In dit artikel

Voedingsmiddelen Rijk aan Calcium: Een Alternatief voor Tabletten

In dit artikel

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe u uw inname van calcium kunt verhogen zonder elke dag tabletten te slikken? U bent niet de enige – ik heb me afgevraagd hoe ik mijn botgezondheid beter kan ondersteunen na het leren dat onze botten 99% van ons lichaamscalcium bevatten.

In dit artikel ontdekken we een scala aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium, zodat u kunt genieten van een gevarieerd dieet en tegelijkertijd uw botgezondheid kunt ondersteunen.

Ga met ons mee op deze reis en ontdek hoe voeding de sleutel kan zijn tot sterkere botten.

Key Takeaway

De beste calcium tabletten van 2023 zijn Nutribites Calcium+. Dit merk heeft een vegetarische formule, een goede opneembaarheid en is o.a. verrijkt met vitamine D en K.

Samenvatting

 • Kaas, sesamzaad en chiazaad zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium en kunnen helpen bij het ondersteunen van de botgezondheid.
 • Sardines en hazelnoten zijn ook goede bronnen van calcium en kunnen worden toegevoegd aan maaltijden voor een extra calciumboost.
 • Teff en zeekraal zijn minder bekende voedingsmiddelen die calcium bevatten en kunnen een gezonde toevoeging zijn aan een gevarieerd dieet.
 • Soja, paranoten en pistachenoten zijn alternatieven voor zuivelproducten en kunnen ook helpen om voldoende calcium binnen te krijgen.
 • Groene groenten, noten, peulvruchten en andere plantaardige voedingsmiddelen zijn natuurlijke alternatieven voor calciumtabletten.

Voedingsmiddelen Rijk aan Calcium

– Kaas: Een heerlijke bron van calcium die gemakkelijk in verschillende maaltijden kan worden verwerkt.

– Sesamzaad: Voeg een lekkere crunch toe aan je gerechten terwijl je ook je calciuminname verhoogt.

– Chiazaad: Voeg deze kleine zaadjes toe aan smoothies of yoghurt voor een extra dosis calcium.

– Sardines: Naast omega-3 vetzuren bevatten sardines ook veel calcium, perfect voor een gezonde maaltijd.

-Hazelnoten: Knapperig en voedzaam, ze zijn een geweldige snack en een bron van calcium.

-Teff: Dit glutenvrije graan zit vol met voedingsstoffen, waaronder calcium.

-Zeekraal: Een zilte groente boordevol mineralen, waaronder calcium.

-Soja:

Kaas

Kaas zit vol met calcium. Het helpt bij het bouwen van sterke botten. We hebben het nodig om botverlies te stoppen. Kaas is dus goed voor mensen die veel calcium nodig hebben. Maar let op, eet niet te veel kaas.

Het kan ook veel vet en zout bevatten. Probeer verschillende soorten kaas te proberen. Dan krijg je niet te veel van hetzelfde binnen.

Sesamzaad

Sesamzaad is een voedingsmiddel dat rijk is aan calcium. Het bevat ook andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten en gezonde vetten. Sesamzaad kan gemakkelijk worden toegevoegd aan verschillende gerechten, zoals salades, yoghurt en smoothies.

Het is een handige manier om extra calcium aan je dieet toe te voegen, vooral als je geen zuivelproducten consumeert. Naast calcium kan sesamzaad ook bijdragen aan een goede botgezondheid en de preventie van botverlies.

Het is dus een verstandige keuze om sesamzaad regelmatig op te nemen in je voeding.

Chiazaad

Als onderdeel van een calciumrijk dieet zijn chiazaden een goede bron van calcium. Chiazaden bevatten ook andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels en omega-3 vetzuren. Ze kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan smoothies, yoghurt, ontbijtgranen of worden gebruikt als topping voor salades en gebak.

Het consumeren van chiazaden samen met andere calciumrijke voedingsmiddelen kan helpen om aan de dagelijkse behoefte aan calcium te voldoen.

Sardines

Sardines zijn een geweldige bron van calcium. Ze zijn klein, maar zitten boordevol voedingsstoffen die goed zijn voor je botten. Ze bevatten ook omega-3 vetzuren, die ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen.

Het consumeren van sardines kan helpen bij het behouden van een goede botgezondheid en het voorkomen van botverlies. Het is een makkelijke manier om wat extra calcium aan je dieet toe te voegen.

Sardines kunnen worden toegevoegd aan salades, pasta’s of gegeten worden op toast. Er zijn veel lekkere recepten te vinden om sardines op een smakelijke manier te bereiden!

Hazelnoten

Hazelnoten zijn een voedingsmiddel dat rijk is aan calcium. Ze kunnen een goede bron van dit mineraal zijn voor mensen die geen zuivelproducten consumeren. Naast calcium bevatten hazelnoten ook andere voedingsstoffen, zoals vitamine E, magnesium en gezonde vetten.

Het toevoegen van hazelnoten aan je dieet kan helpen bij het behouden van sterke botten en het bestrijden van botverlies. Het is een eenvoudige en smakelijke manier om calcium aan je voeding toe te voegen.

Teff

Teff is een voedingsmiddel dat rijk is aan calcium. Het is een graansoort afkomstig uit Ethiopië. Het bevat ook veel vezels en mineralen zoals ijzer en magnesium. Teff kan worden gebruikt om meel van te maken en wordt vaak gebruikt in glutenvrije producten.

Het kan worden toegevoegd aan brood, koekjes, pannenkoeken en andere bakproducten. Het is een goede optie voor mensen die zuivelvrij zijn of geen melkproducten kunnen verdragen. Het kan helpen bij het verhogen van het calciumgehalte in het lichaam en zo de botgezondheid bevorderen.

Zeekraal

Zeekraal is een groente die groeit in zoutwatergebieden, zoals kwelders en zilte wateren. Het heeft een knapperige textuur en een ziltige smaak. Zeekraal is een goede bron van calcium en andere mineralen zoals magnesium en kalium.

Het bevat ook vitamines, vooral vitamine C. Zeekraal kan een gezonde toevoeging aan je dieet zijn als je op zoek bent naar alternatieven voor calciumtabletten. Het kan worden toegevoegd aan salades, roerbakgerechten of zelfs rauw worden gegeten.

Het is belangrijk om te onthouden dat het altijd het beste is om een ​​gevarieerd dieet te hebben en verschillende voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan calcium om ervoor te zorgen dat we voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen voor sterke botten.

Soja

Soja is een plantaardige bron van calcium en kan een alternatief zijn voor zuivelproducten. Het bevat ook andere belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten. Sojadrink is een populaire zuivelvervanger die calcium bevat.

Het kan worden gebruikt als basis voor smoothies, in ontbijtgranen of gewoon worden gedronken. Soja is een gezonde optie voor mensen die geen zuivelproducten willen consumeren of die een plantaardig dieet volgen.

Het kan helpen om voldoende calcium binnen te krijgen en bij te dragen aan sterke botten.

Paranoten

Paranoten zijn een geweldige bron van calcium en andere voedingsstoffen die goed zijn voor de botgezondheid. Ze bevatten ook gezonde vetten en eiwitten, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor vegetariërs en mensen die geen zuivelproducten consumeren.

Het is belangrijk om te weten dat het regelmatig eten van paranoten je calciuminname kan verhogen en botverlies kan helpen voorkomen. Zoals met alles, moet je echter matig zijn met paranoten, aangezien ze ook veel calorieën bevatten.

Pistache

Pistache is een voedingsmiddel dat rijk is aan calcium en kan een goede toevoeging zijn aan je dieet voor sterke botten. Pistachenoten bevatten ook andere voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels en gezonde vetten.

Ze kunnen een heerlijke en voedzame snack zijn. Het eten van pistachenoten kan helpen om voldoende calcium binnen te krijgen, vooral als je geen zuivelproducten consumeert. Bovendien kunnen ze bijdragen aan de botgezondheid en het voorkomen van botverlies.

Dus voeg wat pistachenoten toe aan je dagelijkse voeding voor een calciumboost!

Het eten van pistachenoten kan een lekker en gezond alternatief zijn voor het nemen van calciumtabletten. Naast het leveren van calcium, bieden ze ook andere voordelen voor de gezondheid, zoals het bevorderen van hartgezondheid en het verlagen van cholesterol.

Alternatieven voor Calcium Tabletten

Er zijn verschillende alternatieven voor calcium tabletten die je kunt toevoegen aan je dieet. Ontdek welke voedingsmiddelen rijk zijn aan calcium en hoe ze kunnen bijdragen aan sterke botten.

Lees meer!

Groene groenten

Groene groenten zijn uitstekende bronnen van calcium. Ze helpen bij het opbouwen van sterke botten en het voorkomen van botverlies. Groenten zoals boerenkool, broccoli en spinazie bevatten veel calcium, evenals andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine K.

Het is belangrijk om dagelijks groene groenten in je dieet op te nemen om voldoende calcium binnen te krijgen. Door regelmatig groene groenten te eten, kun je je botgezondheid verbeteren en osteoporose helpen voorkomen.

Noten

Noten zijn een uitstekende bron van calcium, wat belangrijk is voor sterke botten. Ze bevatten ook andere voedingsstoffen zoals vitamine E, magnesium en eiwitten. Noten zoals amandelen, walnoten en hazelnoten kunnen toegevoegd worden aan je dieet om je calciuminname te verhogen.

Ze zijn ook een gezond en lekker tussendoortje. Noten kunnen een alternatief zijn voor calciumtabletten, omdat ze naast calcium ook andere voedingsstoffen leveren die belangrijk zijn voor de botgezondheid.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn een goede bron van calcium en kunnen een alternatief zijn voor calciumtabletten. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en bevatten ook eiwitten, wat bijdraagt aan sterke botten en botgezondheid.

Er zijn verschillende soorten peulvruchten die calcium bevatten, zoals kikkererwten, bonen, hummus en tofu. Door regelmatig peulvruchten toe te voegen aan je dieet, kun je voldoen aan je calciumbehoefte op een natuurlijke manier.

Het is belangrijk om te weten hoeveel calcium per dag nodig is, vooral bij mensen met osteoporose. Daarom kunnen peulvruchten een waardevolle toevoeging zijn aan een gezond dieet voor sterke botten.

Plantaardige voedingsmiddelen

Er zijn veel plantaardige voedingsmiddelen die calcium bevatten en een alternatief kunnen zijn voor calciumtabletten. Denk hierbij aan groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli.

Ook noten zoals amandelen en hazelnoten en peulvruchten zoals kikkererwten en linzen zijn goede bronnen van calcium. Zaden zoals chiazaad en sesamzaad bevatten ook calcium. Het is belangrijk om voldoende van deze voedingsmiddelen te eten om aan je dagelijkse calciumbehoefte te voldoen.

Tahin (sesampasta)

Ik hou van tahin, oftewel sesampasta, omdat het een heerlijke smaak heeft en ook nog eens rijk is aan calcium. Het is een geweldige toevoeging aan salades, spreads of sauzen. Met slechts een eetlepel tahin krijg je al zo’n 30 mg calcium binnen.

Calcium is belangrijk voor sterke botten en tanden, dus het is goed om voedingsmiddelen zoals tahin op te nemen in je dieet.

Sojadrink

Sojadrink is een alternatief voor zuivelproducten dat ook een goede bron van calcium kan zijn. Het bevat meestal evenveel of zelfs meer calcium dan koemelk. Daarnaast is sojadrink ook rijk aan eiwitten, vitamine D en andere voedingsstoffen die nodig zijn voor sterke botten.

Het kan een goede keuze zijn voor mensen die geen zuivelproducten kunnen of willen consumeren. Het is belangrijk om te kiezen voor een versterkte sojadrink die toegevoegde calcium bevat.

