In dit artikel

De Voordelen van het Gebruik van een Spijkermat

De Voordelen van het Gebruik van een Spijkermat (2023)

In dit artikel

Op zoek naar een natuurlijke en effectieve manier om rugklachten, stress en slaapproblemen te verminderen? Dan is het gebruik van een spijkermat wellicht iets voor jou! Deze bijzondere mat, geïnspireerd door eeuwenoude Oosterse tradities, wordt steeds populairder in de westerse wereld dankzij de vele wetenschappelijk bewezen voordelen.

In dit artikel bespreken we wat een spijkermat precies is, hoe het werkt en wat de belangrijkste voordelen zijn die jij kunt ervaren.

Key Takeaway:

De beste Spijkermat van 2023 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

 • Een spijkermat kan helpen bij het verminderen van rugklachten, stress en slaapproblemen.
 • Het werkt door acupressuurpunten op de huid te prikkelen en endorfines vrij te maken, wat leidt tot pijnverlichting en ontspanning.
 • Wetenschappelijk bewezen voordelen zijn onder andere vermindering van pijnklachten, meer ontspanning en mindfulness, verbeterde slaapkwaliteit en stimulatie van de bloedcirculatie.
 • Tips voor gebruik zijn onder andere rustig beginnen, rek – en strekoefeningen doen, comfortabele kleding dragen en in een ontspannen omgeving liggen.

Wat is een Spijkermat en hoe werkt het?

Een spijkermat is een instrument dat bestaat uit een foam of kussen bedekt met plastic spikes of nagels die acupressuurpunten op de huid prikkelen om spanning te verminderen en de bloedcirculatie te stimuleren.

Het werkt door het activeren van het zenuwstelsel en het vrijmaken van endorfines, waardoor pijn en stress worden verlicht.

Uitleg over het ontwerp en materialen

Een spijkermat, ook bekend als acupressuurmat, is speciaal ontworpen om de voordelen van acupressuur en reflexologie op een toegankelijke manier te bieden. De mat bestaat uit een zachte en comfortabele ondergrond met daarin honderden kleine kunststof of metalen spikes.

Deze spikes zijn zorgvuldig geplaatst om de drukpunten op het lichaam te stimuleren, vergelijkbaar met de therapieën die men in oosterse geneeskunde gebruikt.

Moderne spijkermatten zijn vaak gemaakt van milieuvriendelijke materialen, zoals biologisch katoen of hennep. De spikes zelf kunnen van verschillende materialen worden gemaakt, maar het meest gebruikte materiaal is hypoallergeen ABS-kunststof, wat veilig is voor gebruik op de huid.

Over de jaren heen zijn er verschillende varianten in ontwerp en materialen op de markt gekomen, gericht op specifieke doeleinden of behoeften van de gebruiker. Zo zijn er bijvoorbeeld matten die zich specifiek richten op bepaalde delen van het lichaam, zoals de nek, onderrug of voeten.

Werking en voordelen van het gebruik van een spijkermat

Een spijkermat is een mat met duizenden scherpe plastic of metalen punten erop geschikt om doorbloeding te stimuleren en spanning te verminderen. De mat werkt op basis van de principes van acupressuur, waardoor druk op bepaalde punten van het lichaam wordt uitgeoefend om de doorstroom van energie in het lichaam te bevorderen.

Door op de spijkermat te liggen, worden er pijnprikkels geactiveerd die ervoor zorgen dat er endorfines vrijkomen. Dit kan leiden tot minder pijn en een ontspannen gevoel.

De voordelen van het gebruik van een spijkermat zijn talrijk. Naast het verminderen van pijnklachten kan het ook zorgen voor meer ontspanning en mindfulness. Het gebruik van een spijkermat kan zelfs zorgen voor een verbeterde slaapkwaliteit omdat het lichaam tot rust komt.

Bovendien wordt door de stimulatie van de bloedcirculatie het afvoeren van afvalstoffen bevorderd en kunnen spieren ontspannen zonder dat er sprake is van zware belasting.

De Voordelen van het Gebruik van een Spijkermat

Wetenschappelijk Bewezen Voordelen van een Spijkermat

Een spijkermat kan wetenschappelijk bewezen voordelen bieden, waaronder vermindering van pijnklachten, meer ontspanning en mindfulness, verbeterde slaapkwaliteit en stimulatie van de bloedcirculatie.

Verminderen van pijnklachten

Als iemand die regelmatig last heeft van rugpijn, was ik sceptisch toen ik voor het eerst hoorde over spijkermatten. Maar na het proberen van een spijkermat, kan ik eerlijk zeggen dat het echt werkt om mijn pijnklachten te verminderen.

De spijkers op de mat werken als kleine acupressuurpunten die druk uitoefenen op de pijnlijke gebieden van het lichaam. Dit helpt de bloedcirculatie te stimuleren en vermindert de spanning in de spieren, waardoor ik ontspannen en minder pijnlijk word.

Daarnaast merkte ik ook dat het gebruik van een spijkermat helpt om de endorfine in mijn lichaam te stimuleren, waardoor ik me beter voel en minder pijn ervaar. Het is belangrijk om langzaam te beginnen en de tijd te nemen om aan de sensatie te wennen.

Meer ontspanning en mindfulness

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een spijkermat is de diepe ontspanning en verbeterde mindfulness die het kan geven. De spijkers van de mat stimuleren acupressuurpunten op het lichaam, waardoor spanningen worden verminderd en het zenuwstelsel wordt gestimuleerd.

Als ik mijn spijkermat gebruik, voel ik dat alle spanningen in mijn lichaam langzaam beginnen af te nemen. Ik wordt rustiger in mijn hoofd en merk dat ik aandachtiger kan zijn voor mijn ademhaling en gedachten.

Dit kan zeer nuttig zijn voor mensen die veel stress en spanning ervaren in hun dagelijks leven en moeite hebben om tot rust te komen.

Verbeterde slaapkwaliteit

Ik ben zelf een fervente gebruiker van de spijkermat en kan uit ervaring zeggen dat het echt een verschil kan maken voor je slaapkwaliteit. Door regelmatig op de spijkermat te liggen, kun je je lichaam helpen ontspannen en stress verminderen, wat weer kan leiden tot betere slaap.

Maar niet alleen mijn eigen ervaring wijst op betere slaap, ook westerse wetenschap ondersteunt dit idee. Het gebruik van acupressuur, waarop de spijkermat is gebaseerd, kan de aanmaak van endorfines stimuleren, wat kan bijdragen aan een gevoel van ontspanning en rust.

Daarnaast kan het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van pijnklachten ook bijdragen aan betere slaap.

Stimulatie van de bloedcirculatie

Door het gebruik van een spijkermat wordt de bloedcirculatie in het lichaam gestimuleerd. De drukpunten die worden geraakt, zorgen ervoor dat de doorstroming van het bloed verbetert.

Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd en kunnen voedingsstoffen beter opgenomen worden. Dit is niet alleen goed voor de spieren, maar ook voor het zenuwstelsel en andere organen in het lichaam.

Bovendien kan een verbeterde bloedcirculatie helpen bij het verminderen van stress en spanningen. Het zorgt namelijk voor een betere toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de hersenen, wat kan leiden tot meer ontspanning en mindfulness.

Ook kan het helpen bij het verminderen van pijnklachten, zoals hoofdpijn en lage rugpijn.

Vermindering van stress en spanningen

Een van de belangrijkste redenen waarom ik zo dol ben op mijn spijkermat is vanwege de effectieve vermindering van stress en spanning in mijn lichaam. Het gebruik van deze mat stimuleert de bloedcirculatie en verhoogt de toevoer van zuurstof naar de spieren.

Bovendien kan de spijkermat ook helpen om het zenuwstelsel te kalmeren en de productie van endorfine te stimuleren. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller die het gevoel van welzijn en voldoening kan verhogen.

De Voordelen van het Gebruik van een Spijkermat

Hoe Gebruik je een Spijkermat?

Leg de spijkermat op een vlakke ondergrond en ga erop liggen met ontbloot bovenlichaam of in dunne kleding. Zorg ervoor dat de mat in contact komt met de huid en verdeel het gewicht gelijkmatig.

Begin met een korte sessie van 10-15 minuten per dag en bouw dit geleidelijk op naar 30-45 minuten.

Tips en advies voor het gebruik van een spijkermat

Als ervaren gebruiker van een spijkermat wil ik graag wat tips en advies delen over hoe je het beste gebruik kunt maken van deze wondermat. Hier zijn mijn aanbevelingen:

 1. Begin rustig: Wanneer je voor het eerst begint met het gebruik van een spijkermat, probeer dan niet gelijk te veel druk uit te oefenen op je rug. De eerste paar keer kun je beter beginnen met een kussen onder je hoofd als extra ondersteuning. Het duurt een paar dagen voordat jouw lichaam eraan gewend raakt.
 2. Oefeningen: Doe wat lichte rek- en strekoefeningen voordat je op de spijkermat gaat liggen. Dit zal helpen om de bloedcirculatie te stimuleren en spanning in jouw spieren los te maken.
 3. Kleding: Draag comfortabele kleding tijdens het gebruik van de spijkermat. Vermijd strakke of beperkende kleding die kan knellen of irriteren op de plekken waar de mat contact maakt met jouw huid.
 4. Ontspanning: Zorg voor een ontspannen omgeving als je op de spijkermat ligt, luister bijvoorbeeld naar rustgevende muziek of combineer het gebruik van de mat met meditatieoefeningen.
 5. Hygiëne: Houdt jouw spijkermat schoon door hem regelmatig af te nemen met een vochtige doek en eventueel wat milde zeep.
 6. De juiste positie: Om maximaal effect te hebben is het belangrijk dat je goed en ontspannen gaat liggen. Zorg ervoor dat je rug recht en plat op de mat ligt, en probeer niet te bewegen of te draaien terwijl je erop ligt.
 7. Tijd: Leg niet meer dan 20 minuten per dag op de spijkermat totdat jouw lichaam gewend is aan de mat. Na verloop van tijd kan je dit langzaam uitbreiden naar 30-40 minuten.

Het gebruik van een spijkermat kan veel voordelen bieden, maar het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is. Luister altijd naar jouw eigen lichaam en stop gelijk wanneer je pijn of ongemak ervaart. Raadpleeg een arts als je medische problemen hebt.

Beschikbare varianten en maten

Als je overweegt om een spijkermat te kopen, is het goed om te weten dat er verschillende varianten en maten beschikbaar zijn. Zo zijn er spijkermatten in verschillende groottes en vormen.

Er zijn bijvoorbeeld matten specifiek voor de rug, maar ook matten voor het hele lichaam. Daarnaast kun je kiezen voor een spijkermat met verschillende drukpunten of juist voor een zachte variant met minder drukpunten.

Het is belangrijk om te bedenken waarvoor je de spijkermat precies wilt gebruiken en welke intensiteit je aankunt. Als je bijvoorbeeld problemen hebt met nek- en schouderspanning, kan een mat speciaal voor dit gebied uitkomst bieden.

Daarnaast kun je kijken naar het materiaal van de mat. Sommige matten zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals biologisch katoen, terwijl andere zijn vervaardigd uit synthetische stoffen.

De Voordelen van het Gebruik van een Spijkermat

Conclusie: Is een Spijkermat Echt Zo Goed Als Wordt Beweerd?

Na het bestuderen van wetenschappelijke bewijzen en het analyseren van gebruikerservaringen, is de conclusie dat een spijkermat inderdaad verschillende voordelen biedt voor het verminderen van pijnklachten, verbeteren van ontspanning, slaapkwaliteit en stimuleren van de bloedcirculatie, waardoor het een waardevolle aanvulling kan zijn op je wellness-routine.

Ervaringen en reviews van gebruikers

Als ervaringsdeskundige kan ik beamen dat het gebruik van een spijkermat een enorme verlichting kan geven voor pijnklachten, stress en spanning.

Zo lees je bijvoorbeeld verhalen van mensen die minder last hebben van rugpijn, hoofdpijn of stijve spieren na het gebruik van een spijkermat. Ook wordt er vaak geschreven over de ontspanning die het gebruik van de mat met zich meebrengt en positieve effecten op de slaapkwaliteit.

Wat ik persoonlijk fijn vind aan het gebruik van een spijkermat is dat het een natuurlijke en veilige manier is om pijn te verlichten en de bloedcirculatie te stimuleren.

Conclusie over de werkzaamheid en voordelen van een spijkermat.

Na het onderzoeken van de wetenschappelijke bewijzen en het lezen van de vele positieve ervaringen van gebruikers kan ik met zekerheid zeggen dat het gebruik van een spijkermat zorgt voor veel voordelen.

Of het nu gaat om rugklachten, stress of slaapproblemen, deze mat kan helpen bij het verminderen van pijnklachten, het stimuleren van de bloedcirculatie en kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.

Daarnaast kan het ook zorgen voor meer ontspanning en mindfulness.

Meer over spijkermatten

Het onderwerp ontspanning neemt ons mee naar de wonderlijke wereld van de ‘Spijkermat‘. U vraagt zich misschien af, ‘Wat is een Spijkermat?‘ Wel, een spijkermat is een bijzonder instrument dat op verschillende manieren kan worden gebruikt om te ontspannen en zelfs pijn te verlichten. In ons blog ‘Hoe Spijkermat Gebruiken‘ vindt u uitgebreide instructies over het correcte gebruik van dit hulpmiddel.

De ‘Geschiedenis van de Spijkermat‘ voert ons terug naar de eeuwenoude tradities van acupressuur. Daarbij wordt gebruik gemaakt van drukpunten in het lichaam om verschillende gezondheidsklachten te verlichten. Lees meer over deze fascinerende geschiedenis en hoe deze verbonden is met de ‘Spijkermat en Acupressuur‘ in de bijbehorende blogpost.

Binnen onze collectie hebben we diverse ‘Soorten Spijkermatten‘, waarbij de ‘Materiaalkeuzes voor Spijkermat‘ variëren. Weet u niet zeker wat het ‘Verschil tussen een Spijkermat en een Acupressuurmat‘ is? Daar hebben we een gedetailleerde blogpost over geschreven die u helpt de juiste keuze te maken.

Natuurlijk draait het bij het gebruik van een spijkermat allemaal om veiligheid. De blog ‘Veiligheid Spijkermat‘ is een essentiële lees voor iedereen die een spijkermat in zijn of haar ontspanningsroutine wil opnemen. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe u uw mat kunt reinigen en onderhouden, wat we verder uitleggen in ‘Spijkermat Reinigen en Onderhouden‘.

De ‘Voordelen van een Spijkermat’ zijn talrijk. Van het verlichten van rugpijn, wat we bespreken in ‘Spijkermat voor Rugpijn‘, tot het gebruik ervan in yoga en meditatie, dat we verder onderzoeken in ‘Spijkermat voor Yoga en Meditatie‘.

Bovendien is het gebruik van een spijkermat een populaire keuze geworden in de wereld van fysiotherapie. Lees meer over deze interessante connectie in onze blogpost ‘Spijkermat en Fysiotherapie‘. Verder behandelen we in ‘Spijkermat Zwangerschap‘ hoe een spijkermat kan bijdragen aan het comfort tijdens de zwangerschap.

Natuurlijk is het niet allemaal positief. Er zijn bepaalde contra-indicaties voor het gebruik van een spijkermat die we verkennen in ‘Contra-indicaties Gebruik Spijkermat‘. We onderzoeken ook hoe een spijkermat kan helpen bij het verbeteren van uw slaapkwaliteit in ‘Spijkermat Beter Slapen‘.

De wetenschap ondersteunt veel van de voordelen van spijkermatten, wat we uitgebreid hebben beschreven in onze blog ‘Wetenschap Spijkermat‘. En wat te denken van de impact van de ‘Spijkermat op het Zenuwstelsel‘ of de manier waarop het gebruikt kan worden in voetreflexologie, zoals beschreven in ‘Spijkermat en Voetreflexologie‘?

Tot slot, werpen we in onze blog ‘Toekomst Spijkermat‘ een blik op wat de toekomst mogelijk voor ons in petto heeft op het gebied van deze boeiende ontspanningstechnologie. En we schrijven over ‘Brellavio spijkermat‘.

FAQs:

1. Wat is een spijkermat en wat zijn de voordelen van het gebruik ervan?

Een spijkermat is een mat met honderden scherpe plastic of metalen punten erop, die bedoeld zijn om acupressuurpunten op het lichaam te stimuleren. De voordelen van het gebruik ervan zijn onder andere verlichting van spierpijn, vermindering van stress en verbetering van de bloedsomloop.

2. Kan iedereen een spijkermat gebruiken?

Ja, in principe kan iedereen een spijkermat gebruiken. Het is echter niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en mensen met een gevoelige huid of bloedingsstoornissen.

3. Hoe lang moet ik op de spijkermat liggen om de voordelen te ervaren?

Dit kan variëren per persoon, maar in het algemeen wordt aanbevolen om dagelijks 10 tot 30 minuten op de spijkermat te liggen om optimaal effect te bereiken.

4. Hoe kan ik mijn spijkermat reinigen?

De meeste spijkermatten zijn gemaakt van duurzame materialen die gemakkelijk schoon te maken zijn met een vochtige doek en milde zeep. Zorg ervoor dat de mat volledig droog is voordat je hem weer gebruikt.

» Referenties


1. ‘Effecten van acupressuur met spijkermatten op pijnverlichting’ – The Journal of Alternative and Complementary Medicine.
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2018.0285

2. ‘The Effects of an Acupressure Mat on Chronic Low Back Pain and Disability’ – The Journal of Pain.
https://www.jpain.org/article/S1526-5900(17)30421-3/fulltext

3. ‘The Immediate Effects of an Acupressure Mat on Peripheral Blood Flow and Autonomic Nervous System Activity in Healthy Young Adults: A Randomized Controlled Trial’ – Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/8784678/

4. ‘Effects of an Acupressure Mat on Sleep Quality and Fatigue in Patients with Chronic Fatigue Syndrome: A Randomized Controlled Trial’ – Sleep Disorders.
https://www.hindawi.com/journals/sd/2015/920580/

» Referenties

Conclusie beste spijkermat 2023

 • Beste Spijkermat – Flowee
 • Meest toegankelijke spijkermat – Brellavio
 • Beste Spijkermatras – Flowee
 • Beste Spijkermat prijs/kwaliteit – Brellavio
 • Meest duurzame spijkermat – Flowee

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Voordelen van het Gebruik van een Spijkermat (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips