In dit artikel

Wat is Vitamine C (Ascorbinezuur)? (2023)

In dit artikel

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een vitamine die voorkomt in voedsel en supplementen. Het is een wateroplosbare vitamine, wat betekent dat het niet wordt opgeslagen in het lichaam en dat het regelmatig via de voeding moet worden aangevuld. Vitamine C speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem en helpt bij het repareren en aanmaken van weefsel, waaronder huid, bloedvaten en botten. Het helpt ook bij het verwerken van vetten en koolhydraten en het is noodzakelijk voor de aanmaak van collageen, wat belangrijk is voor de gezondheid van de huid. Mensen die te weinig vitamine C binnenkrijgen kunnen last krijgen van vermoeidheid, spierpijn en bloedend tandvlees.

Andere benamingen voor vitamine C

Vitamine C heeft verschillende andere benamingen, waaronder ascorbinezuur, L-ascorbinezuur en L-ascorbic acid. Deze verschillende benamingen verwijzen allemaal naar dezelfde stof, namelijk vitamine C. Vitamine C is ook bekend onder andere namen zoals ascorbaten, ascorbine en ascorbylpalmitaat. Deze benamingen worden vaak gebruikt om aan te geven dat een bepaald product vitamine C bevat, bijvoorbeeld in de vorm van een supplement of cosmetisch product. Het is belangrijk om op de verpakking te letten om te zien of een product echt vitamine C bevat.

Hoe gebruik je vitamine C?

Er zijn verschillende manieren om vitamine C in te nemen. De meeste mensen krijgen voldoende vitamine C binnen door gevarieerd te eten en voldoende fruit en groenten te eten. Citrusvruchten zoals sinaasappels en mandarijnen, kiwi’s, aardbeien, broccoli en paprika bevatten veel vitamine C. Sommige mensen slikken vitamine C-supplementen om hun inname te verhogen. Dit kan in de vorm van tabletten, capsules of poeders zijn. Het is belangrijk om altijd de aanbevolen dosering te volgen en om met een arts te overleggen voordat je vitamine C-supplementen gebruikt.

Waar zit vitamine C in?

Vitamine C zit vooral in fruit en groenten. Zo kun je bijvoorbeeld vitamine C vinden in citrusvruchten zoals sinaasappels en mandarijnen, in kiwi’s, aardbeien, broccoli en paprika. Ook bevatten veel bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, vitamine C. Het is belangrijk om gevarieerd te eten om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Bovendien verliest vitamine C snel zijn werkzaamheid wanneer voedsel wordt blootgesteld aan licht en lucht, dus het is aan te raden om groenten en fruit zo vers mogelijk te eten.

Zo behoud je vitamine C in voedingsmiddelen

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat voedingsmiddelen zo veel mogelijk vitamine C behouden. Hier zijn enkele tips:

 • Kies voor vers fruit en groenten in plaats van geconserveerd of bewerkt voedsel, omdat deze vaak minder vitamine C bevatten.
 • Snijd fruit en groenten zo kort mogelijk voor het eten en bewaar ze in de koelkast om te voorkomen dat ze uitdrogen of verkleuren.
 • Kook fruit en groenten zo kort mogelijk om te voorkomen dat ze te veel vitamine C verliezen tijdens het kookproces.
 • Voeg fruit en groenten toe aan salades, smoothies of andere gerechten zodat ze niet te veel blootgesteld worden aan licht en lucht.
 • Voeg citroensap of andere bronnen van vitamine C toe aan gerechten om te voorkomen dat ze oxideren of bruin worden, wat kan leiden tot een verlies van vitamine C.

Het is belangrijk om te onthouden dat vitamine C snel verloren kan gaan wanneer voedingsmiddelen worden blootgesteld aan licht, lucht en warmte. Het is daarom aan te raden om fruit en groenten zo vers mogelijk te eten om het maximale aan vitamine C te behouden.

Waar is vitamine C goed voor?

Vitamine C is goed voor het menselijk lichaam omdat het een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem en helpt bij het repareren en aanmaken van weefsel, waaronder huid, bloedvaten en botten. Het helpt ook bij het verwerken van vetten en koolhydraten en is noodzakelijk voor de aanmaak van collageen, wat belangrijk is voor de gezondheid van de huid. Bovendien kan vitamine C helpen bij het voorkomen van verkoudheid en griep en sommige mensen gebruiken het om de spijsvertering te ondersteunen. Het is belangrijk om altijd de aanbevolen dosering te volgen en om met een arts te overleggen voordat je vitamine C gebruikt voor medische doeleinden.

Heb ik een vitamine C tekort?

Er zijn verschillende manieren om te bepalen of je een vitamine C-tekort hebt. Als je de volgende symptomen hebt, kan dit een teken zijn dat je te weinig vitamine C binnenkrijgt:

 • Vermoeidheid
 • Spierpijn
 • Bloedend tandvlees
 • Gemakkelijk blauwe plekken
 • Vertraagde wondgenezing
 • Droge en ruwe huid

Als je twijfelt of je een vitamine C-tekort hebt, is het het beste om met je arts te overleggen. Zij kunnen je bloedtesten om te kijken of je voldoende vitamine C binnenkrijgt en kunnen je advies geven over hoe je je inname van vitamine C kunt verhogen. Het is belangrijk om te onthouden dat een tekort aan vitamine C meestal gemakkelijk op te lossen is door gevarieerd te eten en eventueel supplementen te gebruiken.

De gevolgen van een vitamine C tekort

Een tekort aan vitamine C kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Zo kan een tekort aan vitamine C leiden tot vermoeidheid, spierpijn, bloedend tandvlees, gemakkelijke blauwe plekken, vertraagde wondgenezing en droge en ruwe huid. In ernstige gevallen kan een tekort aan vitamine C leiden tot de ziekte van scurvy, waarbij het bindweefsel in het lichaam afbreekt en er zweren ontstaan op de huid en in de mond. Gelukkig is een tekort aan vitamine C gemakkelijk op te lossen door gevarieerd te eten en eventueel supplementen te gebruiken. Het is belangrijk om te onthouden dat een tekort aan vitamine C meestal gemakkelijk op te lossen is door gevarieerd te eten en eventueel supplementen te gebruiken. Als je twijfelt of je een vitamine C-tekort hebt, is het het beste om met je arts te overleggen. Zij kunnen je bloedtesten om te kijken of je voldoende vitamine C binnenkrijgt en kunnen je advies geven over hoe je je inname van vitamine C kunt verhogen.

Te veel vitamine C

In grote hoeveelheden kan vitamine C schadelijk zijn voor het lichaam. Als je te veel vitamine C binnenkrijgt, kan dit leiden tot diarree, misselijkheid en maagpijn. Bovendien kan te veel vitamine C leiden tot een verstoorde spijsvertering en het kan het vermogen van het lichaam om ijzer op te nemen verminderen. Hoewel het moeilijk is om te veel vitamine C binnen te krijgen door alleen voedsel te eten, is het wel mogelijk om te veel te slikken via supplementen. Het is daarom belangrijk om altijd de aanbevolen hoeveelheid vitamine C te volgen en overmatig gebruik van supplementen te vermijden. Als je twijfelt of je te veel vitamine C binnenkrijgt, is het het beste om met je arts te overleggen. Zij kunnen je advies geven over hoe je je inname van vitamine C kunt verminderen.

Hoeveel vitamine C heb je dagelijks nodig?

De hoeveelheid vitamine C die je dagelijks nodig hebt, is afhankelijk van je leeftijd, geslacht en eventuele medische aandoeningen. Volgens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine C, die is opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), hebben volwassenen dagelijks ongeveer 75-90 mg vitamine C nodig. Dit komt neer op ongeveer een sinaasappel per dag. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben iets meer vitamine C nodig, namelijk ongeveer 85-100 mg per dag. Het is belangrijk om te onthouden dat deze aanbevelingen algemeen zijn en dat je individuele behoeften afhankelijk zijn van verschillende factoren.

Kun je teveel vitamine c binnenkrijgen wat zijn de gevolgen?

In grote hoeveelheden kan vitamine C schadelijk zijn voor het lichaam. Als je te veel vitamine C binnenkrijgt, kan dit leiden tot diarree, misselijkheid en maagpijn. Bovendien kan te veel vitamine C leiden tot een verstoorde spijsvertering en het kan het vermogen van het lichaam om ijzer op te nemen verminderen. Hoewel deze problemen meestal niet ernstig zijn en gemakkelijk op te lossen zijn door de inname van vitamine C te verminderen, kan het in sommige gevallen leiden tot complicaties. Het is daarom belangrijk om altijd de aanbevolen hoeveelheid vitamine C te volgen en overmatig gebruik van supplementen te vermijden. Als je twijfelt of je te veel vitamine C binnenkrijgt, is het het beste om met je arts te overleggen. Zij kunnen je advies geven over hoe je je inname van vitamine C kunt verminderen.

Meer vitamines voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitaminesmineralen en spoorelementenomega 3 vetzureneiwittenfytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice. Je zou ook kunnen overwegen om eens een vitaminetest te laten doen. Zo ontdek de exact hoe je ervoor staat.

Vitamine supplementen zijn er tegenwoordig in heel veel varianten. Denk bijvoorbeeld aan vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3vitamine B5vitamine B6vitamine B12 en vitamine C.

Eigenlijk mag een goede multivitaminevitamine D3vitamine Evitamine K2foliumzuur (B11) of folaat en haar vitamine ook niet ontbreken. De wat nog minder populaire vitamines zoals biotinecholinemyo-inositol en PQQ krijgen ook steeds meer bekendheid. Nog niet zoveel als bijvoorbeeld de voordelen van vitamine C ascorbinezuur maar het is een mooie ontwikkeling.

Wat tegenwoordig ook erg handig is zijn al jouw vitamines in abonnementsvorm. Dan krijg je periodiek jouw vitaminen per post thuisgestuurd.

Wil je meer weten over al deze vitamines? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over vitamine C ascorbinezuur

Wat is vitamine C (ascorbinezuur)?

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een wateroplosbare vitamine die van nature voorkomt in veel fruit en groenten. Het speelt een belangrijke rol in de groei en reparatie van weefsels, en helpt ook bij de opname van ijzer.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine C?

Vitamine C helpt bij de productie van collageen, een eiwit dat helpt bij de groei en reparatie van weefsels, zoals huid, bloedvaten, botten en gewrichten. Het kan ook helpen bij het verminderen van vermoeidheid en verbeteren van het immuunsysteem.

Hoeveel vitamine C heb ik nodig?

De hoeveelheid vitamine C die u nodig heeft, is afhankelijk van uw leeftijd en geslacht. Volwassen vrouwen hebben bijvoorbeeld 75 mg per dag nodig, terwijl volwassen mannen 90 mg per dag nodig hebben.

Wat gebeurt er als ik te veel vitamine C binnenkrijg?

Hoewel vitamine C een wateroplosbare vitamine is, betekent dit niet dat u zoveel kunt nemen als u wilt zonder gevolgen. Te veel vitamine C kan diarree, gas, maagpijn en opgeblazen gevoel veroorzaken.

Waar kan ik vitamine C vinden?

Vitamine C komt van nature voor in veel fruit en groenten, zoals citrusvruchten, aardbeien, kiwi’s, paprika’s, spinazie en broccoli. Er zijn ook vitamine C-supplementen beschikbaar in de vorm van tabletten of poeder.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat is Vitamine C (Ascorbinezuur)? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips