In dit artikel

Vitamine D3 | Beste Oplossing bij Vitamine D3 tekort!

Vitamine D3 Supplement (2022) | Beste Oplossing bij een Tekort!

In dit artikel

Wie actief bezig is met gezondheid, heeft ongetwijfeld al van vitamine D3 gehoord. Het is immers niet enkel één van de bekendste vitamines, maar ook een van de belangrijkste voor de gezondheid. Vitamine D3 is een vitamine dat in verschillende voedingsmiddelen voorkomt, maar ook door het lichaam geproduceerd kan worden op basis van UV-straling uit de zon.

Zonder voldoende vitamine D3 is het haast onmogelijk om écht een goede gezondheid te ervaren. Dat is dan ook waarom tegenwoordig heel wat vitamine D3 supplementen verkrijgbaar zijn, in uiteenlopende vormen en doseringen, om een vitamine D3 tekort te voorkomen.

Als je méér wilt weten over vitamine D3, waarom deze vitamine zo belangrijk is en wat een vitamine D3 tekort betekent, dan kan dit artikel je zeker en vast op weg helpen!

Klik hier en vergelijk de beste Vitamine Abonnementen met korting

Wat is Vitamine D3?

Vitamine D3 is één van de weinige vitamines die door het lichaam zelf kan worden aangemaakt. Het gaat om een vet oplosbare vitamine, wat betekent dat het lichaam ze zelf kan opslaan en ze vooral in vette voeding voorkomt. Eigenlijk bestaan er twee verschillende soorten vitamine D3, namelijk D2 en D3, die elk een andere oorsprong en structuur hebben:

– Vitamine D2:

Deze variant wordt ook wel ergocalciferol genoemd en wordt gevormd in bepaalde schimmels en paddenstoelen.

– Vitamine D3:

Dit is de bekendste vorm van vitamine D, die ook wel cholecalciferol wordt genoemd, en deze komt in de huid van zowel mensen als dieren voor. Dierlijke voedingsmiddelen bevatten deze variant vaak ook.

Het is vooral vitamine D3 die heel wat aandacht krijgt, juist doordat deze variant belangrijke functies vervult in het menselijke lichaam. Een chronisch tekort aan vitamine D3 heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid op zoveel verschillende vlakken. Het is dan ook erg belangrijk om méér te weten over de functies, de opname van vitamine D3 en hoe je er genoeg van kunt opnemen!

Vitamine D3 | Beste Oplossing bij Vitamine D3 tekort!

De opname van Vitamine D3

Een van de belangrijkste aspecten die bij vitamine D3 komen kijken, is de opname ervan door het menselijke lichaam. Zoals vermeld gaat het om een vet oplosbare vitamine, wat betekent dat ze het best wordt opgenomen in combinatie met olie of vet.

Het grootste deel van de dagelijkse behoefte van vitamine D3 wordt doorgaans uit voeding opgenomen, waar het wordt opgeslagen in onder andere de lever en vetweefsel.

Zodra de vitamine wordt opgenomen, zet het lichaam die om in 25-hydroxyvitamine D3. Dit is in feite een inactieve vorm, die vooral in het bloed gevonden wordt en naderhand door de nieren in de actieve vorm van vitamine D wordt omgezet. Pas op dat moment kan het lichaam de vitamine D3 gebruiken!

Ook interessant:

Haal het beste uit je koolhydraatarme ontbijt!
Koolhydraatarme lunch om mee te nemen: recepten, tips en meer!
Koolhydraatarm Diner | Lekker en Makkelijke Koolhydraatarm Avondeten
Een beetje trek? Koolhydraatarme snacks zijn de oplossing!
Makkelijk afvallen recepten | Koolhydraatarm 50 dagen programma | Review (2022) + 81% Korting

In welke voeding zit Vitamine D3?

Zodra je het belang van deze vitamine inziet, is het een goed idee om op zoek te gaan naar voedingsmiddelen die er veel van bevatten. Hieronder een overzicht van enkele van de belangrijkste bronnen:

  • Vette vis, zoals zalm, makreel en haring
  • Vlees
  • Eieren
  • Margarine en halvarine
  • Bak- en braadproducten (behalve olie)

Daarbij wordt aan bepaalde voedingsmiddelen ook vitamine D3 toegevoegd, volgens de Europese richtlijnen, van 1 tot 2,5 microgram/100kcal. Als je een tekort hebt aan vitamine D3, is het dus een goed idee om verrijkte voedingsmiddelen of natuurlijke bronnen van vitamine D3 in je eetpatroon te verwerken!

Vitamine D3 | Beste Oplossing bij Vitamine D3 tekort!

De functies van Vitamine D3 in het menselijke lichaam

Nu komen we bij misschien wel de belangrijkste vraag: waarom is vitamine D3 precies zo belangrijk? Zoals gezegd vervult deze vitamine heel wat essentieel functies in het lichaam, en het is dan ook de moeite waard om daar wat meer over te weten te komen. Een overzicht:

1. Sterke tanden en botten

Waarschijnlijk de bekendste functie van vitamine D3 is dat het bijdraagt tot sterke tanden en botten. Hiervoor werkt de vitamine samen met calcium, een essentieel mineraal.

2. De opname van fosfor en calcium

Enkel als er zich voldoende vitamine D3 in het lichaam bevindt, kan er ook genoeg fosfor en calcium geabsorbeerd worden. Dit komt doordat deze mineralen en vitaminen zich aan elkaar binden.

3. Osteoporose

Dit sluit aan op het belang van de vitamine voor de gezondheid van de botten. Als er voldoende vitamine D3 wordt opgenomen, verlaagt dat het risico op osteoporose op latere leeftijd!

4. Functionele spieren

Vervolgens draagt vitamine D3 ook bij tot een goede werking van de spiervezels. Voldoende vitamine D3 betekent dus ook een goede spierkracht, ook op latere leeftijd.

5. Een betrouwbaar immuunsysteem

Ten slotte heeft vitamine D3 een grote invloed op de werking van het immuunsysteem. Het risico op infecties, zoals verkoudheden, is een stuk kleiner bij mensen die voldoende vitamine D3 innemen!

De gevolgen van een Vitamine D3 tekort

Juist omdat vitamine D3 zo belangrijk is voor de gezondheid is het goed om rekening te houden met de risico’s van een vitamine D3 tekort. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen daar last van, onder andere door een slechte voedingskwaliteit en een tekort aan zonlicht. Enkele van de meest voorkomende gevolgen van een tekort zijn:

  • Rachitis, of Engelse ziekte, dat gekenmerkt wordt door afwijkingen in het skelet. Rachitis komt vooral voor bij jonge kinderen.
  • Osteoporose. Vooral bij ouderen kan een chronisch tekort aan vitamine D3 zorgen voor botontkalking.
  • Spierzwakte. Een slechte spierfunctie kan te wijten zijn aan zowel een acuut als een chronisch tekort aan vitamine D3.

Kortom, de gevolgen van een tekort aan vitamine D3 zijn vaak niet te overzien. Het is dus zeker de moeite waard om voor kwalitatieve voeding en het beste vitamine D3 supplement te kiezen!

Ook interessant:

Beste Vitamine Abonnement | Review (2022) | Supplementen Abonnementen vergelijken!
Alles wat je moet weten over Zink
Alles wat je moet weten over Vitamine B12!
Magnesium: een uiterst belangrijk mineraal
Alles wat je moet weten over Jodium!

En hoe zit het met een teveel aan Vitamine D3?

Net zoals er een tekort kan ontstaan aan vitamine D3, kan het ook gebeuren dat men er te véél van heeft. Het risico daarop is vergelijkbaar met alle vet oplosbare vitamines, juist doordat het lichaam ze opslaat en een overschot niet zomaar wordt verwijderd. Aan de andere kant is het risico op een teveel bij mensen die een gezond en gevarieerd voedingspatroon volgen relatief klein.

Enkel bij een chronisch misbruik van hoge dosering vitamine D, in de vorm van geconcentreerde supplementen, zouden er problemen met kalkafzetting in het lichaam kunnen ontstaan. Maar dat is iets waar de doorsnee persoon die gezond met supplementen omspringt zich geen zorgen over hoeft te maken!

Vitamine D3 | Beste Oplossing bij Vitamine D3 tekort!

Wat kan je doen om voldoende Vitamine D3 op te nemen?

Als je meteen aan de slag wil gaan om je gezondheid een boost te geven, dan kunnen de volgende tips voor een goede opname van vitamine D3 je zeker helpen:

1. Zonlicht is goud waard!

Vitamine D3 wordt in de huid geproduceerd op basis van UV-straling en daarvoor is zonlicht nodig. Doorgaans wordt aangeraden om elke dag tussen ongeveer 11.00 en 15.00 een kwartiertje met handen en hoofd ontbloot in de zon door te brengen.

Het voordeel is dat je lichaam deze vitamine opslaat, waardoor er dus een reserve aangelegd kan worden voor in tijden van nood. Met andere woorden, tijdens de kortere, donkere dagen in de winter ontstaat er niet meteen een tekort (ten minste als je in de zomer voldoende tijd buiten hebt doorgebracht!).

2. Let op je voeding

Bepaalde voedingsmiddelen bevatten ook vitamine D3, dus zorg ervoor dat je er voldoende van eet. Vette vissoorten, vlees en eieren vormen de basis van je behoefte aan vitamine D3 en zouden dan ook een belangrijk deel uit moeten maken van je voedingspatroon.

Over het algemeen wordt aangeraden om dagelijks 10 microgram vitamine D op te nemen en 20 microgram voor ouderen boven de 70 jaar. Als je regelmatig dierlijke of verrijkte producten eet en in margarine bakt, dan zou het normaal gezien geen probleem moeten zijn om die hoeveelheid te bereiken!

Het belang van Vitamine D3 supplementen

Hoewel vitamine D3 van nature in voedingsmiddelen voorkomt en door UV-straling kan worden aangemaakt, kampen toch steeds meer mensen met een vitamine D3 tekort. Heel vaak raden specialisten dan ook een vitamine D3 supplement aan, om zowel acute als chronische problemen te voorkomen.

Het belangrijkste is om opzoek te gaan naar supplementen die een uitstekende kwaliteit bieden, zoals bijvoorbeeld Vitaily. Het grote voordeel van dit merk is dat de verschillende dagzakjes erg gebruiksvriendelijk zijn, waardoor je in één keer een goede dosis vitaminen en mineralen binnen hebt. De vitaminen en mineralen van Vitaily wordt daarbij gecombineerd met vitamine K2, een andere belangrijke vet oplosbare vitamine die als het ware in tandem werkt met vitamine D3.

Ten slotte is Vitaily ook nog eens één van de meest betaalbare merken en kan je de verschillende producten, zoals Vitaily Basis en Vitaily Vegan, gemakkelijk online kopen en bestellen. Met kortingscode “GROEI“ koop en bestel je Vitaily met €7,50 korting op een maandpakket of abonnement!

Vitaily Vitamine D3 | Beste Oplossing bij Vitamine D3 tekort!

Doorgaans worden vitamine D3 supplementen aangeboden in de vorm van capsules, poeder, vitamine D3 druppels of tabletten bij bijvoorbeeld Holland & Barrett, Etos en Kruidvat. De meerwaarde van een erkend en gespecialiseerd merk mag echter niet onderschat worden. Zeker als je je gezondheid écht serieus neemt!

Ervaringen met een Vitamine D3 supplement

De zoektocht naar het beste vitamine D3 supplement is niet altijd eenvoudig, zeker aangezien het aanbod aan mogelijkheden tegenwoordig zo ongelofelijk groot is. De ervaringen en meningen van anderen kunnen in dat geval wat meer duidelijkheid en gerustheid brengen, en je verzekeren van de kwaliteit van een merk als Vitaily:

“Enkel supplementen die ik zélf elke dag gebruik en aan mensen dichtbij me aanbeveel, vind ik de moeite waard om ook aan patiënten of volgers aan te raden. En dat is bij Vitaily zeker en vast het geval!” Ervaring Vitamine D3 supplement (Vitaily) – Richard de Leth, OERsterk

“Vitaily is het perfecte merk voor wie toegankelijk en simpel aan zijn of haar gezondheid wil werken. Je moet niets afwegen, je kasten niet vol onhandige potjes steken,…Superhandig én betaalbaar!” Ervaring Vitamine D3 supplement (Vitaily) – Suzanne Schaik, businesscoach

Kies het beste Vitamine D3 supplement!

Zonder vitamine D3 kan het menselijke lichaam gewoon niet optimaal functioneren, dat is duidelijk. Het is dan ook de moeite waard om je voedingspatroon te optimaliseren én het best geteste vitamine D3 supplement te overwegen.

Niet alleen kan je op die manier een vitamine D3 tekort vermijden, ook ben je zeker dat je voldoende andere vitamines en mineralen binnen krijgt om je gezondheid een boost te geven. Een vitamine D3 supplement met korting kopen maakt het natuurlijk nog een stuk interessanter, en daarvoor is Vitaily wederom de beste keuze.

Klaar om een betere gezondheid te ervaren dan je ooit voor mogelijk had durven houden? Geef je vitamine D3 inname en boost en je bent alvast goed bezig! Dit kan eenvoudig door je vitamine D3 per post te bestellen.

Martijn

Martijn

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Vitamine D3 Supplement (2022) | Beste Oplossing bij een Tekort!

    Laat een reactie achter