In dit artikel

Vitamine D en Haargroei: Wat is de Connectie? (2023)

Vitamine D en Haargroei: Wat is de Connectie? (2023)

In dit artikel

Heb je last van dunner wordend haar of haaruitval? Geloof me, ik weet hoe frustrerend dit kan zijn. Na veel onderzoek kwam ik erachter dat een vitamine D-tekort hier een grote rol in kan spelen.

In dit artikel ga ik dieper in op de connectie tussen vitamine D en haargroei en geef ik je handige tips om je haar gezond te houden. Lees vooral verder als je te weten wilt komen hoe vitamine D je haar gezond kan houden!

Key Takeaway

De beste haar vitamine van 2023 is Vitakruid Collageen Solugel Poeder. Dit merk heeft een haar vitamine, bestaande uit 99% puur collageen en het is verrijkt met vitamine C en vitamine D.

Samenvatting

 • Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de groei, textuur en gezondheid van ons haar.
 • Een tekort aan vitamine D kan haaruitval en dunner wordend haar veroorzaken.
 • Om voldoende vitamine D binnen te krijgen, is het belangrijk om voldoende blootstelling aan zonlicht te hebben en vitamine D-rijke voedingsmiddelen te consumeren.
 • Het volgen van een gezond dieet, het regelmatig knippen van het haar en het vermijden van schadelijke chemische behandelingen zijn ook belangrijke stappen voor een gezonde haargroei.

De Connectie tussen Vitamine D en Haargroei

Vitamine D heeft een directe invloed op de haargroei en textuur.

Invloed van vitamine D op haargroei en textuur

Vitamine D speelt een grote rol bij de groei van ons haar. Het heeft invloed op hoe dik, lang en sterk ons haar is. De vitamine D maakt onze haren gezond. Bij een tekort kan het haar dun, broos en zwak worden.

Onderzoek laat zien dat vitamine D sleutel is voor haargroei. Het zorgt er ook voor dat onze haren hun kleur behouden. Mensen wiens haar vroeg grijs wordt, hebben vaak weinig vitamine D.

Ook kan vitamine D helpen om haaruitval te stoppen. Zo kan het haaruitval door een tekort aan vitamine B12 omkeren. Een juiste hoeveelheid vitamine D in je lichaam is dus belangrijk voor mooi en sterk haar.

Haarverlies als gevolg van vitamine D tekort

Een tekort aan vitamine D kan haaruitval veroorzaken. Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid van het haar en het immuunsysteem. Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine D receptoren mogelijk een rol spelen bij haargroei.

Mensen met vroegtijdig grijs haar hebben vaak een tekort aan vitamine D. Het kan ook helpen bij het voorkomen van haaruitval door hormonale problemen. Een tekort aan vitamine D kan zelfs haaruitval veroorzaken door een tekort aan vitamine B12.

Het is belangrijk om voldoende vitamine D te krijgen om haarverlies te voorkomen.

Hoe Vitamine D tekort te voorkomen en de haargroei te bevorderen

Om een vitamine D tekort te voorkomen en de haargroei te bevorderen, is het belangrijk om voldoende blootstelling aan zonlicht te hebben, vitamine D-rijke voedingsmiddelen te consumeren en indien nodig supplementen te nemen.

Bronnen van vitamine D

Er zijn verschillende bronnen waar we vitamine D vandaan kunnen halen. Hier is een lijst van voedingsmiddelen en andere bronnen die rijk zijn aan vitamine D:

 • Vette vis, zoals zalm, tonijn en makreel
 • Eieren
 • Verrijkte zuivelproducten, zoals melk en yoghurt
 • Champignons (vooral als ze aan zonlicht worden blootgesteld)
 • Verrijkte ontbijtgranen
 • Zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D. Ongeveer 10 tot 15 minuten blootstelling aan zonlicht op de blote huid kan al voldoende zijn om vitamine D aan te maken.

Supplementen en voeding voor voldoende vitamine D

Om voldoende vitamine D binnen te krijgen, zijn er verschillende supplementen en voedingsmiddelen die je kunt gebruiken:

 • Vitamine D-supplementen: Deze zijn verkrijgbaar in de vorm van pillen of druppels en kunnen helpen om je vitamine D-niveaus aan te vullen als je niet genoeg binnenkrijgt via voeding of zonlicht.
 • Vette vis: Vissen zoals zalm, tonijn en makreel zijn goede bronnen van vitamine D. Probeer minstens twee keer per week vette vis te eten om voldoende vitamine D binnen te krijgen.
 • Eieren: Eieren bevatten wat vitamine D, vooral het eigeel. Het is een makkelijke en betaalbare manier om vitamine D toe te voegen aan je dieet.
 • Verrijkte voedingsmiddelen: Veel zuivelproducten, granen en plantaardige melkvervangers zijn verrijkt met vitamine D. Controleer de etiketten om te zien of het product extra vitamine D bevat.
 • Zonlicht: Je lichaam maakt vitamine D aan wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Probeer dagelijks 10 tot 15 minuten buiten door te brengen zonder zonnebrandcrème op je gezicht en handen.