Voeding rijk aan vitamine K

Voeding rijk aan vitamine K is belangrijk voor een gezond dieet. Vitamine K helpt bij het opbouwen van sterke botten en speelt een rol in de bloedstolling. Groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli zijn goede bronnen van vitamine K.

Andere voedingsmiddelen met vitamine K zijn onder andere peterselie, spruitjes en kool. Zorg ervoor dat je voldoende van deze voedingsmiddelen consumeert om te profiteren van de voordelen van vitamine K voor je lichaam.

Meer over ‘Calcium Tabletten’

Als je ooit hebt afgevraagd wat calcium tabletten precies zijn, ben je niet de enige. Deze tabletten hebben diverse voordelen van calcium en hun werking is essentieel voor onze gezondheid. Bij het kiezen van het juiste inname moment van calcium tabletten kunnen er verschillende factoren meespelen. Toch is het belangrijk om alert te blijven op mogelijke bijwerkingen.

Wist je dat er ook voedingsmiddelen rijk aan calcium zijn? Toch kan het zijn dat je aanvullende tabletten nodig hebt, vooral als er sprake is van een interactie met andere medicijnen. Er zijn specifieke overwegingen voor groepen zoals kinderen en voor vrouwen tijdens zwangerschap. Vergeet ook niet de juiste manier van bewaren van calcium tabletten en de mogelijke oplossingen bij calcium tekort. Voor degenen met lactose-intolerantie, er zijn speciale plant-based calcium tabletten beschikbaar.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn voedingsmiddelen rijk aan calcium?

Voedingsmiddelen rijk aan calcium zijn zuivelalternatieven, plantaardige bronnen en natuurlijke bronnen van calcium die bijdragen aan de botdichtheid.

2. Hoe kan ik calciumtabletten vervangen door voeding?

Je kan calciumtabletten vervangen door voeding door het eten van voedingsmiddelen met veel calcium. Dit zijn gezonde voeding met calcium en plantaardige bronnen van calcium.

3. Welke tips zijn er voor calciumrijke voeding?

Eet voedsel dat rijk is aan calcium zoals zuivelalternatieven en plantaardige bronnen. Dit draagt bij aan sterke botten en verhoogt de botdichtheid.

4. Is het mogelijk om voldoende calcium uit voeding te halen?

Ja, met de juiste voedingstips en het kiezen van de juiste voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium, kan je genoeg calcium uit je voeding halen.

» Referenties


Weaver CM. Calcium. In: Marriott BP, Birt DF, Stallings VA, Yates AA, eds. Present Knowledge in Nutrition. 11th ed. Cambridge, Massachusetts: Wiley-Blackwell; 2020:321-48.
https://shop.elsevier.com/books/present-knowledge-in-nutrition/marriott/978-0-323-66162-1

Wawrzyniak N, Suliburska J. Nutritional and health factors affecting the bioavailability of calcium: a narrative review. Nutr Rev 2021.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33491051/

Cormick G, Betrán AP, Metz F, Palacios C, Beltrán-Velazquez F, García-Casal MLN, et al. Regulatory and policy-related aspects of calcium fortification of foods. Implications for implementing national strategies of calcium fortification. Nutrients 2020;12.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32276435/

Gallagher JC, Yalamanchili V, Smith LM. The effect of vitamin D on calcium absorption in older women. J Clin Endocrinol Metab 2012;97:3550-6.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22855333/

Wongdee K, Rodrat M, Teerapornpuntakit J, Krishnamra N, Charoenphandhu N. Factors inhibiting intestinal calcium absorption: hormones and luminal factors that prevent excessive calcium uptake. J Physiol Sci 2019;69:683-96.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31222614/

» Referenties

Conclusie beste Calcium Tabletten 2023

 • Beste Calcium Tabletten – Nutribites
 • Beste Calcium 1000 mg – Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Supplement – Nutribites
 • Beste Calcium Kauwtabletten – Vitakruid Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Pillen – Vitals Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Producten – Nutribites
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Voedingsmiddelen Rijk aan Calcium: Een Alternatief voor Tabletten

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips