ontdekken hoe deze cruciale mineraal ons leven kan verrijken.

Key Takeaway

De beste calcium tabletten van 2023 zijn Nutribites Calcium+. Dit merk heeft een vegetarische formule, een goede opneembaarheid en is o.a. verrijkt met vitamine D en K.

Samenvatting

 • Calcium heeft vele voordelen voor ons lichaam, zoals sterke botten, gezond gebit, bloedstolling, goede spierfunctie, hartgezondheid, zenuwfunctie en hormoonproductie.
 • Calcium kan worden verkregen door voeding zoals zuivelproducten, groene bladgroenten en vis met eetbare botten.
 • Het is belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen, omdat het helpt bij het behouden van een gezond gebit, reguleren van de hartslag, behouden van een goede spierfunctie en bevorderen van een gezonde bloeddruk.

Voordelen van Calcium

Calcium heeft vele voordelen voor ons lichaam, zoals sterke botten, gezond gebit, bloedstolling, goede spierfunctie, hartgezondheid, zenuwfunctie en hormoonproductie.

Sterke botten

Calcium is de sleutel tot sterke botten. Onze botten houden van dit mineraal. Ze worden er hard en sterk van. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen hebben er veel aan. Tot een bepaalde leeftijd bouwt het lichaam nieuwe botten op.

Daar gebruikt het calcium voor. Maar let op, te veel calcium is niet goed. Dat kan leiden tot botontkalking. Toch, met de juiste hoeveelheid, zorgt calcium ook voor minder botbreuken.

Dus eet genoeg eieren, boter en zuivel. Dit zijn goede bronnen van calcium. Ook groenten en gefermenteerde voeding zoals natto zitten vol met dit nuttige mineraal!

Gezond gebit

Een gezond gebit is meer dan alleen het hebben van sterke tanden. Calcium speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling en het behoud van een gezond gebit. Calcium helpt bij het opbouwen van sterke tanden en kiezen, waardoor ze minder vatbaar zijn voor gaatjes en tandbederf.

Het mineraal is ook essentieel voor het behoud van gezond tandglazuur, dat de beschermende laag op onze tanden vormt. Een tekort aan calcium kan leiden tot zwak tandglazuur en tandproblemen.

Om een gezond gebit te behouden, is het belangrijk om voldoende calciumrijke voedingsmiddelen te consumeren. Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas zijn goede bronnen van calcium.

Daarnaast bevatten groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool ook calcium. Het is ook belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen, omdat dit helpt bij de opname van calcium in het lichaam.

Naast een gezond dieet is goede mondhygiëne essentieel voor een gezond gebit. Regelmatig poetsen, flossen en regelmatige bezoeken aan de tandarts kunnen helpen bij het behouden van een gezonde glimlach.

Het is ook belangrijk om suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken te beperken, omdat deze tandbederf kunnen veroorzaken.

Bloedstolling

Calcium speelt ook een rol bij de bloedstolling. Het zorgt ervoor dat ons bloed kan stollen wanneer we een wond hebben, waardoor we minder bloeden. Dit is belangrijk voor het genezingsproces en om te voorkomen dat we te veel bloed verliezen.

Dus naast sterke botten en een gezond gebit, helpt calcium ook bij een goede bloedstolling.

Spierfunctie

Calcium speelt ook een belangrijke rol bij het behoud van een goede spierfunctie. Spieren hebben calcium nodig om goed te kunnen samentrekken en ontspannen. Zonder voldoende calcium kunnen spieren zwak worden en kan er sprake zijn van krampen.

Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende calcium binnenkrijgt, vooral als je veel sport of actief bent. Calcium helpt ook bij het behouden van de spiermassa naarmate we ouder worden, wat kan helpen om mobiliteit en onafhankelijkheid te behouden.

Hartgezondheid

Mijn hartgezondheid is ook een belangrijk voordeel van calcium. Calcium speelt een rol bij het reguleren van de hartslag en het bevorderen van een gezonde bloeddruk. Het helpt ook bij het behouden van een goede spierfunctie in het hart.

Door voldoende calcium in mijn dieet te hebben, kan ik mijn hart gezond houden en het risico op hartziekten verminderen.

Zenuwfunctie

Calcium speelt ook een belangrijke rol bij de zenuwfunctie. Het mineraal helpt bij het overbrengen van signalen tussen zenuwcellen en zorgt ervoor dat onze spieren kunnen bewegen. Zonder voldoende calcium kunnen onze zenuwen niet goed functioneren, wat kan leiden tot problemen zoals spierkrampen en tintelingen.

Dus naast het opbouwen van sterke botten en een gezond gebit, is calcium ook essentieel voor een goede werking van ons zenuwstelsel. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat we voldoende calcium binnenkrijgen door middel van voeding of supplementen.

Hormoonproductie

Calcium speelt ook een belangrijke rol bij de hormoonproductie in ons lichaam. Hormonen zijn chemische stoffen die verschillende processen in ons lichaam reguleren, zoals groei, metabolisme en reproductie.

Calcium helpt bij het vrijkomen en transporteren van hormonen in ons lichaam, waardoor ze effectief hun functies kunnen vervullen. Een tekort aan calcium kan de hormoonproductie verstoren en verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken.

Daarom is het belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen om een goede hormoonbalans te behouden.

Regelmaat van de hartslag

Calcium speelt ook een rol bij het handhaven van de regelmaat van de hartslag. Het mineraal is betrokken bij het samentrekken en ontspannen van de hartspieren, wat essentieel is voor een gezonde hartfunctie.

Calcium zorgt ervoor dat de elektrische signalen in het hart goed worden gecoördineerd, waardoor de hartslag regelmatig blijft. Een tekort aan calcium kan leiden tot hartritmestoornissen en andere hartproblemen.

Daarom is het belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen, vooral voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Beschikbaarheid van Calcium

Calcium is ruimschoots beschikbaar in diverse voedingsbronnen, waaronder zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt, maar ook in groene bladgroenten zoals boerenkool en broccoli. Het kan ook worden verkregen via calciumsupplementen.

Het lichaam kan calcium efficiënt absorberen en verwerken, vooral wanneer het wordt gecombineerd met voldoende vitamine D.

Voedingsbronnen van Calcium

Er zijn veel voedingsbronnen waar calcium in zit. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt
 • Groene bladgroenten zoals boerenkool en spinazie
 • Vis met eetbare botten, zoals sardines en zalm
 • Amandelen en andere noten
 • Bonen en peulvruchten, zoals linzen en kikkererwten
 • Sojamelk en tofu (gemaakt met calciumsulfaat)
 • Sesamzaadjes en tahini (sesampasta)

Calciumsupplementen

Calciumsupplementen kunnen nuttig zijn als je niet genoeg calcium binnenkrijgt via voeding.

Calciumabsorptie en -verwerking in het lichaam

Als we calcium consumeren via onze voeding, moet ons lichaam het goed kunnen opnemen en verwerken. Calciumabsorptie vindt voornamelijk plaats in de dunne darm. Het lichaam gebruikt vitamine D om calcium beter op te nemen.

Vitamine D wordt in de huid aangemaakt wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Daarom is het belangrijk om genoeg zonlicht te krijgen of voedingsmiddelen met vitamine D te consumeren, zoals vette vis en eieren.

Na absorptie wordt calcium naar de botten en tanden gestuurd om ze sterk en gezond te houden. Het lichaam kan ook calcium opslaan in de botten voor toekomstig gebruik. Als er een tekort aan calcium is, kan het lichaam calcium uit de botten halen, wat kan leiden tot botontkalking en botbreuken.

Meer over ‘Calcium Tabletten’

Calcium speelt een vitale rol in ons lichaam, maar veel mensen weten niet precies wat calcium tabletten zijn en hoe ze werken. Voor degenen die nieuwsgierig zijn naar de voordelen van calcium, is het fascinerend om te ontdekken hoe de werking van calcium tabletten ons welzijn kan ondersteunen. Terwijl het inname moment van calcium tabletten cruciaal kan zijn voor maximale absorptie, zijn er ook enkele bijwerkingen van calcium tabletten waar men rekening mee moet houden.

Interessant is ook het verschil tussen calcium tabletten en voeding. Terwijl calcium tabletten voor ouderen een specifieke behoefte kunnen vervullen, speelt calcium ook een belangrijke rol bij osteoporose. Daarnaast is het essentieel om de juiste dosering van calcium tabletten te kennen en te begrijpen hoe de calcium en vitamine d combinatie onze gezondheid ten goede komt. Andere relevante informatie omvat de lijst van voedingsmiddelen rijk aan calcium, de potentiële interactie van calcium tabletten en medicijnen, de noodzaak van calcium tabletten voor kinderen, overwegingen met betrekking tot calcium tabletten tijdens zwangerschap, en tips over het bewaren van calcium tabletten.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de voordelen van calcium?

De voordelen van calcium zijn meer dan sterke botten. Het helpt ook bij tandgezondheid en spierfunctie.

2. Wat gebeurt er als ik een calciumtekort heb?

Een calciumtekort kan leiden tot botaandoeningen en problemen met skeletgezondheid.

3. Waar kan ik calcium vinden in het eten?

Je kunt calcium vinden in melkproducten, groene bladgroenten en andere calciumrijk voedsel.

4. Kan een vitamine D tekort invloed hebben op mijn calciumopname?

Ja, een vitamine D tekort kan de hoeveelheid calcium die je lichaam opneemt verminderen.

5. Zijn er calciumrijke recepten die ik kan proberen?

Ja, er zijn veel calciumrijke recepten die melkproducten en groene bladgroenten gebruiken.

» Referenties


Weaver CM. Calcium. In: Marriott BP, Birt DF, Stallings VA, Yates AA, eds. Present Knowledge in Nutrition. 11th ed. Cambridge, Massachusetts: Wiley-Blackwell; 2020:321-48.
https://shop.elsevier.com/books/present-knowledge-in-nutrition/marriott/978-0-323-66162-1

Wawrzyniak N, Suliburska J. Nutritional and health factors affecting the bioavailability of calcium: a narrative review. Nutr Rev 2021.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33491051/

Cormick G, Betrán AP, Metz F, Palacios C, Beltrán-Velazquez F, García-Casal MLN, et al. Regulatory and policy-related aspects of calcium fortification of foods. Implications for implementing national strategies of calcium fortification. Nutrients 2020;12.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32276435/

Gallagher JC, Yalamanchili V, Smith LM. The effect of vitamin D on calcium absorption in older women. J Clin Endocrinol Metab 2012;97:3550-6.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22855333/

Wongdee K, Rodrat M, Teerapornpuntakit J, Krishnamra N, Charoenphandhu N. Factors inhibiting intestinal calcium absorption: hormones and luminal factors that prevent excessive calcium uptake. J Physiol Sci 2019;69:683-96.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31222614/

» Referenties

Conclusie beste Calcium Tabletten 2023

 • Beste Calcium Tabletten – Nutribites
 • Beste Calcium 1000 mg – Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Supplement – Nutribites
 • Beste Calcium Kauwtabletten – Vitakruid Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Pillen – Vitals Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Producten – Nutribites
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Voordelen van Calcium: Meer dan Sterke Botten (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips