In dit artikel

Transcendentie

Transcendentie (2023) | Transcenderen van de Aardse Werkelijkheid!

In dit artikel

Transcendentie is een soort van spirituele ervaring die vaak met betrekking tot meditatie wordt beschreven, waarbij men het eigen lichaam en de geest ontstijgt. Transcenderen betekent letterlijk: overstijgen aan, of buiten het gangbare treden.

Het begrip zorgt bij veel mensen echter voor nogal wat onduidelijkheid en verwarring. Dit komt doordat het woord een beschrijving probeert te geven van iets wat eigenlijk niet beschreven kan worden. Met andere woorden, transcendentie kan enkel ervaren worden. Wat houdt transcendentie nu precies in en wat is transcendente meditatie? Deze vragen worden in dit artikel uitvoerig beantwoord.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Wat is transcendentie?

Transcendentie als begrip steunt op het concept van spiritualiteit en het bestaan van een hoger zelf. Als men transcendeert, dan overstijgt men eigenlijk de wereld zoals die zichtbaar en voelbaar is voor de zintuigen. Het materiële wordt in zekere zin achtergelaten om in, men zou kunnen zeggen, hogere sferen te vertoeven.

Bij het transcenderen van de aardse werkelijkheid maakt men zich dus los van het lichaam, het verstand en het ego. Transcenderen houdt in die zin dus in dat men niet langer afhankelijk is van zaken die men vanuit een aard standpunt als belangrijk beschouwt. Je zou dit ook kunnen realiseren tijdens microdosing of een truffel ceremonie.

Transcendentie in de vorm van een gerichte meditatie is natuurlijk niet zo gemakkelijk te bereiken. Er zijn een zekere mate van bewustzijn, alsook een loskoppeling van het ego, de emoties en aardse verlangens voor nodig. In het Westen werd transcendentie vooral bekend dankzij Maharishi Mahesh Yogi tijdens de jaren vijftig. Tegenwoordig beoefen heel wat mensen wereldwijd transcendentie. Een mooie tool die je hierbij kan helpen is de Synctuition app.

Ook interessant:

Affirmaties
Relax & Meditatie App
Healing
Wat is mindhacking?
Visualiseren

Wat is transcendente meditatie?

Bij transcendente meditatie gaat men zoals bij andere vormen van meditatie in een ontspanning houding zitten, met de ogen gesloten. Door middel van een mantra of geluid, dat men steeds herhaalt, wordt het verstand als het ware leeggemaakt. Hierdoor is er ruimte voor wat men in het Sanskriet ‘Samadhi’ noemt, of ‘vierde bewustzijn’. Zowel het lichaam als de geest komen tot rust, waardoor stress vermindert.

Transcendente meditatie omvat zowel een ‘inwaartse’ als een ‘uitwaartse’ beweging. Eerst wordt de ‘inwaartse’ toestand bereikt door vrij te worden van gedachten en enkel nog aandacht te besteden aan het mantra. Tijdens de ‘uitwaartse’ toestand komen zowel het lichaam als de geest in actie om stress weg te ruimen. Kijk ook eens naar Ascension Healer voor een gratis healing op afstand.

Het belang van mantra’s tijdens transcendente meditatie

Mantra’s vormen een essentieel onderdeel van transcendente meditatie, en wel omdat ze de persoon in kwestie in staat stellen om zijn of haar aandacht bewust te gebruiken. Doorheen de dag zijn de gedachten van de Westerse mens vaak nogal chaotisch en onberekend, waardoor we veel energie verliezen. Dankzij een mantra’s krijgen we focus, en tegelijkertijd ervaren we een intense innerlijke rust. Deze toestand geeft het lichaam en de geest de kans om te herstellen en zichzelf te reinigen.

Mantra’s kunnen gaan van het woord OHM tot een affirmatie (‘Ik Ben Kalm’) en nog vele andere. Er zijn heel wat voorbeelden van verschillende vormen van transcendente meditatie, die allemaal kunnen leiden tot zelftranscendentie. Ook bestaan er tal van interessante boeken en docu’s over transcendentie, zoals bijvoorbeeld ‘Transcendence’ op Netflix. Lees meer als je wilt beginnen met mediatie.

Meer spiritualiteit voor jouw persoonlijke groei

Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.

Lees bijvoorbeeld boeken over persoonlijke ontwikkeling of over spiritualiteit en volg de beste trainingen voor persoonlijke ontwikkeling. Mooie voorbeelden hiervan zijn de breathwork opleiding of het Antivirus van Tibor.

Een aantal jaar geleden hoorde ik voor het eerst over meditatie. Beginnen met meditatie kan een uitdaging zijn maar gelukkig zijn er tegenwoordig meditatie apps. Een mooi voorbeeld hiervan is Synctuition en de 365 meditatie app. Wil je echt next level gaan kan je altijd kiezen voor de beste meditatie cursus. Je kan dan meer ontdekken over onderwerpen zoals healing, transcendentie en misschien wel contact maken met jouw spirituele gidsAscension Healer en de Higher Spirit Academy sluiten hier overigens mooi bij aan.

Je kan er ook voor kiezen om je leven te verrijken met mindfulness oefeningen. De beste mindfulness apps helpen je ontdekken wat mindfulness is. Heb je trouwens al documentaires over meditatie en mindfulness gezien? Mijn absolute nummer #1 is de documentaire Heal waarin ook osteopathie aan bod komt.

De wereld van spiritualiteit is super interessant als het gaat om aura’snon dualiteitchakra’senergetisch en zelfs je horoscoop kan om de hoek komen kijken. Je ontdekt de kracht van volle maan en waarom spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling hand in hand gaan. Een spirituele inspiratiebron voor mij is Jan Geurtz.

Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken!

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Transcendentie (2023) | Transcenderen van de Aardse Werkelijkheid!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips