In dit artikel

Voedselbronnen van Vitamine D3: Een Complete Gids (2023)

In dit artikel

Vitamine D3 vind je in veel soorten voedsel. De meeste vitamine D3 komt uit dierlijk voedsel. Je vindt het in vette vis, levertraan en runderlever. Maar er zijn ook andere bronnen van vitamine D3.

Je kunt het krijgen uit verrijkte voedingsmiddelen en supplementen. Daarnaast maakt je huid zelf vitamine D3 aan als je in de zon bent. Het is heel belangrijk voor sterke botten en tanden.

Ook is er veganistische D3 die uit korstmos komt. Het is dus goed om te weten welk voedsel rijk is aan vitamine D3.

Een tekort aan vitamine D kan problemen geven. Het kan leiden tot zwakke botten en slechte tanden. Ook kan het zorgen voor andere symptomen. Daarom is het belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen.

Key Takeaway

Het beste vitamine D supplement van 2023 is Nutribites Vitamine D3. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en de softgels zijn gemakkelijk in te nemen.

Niet alleen uit de zon, maar ook uit je eten. Groenten en fruit bevatten minder vitamine D dan dierlijk voedsel. Maar ze kunnen wel helpen om aan je dagelijkse behoefte te komen. Als je vragen hebt over vitamine D, kun je altijd een dokter of diëtist om advies vragen.

Natuurlijke bronnen van vitamine D3

– Voedingsmiddelen rijk aan vitamine D3, zoals levertraan, runderlever en vis.

– Versterkte voedingsmiddelen die vitamine D3 bevatten.

– Het belang van zonlicht als bron van vitamine D3 voor de huid.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine D3

Er zijn veel voedingsmiddelen rijk aan vitamine D3. Dit is goed voor de gezondheid en groei van botten en tanden. Hier een paar voorbeelden:

 1. Vette vis, zoals zalm en makreel.
 2. Levertraan, dat ook veel vitamine A bevat.
 3. Runderlever, hoewel niet iedereen dit lekker vindt.
 4. Verrijkte voedingsmiddelen met extra toegevoegde vitamine D3.

Versterkte voedingsmiddelen met vitamine D3

Versterkte voedingsmiddelen zijn producten waar extra vitamine D3 aan is toegevoegd. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat mensen voldoende vitamine D binnenkrijgen, vooral als ze geen toegang hebben tot natuurlijke bronnen. Hier zijn enkele voorbeelden van versterkte voedingsmiddelen met vitamine D3:

 • Melk: Veel melkproducten, zoals gewone melk, sojamelk en amandelmelk, kunnen worden versterkt met vitamine D3.
 • Ontbijtgranen: Sommige ontbijtgranen zijn verrijkt met vitamine D3. Controleer de voedingswaarde-informatie op de verpakking om te zien of het product vitamine D bevat.
 • Sappen: Sommige sinaasappelsappen en andere vruchtensappen kunnen worden versterkt met vitamine D3.
 • Margarine en boter: Sommige merken margarine en boter kunnen ook worden verrijkt met vitamine D3.

Vitamine D3 uit de zon

Vitamine D3 wordt gevormd in onze huid wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Dit betekent dat zonlicht een natuurlijke bron van vitamine D3 is. Ongeveer 10-15 minuten zonlicht op onze blote huid kan al genoeg zijn om ons lichaam te helpen vitamine D3 aan te maken.

Het is belangrijk om te onthouden dat het nodig is om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen bij blootstelling aan de zon, zoals het dragen van zonnebrandcrème en het vermijden van overmatige blootstelling tijdens de heetste uren van de dag.

Zonlicht is een gratis en gemakkelijke manier om wat vitamine D3 binnen te krijgen, maar het kan ook worden aangevuld met voedingsmiddelen en supplementen.

Veganistische bronnen van vitamine D3

– Plantaardige voedingsmiddelen met vitamine D3

– Veganistische vitamine D3-supplementen

Plantaardige voedingsmiddelen met vitamine D3

Er zijn ook plantaardige voedingsmiddelen die vitamine D3 bevatten. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Shiitake paddenstoelen: Deze paddenstoelen zijn een goede bron van vitamine D3. Ze kunnen worden gegeten in gerechten zoals roerbakken en soepen.
 • Chaga paddenstoel: Deze unieke paddenstoel bevat ook vitamine D3. Het kan worden verwerkt tot poeder en toegevoegd aan smoothies of thee.
 • Gele paprika’s: Naast vitamine C bevatten gele paprika’s ook een kleine hoeveelheid vitamine D3. Ze kunnen rauw worden gegeten in salades of worden gebruikt als ingrediënt in gerechten.
 • Verrijkte plantaardige melk: Sommige merken plantaardige melk zijn verrijkt met vitamine D, inclusief de plantaardige vorm, vitamine D3. Controleer het etiket om te zien welke merken dit bevatten.
 • Plantaardige margarine: Sommige merken margarine zijn versterkt met vitamine D, waaronder de plantaardige vorm, vitamine D3. Deze kunnen worden gebruikt bij het koken of op brood.

Veganistische vitamine D3-supplementen

Veganistische vitamine D3-supplementen kunnen een goede optie zijn voor mensen die geen dierlijke producten eten. Hier zijn enkele veganistische vitamine D3-supplementen waar je naar kunt kijken:

 1. Vitamine D3 uit korstmos: Dit plantaardige supplement wordt gemaakt van korstmossen en bevat natuurlijke vitamine D3.
 2. Veganistisch vitamine D2-supplement: Hoewel dit niet de actieve vorm van vitamine D is, kan het nog steeds helpen bij het aanvullen van je vitamine D-inname.

Conclusie

In dit artikel hebben we een complete gids gegeven over de voedselbronnen van vitamine D3. We hebben geleerd dat vitamine D3 voornamelijk voorkomt in dierlijk voedsel, maar er zijn ook veganistische opties beschikbaar.

Het is belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen via onze voeding, en indien nodig kunnen supplementen worden overwogen. Raadpleeg altijd een deskundige voor advies over vitamine D-inname.

Meer over ‘Vitamine D3’

De vele facetten van Vitamine D3 zijn fascinerend. Als je je ooit hebt afgevraagd wat is vitamine D3, is het belangrijk om te weten dat het een cruciale vitamine is voor onze algehele gezondheid. Hoe we het binnenkrijgen varieert: van inname vitamine d3, de kracht van zonlicht en vitamine D3 tot de vele voedselbronnen vitamine D3. Sommige mensen wenden zich tot vitamine D3 supplementen om ervoor te zorgen dat ze genoeg binnenkrijgen, vooral in de wintermaanden of op plaatsen met beperkt zonlicht.

De voordelen van deze vitamine strekken zich uit over verschillende gezondheidsgebieden. Van het bevorderen van vitamine d3 botgezondheid, het stimuleren van vitamine d3 en immuniteit, tot zelfs het spelen van een rol bij vitamine d3 en gewichtsverlies. Maar, het is ook essentieel om alert te blijven op symptomen vitamine d3-tekort en te begrijpen hoe de relatie vitamine d3 en calcium invloed heeft op ons lichaam. Veiligheid staat altijd voorop, dus het is belangrijk om bewust te zijn van de veiligheid vitamine d3, vooral als het gaat om specifieke groepen zoals vitamine d3 voor kinderen en vitamine d3 tijdens zwangerschap. Terwijl je je verdiept in deze vitamine, zou je je kunnen afvragen over de verschillen tussen vitamine d2 vs vitamine d3 en de unieke voordelen vitamine d3 huid.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn voedselbronnen van Vitamine D3?

Voedselbronnen van Vitamine D3 zijn natuurlijke voedingen die vitamine D bevatten, zoals vis en eieren.

2. Waarom heb ik een behoefte aan vitamine Dinname?

Je hebt vitamine D nodig omdat het helpt bij het behoud van gezonde botten en tanden.

3. Wat zijn de symptomen van een vitamine Dtekort?

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot vermoeidheid, pijn in je botten en spierzwakte.

4. Wat is voedingsadvies voor vitamine D?

Het voedingsadvies voor vitamine D is om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamine D, zoals vette vis en eieren, of om vitamine Dsupplementen te nemen.

5. Kan ik vitamine D uit andere bronnen krijgen dan voedsel?

Ja, je kunt ook vitamine D krijgen door in de zon te zijn, omdat je lichaam vitamine D aanmaakt als je huid wordt blootgesteld aan zonlicht.

» Referenties


1. Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington, DC: National Academy Press, 2010.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56070/

2. Silva MC, Furlanetto TW. Intestinal absorption of vitamin D: A systematic review. Nutr Rev 2018;76:60-76.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29025082/

3. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab 2011;96:1911-30.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21646368/

4. Cashman KD, Seamans KM, Lucey AJ, Stocklin E, Weber P, Kiely M, Hill TR. Relative effectiveness of oral 25-hydroxyvitamin D3 and vitamin D3 in raising wintertime serum 25-hydroxyvitamin D in older adults. Am J Clin Nutr 2012;95:1350-6.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22552038/

» Referenties

Conclusie beste Vitamine D3 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Voedselbronnen van Vitamine D3: Een Complete Gids (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips