In dit artikel

Tussendoortjes | Alles over Gezonde Tussendoortjes, Voordelen en Tips!

Tussendoortjes | Gezonde Alternatieve, Voordelen en Tips!

In dit artikel

Natuurlijke, onbewerkte voeding is essentieel voor wie zijn of haar gezondheid wil verbeteren. Er bestaan heel wat basisregeltjes in verband met voeding, die het gemakkelijker maken om van gezond eten een gewoonte te maken. Eén daarvan is dat je elke dag op vaste tijdstippen moet eten: ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Het is echter ook de moeite waard om tussendoortjes in je dagelijkse voedingspatroon toe te passen!

Tussendoortjes hebben echter een beetje een slechte naam gekregen, omdat we bij tussendoortjes vaak denken aan snacks met veel suiker, zout en ongezonde vetten. In deze blog zal echter duidelijk worden dat gezonde tussendoortjes ook gezond mogelijk zijn. En dat ze misschien wel belangrijker zijn voor je gezondheid dan je denkt!

Wat zijn gezonde tussendoortjes, waar moet je op letten als je het perfecte tussendoortje zoekt en hoe kan je nog méér halen uit tussendoortjes? In deze blog lees je alles wat je moet weten! 

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

De voordelen van gezonde tussendoortjes

Gezonde tussendoortjes is natuurlijk maar een overkoepelende term voor alle soorten snacks die bijdragen aan je gezondheid. Maar wat maakt een tussendoortje nu precies gezond, en waarom is het zo belangrijk om tussen je maaltijden door gezond te eten? Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van gezonde tussendoortjes!

1. Tussendoortjes houden je energie stabiel

Waarschijnlijk het grootste voordeel van tussendoortjes gedurende de dag (bijvoorbeeld een paar uur na je middagmaal) is dat ze je bloedsuikerspiegel in balans houden. Als je lunch hebt gegeten, dan kan het gebeuren dat je een aantal uur later plots een energie dipje krijgt. Dit is eigenlijk normaal, en is gewoon een signaal van je lichaam dat je meer voeding nodig hebt.

Aan de andere kant is het niet altijd even praktisch en aangeraden om dan meteen weer een grote maaltijd te eten. Een gezond tussendoortje, zoals een stuk fruit of proteïnereep, zorgt ervoor dat je weer een paar uur energie hebt. Zonder dat je daarvoor moet koken of na het eten boordevol zit. Dit maakt een gezond tussendoortje de perfecte oplossing als je een drukke werkdag hebt en wat extra energie nodig hebt!

2. Tussendoortjes voorkomen extreme honger later op de dag

Een bijkomend voordeel van tussendoortjes eten is dat je hiermee kunt vermijden dat je later ongelofelijk veel honger hebt. Als je een gezonde keuze maakt, dan houd je je energie de hele dag door stabiel. Vaak komt honger opzetten voor we het goed en wel beseffen, en dan is het vaak al te laat. Het risico hiervan is dat je zo naar ongezonde snacks gaat grijpen, gewoon om je maag te vullen!

Als je een paar uur na je grote maaltijd ’s morgens of ’s middags een gezond tussendoortje eet, dan kan je dit scenario vermijden. Op die manier maak je het jezelf gemakkelijker om de juiste keuzes te maken op het vlak van voeding. En daar zal je lichaam én je gewicht je dankbaar voor zijn!

Tussendoortjes - Gezonde Tussendoortjes: voordelen, mogelijkheden en tips!

3. Tussendoortjes bevatten vaak veel vitamines en andere voedingsstoffen

Een tussendoortje bevat calorieën die je energie geven, ja, maar als je een goede beslissing maakt zijn er nog méér voordelen aan verbonden. Zo bevat een stuk fruit of een natuurlijk eiwitreep heel wat belangrijke voedingsstoffen. Denk maar aan vitamine C in de meeste soorten fruit, eiwitten voor de opbouw van spieren en koolhydraten voor energie in energierepen, en gezonde vetten in een handjevol noten.

Op die manier zijn tussendoortjes niet enkel een manier om je honger te stillen, maar dragen ze ook degelijk bij aan jouw gezondheid. Veel mensen zijn bezorgd om het feit dat tussendoortjes hen dik zullen maken door de extra calorieën – maar als je een gezond tussendoortje kiest, zal je hierdoor juist gemakkelijker afvallen!

4. Tussendoortjes verbeteren je prestaties in de sportschool 

Ben je vaak te vinden in de sportschool, en wil je er alles aan doen om jouw spieren zo goed en snel mogelijk te herstellen van een zware training? Dan is een gezond tussendoortje iets voor jou! Het voordeel van gezonde tussendoortjes is dat je ze gemakkelijk voor of na de training kunt eten. Op een lege maag krachttraining of hardlopen is niet bepaald aangenaam, en het kan zelfs gevaarlijk zijn als je bloedsuiker té laag zakt.

Dankzij een klein tussendoortje met voldoende calorieën, eiwitten en koolhydraten hebben je spieren extra energie, waardoor ze beter presteren. Ook kan je een gezond tussendoortje na de training eten, waardoor je spieren zich dan weer beter kunnen herstellen. En dat komt je vooruitgang in de sportschool alleen maar ten goede!

5. Tussendoortjes zijn gemakkelijk mee te nemen

Ten slotte zijn gezonde tussendoortjes de perfecte oplossing als je een druk leven hebt, gevuld met verantwoordelijkheden. Van het werk tot kinderen, extra activiteiten buiten de werk- of schooluren, het zijn allemaal zaken die het moeilijker maken om gezond te eten. Dankzij een snel en handig tussendoortje gaat het toch beter!

Het voordeel is dat je de meeste tussendoortjes gewoon in de auto kunt meenemen, naar het werk of school. Ze nemen weinig plaats in, kunnen een grote honger vermijden en dragen ook bij aan je energieniveau. Kortom, in deze drukke maatschappij zijn gezonde tussendoortjes een must voor wie gezond wil leven!

Hoe klein tussendoortjes dus ook mogen zijn, ze hebben wel degelijk heel wat te bieden. Vaak wordt onderschat hoe belangrijker een gezond tussendoortje is om je goed te voelen en voldoende energie te hebben. Hopelijk heeft het bovenstaande overzichtje hiervan overtuigd!

De beste tussendoortjes om af te vallen én aan te komen

Veel mensen die gezondheid op de eerste plaats zetten, zijn actief bezig met hun lichaamsgewicht. En dat is ook normaal; je gewicht geeft een goede indicatie van je algemene gezondheidsniveau (hoewel het natuurlijk niet de enige factor is). Gezond en natuurlijk eten is erg belangrijk als je je gewicht onder controle wilt houden. Of dat nu betekent dat je wilt afvallen of aankomen.

Met gezonde tussendoortjes om af te vallen of aan te komen kan je je gezondheidsdoelen sneller bereiken. Er is natuurlijk wel degelijk een verschil tussen tussendoortjes om gewicht te verliezen of aan te komen. Hieronder vind je enkele van de beste voorbeelden:

Tussendoortjes om af te vallen

Als je wilt afvallen met tussendoortjes, dan is het vooral belangrijk dat je tussendoortjes kiest die niet al te veel calorieën bevatten. Te weinig is nooit een goed idee, maar je moet natuurlijk ook geen hele zak chips leegeten tussen je maaltijden door!

Enkele goede voorbeelden:

  • Een stukje fruit, eventueel met een laag suikergehalte. Denk maar aan aardbeien, bessen of een mandarijn.
  • Een tussendoortje met extra eiwitten, zoals bijvoorbeeld een glas (soja)melk of een caloriearme proteïnereep.
  • Een groen sapje, aangezien dit weinig calorieën bevat en heel wat voedingsstoffen. Ook zal de grote hoeveelheid water je even verzadigen!

Dergelijke tussendoortjes zijn perfect om af te vallen, vanwege hun lage calorie inhoud en grote voedingswaarde. Het is altijd een goed idee om je op voorhand te informeren over de calorieën in producten. Op die manier weet je of het een goede keuze is naargelang jouw doelen!

Tussendoortjes - Gezonde Tussendoortjes: voordelen, mogelijkheden en tips!

Tussendoortjes om aan te komen

Hoewel de meeste mensen willen afvallen met tussendoortjes, kan het natuurlijk ook zijn dat je wilt aankomen. Als je bijvoorbeeld een snel metabolisme hebt en intensief traint, is het beter om nét iets meer calorieën te eten. Op die manier krijgen je spieren voldoende energie om sterker te worden. 

Enkele goede voorbeelden:

  • Een handvol noten of notenmix. Deze bevatten heel wat gezonde vetten, die je verzadigd houden en relatief veel calorieën bevatten. Daarbij kan je ze mixen met rozijnen of ander gedroogd fruit. Op die manier krijg je ook extra koolhydraten binnen!
  • Eiwitrijke brownies of een ander gebak. Brownie of een ander soort gebak bevat heel wat gezonde koolhydraten (als je ten minste niet te veel suiker toevoegt). Ook kan je brownies of een ander gebak maken met extra eiwitten en vetten (bijvoorbeeld zaden en pitjes).
  • Een eiwitreep met extra koolhydraten. De meeste eiwitrepen bevatten nauwelijks koolhydraten, maar er bestaan ook opties mét koolhydraten. Deze zijn perfect als snack voor of na het sporten. De koolhydraten geven je energie én dragen bij aan een hoger aantal calorieën!

Aankomen op de gezonde manier is eigenlijk niet gemakkelijker dan afvallen. Met deze snacks doe je het goed, zodat je als sporter vooral in spiermassa aankomt en geen ongewenst vet opslaat!

De valkuilen van tussendoortjes

Tussendoortjes met weinig calorieën of een gezonde samenstelling kunnen goed zijn voor je lichaam, maar dat wil niet zeggen dat er geen valkuilen bestaan. Het is altijd mogelijk om je voedingspatroon ongezonder te maken met tussendoortjes – als je de verkeerde keuzes maakt.

Als met tussendoortjes wilt afvallen of aankomen, dan moet je vooral gaan voor snacks die natuurlijk en onbewerkt zijn. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar het kan wel. Zorg er bij de zoektocht naar gezonde tussendoortjes voor dat je niet in één van de volgende valkuilen terechtkomt:

1. Tussendoortjes met veel lege calorieën 

Een van de gevaarlijkste valkuilen als je een tussendoortje zoekt, is dat er heel vele lege calorieën in zitten. Met lege calorieën bedoelen we dat de energie die in het tussendoortje zit eigenlijk geen échte voedingsstoffen bevatten, zoals vitamines of mineralen. Ook zijn dergelijke snacks meestal een bron van veel snelle suikers, verzadigde vetten en nauwelijks eiwitten. Denk maar aan een zak chips, koekjes met veel suiker, enzovoort.

2. Heel veel snelle suikers

Zelfs als je tussendoortje gezond is en veel mineralen en vitamines bevat, kan het alsnog gebeuren dat er heel wat snelle suikers in zitten. In bepaalde gevallen is dat niet erg, zoals bij fruit. De suikers in fruitsoorten als banaan, appel en andere zijn natuurlijk en komen in een pakketje van belangrijke vitamines, vezels en water. Snelle suikers in frisdrank, ongezonde koeken en bijvoorbeeld snoep zijn echter boosdoeners, en zullen je gezondheid meer kwaad dan goed doen!

Tussendoortjes - Gezonde Tussendoortjes: voordelen, mogelijkheden en tips!

3. Transvetten en andere ongezonde vetten

Hoe komt het toch dat de lekkerste dingen vaak het minst gezond zijn? Zoals bij chips of chocoladerepen! Dergelijke snacks bevatten heel wat vetten, van het ongezonde soort. Deze vetten zijn meestal verhard en sterk verhit, waardoor ze helemaal niets doen voor je gezondheid. Ze kunnen zelfs bijdragen aan chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. Daarbij zorgt de combinatie met snelle suikers er ook nog eens voor dat je lichaam ze moeilijker kan verteren. Om nog maar van het hoge aantal calorieën te zwijgen!

4. Te weinig eiwitten en gezonde vetten

Ten slotte zijn er heel wat tussendoortjes die op het eerste zicht gezond lijken, maar nauwelijks eiwitten en gezonde vetten bevatten. Veel zogenaamde ‘energierepen’ mogen dan op het eerste zicht wel gezond lijken, ze zijn vaak een bron van snelle suikers die je bloedsuikerspiegel als een rollercoaster omhoog en omlaag doen gaan. Raadpleeg altijd het label van een product voor je het koopt, zodat je zeker bent dat er niet te veel snelle koolhydraten in zitten én voldoende eiwitten en vetten. Deze laatste zullen je verzadigen, helpen afvallen én bijdragen tot de opbouw van spiermassa!

5. Te véél tussendoortjes eten

Ten slotte is het ook gevaarlijk om als tussendoortje te véél te eten. En dat is zo voor gezonde én ongezonde snacks! Hoe gezond een stukje fruit ook mag zijn als tussendoortje, je kan er nog altijd te veel van eten. De calorieën lopen nog steeds op, waardoor je sneller zal aankomen. Daarbij zal je ook minder energie hebben als je te veel eet tussendoor, omdat je lichaam heel hard moet werken om alles te verteren. Met mate is dus de boodschap, ook bij héle gezonde tussendoortjes!

De beste (koolhydraatarme) tussendoortjes vinden is niet altijd gemakkelijk, juist doordat het aanbod tegenwoordig zo groot is. Zolang je eerlijk blijft met jezelf en altijd informatie zoekt over het product dat je wilt kopen, kan het echter niet misgaan. Tussendoortjes zijn vaak dikmakers, maar dat hoeven ze niet te zijn. Maak de juiste keuze, en je gezondheid zal er juist door verbeteren!

Tussendoortjes maken of kopen? Aan jou de keuze!

Of je nu tussendoortjes met veel of weinig calorieën wilt eten om af te vallen of aan te komen – je kan helemaal zelf kiezen of je ze maakt of koopt. Tegenwoordig vind je in elke supermarkt wel een aanbod aan tussendoortjes, sommige gezond, andere minder gezond. Deze optie is gemakkelijk en snel, en dat is perfect als je een druk leven hebt.

Zelf je tussendoortjes maken is dan weer een goed idee als je graag in de keuken staat en nieuwe recepten uitprobeert. Daarbij heb je op die manier natuurlijk veel meer controle over wat je in je tussendoortjes doet. En dat maakt gezond eten een stuk gemakkelijker.

Online vind je heel wat leuke recepten voor heerlijke tussendoortjes, die je verzadigd houden en belangrijke voedingsstoffen bevatten. Ik haal zelf veel inspiratie uit 20 dagen suikervrij en het 50 dagen keto challenge boek. Er bestaan echter ook veel online winkels die extra gezonde tussendoortjes aanbieden, zoals natuurlijke eiwitrepen met onbewerkte ingrediënten of sapjes en smoothies. Kortom, er zijn méér dan genoeg mogelijkheden om jouw lichaam en geest te ondersteunen met heerlijke, volwaardige tussendoortjes. En dat maakt gezond eten en je doelen bereiken dan ook des te gemakkelijker!

Meer over voeding voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

De laatste jaren heb ik me enorm veel in voeding verdiept door de beste boeken over voeding te lezen en de beste documentaires over voeding te bekijken. Zo ontdekte ik hoe ik voeding als medicijn kan inzetten en wat het grote verschil is tussen voedingstoffen eten en daadwerkelijk voedingsstoffen opnemen.

Met het boek FitChef Family leer je wat gezonde snacks zijn die je als tussendoortje kan nuttigen en maak je de heerlijkste gerechten klaar voor het gehele gezin!

Wil je meer weten over al deze voedingstips? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over tussendoortjes

Wat zijn de meest populaire tussendoortjes?

Fruit, nootjes, koekjes, chocolade, energybars, smoothies

Hoe kies ik een gezond tussendoortje?

Kijk naar calorieën, vetten, suikers, voedingswaarden

Zijn tussendoortjes slecht voor je gezondheid?

Het is afhankelijk van de frequentie en het soort tussendoortje

Wat is het verschil tussen natuurlijke en verwerkte tussendoortjes?

Natuurlijke bevatten minder toevoegingen, verwerkte bevatten meer bewerkte ingrediënten

Wat zijn de beste tussendoortjes voor een snelle energie boost?

Suikerrijke snacks, cafeïne houdende dranken, complexe koolhydraten

Wat zijn de beste tussendoortjes voor sportprestaties?

Eiwitrijke snacks, snelle koolhydraten, elektrolyten

Hoe bewaar ik tussendoortjes op een manier die de houdbaarheid verlengt?

Koel en droog bewaren, verpakking goed sluiten, gebruik voor de vervaldatum

Hoe maak ik zelf tussendoortjes?

Met behulp van verse ingrediënten en gezonde recepten, zoals havermoutrepen, fruit smoothies, hummus met groenten.

Wat zijn veganistische tussendoortjes?

Fruit, groenten, noten, zaden, granen, peulvruchten

Wat zijn de beste tussendoortjes voor onderweg?

Handig te eten en bevatten weinig vocht, zoals fruit, crackers, noten, energybars.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Tussendoortjes | Gezonde Alternatieve, Voordelen en Tips!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips