In dit artikel

Hoe je een Gevarieerd Vegetarisch Dieet kunt Volgen

In dit artikel

Het volgen van een vegetarisch dieet kan veel gezondheidsvoordelen bieden, zoals een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker. Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat een vegetarisch dieet ook zijn uitdagingen kan hebben als het gaat om het verkrijgen van voldoende voedingsstoffen. In dit artikel bespreken we hoe je een gevarieerd vegetarisch dieet kunt volgen en welke voedingsstoffen belangrijk zijn om in de gaten te houden.

Voedingsstoffen en hun plantaardige bronnen

Het volgen van een vegetarisch dieet kan ertoe leiden dat je tekorten oploopt aan bepaalde voedingsstoffen die vaak in dierlijke producten worden gevonden. Hieronder bespreken we enkele belangrijke voedingsstoffen en hun plantaardige bronnen.

Eiwitten

Eiwitten zijn essentieel voor onder andere de groei en reparatie van cellen en het behoud van spiermassa. Er zijn veel plantaardige bronnen van eiwitten zoals peulvruchten, noten, zaden, granen en soja-producten. Bijvoorbeeld: bonen, linzen, noten, quinoa, amandelen, tempeh. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze voedingsmiddelen in je dieet opneemt om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

IJzer

IJzer is essentieel voor de aanmaak van hemoglobine, een eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof transporteert door het lichaam. Plantenbronnen van ijzer zijn onder andere volkorenproducten, peulvruchten, groene bladgroenten en gedroogde vruchten. Bijvoorbeeld: spinazie, boekweit, volkorenbrood, lijnzaad, dadels. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze voedingsmiddelen in je dieet opneemt om voldoende ijzer binnen te krijgen.

Calcium

Calcium is nodig voor de gezondheid van botten en tanden en is betrokken bij de regulatie van hormonen en spieren. Plantenbronnen van calcium zijn onder andere broccoli, boerenkool, sesamzaadjes, amandelen en tofu. Bijvoorbeeld: amandelmelk, broccoli, boerenkool, sesamzaadjes, tofu. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze voedingsmiddelen in je dieet opneemt om voldoende calcium binnen te krijgen.

Andere belangrijke voedingsstoffen

Naast eiwitten, ijzer en calcium zijn er nog andere voedingsstoffen die belangrijk zijn om in de gaten te houden bij het volgen van een vegetarisch dieet. Zo zijn omega-3 vetzuren, vitamine B12, vitamine D en zink voedingsstoffen die vaak in dierlijke producten worden gevonden en waar vegetariërs een tekort aan kunnen oplopen. Gelukkig zijn er plantaardige bronnen van deze voedingsstoffen, zoals chiazaad, lijnzaad, walnoten en algen voor omega-3 vetzuren, plantaardige melk en yoghurt voor vitamine D, en volkorenproducten, noten en zaden voor zink. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze voedingsmiddelen in je dieet opneemt om voldoende van deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Gevarieerde maaltijden

Het opstellen van een gevarieerd vegetarisch dieet kan soms een uitdaging zijn, maar er zijn veel opties om uit te kiezen. Hieronder geven we enkele ideeën voor gevarieerde maaltijden.

Ontbijt:

 • Pannenkoeken met amandelmelk, bessen en lijnzaad
 • Havermout met gedroogde vruchten, noten en chiazaad
 • Smoothie met spinazie, banaan, amandelmelk en lijnzaad

Lunch:

 • Quinoa salade met groenten, avocado en linzen
 • Wrap met hummus, groenten en quinoa
 • Soep met linzen, groenten en volkorenbrood

Diner:

 • Rijst en peulvruchten curry met groenten
 • Spaghetti met groenten en linzenballetjes
 • Tacos met gebakken groenten, bonen en avocado

Snacks:

 • Bananenbrood met noten en zaden
 • Geroosterde groenten met hummus
 • Noten- en zadenmengsel met gedroogde vruchten

Conclusie vegetarisch dieet

In dit artikel hebben we besproken hoe je een gevarieerd vegetarisch dieet kunt volgen en welke voedingsstoffen belangrijk zijn om in de gaten te houden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze voedingsmiddelen in je dieet opneemt om voldoende eiwitten, ijzer, calcium en andere belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Door gevarieerde maaltijden te bereiden, zoals we in dit artikel hebben besproken, kun je ervoor zorgen dat je een gevarieerd vegetarisch dieet volgt dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen. Het is ook aan te raden om met een diëtist te overleggen als je overweegt om een vegetarisch dieet te volgen, zodat zij je kunnen helpen met het opstellen van een gevarieerd dieet en je kunnen adviseren over welke supplementen je eventueel kunt nemen.

Meer over diëten voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik fan van een aantal van de beste diëten. Bij voorkeur combineer ik een koolhydraatarm dieet met het intermittent fasting dieet oftewel vasten. Ik hoor ook veel mensen die positieve resultaten boeken met het paleo dieet en keto dieet. Persoonlijk denk ik wel dat je al wat ervaring met voeding dient te hebben voor deze diëten. Wat meer laagdrempelig is het ziekenhuis dieet, caloriearm dieet, eiwitrijk dieet en een vetarm dieet.

Andere populaire diëten zijn lactosevrij dieet, glutenvrij dieet, suikervrij dieet, mediterraan dieet en het vegetarische dieet. Je hebt tegenwoordig ook een ruime keuze uit maaltijdvervangers, afval shakes, dieet shakes en maaltijdshakes.

Het verschilt echt per persoon wat het beste bij jou past. Idealiter zou je intuïtief willen eten zonder calorieën te tellen en zorgen voor blijvend gewichtsverlies. Je zou dan enkel nog diëten tegen allergieën en ziekten. Snel afvallen en buikvet verbranden is niet nodig als je al op je ideale gewicht zit.

Zit je toch nog niet helemaal lekker in je vel dan zijn de volgende opties wellicht een uitkomst voor jou: Afslank Receptenbijbel, Hamster in je Brein methode, 50 dagen keto challenge, Koolhydraatarm 50 dagen programma, 20 dagen suikervrij of Fitcooking. Daarnaast kan ook interessant zijn 50 recepten in 30 minuten, My Shredded Lifestyle, Veganistisch koken en de anti buikvet training.

Wil je meer weten over al deze voedingssupplementen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over het vegetarische dieet

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een vegetarisch dieet?

Een vegetarisch dieet kan leiden tot een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker. Het kan ook bijdragen aan een gezonde bloeddruk en gewicht.

Hoe kan ik voldoende eiwitten krijgen in een vegetarisch dieet?

Er zijn veel plantaardige bronnen van eiwitten zoals peulvruchten, noten, zaden, granen en soja-producten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze voedingsmiddelen in je dieet opneemt.

Is een vegetarisch dieet geschikt voor kinderen?

Vegetarische diëten kunnen gezond en geschikt zijn voor kinderen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen en dat ouders of verzorgers professioneel advies inwinnen voordat ze hun kinderen laten overstappen naar een vegetarisch dieet.

Wat zijn de verschillen tussen vegetarisch, veganistisch en plantaardig dieet?

Vegetarisch betekent dat iemand geen vlees eet, maar wel dierlijke producten zoals melk, eieren, honing etc. Veganistisch betekent dat iemand geen dierlijke producten eet of gebruikt, terwijl een plantaardig dieet betekent dat iemand alleen plantaardige voeding eet.

Hoe kan ik voldoende ijzer krijgen in een vegetarisch dieet?

Plantaardige bronnen van ijzer zijn onder andere volkorenproducten, peulvruchten, groene bladgroenten en gedroogde vruchten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze voedingsmiddelen in je dieet opneemt.

Wat zijn de beste plantaardige bronnen van calcium?

Plantaardige bronnen van calcium zijn onder andere broccoli, boerenkool, sesamzaadjes, amandelen en tofu. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze voedingsmiddelen in je dieet opneemt.

Kan een vegetarisch dieet leiden tot een vitamine B12-tekort?

Ja, omdat vitamine B12 voornamelijk in dierlijke producten wordt gevonden, kan een vegetarisch dieet leiden tot een tekort aan deze vitamine.

Hoe kan ik voldoende omega-3-vetzuren krijgen in een vegetarisch dieet?

Plantaardige bronnen van omega-3-vetzuren zijn onder andere chiazaad, lijnzaad, walnoten en algen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze voedingsmiddelen in je dieet opneemt.

Kan een vegetarisch dieet leiden tot een tekort aan vitamine D?

Ja, omdat vitamine D voornamelijk in dierlijke producten wordt gevonden, kan een vegetarisch dieet leiden tot een tekort aan deze vitamine.

Hoe kan ik voldoende zink krijgen in een vegetarisch dieet?

Plantaardige bronnen van zink zijn onder andere volkorenproducten, noten en zaden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze voedingsmiddelen in je dieet opneemt.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe je een Gevarieerd Vegetarisch Dieet kunt Volgen

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips