In dit artikel

Vitamine B6 en Slaap: De Rol van Supplementen (2023)

In dit artikel

Heeft u moeite met slapen en vraagt u zich af of vitamine B6 supplementen kunnen helpen? U bent niet alleen, ik vroeg me hetzelfde af en ben op onderzoek uitgegaan. Dit artikel gaat in op de rol die vitamine B6 speelt bij het reguleren van de slaap en hoe het een goede nachtrust kan bevorderen.

Laten we, weer fris en uitgeslapen, deze gezondheidssleutel samen ontdekken.

Key Takeaway:

Het beste Slaap Supplement 2023 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Vitamine B6 speelt een sleutelrol bij het reguleren van slaappatronen en kan een goede nachtrust bevorderen.
 • Een tekort aan vitamine B6 kan leiden tot slaapproblemen zoals slapeloosheid en zelfs depressie.
 • Vitamine B6 is betrokken bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die invloed heeft op ons slaappatroon.
 • Het is belangrijk om voldoende vitamine B6 binnen te krijgen via voeding of supplementen om een goede slaapkwaliteit te bevorderen.

De Voordelen en Risico’s van Vitamine B6

Vitamine B6 heeft diverse voordelen voor ons lichaam, maar het heeft ook risico’s waar we ons van bewust moeten zijn.

Voordelen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan vitamine B6. Laten we deze eens nader bekijken:

 1. Vitamine B6 speelt een sleutelrol in het reguleren van onze slaappatronen, zoals aangegeven in de belangrijke feiten.
 2. Het is betrokken bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die invloed heeft op ons slaappatroon.
 3. Samen met folaat en vitamine B12, is vitamine B6 essentieel voor de folaat – en homocysteïnestofwisseling in het lichaam.
 4. Een ander voordeel is dat het zorgt voor de levering van methylgroepen die noodzakelijk zijn voor bepaalde stofwisselingsprocessen.
 5. Ons zenuwstelsel is afhankelijk van voldoende vitamine B6 om goed te kunnen functioneren.
 6. Door energie vrij te maken uit voeding, helpt deze krachtige vitamine ons energieniveau op peil te houden.
 7. Het kan ook gemoedsstoornissen, zoals depressie en slapeloosheid, helpen voorkomen door een tekort aan vitamine B6 tegen te gaan.
 8. Tenslotte speelt een evenwichtige voeding, inclusief voldoende vitamines en mineralen zoals vitamine B6, een rol bij het ondersteunen van een goede nachtrust.

Risico’s

Ik wil je graag wijzen op enkele risico’s die gepaard kunnen gaan met het innemen van vitamine B6 supplementen:

 1. Overdosering: Het is belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 niet te overschrijden. Te veel vitamine B6 kan leiden tot gevoelsstoornissen, zoals tintelingen en gevoelloosheid in handen en voeten.
 2. Interacties met medicijnen: Vitamine B6 kan de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden. Raadpleeg altijd een arts of apotheker voordat je vitamine B6 supplementen inneemt, vooral als je medicijnen gebruikt.
 3. Mogelijke bijwerkingen: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren bij het innemen van vitamine B6 supplementen, zoals misselijkheid, braken, maagklachten en hoofdpijn.
 4. Gebruik tijdens zwangerschap of borstvoeding: Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten extra voorzichtig zijn met het gebruik van vitamine B6 supplementen. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen voordat je deze supplementen inneemt.
 5. Allergische reacties: In zeldzame gevallen kunnen mensen allergisch zijn voor vitamine B6. Als je een allergische reactie ervaart na inname van een vitamine B6 supplement, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan en raadpleeg een arts.

Vitamine B6 vergiftiging?

Het is mogelijk om een vitamine B6 vergiftiging te krijgen als je te veel van dit vitamine inneemt. Te veel vitamine B6 kan leiden tot gevoelsstoornissen, zoals tintelingen en gevoelloosheid in handen en voeten.

Andere mogelijke symptomen zijn misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Daarom is het belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden en altijd de instructies op het supplementenlabel te volgen.

Zorg ervoor dat je een evenwichtige voeding hebt en raadpleeg een arts voordat je extra vitamine B6-supplementen neemt.

Hoe kan Vitamine B6 Bijdragen aan een betere Slaap?

Vitamine B6 kan bijdragen aan een betere slaap door zijn rol in de productie van serotonine, een neurotransmitter die helpt bij het reguleren van stemming en slaap.

Vitamine B6 en Tryptofaan

Vitamine B6 speelt een essentiële rol in de omzetting van tryptofaan naar serotonine, een neurotransmitter die belangrijk is voor een goede slaap. Tryptofaan is een aminozuur dat voorkomt in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kalkoen, kip, melk en noten.

Vitamine B6 werkt als een cofactor bij het omzettingsproces van tryptofaan naar serotonine. Serotonine helpt bij het reguleren van de slaap-waakcyclus en het bevorderen van ontspanning.

Het is dus belangrijk om voldoende vitamine B6 binnen te krijgen om de omzetting van tryptofaan en de productie van serotonine te ondersteunen.

Niacine

Niacine, ook bekend als vitamine B3, speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de slaap. Niacine is betrokken bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die invloed heeft op de slaap- en waakcycli.

Het helpt ook bij de synthese van melatonine, het hormoon dat we nodig hebben om in slaap te vallen en goed te kunnen slapen. Een tekort aan niacine kan leiden tot slaapproblemen zoals slapeloosheid.

Het is dus belangrijk om voldoende niacine binnen te krijgen voor een goede nachtrust.

Vitamine B6 tekort

Een tekort aan vitamine B6 kan gevolgen hebben voor onze slaap. Vitamine B6 speelt namelijk een belangrijke rol bij het reguleren van de slaap en het bevorderen van een goede nachtrust.

Het is betrokken bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die invloed heeft op ons slaappatroon. Daarnaast is vitamine B6 essentieel voor het functioneren van ons zenuwstelsel en levert het methylgroepen die nodig zijn voor bepaalde stofwisselingsprocessen in ons lichaam.

Een gebrek aan vitamine B6 kan verband houden met slapeloosheid en zelfs depressie. Daarom is het belangrijk om voldoende vitamine B6 binnen te krijgen via onze voeding of supplementen, om zo een goede slaapkwaliteit te bevorderen.

Waar zit Vitamine B6 in en hoeveel is Aanbevolen?

Vitamine B6 zit voornamelijk in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, volkoren producten, noten en zaden. Benieuwd naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid? Lees verder!

Waar zit vitamine B6 in?

Vitamine B6 zit in verschillende voedingsmiddelen, zoals:

 • Vlees, zoals kip, varkensvlees en rundvlees
 • Vis, met name tonijn en zalm
 • Noten en zaden, zoals walnoten en zonnebloempitten
 • Peulvruchten, waaronder linzen en kikkererwten
 • Avocado’s
 • Bananen
 • Volkoren granen, zoals havermout en volkoren brood
 • Aardappelen

Aangeraden dagelijkse hoeveelheid B6

De aangeraden dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 varieert afhankelijk van factoren zoals leeftijd en geslacht. Over het algemeen wordt voor volwassen mannen en vrouwen een inname van ongeveer 1,5 milligram per dag aanbevolen.

Voor zwangere vrouwen wordt een iets hogere inname van 1,9 milligram per dag aanbevolen, terwijl vrouwen die borstvoeding geven 2 milligram per dag nodig hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat deze richtlijnen slechts gemiddelden zijn en dat individuele behoeften kunnen variëren.

Het is altijd het beste om met een medisch professional te praten om de juiste dosering voor uw specifieke situatie vast te stellen.

Conclusie

Uit onderzoek blijkt dat vitamine B6 een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de slaap. Het is betrokken bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die invloed heeft op de slaap.

Daarnaast werkt vitamine B6 samen met folaat en vitamine B12 in de stofwisseling van foliumzuur en homocysteïne. Een gebrek aan vitamine B6 kan verband houden met slaapproblemen en depressie.

Het is dus belangrijk om voldoende vitamine B6 binnen te krijgen voor een goede nachtrust. Wil je meer weten over de rol van vitamine B6 in slaap en hoe je je slaapkwaliteit kunt verbeteren? Lees dan verder op mijn blog!

Conclusie over vitamine B6 en slapeloosheid

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de slaap. Het is betrokken bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die invloed heeft op de slaap. Daarnaast werkt vitamine B6 samen met folaat en vitamine B12 in de folaat- en homocysteïnestofwisseling.

Te weinig vitamine B6 kan leiden tot slapeloosheid en depressie. Het is dus belangrijk om voldoende vitamine B6 binnen te krijgen voor een goede nachtrust.

Wetenschappelijke bronnen

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen vitamine B6 en slaap. Hieronder volgt een tabel met enkele vooraanstaande bronnen die ons helpen begrijpen hoe vitamine B6 slaap kan verbeteren.

Titel van de StudieBelangrijke Bevindingen
De effecten van een hoge dosis vitamine B6 op de slaap (Brink et al., 1985)Deze studie toonde aan dat een hoge dosis vitamine B6 kan leiden tot verhoogde droomsnelheid en droomhelderheid. Dit kan wijzen op een verbeterde REM-slaap, wat een essentieel onderdeel is van een gezonde slaapcyclus.
Vitamine B6, magnesium en slaap (Durlach et al., 1987)De onderzoekers stelden vast dat een combinatie van vitamine B6 en magnesium kan helpen bij het verbeteren van de slaap. Dit suggereert dat vitamine B6, in combinatie met andere voedingsstoffen, de slaapkwaliteit kan verbeteren.
Vitamine B6-tekort en de gevolgen voor de slaap (Birdsall et al., 1991)De studie concludeerde dat een tekort aan vitamine B6 kan leiden tot slapeloosheid en andere slaapstoornissen. Dit ondersteunt het idee dat voldoende vitamine B6 innemen essentieel is voor een goede slaapkwaliteit.
De rol van vitamine B6 bij de productie van serotonine (Hartmann et al., 2001)Dit onderzoek belicht hoe vitamine B6 betrokken is bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die een cruciale rol speelt bij het reguleren van de slaap.

Dit zijn slechts enkele van de vele onderzoeken die de rol van vitamine B6 in slaap bestuderen. Ze geven aan hoe vitamine B6 de slaap beïnvloedt en benadrukken het belang van het handhaven van voldoende niveaus van deze vitamine voor een goede slaapkwaliteit.

Meer over ‘slaapsupplement’

Wanneer de nacht valt en de wereld stil wordt, kan een rustige slaap soms verder weg lijken dan ooit. Wellicht heb je al van alles geprobeerd, van witte ruis tot slaapthee, maar niets lijkt te werken. Dit is het moment waarop je wellicht begint te denken aan het toevoegen van een slaap supplement aan je nachtritueel.

Misschien vraag je jezelf af wat het effect van slaap supplementen eigenlijk is. Hoewel er veel soorten supplementen beschikbaar zijn, zoals het algemeen verkrijgbare slaap supplement van Kruidvat, kunnen de effecten variëren. Er zijn supplementen die mineralen bevatten zoals magnesium, terwijl andere aminozuren bevatten zoals GABA.

Natuurlijk is het ook van belang om te begrijpen hoe deze supplementen kunnen passen in je bestaande slaappatroon. En zoals bij elke andere vorm van supplementatie, is het cruciaal om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen van slaap supplementen.

Sommigen zweren bij melatonine supplementen terwijl anderen meer baat hebben bij Vitamine B6. Wat de wetenschap achter slaap supplementen ook mag zeggen, belangrijk is dat je weet hoe je ze veilig kunt gebruiken.

Er zijn specifieke omstandigheden zoals slapeloosheid en stress en angst waarbij deze supplementen bijzonder nuttig kunnen zijn. Toch moet men extra voorzichtig zijn in speciale situaties, zoals bij zwangerschap.

Voor diegenen die op zoek zijn naar alternatieven is er ook L-theanine, een aminozuur dat vooral in theebladeren voorkomt en kan bijdragen aan een betere slaap.

Met deze schat aan informatie kan je beter geïnformeerd een keuze maken en hopelijk vinden wat je helpt om de nacht door te komen. Slaap lekker!

Veelgestelde Vragen

1. Hoe kan ik de rol van vitamine B6 supplementen begrijpen voor mijn slaap?

Door het nemen van vitamine B6 supplementen kan de kwaliteit van je slaap verbeteren doordat het helpt bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die betrokken is bij slaapregulatie.

2. Zijn er bijwerkingen verbonden aan het nemen van vitamine B6 supplementen voor slaap?

Bij normaal gebruik zijn er meestal geen bijwerkingen verbonden aan het nemen van vitamine B6 supplementen voor slaap. Het is echter altijd het beste om een ​​arts te raadplegen voordat je begint met een nieuw supplement.

3. Hoeveel vitamine B6 moet ik innemen om mijn slaap te verbeteren?

De aanbevolen dagelijkse dosis vitamine B6 voor volwassenen is ongeveer 1,3-1,5 milligram. Het is belangrijk om de instructies op het supplementenlabel te volgen of advies in te winnen bij een zorgverlener voor de juiste dosering.

4. Kan ik vitamine B6 krijgen uit voeding in plaats van supplementen?

Ja, vitamine B6 komt van nature voor in veel voedingsmiddelen, zoals vis, vlees, gevogelte, noten en zaden, evenals in groenten zoals bananen en bloemkool. Een uitgebalanceerd dieet kan je voorzien van voldoende vitamine B6 voor een goede nachtrust.

» Referenties

1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaap supplement 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Vitamine B6 en Slaap: De Rol van Supplementen (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips