In dit artikel

Vitamine K2 | Beste Oplossing bij Vitamine K2 tekort!

Vitamine K2 Supplement (2022) | Beste Oplossing bij een tekort!

In dit artikel

Vitamine K2 is één van de meest onderschatte voedingsstoffen die er zijn, terwijl het wel degelijk een belangrijk rol speelt bij tal van lichaamsprocessen.

Eigenlijk is vitamine K2 een vorm van vitamine K op zich, en het wordt ook wel menachinon genoemd. De andere vorm, vitamine K1, heeft nagenoeg dezelfde functies in het lichaam maar is eigenlijk de voorloper van vitamine K2. Vitamine K1 wordt uit voeding en drinken gehaald, en wordt dan in vitamine K2 omgezet in de darmen.

Wat maakt vitamine K2 nu precies zo belangrijk, en hoeveel heb je er van nodig? Als je een duidelijk antwoord wilt krijgen op deze en méér vragen, lees dan snel verder!

Klik hier en vergelijk de beste Vitamine Abonnementen met korting

Wat is vitamine K2?

Vitamine K2 is één van de vier vetoplosbare vitamines en vervult enkele belangrijke functies in het menselijke lichaam. Zoals vermeld komt de eerste vorm, K1, vooral voor in voeding en dranken. In de darmen wordt door middel van bacteriën vervolgens vitamine K2 aangemaakt.

Bij de zoektocht naar een goed vitamine K2 supplement wordt vaak de algemene naam voor vitamine K gebruikt: fylochinon. Beide vormen zijn echter op een vergelijkbare manier werkzaam.

In deze blog vind je meer info over goede natuurlijke bronnen van vitamine K2, hoeveel je er dagelijks van nodig hebt en waarom een vitamine K2 supplement misschien wel iets voor jou is!

Waar zit vitamine K2 in?

Zoals dat bij haast alle voedingsstoffen het geval is, komt vitamine K2 in tal van natuurlijke voedingsmiddelen voor. Als je je gezondheid een boost wilt geven, dan is het belangrijk om daar meer over te weten. Hieronder een kort overzichtje van de belangrijkste bronnen van deze vitamine:

  • Groene bladgroenten, zoals spinazie
  • Veel andere groenten, waaronder kolen
  • De meeste fruitsoorten
  • Zuivelproducten, zoals melk en kaas
  • Vlees
  • Eieren
  • De meeste granen

Daarbij komen ook kleinere hoeveelheden vitamine K2 voor in lever en eigeel. Dagelijks voldoende van deze voedingsmiddelen consumeren is van groot belang om de hoeveelheid vitamine K2 in het lichaam op peil te houden.

Aangezien het om een vetoplosbare vitamine gaat, kan vitamine K2 in het lichaam worden opgeslagen. De gevolgen van een tekort zullen dus pas na lange tijd merkbaar zijn. Het voordeel daarvan is echter dat een tekort aan vitamine K2 niet vaak voorkomt, zeker als men een kwalitatief vitamine K2 supplement aan de voeding toevoegt!

Vitamine K2 Beste Oplossing bij Vitamine K2 tekort!

Wat doet vitamine K2?

Vitamine K2 zou niet belangrijk zijn voor een goede gezondheid als het niet enkele belangrijke functies vervulde in het lichaam! Doorgaans kan je genoeg vitamine K2 uit voeding halen om van de gezondheidsvoordelen te genieten, maar vaak is een vitamine K2 supplement toch aangeraden. Hieronder krijg je een duidelijk overzicht van de belangrijkste functies van deze vitamine:

1. Vitamine K2 en de botten

Steeds meer wordt duidelijk uit wetenschappelijk onderzoek dat vitamine K2 een belangrijk rol zou spelen bij de opbouw van botten. Dat is één van de redenen waarom aan pasgeboren baby’s extra vitamine K2 wordt gegeven. Enkel zo kan de bot- en gewrichtsstructuur zich optimaal ontwikkelen. Vaak beweert men dat vitamine K2 op indirecte wijze het risico op osteoporose zou kunnen verminderen, maar daar is meer diepgaand onderzoek voor nodig.

2. Vitamine K2 en de bloedvaten

Vervolgens is vitamine K2 ook belangrijk voor zowel de opbouw van bloedvaten als de doorstroming van het bloed. De vitamine heeft immers een grote invloed op de bloedstolling én gaat aderverkalking tegen. Dat is dan ook waarom vitamine K2 en bloedverdunners of antistollingsmiddelen niet samen worden aangeraden, aangezien ze elkaars effect kunnen verstoren!

Ook interessant:

Voedingssupplementen | Kopen of links laten liggen?
Alles over vegan supplementen
Alles wat je wilt weten over selenium
Alles over Vitamine D3
Omega 3, dé Essentiële Vetzuren voor een Goede Gezondheid

3. Een goede hersenfunctie

Ook speelt vitamine K2 een essentiële rol bij een goede cognitieve functie. Dit komt deels doordat de vitamine in grote hoeveelheden aanwezig is in al het hersenweefsel en dus ook bijdraagt tot de werking ervan. Bepaalde neurodegeneratieve aandoeningen, zoals Alzheimer of Parkinson, kunnen mede door voldoende vitamine K2 voorkomen worden!

4. Vitamine K2 en cholesterol

Ten slotte zou vitamine K2 een goede remedie zijn tegen een te hoge cholesterol. Eigenlijk heeft dit wederom te maken met de effecten van de vitamine op aderverkalking en de bloedstolling. Hoe beter het bloed door de aderen stroomt en hoe minder verkalking er is, hoe lager je cholesterol zal zijn!

Vitamine K2 Beste Oplossing bij Vitamine K2 tekort!

Een vitamine K2 tekort, wat houdt dat in?

Een vitamine K2 tekort kan wel degelijk voorkomen worden, en dan vooral bij pasgeboren baby’s die via de voeding te weinig binnen krijgen. Bij volwassenen bestaat dat risico echter ook, bijvoorbeeld door ongezonde voeding of een probleem met de opname van vitamine K2.

Als je zeker wilt zijn dat je voldoende vitamine K2 hebt, is het altijd aangeraden om hiervoor op het advies van een arts of voedingsdeskundige te vertrouwen. Daarbij kan een kort overzichtje van enkele van de belangrijkste symptomen en bijwerkingen van een vitamine K2 tekort je al wat meer duidelijkheid geven:

Een vertraagde bloedstolling

Eerst en vooral zal een vitamine K2 tekort een negatief effect hebben op de bloedstolling. Hoe trager bloed stolt, hoe meer bloedverlies er optreedt bij een open wond en dat is natuurlijk niet wenselijk.

Aderverkalking en een hoge cholesterol

Een neveneffect daarvan is dan weer dat een vitamine K2 tekort problemen met aderverkalking en een hoge cholesterol met zich mee zal brengen. Vitamine K2 is écht essentieel voor sterke aders en een goede bloeddoorstroming!

Osteoporose en andere botproblemen

Ten slotte is ook osteoporose één van meest voorkomende langdurige symptomen van een vitamine K2 tekort. Vitamine K2 draagt bij tot de opbouw van botweefsel en gewrichten. Een chronisch tekort zorgt bij (vooral) ouderen dan ook voor botverlies en gewrichtsontstekingen.

Vitamine K2 voor baby’s

Vitamine K2 wordt gezien als één van de belangrijkste voedingsstoffen voor baby’s, die door de geringe hoeveelheid goedaardige bacteriën in hun lichaam nog te weinig van deze vitamine aanmaken. Daarbij kan vitamine K2 de ongeboren baby niet via de placenta bereiken, waardoor het ook geen voorraad kan opslaan.

Dat is dan ook waarom men baby’s vlak na de geboorte een hoge dosis vitamine K2 geeft (tot 150 microgram aan vitamine K druppels, de eerste 15 weken na de geboorte). Op die manier wordt het risico op een chronisch tekort verlaagd en kan het lichaam zich ook optimaal ontwikkelen.

Een vitamine K2 tekort kan echter ook ontstaan bij volwassenen. Zij die regelmatig antibiotica nemen, lopen eveneens het risico op een chronische deficiëntie. Een vitamine K2 supplement is in dergelijke gevallen dan ook meestal aan te raden!

Vitamine K2 Beste Oplossing bij Vitamine K2 tekort!

Een teveel aan vitamine K2: de bijwerkingen

Vaak wordt gezegd dat vitamine K2 gevaarlijk kan zijn als er teveel van wordt ingenomen, maar het risico daarop is eigenlijk relatief klein. Toch kan de interactie met bepaalde geneesmiddelen of producten zorgen voor ongewenste en zelfs gevaarlijke vitamine K2 bijwerkingen. Hieronder een overzicht:

Vitamine K2 en bloedverdunners

Vitamine K2 en bloedverdunners zijn een combinatie die best wordt vermeden, juist doordat beide substanties elkaar gaan tegenwerken. Mensen die regelmatig bloedverdunners nemen, moeten hoe dan ook opletten met vitamine K2 supplementen die méér dan 100 microgram bevatten!

Vitamine K2 en antistollingsmiddelen

Ook zij die antistollingsmiddelen innemen, houden best rekening met de mogelijk verstorende werking van een vitamine K2 supplement. De functie van een hoge dosis vitamine K2 kan de werking van dit medicijn immers helemaal teniet doen.

Hoewel er dus enkele risicogroepen zijn, komt teveel vitamine K2 nauwelijks voor. Vooral als de voeding gezond is en een eventueel vitamine K2 supplement geen extreem hoge dosis bevat!

Ook interessant:

Beste Vitamine Abonnement | Review (2022) | Supplementen Abonnementen vergelijken!
Alles wat je moet weten over Zink
Alles wat je moet weten over Vitamine B12!
Magnesium: een uiterst belangrijk mineraal
Alles wat je moet weten over Jodium!

Hoeveel vitamine K2 heb ik nodig?

Als je overweegt om een vitamine K2 supplement te kopen en te bestellen, dan is het natuurlijk belangrijk dat je precies weet hoeveel je ervan nodig hebt. Over het algemeen wordt aangeraden om dagelijks zo’n 70 microgram vitamine K2 per dag in te nemen, althans voor volwassenen.

Daarbij hebben pasgeboren baby’s de eerste 15 weken extra vitamine K2 nodig, wat vaak in de vorm van vitamine K2 druppels wordt gegeven voor een goede opname. Vervolgens bevat ook de meeste flessenvoeding voor jonge kinderen extra vitamine K2, wat een chronisch tekort later eveneens kan voorkomen!

Doorgaans is het goed mogelijk om de dagelijkse hoeveelheid vitamine K2 via de voeding binnen te krijgen, ten minste als er geen problemen zijn met de opname van de vitamine. Daarbij bevatten voedingsmiddelen de dag van vandaag vaak minder voedingsstoffen door een slechte bodem, langdurig transport en de bewerking van voeding. Een vitamine K2 supplement is dus zeker aangeraden om aan je dagelijkse behoefte te voldoen! Dit kan al eenvoudig door je vitamines per post te bestellen.

Omega 3 Visolie of Algenolie | Beste Omega 3 Supplementen!

Vitamine K2 kopen en bestellen met korting, dat kan!

Ben je overtuigd van wat vitamine K2 voor jouw gezondheid kan doen? Dan is het een goed idee om een vitamine K2 supplement te overwegen! Hoewel het zeker mogelijk is om voldoende vitamine K2 uit voeding te halen, kan een vitamine K2 supplement van Holland & Barret, Etos of bijvoorbeeld Kruidvat wel degelijk helpen om chronische tekorten te voorkomen. Daarbij is de combinatie van vitamine K2 en D3 ook aangeraden; het gaat immers om twee essentiële, vetoplosbare vitamines die écht niet in je voedingspatroon mogen ontbreken.

Natuurlijk wil je niet het eerste het beste vitamine K2 supplement kopen; je wilt zeker zijn van een goede kwaliteit, duurzaamheid en dosering! Vitaily is één van die merken waarbij je vitamine K2 kunt kopen en bestellen met korting, helemaal online. Het is gemakkelijk, je bent zeker van een goede kwaliteit en daarbij is het ook nog eens betaalbaar. Een win-winsituatie dus, die je gezondheid zeker een boost zal geven!

Vitaily supplementen, waaronder Vitaily Basis en Vitaily Vegan zijn online verkrijgbaar, waardoor je ook nog eens van financieel voordeel geniet. Met kortingscode “GROEI“ koop en bestel je Vitaily met €7,50 korting op een maandpakket of abonnement, waardoor je je gezondheid dus nóg goedkoper kunt boosten.

Kortom, het beste vitamine K2 supplement kopen en bestellen bij Vitaily garandeert dat je geniet van een supplement dat waarde biedt voor jouw geld!

Vitaily Vegan Supplementen Review + Code Essentiële Aanvulling!

Enkele positieve vitamine K2 supplement ervaringen

Klaar om een vitamine K2 supplement te kopen en te bestellen? Of misschien twijfel je toch nog over de voordelen van zo’n supplement? Onderstaande Vitamine K2 ervaringen van anderen kunnen je misschien toch overtuigen van de meerwaarde!

“Vitaily supplementen zijn écht de moeite waard voor wie zijn of haar gezondheid wil boosten, snel en gemakkelijk. Ik raad dit product aan iedereen aan!”

– Ervaring Vitamine K2 supplement – Thijs Lindhout, 100% Inspiratie Podcast

“Vitaily supplementen zijn ongelofelijk gemakkelijk te gebruiken, en daar houd ik gewoon van. Slechts 1 zakje bevat alle supplementatie die je nodig hebt om je fit en gezond te voelen!”

– Vitamine K2 supplement ervaring – Edwin Selij, Oprichten Hypnoseinstituut Nederland

Martijn

Martijn

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Vitamine K2 Supplement (2022) | Beste Oplossing bij een tekort!

    Laat een reactie achter