Overige maatregelen voor een gezonde haargroei

Hier zijn enkele andere stappen die u kunt nemen om een ​​gezonde haargroei te bevorderen:

 1. Regelmatig uw haar knippen: Het knippen van uw haar helpt bij het verwijderen van dode en beschadigde haarpunten, wat kan bijdragen aan gezondere haargroei.
 2. Een gezond dieet volgen: Zorg ervoor dat u een uitgebalanceerd dieet eet met voldoende voedingsstoffen zoals vitamine C, ijzer en zink. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van de groei en gezondheid van uw haar.
 3. Hydrateer en bescherm uw haar: Gebruik conditioners, oliën en maskers om uw haar gehydrateerd te houden en te beschermen tegen schade door hitte, zonlicht en chemische behandelingen.
 4. Vermijd strakke kapsels: Het dragen van strakke kapsels zoals paardenstaarten of vlechten kan stress op uw haarzakjes veroorzaken en leiden tot haarbreuk. Probeer losse kapsels te dragen om de spanning op uw haar te verminderen.
 5. Vermijd overmatig gebruik van stylingtools: Overmatig gebruik van föhns, krul- of stijltangen kan uw haar beschadigen en breken. Probeer deze tools alleen indien nodig te gebruiken en gebruik altijd warmtebeschermende producten.
 6. Beheer stress: Langdurige stress kan een negatief effect hebben op uw algehele gezondheid, inclusief de gezondheid van uw haar. Zoek effectieve manieren om stress te verminderen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, meditatie en ontspanningstechnieken.
 7. Vermijd chemische behandelingen: Overmatig gebruik van kleurstoffen, bleekmiddelen en andere chemische haarbehandelingen kan uw haar beschadigen en de groei vertragen. Probeer natuurlijke alternatieven te gebruiken of beperk het aantal keren dat u deze behandelingen ondergaat.
 8. Bescherm uw haar tegen UV-stralen: Blootstelling aan de zon kan uw haar beschadigen. Draag een hoed of gebruik een haarspray met UV-bescherming om uw haar te beschermen tegen schade door de zon.
 9. Houd uw hoofdhuid gezond: Masseren van uw hoofdhuid kan helpen de bloedcirculatie te verbeteren en de groei van gezond haar te bevorderen. Gebruik ook een milde shampoo die geschikt is voor uw haartype en vermijd overmatig wassen, omdat dit de natuurlijke oliën op uw hoofdhuid kan verwijderen.
 10. Wees geduldig: Het proces van haargroei kost tijd. Wees geduldig en geef uw lichaam de nodige voedingsstoffen en verzorging die het nodig heeft om gezond haar te laten groeien.

Meer over ‘Haar vitamine’

Als je je ooit hebt afgevraagd wat haar vitaminen precies zijn, dan ben je hier aan het juiste adres. De werking van vitaminen voor haargroei is fascinerend, en het belang van haar vitaminen kan niet genoeg benadrukt worden. Voordat je ze echter gaat gebruiken, is het essentieel om te begrijpen hoe je haar vitaminen moet gebruiken en de voordelen ervan voor een optimale gezondheid van het haar.

Niet alleen volwassenen hebben baat bij deze vitaminen; er zijn ook specifieke overwegingen voor haar vitaminen tijdens de zwangerschap en haar vitaminen voor kinderen. Het is ook cruciaal om op de hoogte te zijn van eventuele bijwerkingen van haar vitaminen. Als je liever voor een natuurlijke aanpak kiest, zijn er natuurlijke bronnen van haar vitaminen die je kunt overwegen, evenals tips en voeding voor sterk en gezond haar. Tot slot, duik dieper in vitamine-rijke producten voor haarverzorging, de connectie tussen vitamine D en haargroei, en hoe je met vitaminen haaruitval kunt voorkomen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de connectie tussen Vitamine D en haargroei?

Vitamine D heeft een link met de cyclus en gezondheid van onze haarfollikels. Dit kan de haargroei bevorderen en haarproblemen voorkomen.

2. Hoe beïnvloedt vitamine D botstofwisseling en haargroei?

Vitamine D helpt met de stofwisseling van calcium en fosfor. Deze stoffen zijn nodig voor gezonde haarwortels en haardichtheid.

3. Wat zijn symptomen van een vitamine D-tekort?

Symptomen van een tekort aan vitamine D kunnen een versluierde diagnose zijn. Maar het kan ook leiden tot haarverlies, zoals bij alopecia areata.

4. Hoe kunnen voedingsstoffen helpen bij haarproblemen zoals alopecia areata?

Met genoeg vitamine D en andere voedingsstoffen in je dieet, kun je de gezondheidsvoordelen op je haarstructuur zien. Het kan helpen bij het bevorderen van de haarcyclus en het verbeteren van de haarverzorging.

5. Kunnen haargroeimiddelen vitamine D bevatten?

Ja, sommige haargroeimiddelen kunnen vitamine D bevatten omdat het helpt met haarfollikels en haarwortels. Het kan de gezondheid en groei van het haar stimuleren.

» Referenties


1. Hind M. Almohanna, Azhar A. Ahmed, John P. Tsatalis, Antonella Tosti. (2019). The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb), 9(1): 51–70.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/

2. Ablon Glynis. (2012). A Double-blind, Placebo-controlled Study Evaluating the Efficacy of an Oral Supplement in Women with Self-perceived Thinning Hair. J Clin Aesthet Dermatol, 5(11): 28–34.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509882/

3. Williamson D, Gonzalez M, Finlay AY. (2001). The effect of hair loss on quality of life. J Eur Acad Dermatol Venereol, 15:137–139.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11495520/

4. Qiuying Mai, Yanhua Han, Guopan Cheng, Rui Ma, Zhao Yan, Xiaojia Chen, Guangtao Yu, Tongkai Chen, Shu Zhang. (2023). Innovative Strategies for Hair Regrowth and Skin Visualization. Pharmaceutics, 15(4):1201.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37111686/

» Referenties

Conclusie beste haar vitamines 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Vitamine D en Haargroei: Wat is de Connectie? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips