In dit artikel

Vitamine B12 | Beste Oplossing bij Vitamine B12 tekort!

Vitamine B12 Supplement (2022) | Beste Oplossing bij een Tekort!

In dit artikel

Gezond en gevarieerd eten is belangrijk, dat weten we allemaal. Als je je kennis over gezonde voeding echter nog een stapje verder wilt nemen, dan mag vitamine B12, of cobalamine, écht niet ontbreken. Deze vitamine speelt een essentiële rol bij tal van lichaamsprocessen en beschikt over enkele unieke eigenschappen in vergelijking met de andere B-vitamines.

Wat is vitamine B12 precies, waar komt het in voor en waar moet je rekening mee houden op het vlak van voeding en vitamine B12 supplementen? Deze en nog meer vragen worden hier voor je beantwoord!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Wat is Vitamine B12?

Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd dankzij de aanwezigheid van cobalt, is een water-oplosbare vitamine die in slechts bepaalde voedingsmiddelen voorkomt. Van vitamine B12 wordt gezegd dat deze enkel in producten van dierlijke oorsprong aanwezig is. En dat brengt dan weer met zich mee dat vooral veganisten aandacht moeten besteden aan hun inname!

Net zoals dat bij veel andere vitamines het geval is, bestaan er verschillende vormen van vitamine B12:

 • Methylcobalamine
 • Hydroxycobalamine
 • S-adenosylcobalamine

Verrijkte voedingsmiddelen (die vooral interessant zijn voor mensen die plantaardig eten) bevatten vaak ook synthetische varianten, zoals cyanocobalamine. Dankzij dergelijke producten kunnen zelfs vegetariërs en veganisten voldoende vitamine B12 binnen krijgen. Later in deze blog wordt duidelijk waarom dat precies zo belangrijk is!

Vitamine B12 | Beste Oplossing bij Vitamine B12 tekort!

Hoe gebeurt de opname van Vitamine B12?

Voor alles wat me voedingsstoffen te maken heeft, geldt: pas als de opname goed is, kan het lichaam er ook de voordelen uit halen. En voor vitamine B12 is dat natuurlijk niet anders.

Deze vitamine wordt reeds in voedingsmiddelen aan een eiwit gebonden, maar zodra het in de maag terechtkomt valt die verbinding weg. Niet snel daarna vindt er in de dunne darm echter een andere connectie plaats, namelijk die tussen vitamine B12 en ‘Intrinsic Factor’, een eiwit dat in de maag wordt aangemaakt. Het is juist deze koppeling die essentieel is voor een goede opname van de vitamine, een proces dat in het einde van de dunne darm gebeurt.

Over het algemeen bedraagt de opname zo’n 40 tot 50% van de ingenomen hoeveelheid vitamine B12. Een belangrijk puntje? Vitamine B12 is de enige water-oplosbare vitamine die toch in het lichaam kan worden opgeslagen, en dus ook als reserve kan gehouden worden in tijden van nood!

Klik hier en vergelijk de beste Vitamine Abonnementen met korting

Waar zit Vitamine B12 in?

Als je vitamine B12 uit voeding wilt halen, is het eerst en vooral belangrijk dat je weet welke producten een goede bron voor Vitamine B12 zijn. Eigenlijk geldt dat zowat alle dierlijke producten deze vitamine bevatten, zoals:

 • Vlees
 • Eieren
 • Zuivelproducten zoals kaas en melk
 • Gevogelte

Daarbij komt vitamine B12 ook wel degelijk in bepaalde plantaardige producten voor, maar in een inactieve vorm. Enkele goede voorbeelden zijn algen en zeewier. De reden hiervoor is omdat vitamine B12 eigenlijk bacterieel is, wat inhoudt dat enkel bepaalde bacteriën in het maag-darmkaneel ze kunnen aanmaken. Bij mensen gebeurt dat echter niet, en daarom moeten we onze benodigde hoeveelheid van deze vitamine uit voeding halen!

Ook interessant:

Voedingssupplementen | Kopen of links laten liggen?
Alles over vegan supplementen
Alles wat je wilt weten over selenium
Vitamine K2: alles wat je moet weten
Omega 3, dé Essentiële Vetzuren voor een Goede Gezondheid

Wat doet Vitamine B12?

Als je je vitamine B12 waardes in het bloed op peil wilt houden, dan is gevarieerde voeding met voldoende dierlijke producten (of eventueel vitamine B12 supplementen ter vervanging) erg belangrijk. Om de ernst van een vitamine B12 tekort of teveel in te zien, is het echter ook belangrijk dat je weet wat deze vitamine nu precies doet. Hieronder lees je meer:

1. De aanmaak van DNA

Vitamine B12 bewijst meteen zijn belang voor een goede gezondheid door bij te dragen aan de opbouw van methionine, een essentieel onderdeel van het menselijke DNA. Dit DNA is in zowat alle cellen aanwezig en bevat al het erfelijke materiaal. Zo zorgt het voor een goede aanmaak van snel-delende cellen, die belangrijk zijn voor de bouw van de darmen, geslachtsorganen, de tong en het beenmerg (waar onder andere nieuwe bloedcellen worden gemaakt).

2. De productie van rode bloedcellen

Dat brengt ons bij het volgende puntje, namelijk dat vitamine B12 ook instaat voor de opbouw van hemoglobine, een stof die een goed transport van zuurstof en CO2 mogelijk maakt. Beide zijn essentieel voor de mens om te overleven. Zuurstof brengt tal van reacties teweeg in het lichaam in verband met de productie van energie en tal van andere processen, terwijl koolstofdioxide of CO2 een afvalproduct is dat het lichaam verlaat via de longen.

3. Een goede werking van het zenuwstelsel

Het zenuwstelsel is hét centrale systeem dat het lichaam de mogelijkheid geeft om goed te functioneren: van de beweging van spieren tot cognitieve functies en meer. Vitamine B12 zorgt voor een goede geleiding van zenuwimpulsen, doordat het bijdraagt tot de opbouw van de ‘vet’ laag in de zenuwbanen. Deze laag beschermt de zenuwbanen, die door het hele lichaam lopen en ervoor zorgen dat er een vlotte communicatie ontstaat tussen de hersenen en het lichaam zelf!

Kortom, er zijn redenen genoeg om een vitamine B12 tekort te voorkomen door middel van gezonde voeding of vitamine B12 supplementen. Als je meer wilt weten over een vitamine B12 tekort, de symptomen ervan en de oorzaken, lees dan snel verder!

Vitamine B12 | Beste Oplossing bij Vitamine B12 tekort!

De meest voorkomende Vitamine B12 tekort symptomen

Een vitamine B12 tekort komt veel vaker voor dan een tekort van andere vitamines, en dat heeft verschillende oorzaken. Vaak is de opname van deze vitamine uit voeding niet voldoende, vanwege problemen met de vertering. In andere gevallen kan een vitamine B12 deficiëntie ook veroorzaakt worden door een strikt voedingspatroon, zoals bij veganisten.

Wat zijn nu de belangrijkste vitamine B12 tekort symptomen? Hieronder een kort overzichtje:

1. Bloedarmoede

Een van de bekendste symptomen van vitamine B12 tekort is een soort bloedarmoede, macrocytaire anemie genaamd. Hierbij worden te weinig rode bloedcellen geproduceerd met moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen tot gevolg.

2. Neurologische problemen

Aangezien vitamine B12 belangrijk is voor een goede werking van het zenuwstelsel kunnen bij een tekort ook problemen met de zenuwen of hersenen veroorzaakt worden. Paresthesie (tintelingen in de vingers), coördinatiestoornissen, geheugenverlies en zwakte in de beenspieren zijn slechts enkele voorbeelden.

De oorzaken van een Vitamine B12 tekort

Vitamine B12 deficiëntie brengt heel wat symptomen met zich mee en daarom is het altijd goed om een vitamine B12 test te laten doen, bijvoorbeeld door middel van een bloedafname (EMB test). Op die manier heb je een beter zicht op jouw vitamine B12 waardes, waardoor je ook tijdig de nodige maatregelen kunt treffen in samenspraak met een voedingsspecialist.

De oorzaken van een vitamine B12 tekort kunnen divers zijn. Zo kan het zijn dat de vertering van voedingsmiddelen in de maag of het darmstelsel niet goed verloopt of dat er een tekort is aan Intrinsic Factor, het eiwit dat verantwoordelijk is voor de opname van de vitamine. Daarbij kunnen ook ouderen, die minder maagzuur aanmaken, te kampen krijgen met vitamine B12 deficiëntie.

Een vitamine B12 tekort behandelen is meestal een kwestie van voldoende vitamine B12 supplementen nemen én gezond te eten. In extreme gevallen kan een vitamine B12 injectie worden toegediend, waardoor de opname ook veel sneller gebeurt.

Meestal laten de symptomen van een vitamine B12 deficiëntie zich echter pas na lange tijd zien, en op dat punt is het al heel moeilijk om dat vitamine B12 tekort aan te vullen. Er zijn bepaalde groepen die sneller te maken zullen krijgen met een vitamine B12 tekort:

 • Vegetariërs, die over het algemeen minder dierlijke producten eten. Doorgaans is het risico bij deze groep nogal klein, aangezien ze wel andere producten van dierlijke oorsprong eten (zoals eieren of melkproducten).
 • Veganisten, die een groter risico op een vitamine B12 deficiëntie hebben vanwege hun strikte voedingspatroon. Doordat er geen dierlijke producten worden gegeten, is in dit geval regelmatig een vitamine B12 supplement innemen en verrijkte producten eten zeker aangeraden.

Als je zelf veganist bent kan het geen kwaad om eens een vitamine B12 test te laten doen. Op die manier weet je precies wat je vitamine B12 waardes zijn, en kan je op tijd een vitamine B12 supplement nemen. Hoe dan ook is het hiervoor belangrijk om advies in te winnen bij een arts of voedingsspecialist, die je goed kan begeleiden!

Ook interessant:

Beste Vitamine Abonnement | Review (2022) | Supplementen Abonnementen vergelijken!
Alles wat je moet weten over Zink
Alles over Vitamine D3
Magnesium: een uiterst belangrijk mineraal
Alles wat je moet weten over Jodium!

Teveel Vitamine B12, wat houdt dat precies in?

Juist doordat vitamine B12 een vitamine is die in het lichaam kan worden opgeslagen, wordt een vitamine B12 tekort meestal pas duidelijk na jaren van chronische deficiëntie. Aan de andere kant is om dezelfde reden het risico op teveel vitamine B12 ook groter. Mensen die gedurende lange tijd hele hoge dosissen vitamine B12 supplementen nemen, kunnen een overschot in het lichaam opbouwen.

Over het algemeen is het risico daarop echter klein, doordat het lichaam zelf de balans probeert te behouden. Als er te veel vitamine B12 via de voeding in het lichaam terechtkomt, zal de opname ervan drastisch verminderd worden om een vitamine B12 teveel te voorkomen!

Hoeveel Vitamine B12 heb je nodig?

Of je nu je vitamine B12 uit voeding of uit vitamine B12 supplementen haalt, het is vooral belangrijk dat je dagelijks voldoende binnen krijgt. Hieronder een kort overzichtje van de benodigde hoeveelheid op basis van leeftijd:

0 – 6 maanden: 0,4 microgram
6 – 11 maanden: 0,5 microgram
1 – 3 jaar: 0,7 microgram
4 – 8 jaar: 1,3 microgram
9 – 13 jaar: 2 microgram
14 – 18 jaar: 2,8 microgram

Voor mannen tussen de 18 en 50 jaar geldt een dagelijkse inname van 2,8 microgram, terwijl dat voor vrouwen dezelfde hoeveelheid is van 18 tot 70 jaar. Ten slotte hebben zwangere vrouwen dagelijks 3,2 microgram nodig, en vrouwen die borstvoeding geven zelfs 3,8 microgram per dag! Deze richtlijnen zijn een goede basis om een vitamine B12 deficiëntie én teveel vitamine B12 te voorkomen.

Vitamine B12 | Beste Oplossing bij Vitamine B12 tekort!

De meerwaarde van Vitamine B12 supplementen

Hoewel we in theorie voldoende vitamine B12 uit voeding kunnen halen, is het toch de moeite waard om een vitamine B12 supplement te overwegen. Tegenwoordig is de kwaliteit van voeding immers niet meer wat het geweest is, en dat heeft logischerwijs ook een invloed op de hoeveelheid voedingsstoffen die er in zitten.

Een vitamine B12 supplement van kwaliteit zorgt er niet enkel voor dat je voldoende vitamine B12 binnen krijgt, maar ook dat die goed door het lichaam wordt opgenomen. Vitamine B12 supplementen komen in verschillende vormen voor:

 • Vitamine B12 tabletten
 • Vitamine B12 capsules
 • Vitamine B12 poeders

Een vitamine B12 tekort aanvullen kan zeker als je regelmatig met vitamine B12 suppleert, en dat is vooral voor veganisten interessant. Vitamine B12 komt in groenten in fruit immers niet voor, noch in andere plantaardige voedingsmiddelen. Kies bijvoorbeeld eenvoudig voor vitamines per post.

Afhankelijk van het soort supplement dat je neemt, zullen de effecten sneller of minder snel merkbaar zijn. Wil je weten hoe snel vitamine B12 tabletten werken en waar je bij andere supplementen op moet letten? Een arts of voedingsdeskundige kan je helpen met gedegen advies!

De beste Vitamine B12 supplementen kopen en bestellen met korting

Ben je nog op zoek naar een goed vitamine B12 supplement? Wil je snel en gemakkelijk een vitamine B12 supplement kopen en bestellen, mét korting? Dan kan je bij Vitaily met een vitamine B12 kortingscode nog voordeliger je vitamine B12 kopen, in vergelijking met vitamine B12 supplementen bij winkels als Etos, Kruidvat of Holland & Barrett. Vitaily Vegan is een supplement dat online voordelig kan kopen. Met kortingscode “GROEI“ koop en bestel je Vitaily Vegan met €7,50 korting op een maandpakket of abonnement!

Daarbij worden de vitamine B12 supplementen bij Vitaily gecombineerd met andere vitamines en mineralen, zodat je dagelijks zeker bent dat je alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. Kortom, Vitaily is een merk dat een uitstekende kwaliteit, betaalbaar, een goede service en gebruiksvriendelijke vitamine B12 supplementen garandeert!

Vitaily Vegan Vitamine B12 | Beste Oplossing bij Vitamine B12 tekort!

Ervaringen met Vitamine B12 supplementen

Het is altijd goed om bij je zoektocht naar een goed vitamine B12 supplement te kunnen vertrouwen op de ervaringen en verhalen van andere mensen. Zo kan je met een gerust hart en vol vertrouwen aan een eventuele vitamine B12 supplementen kuur beginnen, vanzelfsprekend op aanraden van een specialist!

“Als fanatiek sky-diver ben ik gek op sport en de kick die ik erdoor krijg. Toen ik veganistisch begon te eten, ondervond ik na zekere tijd echter problemen met mijn aangezichtszenuw- en spieren. Daarbij verzuurden mijn spieren erg snel en kreeg ik vaak krampen. Toen bleek dat mijn vitamine B12 gehalte nogal aan de lage kant was, begon ik met een intensieve vitamine B12 kuur. Na een paar maanden tijd waren mijn klachten grotendeels verdwenen! Ervaring Vitamine B12 supplement – Barbara Poetsma uit Almere

“De vitamine B12 tekort symptomen die ik heb ervaren, maakten het haast onmogelijk om nog een normaal leven te leiden. Ik kon slechts één uurtje per dag actief zijn en moest de rest van de tijd in bed doorbrengen. Daarbij kon ik zelfs niet naar buiten aangezien zelfs zwak zonlicht te fel was voor mijn ogen. Ook verloor ik kilo’s lichaamsgewicht op een ongezonde manier. Zodra ik echter kwalitatieve vitamine B12 supplementen begon te nemen, verdwenen mijn symptomen als sneeuw voor de zon!” Ervaring Vitamine B12 supplement – Helene Korver uit Ens

Martijn

Martijn

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Vitamine B12 Supplement (2022) | Beste Oplossing bij een Tekort!

  Laat een reactie achter