In dit artikel

Vegan Multivitamine | Welke Vitamine Supplementen Vegetariër?

Vegan Multivitamine (2022) | Welke Vitamine Supplementen Vegetariër?

In dit artikel

Steeds meer mensen kiezen ervoor om vegan of vegetarisch te gaan eten, vaak om verschillende redenen. Als jij zelf ook de stap beslist te zetten naar een plantaardig voedingspatroon, dan is de kans echter groot dat er nogal wat onduidelijkheden zijn over welke voedingsmiddelen je precies moet gaan eten, welke recepten lekker zijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je lichaam voldoende voedingsstoffen krijgt.

Eén van de belangrijkste aspecten bij het volgen van een vegan dieet is suppletie. Een vegan supplement of vegan multivitamine is een must-have voor vegans of vegetariërs die niet enkel minder dierlijke producten willen eten, maar daarbij ook zeker willen zijn dat hun eigen gezondheid er positief door wordt beïnvloed.

Zou je graag meer weten over vegan supplementen, welke vegan supplementen je nodig hebt en waar je de beste vegan supplementen kunt vinden? Lees dan snel verder, want het antwoord vind je in deze blog!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Wat is het vegan dieet en wat zijn vegan supplementen en multivitamines?

Als je nog nieuw bent in de wereld van het veganisme, dan is het misschien eerst en vooral een goed idee om te weten wat deze manier van eten precies inhoudt. Het vegan dieet is een voedingspatroon waarbij enkel plantaardige voedingsproducten worden gegeten, dus dat wil zeggen:

  • Geen melk
  • Geen eieren
  • Geen vlees of vis
  • Geen zuivel

Met andere woorden, er wordt enkel en alleen gebruik gemaakt van plantaardige voedingsmiddelen, zoals noten, zaden, groenten, fruit, sapjes, granen, enzovoort. Veel mensen kiezen deze manier van eten omwille van het welzijn van de dieren op zich, maar heel vaak willen mensen ook gewoon plantaardig gaan eten voor de gezondheid.

De afwezigheid van dierlijke voedingsmiddelen brengt met zich mee dat het lichaam bepaalde voedingsstoffen niet of in mindere mate binnen krijgt, en dat maakt vegan multivitaminen of supplementen dus wel de moeite waard. Vegan supplementen bevatten alle belangrijke voedingsstoffen die in een standaard vegan dieet in mindere mate aanwezig zouden kunnen zijn.

Daarbij zijn de capsules of pilletjes ook volledig plantaardig, doorgaans vervaardigd op basis van plantaardige vezels of oliën. Het gaat dus om 100% plantaardige alternatieven voor de standaard voedingssupplementen, die vaak dierlijke producten bevatten (zoals gelatine).

Welke vegan supplementen zijn er nu zoal, en welke voordelen bieden ze voor de gezondheid? In het volgende stukje lees je meer, zodat je precies weet welke supplementen je nodig hebt om jouw gezondheid een boost te geven!

Klik hier en vergelijk de beste Vitamine Abonnementen met korting

De belangrijkste vegan supplementen

Als je op zoek bent naar de juiste vegan supplementen voor jouw situatie, dan kan het goed zijn dat je al gauw overweldigd bent door het enorme aanbod. Tegenwoordig zijn er immers haast even veel vegan multivitaminen en andere vegan supplementen als gewone supplementen!

Een duidelijk overzicht kan daarom handig zijn om op voorhand al een beetje een beeld te hebben van de beste vegan supplementen:

1. Vegan vitamine B12

Als er één vitamine is waar je meer aandacht aan zou moeten besteden bij een vegan voedingspatroon, dan is het wel vitamine B12. Deze vitamine is eigenlijk niet dierlijk, maar wel bacterieel. Ze wordt enkel in het verteringskanaal van alle dieren én mensen geproduceerd, waardoor planten ze natuurlijk niet bevatten. Hoewel ons lichaam vitamine B12 dus ook aanmaakt, volstaat die hoeveelheid niet om aan het minimum te voldoen. Zeker aangezien onze gezondheid tegenwoordig op zoveel verschillende manieren negatief wordt beïnvloed, en de aanmaak van vitamine B12 in ons lichaam alleen meer lager wordt. Een vegan vitamine B12 supplementen is daarom aangeraden.

De meeste vitamine B12 supplementen komen in erg hoge dosering omdat veel mensen (zelfs zij die wél dierlijke producten eten) vaak een tekort hebben. Een volwaardig, betrouwbaar vegan vitamine B12 supplement met een hoge concentratie is dus zeker aangeraden als je plantaardig wilt gaan eten. Vitamine B12 is essentieel voor een goede werking van het zenuwstelsel, de hersenen en de spieren.

Ook interessant:

Plantaardige Eiwitten | Top 10 Beste Eiwitrijke Voeding!
Lekker veganistisch koken voor beginners! (2022) Kookboek Elke Aerts | Extra voordelig!
Vitaily | Review (2022) + Kortingscode | Richard de Leth Supplementen
Alles wat je moet weten over Zink
Magnesium: een uiterst belangrijk mineraal

2. Een vegan vitamine D3 supplement

Ook vitamine D3 is een vitamine die je extra in het oog zou moeten houden als je een vegan dieet volgt. Vitamine D3 komt voornamelijk voor in dierlijke producten met veel vet, hoewel ons lichaam een andere variant van de vitamine ook kan aanmaken op basis van het UV-licht van de zon. Een vegan vitamine D3 supplement komt vaak in combinatie met andere voedingsstoffen, maar er zijn ook geïsoleerde vormen verkrijgbaar.

Een vegan vitamine D3 supplement kan helpen om de hoeveelheid vitamine D3 in het lichaam op peil te houden, zelfs tijdens de wintermaanden, wanneer ons lichaam nauwelijks aan zonlicht is blootgesteld. Vitamine D3 speelt een belangrijke rol bij de opbouw van botten en gewrichten, en heeft ook een positief effect op de werking van het immuunsysteem.

Vegan Multivitamine Welke Vitamine Supplementen Vegetariër

3. Een vegan omega-3 supplement

Vervolgens mag ook een goed vegan omega-3 supplement niet ontbreken op je lijstje als je naar een vegan voedingspatroon overschakelt. Omega-3 vetzuren vervullen een aantal essentiële functies in het menselijke lichaam, en komen vooral in dierlijke producten voor (zoals vette vissoorten). Je lichaam kan dus wel degelijk te maken krijgen met een tekort als je niet op de juiste manier suppleert!

Vegan omega-3 supplementen bevatten de perfecte hoeveelheid omega-3 vetten die je lichaam nodig heeft, en vaak wordt dit gecombineerd met omega-6 vetten. Omega-3 vetzuren zijn erg belangrijk voor een sterk immuunsysteem, de gezondheid en werking van de hersenen, de ontwikkeling van het lichaam bij jongeren en het tegengaan van ontstekingen (zowel acuut als chronisch).

4. Een vegan ijzer supplement

Ten slotte zijn er de vegan ijzer supplementen, die toch ook een plaatsje verdienen in de top 4 vegan supplementen. Ijzer is een mineraal dat in grote hoeveelheden voorkomt in dierlijke voedingsmiddelen, waaronder de meeste soorten vlees en vis. Hierbij gaat het dan om zogenaamd heem-ijzer. Vegan ijzer supplementen bevatten een andere vorm van deze vitamine, namelijk non-heem ijzer. Op zich is de werking gelijk, maar de plantaardige variant wordt doorgaans minder goed opgenomen – behalve in combinatie met vitamine C.

Een vegan ijzer supplement is belangrijk bij een vegan voedingspatroon omdat het mineraal bijdraagt tot een goede productie van rode bloedcellen en daarbij ook het zenuwstelsel en de spierfunctie ondersteunt. Vaak komt ijzer in vegan supplementen ook in combinatie met andere voedingsstoffen, zoals vitamine D!

Bovenstaande lijst geeft slechts enkele van de belangrijkste vegan supplementen en multivitaminen weer, die je bij het volgen van een vegan dieet echt in huis zou moeten hebben. Hoewel je de meeste vitamines gemakkelijker afzonderlijk kunt aankopen, is het misschien een goed idee om een vegan multivitamine te kiezen. Multivitamines worden steeds populairder bij zowel vegans als zij die wel dierlijke producten eten. Hieronder lees je waarom:

De ideale verhouding tussen vitamines en mineralen

Dankzij een vegan multivitamine beschikt je lichaam in één of twee capsules of pilletjes over de nodige hoeveelheid en verhouding voedingsstoffen. Bij het produceren van deze supplementen wordt rekening gehouden met de balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren, vitamine D, ijzer en vitamine B12. Op die manier ben je zeker dat jouw lichaam over de juiste hoeveelheid mineralen en vitamines beschikt.

Alle voedingsstoffen in één

Daarbij is een vegan multivitamine natuurlijk gewoon erg interessant, aangezien je elke dag maar één capsule moet innemen. Het is dus niet nodig om een doosje vol pillen naar het werk mee te nemen, waarbij je dan waarschijnlijk niet eens kunt onthouden welke vegan supplementen je reeds hebt genomen en welke nog niet. Als je efficiënt én gemakkelijk elke dag je supplementen wil nemen, dan is een vegan multivitamine dus perfect! Denk ook eens aan een collageen booster zoals de Luminous beauty shake of green juice.

Een hoge kwaliteit vitamines en mineralen

Ten slotte ben je bij een vegan multivitamine zeker van een uitstekende kwaliteit, waardoor de opname van de vitamines en mineralen ook veel beter is. Het is altijd aangeraden om te vertrouwen op een gespecialiseerd aanbieder van vegan multivitaminen en supplementen, zodat je waarde krijgt voor je geld. Een goed voorbeeld is Vitaily Vegan, een online shop waar je kwalitatief hoogstaande vegan supplementen kunt vinden die je gezondheid écht ondersteunen!

Wat zijn de symptomen van een vitamine tekort bij vegans?

Als je plantaardig gaat eten, dan bestaat het risico dat je bepaalde voedingsstoffen te weinig binnen krijgt. Vegan supplementen nemen is altijd interessant, maar het is wel de moeite waard om te weten welke symptomen bepaalde tekorten met zich meebrengen. Hieronder een duidelijk overzicht van de meest voorkomende vegan vitamine tekorten:

Een tekort aan vitamine D3

Als je te weinig vitamine D3 hebt, dan is je immuunsysteem verzwakt en loop je een hoger risico op botaandoeningen, zoals osteoporose of artritis. Deze symptomen zijn doorgaans pas na een langdurig tekort merkbaar, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Voldoende blootstelling aan zonlicht is erg belangrijk, maar tegenwoordig nemen de meeste mensen best een volwaardig vitamine D3 supplement om hun dagelijkse hoeveelheid binnen te krijgen.

Een tekort aan ijzer

Als je te weinig ijzer binnenkrijgt via de voeding, dan kan dat problemen opleveren met de kwaliteit en gezondheid van je bloed. Zo is bloedarmoede een gevaarlijk gevolg van een langdurig tekort aan ijzer in het bloed bij ouderen, maar het komt ook vaak voor bij jongere mensen. Er zijn heel wat plantaardige bronnen van ijzer, maar een goed vegan supplement is alsnog aangeraden om voldoende binnen te krijgen.

Vegan Multivitamine Welke Vitamine Supplementen Vegetariër

Een tekort aan vitamine B12

Vitamine B12 is een van de belangrijkste vitamines die er zijn, en een tekort kan dan ook erg gevaarlijk zijn. Aangezien het lichaam vitamine B12 kan opslaan, zijn de gevolgen van een tekort pas na jaren merkbaar. Symptomen zijn vermoeidheid, spierzwakte en problemen met het zenuwstelsel. Een vitamine B12 tekort vereist meteen aandacht, aangezien een groot tekort erg moeilijk is om weer aan te vullen!

Goede vegan supplementen kunnen ervoor zorgen dat acute tekorten snel worden opgelost, en dat je chronische tekorten aan bepaalde belangrijke vitamines en mineralen kunt vermijden. Het is altijd een goed idee om regelmatig je bloed te laten testen, zodat je eventuele symptomen kunt plaatsen of zelfs nog voor er problemen zijn een tekort kunt identificeren. Als er een tekort is of als je denkt een tekort te hebben, raadpleeg dan meteen een arts of voedingsdeskundige voor meer info en advies. Zo ben je zeker dat je je gezondheid de best mogelijke ondersteuning geeft, met de juiste vegan supplementen!

In het volgende stukje van deze blog gaan we dieper in op de beste plaatsen om een vegan supplement te kopen, en wat de meerwaarde is van een online aanbieder van vegan voedingssupplementen, zoals Vitaily Vegan!

Ook interessant:

Beste Vitamine Abonnement | Review (2022) | Supplementen Abonnementen vergelijken!
Viteezy | Review (2022) | Gepersonaliseerde Vitamines!
Atida Pure | Review (2022) + Korting | Gepersonaliseerd & flexibel
DailyVita Review (2022) + Korting | Daily Vita Maandpakket
Specialized Vitamins Review | Profiteer van korting en probeer vrijblijvend een gratis vitaminetest!

Waar vind je de beste vegan multivitaminen en supplementen?

Nu duidelijk is dat vegan supplementen erg belangrijk zijn als je een plantaardig voedingspatroon volgt, is het natuurlijk een kwestie van de beste vegan supplementen te vinden. Vegan voedingssupplementen zijn er meer dan genoeg, juist doordat steeds meer mensen een plantaardig voedingspatroon aannemen en er de voordelen van inzien. Maar dat brede aanbod aan mogelijkheden maakt het soms wel moeilijker om een goede keuze te maken!

Doorgaans vind je verschillende vegan voedingssupplementen in de meeste supermarkten en gezondheidswinkels, zoals bijvoorbeeld Etos, Holland and Barrett en Kruidvat. Het aanbod gaat van geïsoleerde vegan supplementen (zoals bijvoorbeeld enkel ijzer of vitamine D3) tot combinaties voor meer gebruiksgemak. Ook in andere winkels is over het algemeen een breed aanbod aan vegan supplementen beschikbaar.

Als er echter één aanbieder is van vegan multivitaminen en vegan supplementen die je écht zou moeten overwegen, dan is het Vitaily Vegan. Als gespecialiseerde aanbieder van supplementen kan Vitaily je niet enkel helpen met supplementen van uitstekende kwaliteit, maar krijg je ook begeleiding bij het kiezen van de juiste vegan voedingssupplementen voor jouw lichaam en situatie.

Het voordeel is daarbij dat je je vegan voedingssupplementen gemakkelijk en snel online kunt betalen en bestellen, waardoor je dus zelfs niet naar de winkel hoeft. Ten slotte is Vitaily de moeite waard aangezien je tussen verschillende programma’s kunt kiezen, afhankelijk van jouw wensen, beschikbare budget en voorkeur. Kortom, Vitaily is een aanrader voor wie vegan is of wil worden en op zoek is naar vegan supplementen van uitstekende kwaliteit, ter ondersteuning van de gezondheid!

Heb je nog wat extra overtuiging nodig om op Vitaily te vertrouwen? Dan kan je altijd een informatieve Vitaily Vegan review of ervaringen van andere mensen lezen, waar je alle informatie en tips kunt vinden in verband met deze webshop. Ook geniet je van interessante vegan supplementen kortingen, zodat je nog goedkoper kwalitatieve supplementen in huis krijgt. Op die manier ben je zeker dat je voor jouw lichaam de goede beslissing neemt, en dat zal je gezondheid natuurlijk alleen maar positief beïnvloeden! Lees ook ons uitgebreide artikel over de beste vitamine abonnementen.

Martijn

Martijn

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Vegan Multivitamine (2022) | Welke Vitamine Supplementen Vegetariër?

    Laat een reactie achter