In dit artikel

Trillend Ooglid: Kan Magnesium Helpen? (2023)

In dit artikel

Heb je ooit last gehad van een vervelend trillend ooglid? Geloof mij, je bent niet de enige. Dit is iets wat ik zelf ook al een paar keer heb ervaren. Na veel onderzoek kwam ik erachter dat een tekort aan magnesium hiervan de boosdoener kan zijn.

Deze blogpost gaat dieper in op de vraag of magnesium kan helpen bij een trillend ooglid. Ben jij klaar om een einde te maken aan dat irritante getril? Lees dan snel verder!

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Een trillend ooglid kan veroorzaakt worden door stress, vermoeidheid, een magnesiumtekort, een vitaminetekort en droge ogen.
 • Magnesium speelt een belangrijke rol bij het ontspannen van de spieren in de oogleden en kan helpen bij het verminderen van een trillend ooglid.
 • Voedingsmiddelen zoals spinazie, amandelen en volkoren granen zijn rijk aan magnesium en kunnen helpen bij het verminderen van een trillend ooglid veroorzaakt door een magnesiumtekort.
 • Andere mogelijke oplossingen voor een trillend ooglid zijn ooglidmassage, het gebruik van oogdruppels voor droge ogen en het aanvullen van vitamine B12.

Wat is een trillend ooglid en wat zijn de oorzaken?

Een trillend ooglid, ook wel bekend als een ooglidtremor, is een onvrijwillige spiertrekking van het ooglid. Het kan verschillende oorzaken hebben, waaronder stress, vermoeidheid, magnesiumtekort, vitaminetekort en droge ogen.

Stress en vermoeidheid

Stress en vermoeidheid zijn vaak de boosdoeners als het gaat om een trillend ooglid. Het lichaam reageert op stress door de productie van hormonen te verhogen, waaronder adrenaline.

Deze zorgen ervoor dat we alert blijven en snel kunnen reageren tijdens stressvolle situaties. Een overschot aan deze hormonen kan echter leiden tot overmatige spierspanning, inclusief de kleine spieren rond onze ogen, wat resulteert in een trillend ooglid.

Ook vermoeidheid kan bijdragen aan het ontstaan van een trillend ooglid door de oogspieren te overbelasten waardoor ze gaan trillen. Het is dus belangrijk om voldoende rust te nemen en stress zoveel mogelijk te vermijden.

Magnesiumtekort

Een trillend ooglid kan worden veroorzaakt door een tekort aan magnesium. Een magnesiumtekort kan spierkrampen en een trillend ooglid veroorzaken. Het is belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen, omdat dit een rol speelt bij spierontspanning.

Voedingsmiddelen zoals spinazie, amandelen en volkoren granen zijn rijk aan magnesium en kunnen helpen bij het verminderen van een trillend ooglid veroorzaakt door een magnesiumtekort.

Vitaminetekort

Een vitaminetekort kan een mogelijke oorzaak zijn van een trillend ooglid. Als het lichaam onvoldoende vitamines binnenkrijgt, zoals vitamine B12, kan dit leiden tot spierkrampen en trillingen in de oogleden.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamines binnenkrijgt door een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen. Voedingsmiddelen zoals vis, eieren en zuivelproducten zijn rijk aan vitamine B12 en kunnen helpen om een vitaminetekort te voorkomen.

Droge ogen

Als je last hebt van droge ogen, kan dit ook bijdragen aan het ontstaan van een trillend ooglid. Droge ogen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals blootstelling aan schermen, airconditioning, roken en contactlenzen.

Het gebrek aan voldoende traanvocht kan ervoor zorgen dat de oogspieren geïrriteerd raken en gaan trillen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende vocht in je ogen hebt door regelmatig te knipperen en pauzes te nemen bij langdurig gebruik van digitale apparaten.

Ook het gebruik van oogdruppels kan helpen bij het verminderen van droge ogen en daarmee mogelijk ook het trillen van het ooglid.

Kan magnesium helpen bij een trillend ooglid?

Magnesium kan mogelijk helpen bij een trillend ooglid door zijn rol bij spierontspanning. Ontdek de symptomen van een magnesiumtekort en voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium.

Lees verder om meer te weten te komen!

Rol van magnesium bij spierontspanning

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het ontspannen van spieren, inclusief de spieren in de oogleden. Het kan helpen bij het verminderen van de spanning en trillingen in het ooglid.

Een tekort aan magnesium kan leiden tot spierkrampen en een trillend ooglid. Daarom kan het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium aan je dieet, zoals noten, zaden en groene bladgroenten, helpen om een trillend ooglid te verminderen.

Symptomen van een magnesiumtekort

Een magnesiumtekort kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:

 • Spierkrampen: Onverwachte en pijnlijke samentrekkingen van de spieren kunnen een teken zijn van een tekort aan magnesium. Deze krampen kunnen optreden in verschillende delen van het lichaam, waaronder de benen, armen en zelfs de oogleden.
 • Vermoeidheid: Een tekort aan magnesium kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie. Dit kan zich manifesteren als langdurige vermoeidheid of een algemeen gevoel van zwakte.
 • Ooglidtremor: Een trillend ooglid kan ook een symptoom zijn van een magnesiumtekort. Dit is wanneer het bovenste of onderste ooglid onbedoeld begint te trillen of te trekken.

Voedingsmiddelen rijk aan magnesium

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het verminderen van spierspanning, ook in de oogleden. Als je last hebt van een trillend ooglid, kan het helpen om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan magnesium. Probeer eens de volgende voedingsmiddelen:

 • Spinazie
 • Amandelen
 • Avocado
 • Bananen
 • Zalm
 • Pompoenzaden
 • Quinoa
 • Volkoren granen

Andere mogelijke oplossingen voor een trillend ooglid

– Ooglidmassage kan helpen om de spieren te ontspannen en de trillingen te verminderen.

– Het gebruik van oogdruppels kan nuttig zijn bij droge ogen, wat een mogelijke oorzaak kan zijn van een trillend ooglid.

– Het aanvullen van vitamine B12 kan helpen bij het verminderen van ooglidtremoren.

– Andere mogelijke oplossingen kunnen afhangen van de specifieke oorzaak van het trillende ooglid en kunnen het beste worden besproken met een arts of oogarts.

Ooglidmassage

Een effectieve oplossing om een trillend ooglid te verminderen is door middel van ooglidmassage. Door zachtjes met de vingertoppen over het ooglid te wrijven, kan de spanning in de oogspieren verminderen.

Dit helpt bij het ontspannen van de spieren en kan helpen om het trillen te verminderen. Ooglidmassage kan ook helpen om de bloedcirculatie rondom de ogen te verbeteren, waardoor eventuele vermoeidheid kan worden verminderd.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en geen druk uit te oefenen tijdens het masseren, om verdere irritatie of beschadiging van het ooglid te voorkomen. Probeer deze simpele techniek regelmatig toe te passen om verlichting te vinden van een trillend ooglid.

Oogdruppels voor droge ogen

Oogdruppels kunnen een effectieve oplossing zijn voor droge ogen. Deze druppels kunnen helpen om het vochtgehalte in de ogen te herstellen en de irritatie en roodheid te verminderen.

Het regelmatig gebruik van oogdruppels kan verlichting bieden bij symptomen zoals een branderig gevoel, jeuk en een gevoel van vermoeide ogen. Er zijn verschillende soorten oogdruppels beschikbaar, dus het is belangrijk om een product te kiezen dat specifiek is ontworpen voor droge ogen.

Het is raadzaam om een arts of optometrist te raadplegen voordat u oogdruppels gebruikt, zodat zij u het beste advies kunnen geven over welke druppels geschikt zijn voor uw behoeften.

Aanvulling van vitamine B12

Ik heb ontdekt dat het aanvullen van vitamine B12 mogelijk kan helpen bij het verminderen van een trillend ooglid. Een tekort aan deze vitamine kan namelijk een rol spelen bij het ontstaan van dit probleem.

Het is belangrijk om voldoende vitamine B12 in je dieet op te nemen, omdat een gebrek hieraan ook andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Je kunt je vitamine B12-gehalte verhogen door voedingsmiddelen zoals vlees, vis, zuivelproducten en eieren te eten, of door supplementen te nemen als je een tekort hebt.

Houd er echter rekening mee dat het altijd raadzaam is om advies in te winnen van een arts voordat je begint met het nemen van supplementen.

Conclusie

Kan magnesium helpen bij een trillend ooglid? Het lijkt erop dat magnesium inderdaad kan helpen, omdat het de spanning op de spieren van de oogleden kan verminderen. Een trillend ooglid kan een symptoom zijn van een magnesiumtekort, dus het innemen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium kan de klachten mogelijk verminderen.

Andere oplossingen, zoals ooglidmassage en oogdruppels voor droge ogen, kunnen ook nuttig zijn.

Meer over ‘Magnesium’

Wanneer we het hebben over magnesium, gaat het niet alleen om een simpel mineraal. Nee, magnesium is een echte alleskunner met invloed op diverse facetten van onze gezondheid. Neem nu bijvoorbeeld magnesium spierpijn; dit mineraal speelt een cruciale rol bij het ontspannen van de spieren, waardoor het een interessant onderwerp is voor atleten en mensen die veel fysiek werk verrichten.

En dat is nog maar het begin. Magnesium komt zelfs ter sprake bij lastige kwalen zoals boezemfibrilleren, of bij ongemakken als een frozen shoulder. Ook voor vrouwen die problemen ervaren met hun bekkenbodem kan magnesium een mogelijke oplossing bieden.

Soms krijgen we met kleinere ongemakken te maken zoals een trillend ooglid of zelfs wintertenen. Hier kan magnesium eveneens soelaas bieden. Maar het mineraal kan ook interacties hebben met andere stoffen, zoals bloedverdunners en statines.

Als je meer te weten wilt komen over hoe magnesium kan helpen bij kramp of waarom vloeibaar magnesium een handige optie kan zijn, dan hebben we daar ook uitgebreide informatie over. Dat geldt ook voor de invloed van magnesium op rusteloze benen, diarree, haaruitval, en zelfs op waterkwaliteit.

Zelfs op het vlak van recreatieve drugs zoals xtc, heeft magnesium een rol. Kortom, de veelzijdigheid van dit mineraal is fascinerend en kent talrijke toepassingen en interacties. Het is een wereld die het ontdekken meer dan waard is.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een trillend ooglid en kan magnesium helpen?

Een trillend ooglid is een oogspierkramp die kan worden veroorzaakt door zenuwziekten, gebrek aan voedingsstoffen zoals mineralen, of schildklier problemen. Magnesium kan helpen bij het verminderen van deze ooglidtrekkingen.

2. Welke ziektes kunnen een trillend ooglid veroorzaken?

Ziektes van de zenuwen of de hersenen, zoals hersenbloeding, kunnen ooglidspasme of trillend ooglid veroorzaken. Ook kunnen oogzenuw problemen of oogproblemen in het algemeen dit fenomeen veroorzaken.

3. Wat zijn de oorzaken van een trillend ooglid?

De oorzaken van een trillend ooglid kunnen variëren, waaronder stress, vermoeidheid, overmatig cafeïnegebruik, roken, en ziektes zoals zenuwziekten of schildklieraandoeningen.

4. Hoe kan ik mijn ooggezondheid verbeteren om een trillend ooglid te voorkomen?

Goede slaap, gezonde voeding met voldoende mineralen zoals magnesium, regelmatige lichaamsbeweging en regelmatige controle door de oogarts kunnen helpen om de ooggezondheid te verbeteren en een trillend ooglid te voorkomen.

5. Welke voedingstips kunnen nuttig zijn tegen een trillend ooglid?

Eet voedingsmiddelen rijk aan mineralen zoals magnesium om het risico op vitaminetekort en daarmee het risico op een trillend ooglid te verlagen. Vermijd ook cafeïne en alcohol omdat deze het zenuwstelsel kunnen stimuleren en mogelijk trillingen kunnen veroorzaken.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Trillend Ooglid: Kan Magnesium Helpen? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips