In dit artikel

Hoe werkt de vitamine B12 tekort test?

Hoe werkt de vitamine B12 tekort test?

In dit artikel

Merk je dat je de laatste tijd vaker moe of duizelig bent? Dit kunnen tekenen zijn van een vitamine B12 tekort, iets wat ik ook heb meegemaakt. In dit artikel deel ik mijn ervaringen en de belangrijkste stappen om zo’n tekort professioneel vast te stellen.

Blijf lezen en ontdek hoe je actie kunt ondernemen!

Key Takeaway

Als je opzoek bent naar de beste gezondheidstesten, dan kun je gemakkelijk testen met Mijn Labtest. Deze testen zijn gemakkelijk uit te voeren en je weet binnen zeer korte tijd hoe het staat met je gezondheid.

Samenvatting

 • Vitamine B12 tekort kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, duizeligheid en neurologische klachten. Het is belangrijk deze te herkennen en een bloedtest te overwegen.
 • Een vitamine B12 tekort test bestaat uit een bloedonderzoek waarbij gekeken wordt naar de totale en actieve B12-waarden en andere indicatoren zoals foliumzuur.
 • De opname van vitamine B12 kan beïnvloed worden door verschillende factoren, waaronder dieetkeuzes, maag-darmaandoeningen en het gebruik van bepaalde medicijnen.
 • Behandeling van een vitamine B12 tekort kan bestaan uit supplementen of dieetaanpassingen, afhankelijk van de ernst van het tekort en de onderliggende oorzaken.
 • Regelmatige controles van vitamine B12-niveaus zijn aan te raden, zeker voor risicogroepen zoals vegetariërs, veganisten, ouderen en mensen met chronische maag-darmklachten.

Wat is vitamine B12 en hoe wordt het opgenomen?

Een close-up van diverse voedingsmiddelen rijk aan vitamine B12 op een rustieke houten tafel.

Nu we het belang van vitamine B12 te hebben besproken, laten we eens kijken wat het precies is en hoe ons lichaam het opneemt. Vitamine B12, ook bekend als cobalamine, is een wateroplosbare vitamine die cruciaal is voor de vorming van rode bloedcellen en het onderhoud van het zenuwstelsel.

Vind het in dierlijke producten zoals vlees, eieren en melk, dus vegetariërs en veganisten moeten vaak extra opletten dat zij genoeg binnenkrijgen.

Het opnameproces van vitamine B12 is complex. Eerst moet B12 zich binden aan een eiwit in de maag dat intrinsic factor heet. Zonder deze intrinsic factor kan het lichaam de vitamine niet goed opnemen.

Na deze koppeling reist B12 door naar de dunne darm, waar het uiteindelijk wordt opgenomen in de bloedbaan. Dit maakt het mogelijk dat vitamine B12 zijn essentiële taken kan uitvoeren, zoals het ondersteunen van ons immuunsysteem en het voorkomen van bloedarmoede.

Omdat dit proces zo specifiek is, kan er makkelijk iets misgaan, wat leidt tot een tekort. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van hoeveel B12 je binnenkrijgt en hoe je lichaam reageert.

YouTube video

Symptomen van een vitamine B12 tekort

Merk je dat je vaak moe bent, zelfs na een goede nachtrust? Dit kan een teken zijn van een vitamine B12 tekort. Hier is een lijstje met symptomen die kunnen wijzen op zo’n tekort:

 • Vermoeidheid: Je voelt je constant uitgeput, ook als je niet veel hebt gedaan.
 • Duizeligheid: Regelmatig lichte duizeligheid ervaren kan duiden op B12-problemen.
 • Lusteloosheid: Er ontbreekt energie en motivatie voor dagelijkse activiteiten.
 • Bleke huid: Een bleek uiterlijk komt vaak voor bij mensen met B12-deficiëntie.
 • Kortademigheid: Zelfs zonder zware inspanning kun je het gevoel hebben dat je adem tekortschiet.
 • Geheugenproblemen: Concentreren gaat moeilijker en soms vergeet je dingen die normaal makkelijk te onthouden zijn.
 • Ontstoken tong: Een pijnlijke, rode tong die dikker lijkt dan normaal kan een signaal zijn.
 • Gewichtsverlies: Onverklaarbaar afvallen kan samenhangen met minder eetlust door een tekort aan B12.
 • Psychische klachten: Depressieve gevoelens, verwarring of irritatie zonder duidelijke oorzaak kunnen optreden.
 • Neurologische klachten: Tintelingen in handen of voeten en coördinatieproblemen mogen niet genegeerd worden.
YouTube video

De stappen bij een vitamine B12 tekort test

Heb je de symptomen die wijzen op een vitamine B12 tekort? Het is dan tijd om te kijken hoe je kunt testen of er werkelijk sprake is van een tekort. Hieronder volgt een uitleg over hoe zo’n test in zijn werk gaat.

 • Eerst maak je een afspraak met je huisarts of bestel je een zelftest via internet. Je arts kan je doorverwijzen naar het lab, waar ze professioneel bloed afnemen.
 • Vervolgens wordt jouw bloedmonster verzonden naar een gecertificeerd Europees laboratorium. Hier controleren ze het nauwkeurig op verschillende waarden.
 • In het laboratorium meten ze niet alleen de totale hoeveelheid vitamine B12, maar ook het actief B12 gehalte en andere markers zoals foliumzuur en intrinsieke factor.
 • De resultaten krijg je meestal binnen enkele dagen terug. Je arts zal deze met jou bespreken en bepalen of er sprake is van een tekort.
 • Indien nodig stelt de arts vervolgonderzoek voor om mogelijke oorzaken, zoals pernicieuze anemie, de ziekte van Crohn of coeliakie, vast te stellen.
 • Afhankelijk van de uitslag kan jouw behandelplan vitamine B12 – injecties inhouden. In minder ernstige gevallen kan suppletie via tabletten al voldoende zijn.
 • Soms raadt de dokter ook aanpassingen in jouw dieet aan, vooral als je veganistisch of vegetarisch eetpatroon hebt.
YouTube video

Wanneer is een vitamine B12 tekort test aan te raden?

Merk je dat je vaak moe bent, last hebt van duizeligheid of tintelingen in hebt in je ledematen? Dit kunnen tekenen zijn die op een vitamine B12 tekort wijzen. Vooral als deze symptomen samengaan met geheugenproblemen, is het slim om een bloedonderzoek naar de B12-waarden te overwegen.

Check mijn dieet; eet ik wel genoeg producten die rijk zijn aan vitamine B12 zoals vlees, vis, eieren en zuivel? Als vegetariër of veganist loop ik meer kans op een tekort omdat plantaardige voeding geen vitamine B12 bevat.

Ook als ik maag- of darmklachten heb, kan dat de opname van vitamine B12 beïnvloeden. Ik let op signalen van mijn lichaam en raadpleeg mijn arts voor advies. Een simpele bloedtest geeft dan snel duidelijkheid.

Vraag ik me af of zwangerschap mijn B12-niveaus heeft beïnvloed? Ook dan is het verstandig om dit te laten testen. Ouderen hebben soms zonder het te weten een tekort, omdat de opname van vitamine B12 afneemt met de leeftijd.

Dus laat ik regelmatig mijn bloed checken om gezond en fit te blijven.

De betekenis van de uitslag van serum B12

De uitslag van serum B12 vertelt ons hoeveel vitamine B12 er in het bloed aanwezig is. Artsen gebruiken deze test om te checken of iemand een gezond niveau heeft of dat er sprake is van een tekort.

Ze kijken naar de referentiewaarden, die aangeven wat normaal is voor verschillende leeftijden en situaties. Een lage waarde kan betekenen dat je te weinig vitamine B12 binnenkrijgt of dat je lichaam het niet goed opneemt.

Als de test uitwijst dat ik een tekort heb, dan is het tijd om actie te ondernemen. Ik kan dan samen met mijn arts een plan maken om mijn B12-niveau te verbeteren. Vaak betekent dit dat ik extra supplementen moet nemen of mijn dieet moet aanpassen om meer vitamine B12-rijke voeding binnen te krijgen.

Het is belangrijk dit snel aan te pakken, omdat een langdurig tekort gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Nu we dit weten, gaan we kijken naar mogelijke oorzaken van een vitamine B12 tekort.

Mogelijke oorzaken van een vitamine B12 tekort

Een tekort aan vitamine B12 ligt soms voor de hand, maar de ware toedracht is vaak gecompliceerd. Mijn dieet kan bijvoorbeeld een boosdoener zijn; vooral als ik veganistisch eet of weinig dierlijke producten zoals vlees en eieren consumeer.

Daarnaast kan mijn lichaam problemen hebben met het opnemen van vitamine B12 door aandoeningen zoals gastritis of verminderde maagzuurproductie, wat essentieel is voor de opname van deze vitamine.

Medicijngebruik speelt ook een rol, bepaalde medicijnen kunnen de opname van vitamine B12 negatief beïnvloeden.

Zelfs als ik voldoende vitamine B12 binnenkrijg, kan het zijn dat mijn lichaam het niet goed verwerkt. Erfelijke factoren, zoals een genetisch bepaalde verstoring in de stofwisseling van vitamines, kunnen een onzichtbare hindernis vormen.

Of misschien heb ik last van auto-immuunziekten zoals pernicieuze anemie waarbij antistoffen de opname blokkeren. Dit maakt elke situatie uniek en vereist een zorgvuldige analyse om de ware oorzaak te achterhalen en effectief te behandelen.

Cirrose en andere leveraandoeningen kunnen ook bijdragen aan een tekort omdat ze de opslagcapaciteit van B12 beïnvloeden. Kortom, er zijn vele wegen die naar een tekort kunnen leiden, waardoor bloedonderzoeken vaak noodzakelijk zijn om duidelijkheid te krijgen.

Conclusie

Vitamine B12 is cruciaal voor ons welzijn en de tests zijn simpel. Heb je de symptomen die we besproken hebben? Overweeg dan een B12 test, voor een gezond leven vol energie. Het is echt makkelijk: bestel online of haal een testkit bij de apotheek.

Voorkom ernstige klachten door tijdig te handelen. Laten we goed voor onszelf zorgen en vitamine B12 tekorten serieus nemen!

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een vitamine B12 tekort test?

Een vitamine B12 tekort test is een onderzoek dat door middel van een bloedbeeld bepaalt of je een tekort aan vitamine B12 of vitamine B6 hebt.

2. Hoe nauwkeurig is de vitamine B12 tekort test?

De sensitiviteit en specificiteit van de test geven aan hoe nauwkeurig deze tekorten aan vitamine B12 kan opsporen.

3. Wordt de vitamine B12 tekort test vergoed door zorgverzekeraars?

Veel zorgverzekeraars dekken de kosten van een vitamine B12 tekort test, maar controleer dit vooraf bij je eigen verzekering.

4. Wat moet ik doen als ik een vitamine B12 tekort heb?

Als uit de test blijkt dat je een tekort aan vitamine B12 hebt, zal een zorgprofessional adviseren over de juiste behandeling om je niveau te herstellen.

Picture of Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren.Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips